• Lorem ipsum

Douglas Behandelen met BeitsOntdek met onze tips wat belangrijk is bij het beitsen van Douglas hout, zoals een Douglas houten schutting beitsen. Welke beits kunt u het beste gebruiken voor het beitsen van een Douglas schutting. En welke kleur beits kiezen, zodat het resultaat past bij de door u gewenste uitstraling van uw schutting van Douglas hout.

Waarom uw Douglas schutting beitsen?

Onbehandeld Douglas hout is gevoelig voor schimmel en houtrot. Onbehandeld Douglas neemt namelijk makkelijk vocht op. Als hout lang nat blijft is dit een voedingsbodem voor houtrot. Uiteindelijk zal het Douglas hout zonder behandelen kromtrekken, scheuren en versplinteren. Om dit te voorkomen kan een schutting van Douglas hout het beste waterafstotend gemaakt worden. Een Douglas schutting beitsen is erg eenvoudig en Douglas planken behouden zo een natuurlijke uitstraling. Een beits kan het beste in dunne lagen aangebracht worden en heeft een goede prijs kwaliteit verhouding. U kunt namelijk relatief veel vierkante meters Douglas hout (10-12m2) met een liter beits behandelen. Ondanks de dunne lagen, geeft een beits Douglas hout goede bescherming. Ook onderhoud is eenvoudig. Het Douglas hout schoonmaken en licht opschuren is voldoende om een nieuwe laag beits aan te brengen.

Welke beits voor uw Douglas schutting?

Beitsen maakt uw schutting van Douglas hout waterafstotend. Omdat beits dun is blijft de structuur van Douglas hout goed zichtbaar en het hout voelbaar ruw. Dit geeft uw Douglas schutting een zeer natuurlijke uitstraling. Kwasten in het hout blijven goed zichtbaar bij een transparante beits, maar worden minder zichtbaar bij een meer dekkende beits. Met een dekkende beits kleurt u het hout volledig effen. Een dekkende beits beschermt in het algemeen langer dan een transparante beits. Door onbehandeld Douglas hout eerst te impregneren met Woodex Aqua Base Plus wordt Douglas langdurig beschermt tegen blauwschimmel en houtrot. Woodex Aqua Base Plus dringt diep in het hout en vormt geen filmlaag op het hout. Werk het geïmpregneerde Douglas hout vervolgens af met een beits. 

Voor het beitsen van een Douglas schutting kunt u kiezen uit de volgende Teknos Drywood beits. Hierbij zijn de uitstraling die u uw schutting wilt geven (transparant of meer dekkend) en de kleur beits van belang. 

Beits voor een transparant of meer dekkend resultaat 

Woodstain VV

Drywood Woodstain VV is een watergedragen beits op basis van olie gemodificeerde acrylaat hars. De beits dringt diep in het hout. Bij twee of meer lagen beits krijgt het hout een zeer dunne filmlaag op het hout. Daarom wordt deze beits ook wel semi-filmvormend genoemd. Drywood Woodstain VV is een primer en afwerking in 1. Dit betekent dat u geen aparte grondverf nodig hebt. Drywood Woodstain VV beits bevat (een weinig) antifungicide om schimmel tegen te gaan. Bij gebruik van Woodstain VV beits wordt geadviseerd om de kopse kanten van zaagsneden van het Douglas hout te behandelen met Drywood Kopse Sealer. Door het afdichten ("sealen") van de kopse kanten wordt het binnendringen van vocht in de kopse kanten van het hout voorkomen.

Beits voor een transparant resultaat

Woodstain Premium

Teknos Woodex Premium beits is een watergedragen, transparante houtbeits voor een zeer goede en langdurige bescherming tegen alle weersomstandigheden. De fabrikant geeft aan dat een 2x langer onderhoudsinterval mogelijk is dan bij gebruik van een gewone beits. De beits beschermt het Douglas hout tegen vocht en vervuiling en geeft uw Douglas schutting een matte uitstraling. Voor gebruik buitenshuis wordt aangeraden Woodex Premium niet ongekleurd te gebruiken, omdat de kleur het Douglas hout beschermt tegen vergrijzing door UV-straling van de zon.  

 

Douglas schutting beitsenDouglas schutting beitsenDouglas schutting beitsen

 

Welke kleur beits kiezen?

Een gekleurde beits beschermt ook tegen vergrijzing van het hout. Het zijn de pigmenten - de vaste stoffen - in de beits die als een zonnebrand crème werken en daarmee verkleuring en vergrijzing van Douglas hout tegengaan. Het onderhoudsinterval is mede afhankelijk van de gekozen kleur. Een beits met een lichte houttint gaat ongeveer twee jaar mee. Een donkere dekkende kleur, zoals groen, kan tot wel 7 jaar mee gaan. Wilt u Douglas hout beschermen tegen vocht, maar ook direct een vergrijsde kleur of uitstraling van vergrijsd Douglas hout, ook dat is mogelijk. Kies dan voor een beits in een grijze kleur of voor Drywood Woodstain VV Equal Weathering. Equal weathering is een speciale Woodstain beitskleur die het Douglas hout direct een vergrijsde uiterlijk geeft.

Wilt u liever de natuurlijke Douglas hout kleur behouden? Gebruik buiten dan geen kleurloos transparante beits. Er bestaat namelijk geen beits die bescherming biedt tegen vergrijzing en verkleuring zonder toegevoegd kleurpigment. Speciaal voor Douglas hout heeft Woodstain VV de kleur Natural Color Douglas / NNC-D ontwikkeld, die overeenkomt met de warme Douglas houtkleur. Het nadeel van een lichte kleur als NNC-D is wel dat er eerder onderhoud nodig is dan bij een kleur met meer pigment. Onderhoud met beits is zeer eenvoudig maar moet wel gebeuren vóór er vergrijzing zichtbaar is. De meest verkochte kleur voor Douglas schutting is de zwarte kleur RAL 9005 kleur (gitzwart). Op de eerste foto links boven ziet u de Drywood Woodstain VV Mat in de kleur zwart, Ral 9005 gecombineerd met de Woodstain VV houtkleur D761.Wees echter niet bang om iets anders te kiezen, zoals een white wash of grey wash kleur. De resultaten kunnen heel verrassend zijn. 

Drywood Woodstain VV is leverbaar in de kleuren:

Woodstain VV kleurenkaart
• Natural Colour Douglas (NNC-D) 
• Vele RAL kleuren,  NCS kleuren en meest gebruikte Sikkens kleuren
Drywood Woodstain VV equal weathering voor een vergrijsde uitstraling

Teknos Woodex Premium is leverbaar in de kleuren:

Woodex kleurenkaart 
Transparante kleurenkaart

 

Persoonlijk advies nodig?

Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het kiezen van een beits voor Douglas hout om een Douglas schutting te beitsen. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject:

Teknos Drywood Woodstain VV Mat
Woodstain VV Mat
Teknos Drywood Woodstain VV Mat is een watergedragen transparante of (semi–)dekkende beits voor binnen en buiten op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbekleding, rabat en houtconstructies en is semi-filmvormend.
€36,00Incl. btw
Teknos Drywood Woodstain VV Zijdeglans
Woodstain VV Zijdeglans
Drywood Woodstain VV Zijdeglans is een watergedragen transparante of (semi–)dekkende beits voor binnen- en buiten op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan o.a. gevelbekleding, rabat
en houtconstructies en is semi-filmvormend.
€36,00Incl. btw
Teknos Drywood Woodstain VV RAL9005 zwart
Woodstain VV RAL9005 zwart
Drywood Woodstain VV in de kleur RAL 9005 is een zwarte beits op waterbasis voor binnen- en buiten op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan o.a. gevelbekleding, rabat
en houtconstructies. Verkrijgbaar in zwart mat of zwart zijdeglans
€36,00Incl. btw
Teknos Drywood Woodstain Equal Weathering
Woodstain Equal Weathering
Drywood Woodstain VV Equal Weathering is een beits op waterbasis voor een meer gelijkmatige vergrijzing van hout buiten. Het is een voor-vergrijzer en geeft hout een egale vergrijsde uitstraling. Voor o.a. gevelbekleding, rabat en houtconstructies.
€96,00Incl. btw
Teknos Drywood Woodex Premium
Woodex Premium
Teknos Woodex Premium is een matte, transparante houtbeits op waterbasis voor gebruik buiten. Woodex Premium geeft een uitstekende en langdurige bescherming tegen weersomstandigheden. En heeft een 2 x zo lang onderhoudsinterval dan andere gewone beits.
€128,00Incl. btw
Teknos Drywood Kopse Sealer
Kopse Sealer
Drywood Kopse Sealer is een watergedragen, sneldrogende sealer speciaal voor kops hout in geveltimmerwerk, houten constructies en voor randafdichting van plaatmateriaal. Kopse sealer sluit de grove poriën in kops hout duurzaam waterdicht af.
€40,00Incl. btw
Teknos Drywood Woodex Aqua Base Plus
Woodex Aqua Base Plus
Woodex Aqua Base Plus is een hout impregneermiddel op waterbasis. Dringt diep in het hout en geeft het onbehandelde of geschuurde hout effectieve bescherming tegen houtverkleurende schimmels als blauwschimmel en houtrot. Daarna afwerken met beits of olie.
€42,00Incl. btw