• Lorem ipsum

Een nieuwe verfkleur kiezen is altijd lastig. Welke verfkleuren worden vaak gekozen? Of bent u op zoek naar een Teknos Drywood verfkleur die u eerder heeft gebruikt en die u nu niet meer op de website ziet staan?

Hieronder geven we een antwoord op de meest gestelde vragen over Teknos/Drywood verfkleuren.

Welke kleur is Ebony? Ebony is een donkere, zwarte, niet dekkend kleur. Een beetje zoals een zwarte panty. Bij het openen van het verfblik ziet Ebony eruit als een paarsblauwe kleur. Daarom is het belangrijk heel goed door te roeren voor gebruik.

Welke kleur is Woodstain VV Equal Weathering? Equal Weathering is bedoeld als een voor-vergrijzer. Het beschermt het hout en is tegelijk bedoeld om het hout een egale vergrijsde uitstraling te geven. De grijzige equal weathering kleur zelf verdwijnt op den duur en dan wordt de houtkleur, inmiddels egaal vergrijsd, zichtbaar.

Hoe geef ik hout een egaal vergrijsd uiterlijk? Heeft u bijvoorbeeld onbehandelde Douglas houten palen en wilt u een mooi egaal vergrijsd uiterlijk? Dan heeft u twee mogelijkheden.

U kunt Woodstain VV beits in de kleur Equal Weathering aanbrengen voor een egale voorvergrijzing. Wel kan in de praktijk het vergrijzingsproces soms toch iets minder egaal verlopen dan gewenst. Dit komt doordat gevel onderdelen soms in verschillende mate worden blootgesteld aan zon en weersomstandigheden.

Om toch een egale vergrijzing te krijgen is het soms makkelijker om een Woodstain VV beits of Woodex houtolie in een grijze kleur te kiezen. Dan wordt het hout en beschermd tegen UV straling van de zon en krijgt u ook direct een vergrijsde uitstraling. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de Woodex kleur W105 (meer dekkende variant) of de W127 (meer transparante variant waardoor de houtkleur er de eerste periode nog doorheen zal komen) kiezen. Mogelijk dat u het hout na 3 tot 4 jaar nog een keer een nieuwe laag moet geven, maar uiteindelijk krijgt u zo op relatief eenvoudige wijze een mooi egaal vergrijsd uiterlijk.

Welke optie u ook kiest (Woodstain Equal Weathering of een beits of olie in een grijze kleur), belangrijk is wel dat u al vergrijsd hout eerst kaal schuurt. De vergrijsde laag kan namelijk loslaten en daardoor de hechting van een nieuwe laag verf op het hout belemmeren.

Hoe kunt u vergrijsd hout weer zijn oorspronkelijke houtkleur teruggeven? Een grijze laag op hout is als een dode hoornlaag op de huid. Deze grijze laag moet eerst weggeschuurd worden voordat u hierop weer een verf, olie of beits kan aanbrengen. Als u het hout wilt beschermen tegen de UV straling van de zon met een kleur die lijkt op de oorspronkelijke houtkleur, raden wij u aan eerst het hout kaal te schuren en dan pas een kleur te kiezen. Na het schuren komt namelijk de oorspronkelijke kleur van het hout weer naar boven en kunt u makkelijker een kleur kiezen die bij de oorspronkelijke houtkleur past.

Houdt u er wel rekening mee dat er altijd een afwijking kan zijn tussen de verfkleur en de kleur op de (digitale) kleurenkaart. Als u kiest voor een transparante kleur dan is de uiteindelijke kleur een mix van de houtkleur (ondergrond) en de gekozen transparante kleur.

Zijn oude kleurnummers die niet op de kleurkaarten staan toch nog te bestellen? Vaak wel. Als u uw oude kleurnummer niet op de kleurenkaarten op onze website ziet, vermeldt dit kleurnummer dan expliciet op uw bestelling. In de meeste gevallen is de oude kleur vaak nog gewoon leverbaar. De nieuwe kleur kan soms wel iets afwijken. Ook als de kleur nog via hetzelfde kleurrecept wordt gemaakt, kan het zijn dat er nu met andere kleurpasta's getint wordt.

De kleurnummers van bijvoorbeeld Woodex zijn in de loop der tijd iets aangepast, maar nog steeds leverbaar. Zo wordt bijvoorbeeld kleur W124 gemaakt volgens hetzelfde kleurrecept als het oude kleurnummer W24.  En zo is bijvoorbeeld de kleur W16 van voorheen Bioleum Woodoil (die is opgevolgd door Woodex Bioleum houtolie) ook nog gewoon leverbaar in Woodex Bioleum woodoil.

Zo is bijvoorbeeld ook de "oude" basis X van Verf Voor Hout Master nog steeds leverbaar. Het kleurrecept is wel iets aangepast/verbeterd in de tussentijd en Basis X heet nu Base 1, maar het is nog steeds de basis voor hetzelfde eindproduct.

Mocht een kleur bij uitzondering toch niet meer leverbaar zijn, dan nemen we altijd contact met u op met een alternatief.

Kunt u Teknos/ Driewoog verf in Olympic Stain (OS) kleuren bestellen? Is uw huis eerder geverfd met Drywood Woodstain VV beits in een Olympic Stain kleur en wilt u graag een gelijkende kleur voor onderhoud bestellen? Neemt u dan contact met ons op om te bespreken of een gelijkende kleur leverbaar is. De kleuren van Olympic Stain komen standaard in mat. Als u een andere glansgraad, bijvoorbeeld zijdeglans, wilt, geeft u dit dan vooral aan.

Welke kleur antraciet? Er zijn meerdere RAL kleuren die men antraciet grijs noemt. RAL 7016 (Anthrazitgrau) is een veel gekozen kleur. Maar kijkt u ook eens naar RAL7024 (graphitgrau). RAL7024 is een iets minder harde kleur dan de RAL 7016. Dat komt omdat RAL7016 een meer donkerblauwe ondertoon heeft dan RAL7024.

Welke kleur zwart? RAL 9005 (Tiefschwarz) is een veel gekozen diep zwarte kleur. Als u een iets minder harde kleur zwart wilt, kunt u het beste kiezen voor RAL 9004 (signaal zwart). Gaat u voor een natuurlijke uitstraling, dan kunt u bij glansgraad het beste kiezen voor mat. Mat benadert de natuurlijke matte uitstraling van hout het beste.

Hoe geeft u fijnbezaagd, onbehandeld Douglas hout een zwarte kleur? Onbehandeld Douglas hout kunt u met 3 lagen Drywood Woodstain VV beits in bijvoorbeeld RAL 9005 een diep zwarte kleur geven. Als u liever een iets minder dekkend resultaat wilt, dan kunt u kiezen voor Woodex Bioleum, een houtolie, in de kleur RAL 9005. Belangrijk is dan de olie dun op te zetten en vervolgens uit te poetsen voor een minder diep zwart resultaat.

Welk Woodex kleurnummer komt overeen met nieuw teak hout of bankirai? Van de Woodex kleurenkaart komt kleurnummer 1815 gewoonlijk het dichtst in de buurt van de kleur van teak of bankirai. Maar beoordeelt u dat ook zelf door de (digitale) kleurenkaart bij uw teak hout te houden.

Elke partij hout heeft namelijk een eigen specifieke houtkleur. Daarbij is de keuze voor een kleur erg afhankelijk van persoonlijke smaak. Het beste kiest u een kleur uit de kleurenkaart op onze website die dicht bij de huidige of oorspronkelijke kleur van het hout komt en u zelf mooi vindt.

Is een transparante kleur hetzelfde als kleurloos? Nee, kleurloos bevat geen enkel kleurpigment en biedt dus ook geen bescherming tegen UV- straling van de zon. Wij adviseren daarom nooit kleurloos te gebruiken voor buiten.

Transparante kleuren, zoals de Woodstain VV beits kleuren D101 tot en met D112, bevatten wel kleurpigment en bieden UV bescherming. Een volledig dekkende kleur beschermt het hout nog beter tegen UV-straling van de zon. Maar bij een dekkende kleur zijn de oorspronkelijke houtkleur en houttekening normaal gesproken niet meer zichtbaar.

Bij uw keuze is het belangrijk in het achterhoofd te houden dat laagdikte en hoeveelheid kleurpigment in de verf de twee factoren zijn die de mate van bescherming van het hout bepalen. Zo beschermt in het algemeen een transparante kleur minder dan een dekkende kleur. Het is echter niet zo dat een donkere kleur standaard meer kleurpigment heeft dan een lichtere kleur en dus beter beschermt.