• Lorem ipsum

Een mooi project met Teknos in Amsterdam Oost: het behandelen van red cedar met beits van een prachtige nieuw gebouwde woonark. Deze woonark is rondom volledig betimmerd met western red cedar latten en behandeld met beits. 

Onbehandeld red cedar kan uiteindelijk gaan splijten. Door het constant opnemen en afgeven van vocht ontstaan er fijne scheurtjes die kunnen uitgroeien tot grote scheuren, een neerwaartse spiraal. Hout wat lang vochtig blijft is bovendien een goede voedingsbodem voor schimmels, mossen, algen en zelfs houtrot. Het is belangrijk om western red cedar te behandelen wanneer u de uitstraling van nieuw red cedar wilt behouden, zelfs als u vergrijst red cedar wilt. 

In 2020 is begonnen met de bouw van de nieuwe ark. De lange straatzijde is zoals bij veel woonarken gebruikelijk geheel dicht op wat kleine ramen van badkamer, toilet en bergruimte na. Met zo'n lange zijde kun je wel een statement maken en er is gekozen voor een betimmering van western red cedar. Met een relatief laag gewicht is het al snel een goede keuze voor een woonark maar vooral het duurzame karakter van western red cedar gaf hier de doorslag. 

U kunt zich voorstellen dat het onderhoud van een gevel boven het water niet de meest eenvoudige klus is. Een eis van de klant was dan ook om het behandelen van het red cedar zo lang mogelijk uit te stellen. We leggen hieronder uit wat dat in de praktijk betekent.

Materiaal: Een ark betimmerd met western red cedar met een oppervlak van bijna 200 vierkante meter

Eisen: Een gevel die kleur en sfeer van onbehandeld western red cedar heeft, zo duurzaam mogelijk omdat onderhoud boven en op het water een klus op zich is.

Applicatie methode: Aanbrengen met grote platte kwast gedaan door de bewoners


 Red Cedar Behandelen     

Gebruikte Teknos / Drywood producten voor Red Cedar

Woodstain VVTeknos Woodstain VV beits voor red cedar is van zeer goede kwaliteit, gaat lang mee en kunnen we daarom duurzaam noemen. Omdat de beits extreem waterafstotend is krijgen schimmels en houtrot geen kans op red cedar. Woodstain beits is verkrijgbaar in heel veel transparante, semi transparante en dekkende kleuren zodat u altijd de gewenste uitstraling voor uw red cedar gevel krijgt. Een kleur (pigment) geeft bescherming tegen UV-straling en daarmee tegen vergrijzing en verkleuring omdat de vaste stoffen het zonlicht blokkeren.

Deze dunne beits heeft een zeer hoog rendement, tot wel 12 m² per liter en is op waterbasis voor een prettige en makkelijke verwerking, iedereen kan het. Op nieuw hout zijn twee lagen voldoende, bij onderhoud slechts één. Woodstain beits is verkrijgbaar in twee varianten: matte beits en zijdeglanzende beits. Beide beloond met de bewezen zekerheid van het KOMO-keurmerk. 

De zaagkanten zijn voor het aanbrengen voorzien van een laag Teknos Drywood Kopse Sealer voor beschermen van kops hout. Deze kleurloze laag is speciaal bedoeld om de grove poriën dicht te zetten, iets wat een beits maar beperkt kan. Vocht kan goed in een zaagkant trekken en zorgt voor onthechting van de beits. Zeker een grote gevel als deze vangt veel regenwater dat naar beneden loopt en aan de onderzijde van de planken in het hout kan trekken. Op deze klus is 3 liter Teknos Drywood Kopse Sealer kleurloos verbruikt. 

 

Gebruikte Teknos / Drywood Woodstain kleur

Red cedar verkleurt wanneer het niet behandeld wordt. Dit gaat helaas alles behalve egaal waarbij er lichte en donkere vlekken kunnen ontstaan. Waar veel regen op valt wordt zelfs zeer donker bruin tot zwart. Zelfs wanneer men vergrijst hout wenst gaan er soms wel 10 jaar overheen voordat het red cedar egaal vergrijst is. De toplaag van red cedar wordt snel broos. Zelfs na een paar maanden zijn de eerste tekenen zichtbaar en bij aanraking verpulvert de toplaag met zichtbare schade tot gevolg.

Een beits kan in transparante houtkleuren kan worden gemengd. Een houtkleur geeft een natuurlijke, warme uitstraling aan western red cedar. Het is belangrijk om altijd een kleur aan te brengen, want transparante, kleurloze producten bieden nooit bescherming tegen vergrijzing. Het zijn de vaste stoffen (pigmenten) die UV-straling letterlijk tegenhouden en beschermen tegen alle verkleuring.

Voor dit project is gekozen voor RAL 9005, diepzwart of ook gitzwart genoemd. Deze kleur is de meest verkochte kleur en deze inmiddels klassieker is niet meer weg te denken in Nederland. Uiteraard zijn alle andere RAL kleuren ook mogelijk maar ook de combinatie met transparante houtkleuren kan erg mooi zijn. 

 

Advies nodig?

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialistvoor al uw vragen over douglas hout behandelen.

 

Red cedar woonark behandelen