• Lorem ipsum

Douglas Hout behandelenOntdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het behandelen van vurenhout voor buiten. Benieuwd naar de beste werkwijze voor het beitsen van vurenhout, het aantal verflagen of lagen beits, wel of niet impregneren, welke droogtijd en welke kwasten perfect zijn voor het aanbrengen van een watergedragen beits als Teknos Drywood Woodstain VV? U leest er alles over in het duidelijke stappenplan voor beitsen hieronder.   


Vurenhout beitsen

Kenmerk van vurenhout is dat het matig duurzaam is en onbehandeld vurenhout erg gevoelig is voor vocht, blauwschimmel en houtrot. Gebruik onbehandeld vurenhout niet voor toepassingen die in contact staan met de grond. Als vurenhout in wisselend contact staat met vocht, zal het vurenhout (zelfs geïmpregneerd vurenhout) snel aangetast worden. Liggende delen, zoals vurenhouten drempels, zult u extra goed moeten beschermen tegen vocht. Zorg dat drempels de grond niet raken en behandel ze extra vaak en grondig. Voor terras, steiger of vlonder raden we aan geen onbehandeld vurenhout te gebruiken, maar te kiezen voor hard hout of Douglas hout. 

Als de schutting of overkapping van vurenhout nog gemaakt moet worden, is het verstandig om een hout impregneermiddel en een of meer lagen beits al vóór het monteren van de schutting of overkapping aan te brengen. Zo krijgen de delen waar u later niet meer bij kunt, meteen een extra goede bescherming. Na montage kunt u vervolgens de zichtzijde met nog een laag beits afwerken. Let ook altijd goed op dat gaten voor schroeven ed. goed behandeld worden.   

Douglas hout BehandelenDouglas hout BehandelenDouglas Hout Behandelen

 
Beits tips en advies voor een mooi en duurzaam resultaat  

Een goede voorbereiding bespaart u achteraf veel werk en ergernis. Lees daarom onze tips hieronder. 

Kwast of roller. Breng alle watergedragen Teknos Drywood producten aan met een grote platte kwast voor watergedragen verf. Dekkende beits kan ook met een lakvilt roller worden aangebracht. Transparante kleuren worden mooier als deze gekwast worden.

Extra impregneren. In sommige situaties, bijvoorbeeld liggende delen of dicht bij grond, is het aanbrengen van 1 laag Woodex Aqua Base Plus, aan te raden als extra bescherming tegen blauwschimmel en houtrot. Ca. 24 uur na het aanbrengen van dit hout impregneermiddel kunt u de eerste laag Woodstain VV beits aanbrengen.

Juiste laagdikte. Het belangrijkste bij beitsen is het aanbrengen van de juiste laagdikte. Laagdikte bepaalt namelijk ook de bescherming van het vuren hout. Zorg dat u altijd het opgegeven verbruik (aantal m2 per liter) aanbrengt. Lees hiervoor het technisch informatieblad van de Teknos Drywood beits voor uw verfklus. Deze vindt u in de webwinkel bij de omschrijving van elk product, rechtsboven onder het kopje extra informatie. Genoemde droogtijden zijn een benadering en kunnen variëren afhankelijk van de houtkwaliteit, temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie en laagdikte.

Afdekken steen. Gemorste beits op waterbasis droogt ontzettend snel op en heeft een goede indringing en hechting op steen. Later schoonmaken van gemorste beits met water verwijdert de vlekken meestal niet. Dek daarom bakstenen, bestrating en vlonders in de buurt goed af. 

 

Stappenplan voor het beitsen van vurenhout

 

ReinigenVurenhout reinigen

Zorg dat vurenhout schoon en droog is. Maak nieuw vurenhout stofvrij. Nieuw hout hoeft niet ontvet te worden. Reinig eerder behandeld of vuil vuren hout met een Rensa reinigingsproduct, bijvoorbeeld Rensa Facade. Spoel goed na met water en laat het hout vervolgens goed drogen. 

 

SchurenVurenhout schuren 

Schuur vurenhout licht op en met de houtnerf mee. Nieuw hout hoeft niet geschuurd te worden, maar kan wel om het mooi glad te maken. Het is wel belangrijk scherpe hoeken af te ronden, zodat beits op die plekken ook goed hecht. Gebruik grover schuurpapier als u oude verflagen of beschadigingen wilt verwijderen. Maak daarna het hout stofvrij. 

 
Verven Aanbrengen bescherming op kopse kanten en zaagsneden vurenhout


Afgezaagd vurenhout kan, net als kopse kanten, door de grove structuur makkelijk vocht opnemen. Het goed afdichten van zaagsneden en kopse kanten van vurenhout is daarom belangrijk. Omdat beits dun en vloeibaar is, zal dit niet zo goed afdichten als 1-2 lagen Drywood Kopse Sealer dat u kunt aanbrengen met kwast, verfrol of spuiten.

 

Droogtijd

Drywood Kopse Sealer 

Overschilderbaar na: ca. 2 uur

Doordroging: min. 48 uur

 

VervenVurenhout beitsen 

Breng minimaal 2-3 lagen beits aan. Roer de beits goed door voor gebruik. Gebruik een kwast van kunstvezel voor watergedragen verven. Beits altijd met de houtnerf mee en doe plank voor plank. Na ca. 2 uur droogtijd kut u de volgende laag Woodstain VV beits aanbrengen. Als u deze droogtijden aanhoudt, hoeft u tussentijds niet te schuren. 

 

DroogtijdDrywood Woodstain VV 

Overschilderbaar na: ca. 2 uur

Doordroging: min. 48 uur

 

Droogtijd

Temperaturen en luchtvochtigheid tijdens uw verfklus   


Belangrijk is de verfproducten niet bij te koude of te warme temperaturen aan te brengen of als de luchtvochtigheid te hoog is. 

 

 

Persoonlijk advies?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor het behandelen van vurenhout. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het beitsen van vurenhout. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over beits kleuren voor vurenhout, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: