• Lorem ipsum

Hieronder beschrijven we een Teknos Drywood project in Amsterdam-Oost, waarbij een woonark met een betimmering van Westen Red Cedar hout is behandeld met Drywood Woodstain VV beits. Naast foto’s van het eindresultaat, geven we een overzicht van de voor dit project gebruikte producten, gekozen kleur en werkwijze.

 

Project Amsterdam-Oost: Red Cedar woonboot beitsen

In dit project ging het om een prachtige, nieuwgebouwde woonark die rondom volledig is betimmerd met Western Red Cedar latten. Wens van bewoners was een zo lang mogelijke onderhoudsvrije periode, omdat onderhoud van een gevel boven water geen eenvoudige klus is. De bewoners wilden graag een kleur die lijkt op de kleur van onbehandeld Western Red Cedar.

 Red Cedar Behandelen     

Gebruikte producten:

  • Ondergrond: Western Red Cedar houten latten
  • Gebruikte producten: Drywood Woodstain VV beits en Drywood Kopse Sealer
  • Gekozen kleur: beits transparant met pigment (NNC-W) en Kopse Sealer kleurloos
  • Gekozen glansgraad: mat
  • Toegepaste werkwijze: hout reinigen met Rensa Facade en dan twee lagen beits aanbrengen met een grote platte kwast (gedaan door bewoners zelf)

Hieronder leest u meer waarom en hoe deze Teknos Drywood producten zijn gebruikt voor dit project. 

 

Waarom Western Red Cedar niet onbehandeld laten?

Red Cedar is een duurzame houtsoort, maar toch is het belangrijk om Red Cedar te behandelen. Niet alleen als u de uitstraling van nieuw Red Cedar wilt behouden, maar ook als u Red Cedar zo egaal mogelijk wilt laten vergrijzen. En om Red Cedar te beschermen tegen vocht. Door het continu opnemen en afgeven van vocht ontstaan er fijne scheurtjes in onbehandeld hout, die weer kunnen uitgroeien tot grotere scheuren. Onbehandeld Red Cedar kan daardoor uiteindelijk gaan splijten. Hierdoor kan vocht in het hout dringen en dit is weer een goede voedingsbodem voor mossen, algen, schimmels en kan uiteindelijk leiden tot houtrot.

Ook zal Red Cedar gaan verkleuren als het niet behandeld wordt. Verkleuren gaat echter niet egaal, maar gebeurt met lichtere en donkere vlekken. Op plekken waar veel regen valt kan het hout zelfs zeer donkerbruin tot zwart worden. Het kan tot wel 10 jaar duren voordat Red Cedar egaal vergrijsd is.

Teknos Woodstain VV beits is zeer waterafstotend en hierdoor krijgen schimmels en houtrot geen kans.  Een gekleurde beits geeft tevens bescherming tegen UV-straling van de zon en daarmee tegen vergrijzing en verkleuring van het hout. Deze beits is daarnaast ook erg makkelijk aan te brengen; iedereen kan het.

 

Welke kleur kiezen?

Voor dit project is gekozen voor een transparante houtkleur, NNC-W. Een kleur die lijkt op de oorspronkelijke kleur van Western Red Cedar. Een houtkleur geeft een natuurlijke, warme uitstraling aan Western Red Cedar. Het is belangrijk altijd een kleur aan te brengen (bijvoorbeeld D761 tot en met D770 uit de eigen Woodstain kleurenkaart), want een kleurloze transparante beits biedt geen enkele bescherming tegen UV-straling van de zon en dus tegen vergrijzing. Het zijn de pigmenten die de UV-straling tegenhouden en het hout beschermen tegen verkleuring.   

 

Waarom kopse kanten behandelen met een sealer?

Een gevel van een woonboot vangt veel regenwater. Water dat langs de zijkanten naar beneden loopt en aan de onderzijde in het hout kan trekken. Drywood Kopse Sealer is een sealer die speciaal bedoeld is om de grove poriën van de zaagkanten van het hout, ook wel kops hout genoemd, dicht te zetten. Dit kan beits zelf maar beperkt. Als vocht in de zaagkant trekt zorgt het voor onthechting van de beits. Daarom zijn voor het aanbrengen van de betimmering op de gevel, de zaagkanten van de Red Cedar latten voorzien van een laag Kopse Sealer. 

 

Goed reinigen zorgt voor een betere hechting van verf

Verf hecht niet op een vuil en vet oppervlak, vandaar dat de belangrijkste stap voor elke schilderklus is: schoonmaken! Rensa Surface is een krachtig en biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel dat hier speciaal voor geschikt is.

 

Persoonlijk advies?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: