• Lorem ipsum
Accoya behandelen is belangrijk. Naast het geven van kleur zorgt het behandelen van accoya ook voor bescherming tegen weersinvloeden en wordt de levensduur van het accoya hout verlengd.

Waarom duurzaam accoya hout toch behandelen?

De werkwijze voor het verduurzamen van accoya is al heel oud. Stoffen in naaldhout die vocht opnemen (hydroxyl groepen) worden vervangen door stoffen die daar geen last van hebben (acetyl groepen) door een hoge concentratie milieuvriendelijke azijn. Als de azijn na het verduurzamen weer wordt onttrokken aan het hout, neemt het ook de aanwezige hars mee. Het resultaat is naaldhout met een zeer lange levensduur die bovendien ook zeer stabiel in vorm is. 
 
Toch kan accoya hout vergrijzen. Door inwerking van UV-zonlicht op het lichte hout zal het verkleuren. Vergrijzen van hout is een langzaam proces. In eerste instantie zullen alleen de buitenste cellagen van het hout lichtgrijs worden. Als er dan vocht op het hout wordt aangebracht schijnt de buitenste cellaag door. Dit zorgt ervoor dat het hout in natte toestand weer de oorspronkelijke kleur laat zien. In droge toestand zal het hout echter weer de vergrijsde kleur laten zien. Na verloop van tijd is accoya volledig vergrijsd op delen die vol in het zonlicht staan. Echter, onder dakoverstekken, inpandige hoeken en door andere obstakels zal het vergrijzen niet gelijkmatig verlopen met een onrustig, bont uiterlijk tot gevolg. Als u accoya hout niet wilt laten vergrijzen is het behandelen met een beits de aangewezen oplossing.
 
Ook als u het accoya hout wel graag wilt laten vergrijzen is het zinvol om een kleurloze beits aan te brengen. De waterafstotende werking heeft nog steeds de voordelen van minder vuilaanhechting en het tegengaan van algen en schimmels. De levensduur van kwalitatief goede beits en dus het onderhoudsinterval is bij accoya gemiddeld langer dan normaal. 
 

Kan ik Accoya hout behandelen met beits?

Een beits geeft door de waterafstotende werking bescherming tegen algen en mossen. Hoewel accoya hout nagenoeg ongevoelig is voor houtrot speelt vocht wel degelijk een rol. Vochtig hout is namelijk een voedingsbodem voor schimmels. Door invloed van vocht krimpt en zwelt het hout keer op keer en raakt het beschadigd met scheurtjes tot gevolg. Beschermen met beits is dus zeker verstandig, zelfs als u het accoya hout natuurlijk wilt laten vergrijzen. In dat geval kunt u een kleurloze beits aanbrengen, zonder UV-bescherming.
 
Een andere eigenschap die alleen beits heeft, is dat het diep in het hout trekt. Omdat beits een dun product is laat het de structuur van het hout goed zicht- en voelbaar. Ook dit helpt de natuurlijke uitstraling van accoya gevelbekleding. Ook de ‘tekening’ van het hout blijft mooi zichtbaar bij een transparante beits kleur en geeft het hout een levendig uiterlijk. 

 

Welke beits voor accoya gebruik ik het beste?

Accoya Behandelen met BeitsEen goede beits voor het behandelen van accoya is Drywood Woodstain VV. Deze beits is van zeer goede kwaliteit, gaat lang mee en kunnen we daarom duurzaam noemen. Bovendien is dit een beits op waterbasis die goed past bij het duurzame karakter van accoya. Omdat er slechts dunne lagen beits nodig zijn kunnen er dus relatief veel vierkante meters hout met een liter beits behandeld worden en heeft beits een goede prijs kwaliteit verhouding. 
 
De Woodstain VV beits van Drywood / Teknos is een semi filmvormende dunne beits met een zeer hoog rendement, tot wel 12 m² per liter. Het is een beits op waterbasis voor een prettige en makkelijke verwerking. Iedereen kan het aanbrengen. Op nieuw hout zijn twee lagen beits voldoende, bij onderhoud slechts één. Woodstain beits is verkrijgbaar in twee varianten: matte beits en zijdeglanzende beits. Beide zijn beloond met de bewezen zekerheid van het KOMO-keurmerk.


 

Welke beits kleuren bij Accoya hout?

Omdat accoya zelf zo licht van kleur is, zullen de beits kleuren fris en helder ogen. De meest populaire afwerking voor accoya zijn de transparante houtkleuren. Wel is het nodig om een kleur - hoe licht ook - aan te brengen als bescherming tegen vergrijzing. Zie de pigmenten in de beits als een zonnebrand voor het hout. Het zijn letterlijk de vaste stoffen die bescherming tegen UV-licht bieden. Bedenk wel, hoe lichter de kleur, hoe minder bescherming tegen de zon en des te eerder er onderhoud gepleegd moet worden. Onderhoud moet uitgevoerd worden voordat er degradatie (verkleuring) plaatsvindt. Bij lichte kleuren op accoya hout kunt u het beste rekening houden met een nieuwe laag eens in de 2-3 jaar. Dit is voor een beits een lange levensduur. 

 
Vergrijsd accoya is mogelijk door accoya te behandelen met een transparante kleurloze Woodstain variant Equal Weathering. Vergrijzen van accoya gaat erg langzaam en kan alles behalve egaal gaan. Zeker bij dakoverstekken of verschillende zijden van de woning zal er ongelijkmatige vergrijzing plaatsvinden. Voor een meer directe, gelijkmatige en natuurlijk uitziende vergrijzing is er een speciale kleur Equal Weathering voor Woodstain VV ontwikkeld. Een hele zachte en lichte pastel grijze tint die iedere liefhebber van vergrijsd hout zal aanspreken. Naast een meer gelijkmatige vergrijzing biedt dit het voordeel van bescherming door een beits.
  • Bij een transparante, hout kleurige beits kleur, blijft de houttekening van het accoya maximaal zichtbaar met een relatief goede bescherming
  • Bij een transparante, semi-dekkende beits kleur heeft de originele houtkleur van accoya nog maar een kleine invloed op het eindresultaat 
  • Bij een dekkende beits op kleur ontstaat een volledig effen gekleurd oppervlak, bijvoorbeeld in de populaire kleuren zwart en antracietHoeveel beits heb ik nodig voor het behandelen van accoya?

Accoya hout moet zoveel mogelijk rondom behandeld worden. Als u Drywood Woodstain VV gebruikt, breng dan twee dunne lagen aan maar zorg wel dat het geadviseerde verbruik per m2 altijd wordt gehaald. Het gemiddeld verbruik is ca 10 m² per liter
. 


Moet ik een primer voor het beitsen gebruiken?

Kopse kanten en zaagsneden kunnen het beste eerst behandeld worden met een sealer. Dit kleurloze product vult grove poriën aan kopse kanten namelijk beter dan een beits. Accoya kan op de kopse kanten namelijk zeer veel vocht opnemen. Anders drukt het vocht de beits van binnenuit uit het hout. Het aanbrengen van een sealer is dus een zeer belangrijke stap. Het beste is om de kopse sealer aan te brengen voor montage van het hout. Hierover kan dan later zonder problemen beits worden aangebracht.


Stappenplan voor het behandelen van accoya hout

Met een goed plan van aanpak, voorbereiding, gereedschap en natuurlijk een kwalitatief goede beits wordt het behandelen van accoya hout een leuke klus.

Voorbereiding - Accoya houten gevelbekleding kan het beste rondom behandeld worden. Behandelen voor montage is dan vaak de beste optie. Gebruik alleen RVS schroeven om accoya te monteren. Andere (roestvaste) bevestigingsmaterialen kunnen donkere vlekken in het accoya hout veroorzaken, zelfs als er is gebeitst. 

Accoya Behandelen met BeitsSchoonmaken- Nieuw hout hoeft bijna nooit schoongemaakt te worden en ook ontvetten is overbodig. Hars is door het verduurzamingsproces van accoya al verwijderd uit het hout. Bij bestaande gevelbekleding is het echter altijd noodzakelijk om eerst schoon te maken. Gebruik hiervoor de krachtige Teknos Rensa Facade reiniger. Een hoge druk spuit maakt het houtoppervlak stuk en geeft plekken op het hout daar waar de sterke waterstraal te lang op het hout is gericht. Het resultaat is bont hout dat met een transparant gekleurde beits zichtbaar blijft. Wees dus voorzichtig met het gebruik van de hoge druk reiniger. 

Schuren - Schuren is niet nodig op kaal, nieuw hout. Maar het mag natuurlijk wel om het hout minder ruw te maken. Het kan verstandig zijn om glad geschaafd hout te schuren zodat er meer oppervlak ontstaat waar de beits goed aan kan hechten. Oude, slecht hechtende beits lagen moeten wel goed geschuurd worden. Gebruik grof schuurpapier (P120) tot middelfijn schuurpapier (P220), afhankelijk van de staat van het hout. Belangrijk is om scherpe randen van het hout rond te schuren, anders is er op een scherpe hoek te weinig oppervlak waar de beits zich goed aan kan hechten, met kale randen en hoeken tot gevolg.  Bedenk dat u na het afronden van de hoeken bij reeds gebeitst hout weer 1 laag beits extra op het kale hout moet (bijvlekken of plaatselijk gronden) Gebruik een stoffer of een bladblazer om al het hout van schuurstof te ontdoen.

Afdekken - Na het schuren is het tijd om voor het beitsen de directe omgeving af te dekken en af te plakken. Al is het accoya nog zo netjes gebeitst, vlekken op bestrating en muren zullen de aandacht afleiden. Gebruik daarom een kleed of stucloper om de bestrating af te dekken en plak een strook plastic op aangrenzende stenen muren. Beits trekt diep in bakstenen en beits schoonmaken is zeer lastig, zo niet onmogelijk. Zorg ervoor dat beits niet onder de afplaktape door kan lopen. 

Kopse sealer aanbrengen - Drywood kopse sealer is een product dat een goede bescherming tegen water geeft op kopse kanten van hout en zaagsneden. Op deze plekken zijn de grove poriën met alleen beits niet voldoende goed beschermd. Kopse sealer is speciaal ontwikkeld om in grote laagdiktes het grove hout te kunnen afsluiten. Eén laag is voldoende en kan worden afgewerkt met Woodstain VV op kleur na minimaal twee uur droogtijd. 

Eerste laag beits aanbrengen  - Als alles schoon, afgedekt en stofvrij is, is het tijd om een eerste laag beits aan te brengen. Hou in de gaten of u aan het opgegeven verbruik van gemiddeld 10 vierkante meter per liter komt. Laagdikte is zeer belangrijk voor de duurzaamheid van elk verfsysteem. Werk zoveel mogelijk plank voor plank en van boven naar beneden. Als er voor montage gebeitst wordt, is het belangrijk om dikke randen te voorkomen. Leg lange planken op smalle latten zodat u ook de hoeken aan de onderzijde enigszins kunt afstrijken met de kwast. Doe niet teveel beits in de verfemmer en dek deze af bij een korte pauze. De kwast kunt u tijdens een pauze voor korte tijd in plastic wikkelen. In geval van een onderhoudslaag is het belangrijk om kale delen eerst plaatselijk te gronden, en na droging alles in zijn geheel te behandelen met beits. 

Tweede laag beits aanbrengen - Een tweede laag beits kan al na twee uur drogen worden aangebracht. Let ook nu weer op het minimale verbruik. Wanneer u klaar bent kunt u gelijk alle plakband verwijderen en plastic en tape bij het restafval doen. Gooi (bijna) lege verfblikken nooit weg. Schrijf op een stuk tape waar de beits is gebruikt en plak het op de deksel. Gooi dit blik pas weg na de volgende beits klus, zo weet u precies welk product, glansgraad en kleurnummer er is gebruikt. Een beits kwast schoonmaken gaat het beste door deze een nacht in water te laten staan en deze de volgende dag goed uit te spoelen. 

 

Wat als ik toch nog vragen heb over accoya behandelen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag met het maken van een plan. Gaat u hout of een andere ondergrond behandelen, aarzel dan niet en vraag ons verf advies.