• Lorem ipsum

Acacia Behandelen met Beits

Ontdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het behandelen van acaciahout. Wat is acacia hout, waarom is het belangrijk acacia hout te behandelen en waarmee kunt u acacia hout het beste behandelen. Zodat het resultaat past bij de door u gewenste uitstraling en acacia hout zo lang mogelijk wordt beschermd.

Wat is acacia hout?

Robinia, in het spraakgebruik ook wel acaciahout genoemd, is één van de duurzaamste loofhout soorten van Europa. Acaciahout heeft een goudbruine tot donkerbruine kleur en een opvallende houttekening. Het is goed bestand tegen aantasting door schimmels en insecten. Ook staat acacia hout erom bekend dat het relatief langzaam water opneemt en relatief snel water afstaat. Acacia hout kan goed behandeld worden met olie, maar beitsen kan soms problemen opleveren. 

Waarom acacia hout behandelen?

Acaciahout wordt voor verschillende toepassingen gebruikt vanwege zijn duurzaamheid, hardheid en aantrekkelijke uiterlijk. Zo wordt acacia hout veel gebruikt voor meubels en tuinmeubels. Maar ook voor gevelbekleding, terrasplanken, vlonders of steigers, palen, schutting en hekwerk kan acacia worden gebruikt. Binnenshuis wordt acacia soms ook gebruikt voor parket. De warme kleur en uitgesproken vlamtekening geeft acacia hout een bijzondere uitstraling en dat voegt karakter toe aan uw interieur en exterieur. Hoewel acacia hout dus van nature duurzaam is, raden we toch aan om acacia hout te behandelen.  Acacia hout zal onder invloed van UV-straling van de zon langzaam verkleuren en vergrijzen. Om verkleuring en vergrijzing tegen te gaan is het nodig om acaciahout te behandelen. Door warmte, kou, wind en het opnemen en afgeven van vocht kunnen er uiteindelijk scheurtjes in het acaciahout ontstaan. Op nat hout kunnen dan makkelijk algen en mossen gaan groeien. Om dit te voorkomen is het nodig om acaciahout te behandelen. 

 

accoya hout Teknos Drywood Ral 9005accoya houtaccoya hout

 

Waarmee acacia hout behandelen?

Het beste is een houtolie op basis van lijnzaad te gebruiken om uw acaciahout buiten te behandelen. Vaak gaat het dan om acacia houten tuinmeubelen en terrasplanken. Een olie dringt in het hout en heeft een zeer goede waterafstotende werking. Breng de olie regelmatig opnieuw aan om de bescherming tegen weersinvloeden te behouden. Acacia houten tuinstoelen of een houten tuintafel of houten tuinbank, worden zo beschermd tegen vocht. Een olie met een kleurpigment geeft daarbij ook bescherming tegen vergrijzing die wordt veroorzaakt door UV-straling van de zon. Dit komt omdat de pigmenten, de vaste stoffen in de olie, het zonlicht blokkeren. Een kleurloze bescherming tegen vergrijzing bestaat niet. Kleurloze producten bevatten vaak een kleine hoeveelheid kleurpigment of geven geen enkele bescherming. Het aanbrengen van een olie op acacia hout en het onderhoud ervan is eenvoudig, snel en relatief goedkoop. U kunt acaciahout binnen behandelen met een olie, maar u kunt ook kiezen voor een lak, afhankelijk van het gewenste uiterlijk en de mate van bescherming die nodig is. 

Houtolie voor een transparante, natuurlijke uitstraling: Voor het behandelen van acacia hout buiten kunt u Teknos Woodex Bioleum houtolie gebruiken. Woodex Bioleum is een transparante houtolie op waterbasis die in het hout trekt en geen filmlaag achterlaat. U hoeft slechts een dunne laag aan te brengen en onderhoud is, als dat nodig is, erg eenvoudig. De olie geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling, accentueert de houtnerf van acacia hout en bladdert niet. 

 

Veel gestelde vragen over het behandelen van acaciahout

Wilt u meer weten over het behandelen van acaciahout buiten. Bijvoorbeeld welke kleur olie voor acaciahout vaak gekozen wordt voor een natuurlijke uitstraling. Ook geven we u een stappenplan voor het behandelen en oliën van acaciahout.  Hier leest u meer over :

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze voor het behandelen van acacia hout. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag met advies over uw verfproject: