• Lorem ipsum

Accoya Hout BehandelenOntdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het behandelen van Accoya hout. Wat is Accoya hout, waarom is het belangrijk Accoya hout te behandelen en waarmee kunt u Accoya hout het beste behandelen. Waardoor het resultaat past bij de door u gewenste uitstraling en Accoya hout zo lang mogelijk wordt beschermd.

Wat is Accoya hout?

Accoya hout is naaldhout dat is gemodificeerd via een proces dat acetylering heet. Hierbij worden stoffen in het naaldhout die vocht opnemen, vervangen door stoffen die minder vocht aantrekken. Dit doet men door het toevoegen en later afvoeren van een soort azijnzuur. Hierdoor veranderen de eigenschappen van het naaldhout. Het resultaat is hout met een zeer lange levensduur dat geen vocht meer opneemt en veel minder "werkt". Ook krijgen schimmels hierdoor minder kans om het hout aan te tasten.  

Waarom Accoya hout behandelen?

Accoya hout wordt veel voor toepassingen buiten gebruikt vanwege de hoge duurzaamheid van het hout. Zo wordt Accoya vaak gebruikt voor kozijnen, ramen, deuren en gevelbekleding, maar ook voor terrasplanken, vlonders, steigers en trappen. Accoya is echter "gewoon" naaldhout en zal daarom onder invloed van UV-straling van de zon gaan verkleuren. Na verloop van tijd zullen accoya planken die onbehandeld blijven en vol in de zon staan, volledig vergrijzen. Accoya hout gebruikt voor een dak overstek of inpandige hoek zal het vergrijzen veel langzamer verlopen, dan Accoya hout dat meer zon krijgt. Gevolg is een bont vergrijsd uiterlijk van het Accoya hout aan uw gevel. Als u Accoya hout niet of meer gelijkmatig wilt laten vergrijzen, is het daarom van belang Accoya hout te behandelen. Daarbij heeft een beits, olie of verf een waterafstotende werking en zorgt voor minder vuilaanhechting en minder groei van algen en schimmels. Ook kunt u zo het Accoya hout verfraaien met een zelf gekozen kleur. 

 

accoya houtaccoya houtaccoya hout Teknos Drywood Ral 9005

 

Waarmee Accoya hout behandelen?

Hieronder ziet u een overzicht van enkele Teknos en Drywood producten voor het behandelen van Accoya hout. De keuze tussen deze producten is afhankelijk van de uitstraling die u Accoya hout wilt geven en hoe vaak u onderhoud wilt doen. Ook de toepassing is van belang. Zo kan een beits in het algemeen goed voor de behandeling van Accoya gevelbekleding, ramen en deuren gebruikt worden, maar is ze minder geschikt voor vlonders, terrassen en steigers van accoyahout die veel belopen worden. Het onderhoudsinterval is in het algemeen het kortst bij het gebruik van houtolie en het langst bij gebruik van een dekkende verf.

Woodex Bioleum houtolie

Houtolie voor een transparante, natuurlijke uitstraling. Voor het behandelen van Accoya hout buiten kunt u Woodex Bioleum houtolie gebruiken. Dit is een transparante houtolie op waterbasis die in het hout trekt en geen filmlaag achterlaat. U hoeft slechts een dunne laag aan te brengen en bijwerken is, als dat nodig is, erg eenvoudig. De olie geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling, accentueert de houtnerf en bladdert niet. Hier leest u meer over Accoya hout oliën en hier over een project waar een Accoya houten vlonder is behandeld met houtolie.  

Drywood Woodstain VV

Beits voor een transparant of meer dekkend resultaat. Voor onbehandeld accoya hout aan de gevel kunt u Drywood Woodstain VV beits gebruiken. Deze beits op waterbasis dringt diep in het hout en geeft een fraaie, niet-filmvormende kleuring aan het hout. De houtstructuur blijft bij transparante kleuren goed zichtbaar. Bij het gebruik van (semi-) dekkende kleuren is de originele houtkleur en nerf minder goed of niet meer zichtbaar. De dunne coating laag maakt het makkelijk om het oppervlak schoon te maken. Ook hecht vuil minder makkelijk op een glad oppervlak. Deze beits maakt het hout waterafstotend en geeft het hout een natuurlijke uitstraling. De onderhoudsintervallen van deze beits liggen (afhankelijk van de omstandigheden) tussen de 3 en 5 jaar. Hier leest u meer over Accoya hout beitsen.

Teknos Helo AquaLak voor een transparant resultaat. Teknos Helo Aqua is een transparante lak (vernis) op waterbasis voor hout. Helo Aqua geeft Accoya hout een natuurlijke uitstraling. Hoewel Helo Aqua zelf al enige UV-bescherming heeft, adviseren wij u toch om buitenshuis alleen een lak met kleurpigment te gebruiken om uw hout goed te beschermen. Helo Aqua is verkrijgbaar in een groot aantal transparante kleuren en in vier verschillende glansgraden van mat tot glanzend. De glans heeft een lange levensduur en de laklaag is hard en krasvast.

Verf voor Hout Nova

Verf voor een dekkend resultaat. Voor het behandelen van Accoya hout buiten met een dekkende verf kunt u Drywood Verf voor Hout Nova gebruiken. Drywood Verf voor Hout Nova is een grondverf en aflak in 1, zodat eerst behandelen met een aparte grondverf niet nodig is. Hout Nova is een sneldrogende verf op waterbasis, die zeer goed hecht en dekt en kleine scheurtjes in het hout opvult. Ook blijft de verf elastisch en behoudt het langdurig kleur en glans zodat lange onderhoudsintervallen mogelijk zijn. Verkrijgbaar in nagenoeg alle RAL-kleuren en vele NCS-kleuren.  
   

Veel gestelde vragen over Accoya hout behandelen

Wilt u meer weten over het behandelen van accoya hout en specifieke tips hoe u dit aanpakt. Hier leest u meer over: 

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze voor het behandelen van Accoya hout. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: