• Lorem ipsum

Ontdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het beitsen van een houten schutting. Benieuwd naar de beste werkwijze voor het beitsen van een schutting, het aantal lagen beits dat minimaal nodig is, met welke droogtijd u rekening moet houden en welke kwasten perfect zijn voor het aanbrengen van een watergedragen beits? U leest er alles over in het stappenplan hieronder.   
 

Een houten schutting beitsen


Grenen, vurenhout, Douglas hout en hardhout zijn houtsoorten die veel gebruikt worden voor een schutting. Douglas hout is daarbij vaak een verzamelnaam voor naaldhout soorten zoals Oregon Pine, Lariks hout, Europees Douglas en Inlands Douglas. Grenenhout, vuren en Douglas zijn relatief goedkoop in aanschaf, maar hebben onbehandeld een veel kortere levensduur dan hardhout. Kenmerk van naaldhout soorten als grenen, vuren en Douglas voor schutting planken is dat ze onbehandeld erg gevoelig zijn voor vocht, blauwschimmel, houtrot en vergrijzing. Het beitsen of verven van uw schutting van grenen, vuren of Douglas hout zal de levensduur van uw schutting dan ook aanzienlijk verlengen. 

 

Werkwijze houten schutting beitsen

Hieronder geven we u extra tips speciaal voor het beitsen van een schutting van vuren, grenen of Douglas hout. Wilt u alleen een stappenplan voor het beitsen van Douglas hout, klikt u dan hier. Wilt u eerst meer lezen over welke beits het beste voor uw schutting is of welke kleur beits te kiezen, klikt u dan hier.

 

Welke voorbereiding voor beitsen schutting?

Bedenk goed of u de schutting wilt beitsen voordat de schutting geplaatst wordt of pas nadat de schutting helemaal af is. Losse planken zijn goed te behandelen, maar zullen later nog nagelopen moeten worden om ook alle schroefgaten van beits te voorzien. Zo'n klein schroefplekje lijkt onbelangrijk maar vocht condenseert snel op een schroefkop en kan juist daar waar geen beits zit in het hout trekken en later voor problemen zorgen. Aan de andere kant zijn er bij een reeds gemonteerde schutting allerlei moeilijk bereikbare plaatsen om te beitsen. Gebruik dan een grote, gebogen radiator kwast of Lyonse penseel om overal goed bij te kunnen.

Dek bestrating, baksteen en beton in de buurt van uw verfklus goed af. Achteraf schoonmaken is een flinke klus en ondanks dat het een beits op waterbasis is, trekt gemorste beits vaak diep in steen en is dan niet meer goed schoon te krijgen. Oude lakens, stucloper en dekzeil kunnen prima gebruikt worden om af te dekken. Wees voorzichtig met gebruik van een hogedruk reiniger op hout. Deze maakt hout vaak stuk, met name op die plekken waar de waterstraal te lang op het hout gericht is geweest. Het resultaat is dan een schutting met bonte plekken die bij gebruik van een transparante beits zichtbaar blijven. 

Welke kwast gebruiken voor beitsen schutting?

Gebruik een kwast van kunstvezel voor watergedragen verven. Een grote platte kwast werkt prettig voor het aanbrengen van beits direct uit het blik. Grote kwasten werken sneller omdat ze veel meer beits kunnen opnemen. Een roller is bij transparante kleuren niet aan te raden omdat deze het pigment (dat goed zichtbaar blijft) minder goed zal verdelen. Gebruik in geen geval een blokwitter. Hoewel blokwissers vaak breed zijn bevat het midden van een blokwitter weinig en veelal korte haren die naar verhouding maar weinig beits opnemen. Gebruik een kleine kwast of Lyonse penseel voor kleine randjes, moeilijk bereikbare plaatsen en hoekjes. 

Impregneren en hoeveel lagen beits aanbrengen?

Voorafgaand aan het beitsen van o.a. onbehandeld vuren en grenen planken voor een schutting is het aanbrengen van een impregneermiddel tegen blauwschimmel en houtrot aan te raden. Breng 1 laag Woodex Aqua Base Plus aan en laat dit minimaal 24 uur drogen, voordat u begint met het aanbrengen van een eerste laag beits. Lees echter ook altijd het technisch informatieblad van de Teknos Drywood verfproducten voorafgaand aan uw verfklus. Genoemde droogtijden zijn een benadering en kunnen variëren afhankelijk van de houtkwaliteit, temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie en laagdikte. Breng   1-2 lagen Drywood Kopse Sealer aan ter bescherming van de kopse kanten en zaagkanten van planken van vurenhout, grenenhout of Douglas hout.

Breng vervolgens altijd minimaal 2-3 lagen beits aan. Het aanbrengen van de juiste laagdikte is voor een goede bescherming van vuren, grenen en Douglas hout erg belangrijk. Controleer daarom tussentijds of het aangegeven verbruik van de beits gehaald wordt. Na ca. 2 uur kan afhankelijk van de omstandigheden al een tweede laag beits worden aangebracht. De beschermende werking van beits komt pas volledig tot zijn recht bij een laagdikte van minimaal twee tot drie lagen. Het verbruik zal bij een tweede laag wel iets minder zijn. Werk altijd plank voor plank, zo weet u zeker dat alles een tweede laag heeft gekregen. 

 

Stappenplan voor het beitsen van een schutting


 
ReinigenSchutting reinigen 


Verwijder vuil, vet en stof van de vuren, grenen of Douglas houten schutting. Dit kan eenvoudig met een Rensa ontvetter en verfreiniger zoals Rensa Facade of Rensa Terrace. Spoel vervolgens het hout na met schoon water en laat het hout vervolgens goed drogen.  


SchurenSchuren van schutting


Schuur vuren, grenen of Douglas hout licht op met schuurpapier voor een betere hechting van de beits. Gebruik grover schuurpapier als u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak daarna het hout stofvrij voordat u begint met het impregneren en beitsen van het hout.

 
VervenAanbrengen bescherming op kopse kanten en zaagsneden


Afgezaagd naaldhout, zoals vuren, grenen en Douglas hout, kan door de grove structuur makkelijk vocht opnemen. Het goed afdichten van zaagsneden en kopse kanten is daarom belangrijk. Omdat beits dun en vloeibaar is, zal dit niet zo goed afdichten als 1-2 lagen Drywood Kopse Sealer dat u kunt aanbrengen met kwast, verfrol of door spuiten.

 

Droogtijd

Drywood Kopse Sealer 

Overschilderbaar na: ca. 2 uur

Doordroging: min. 48 uur


VervenAanbrengen beits

Breng minimaal 2-3 lagen beits aan op een schutting van vuren, grenen of Douglas hout. Roer de beits goed door voor gebruik. Gebruik een kwast van kunstvezel voor watergedragen verven. Beits altijd met de houtnerf mee en plank voor plank. Het aanbrengen van de juiste laagdikte is erg belangrijk voor een goede bescherming van het hout. 

 

DroogtijdDrywood Woodstain VV 

Overschilderbaar na: ca. 2 uur

Doordroging: min. 48 uur

 

Droogtijd

Temperaturen en luchtvochtigheid tijdens uw verfklus   


Belangrijk is de verfproducten niet bij te koude of te warme temperaturen aan te brengen of als de luchtvochtigheid te hoog is. 

 

Persoonlijk advies nodig?

Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen waarmee en hoe een schutting van vuren, grenen of Douglas hout te beitsen. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject:

 

Teknos Drywood Rensa Facade
Rensa Facade
De belangrijkste stap vóór elke schilderklus: schoonmaken! Verf hecht niet op een vuil en vet oppervlak. Teknos Rensa Facade is een krachtige, biologisch afbreekbare reiniger geschikt voor alle oppervlakken. Verfreiniger en onderhoudsmiddel in één.
€18,00Incl. btw
Teknos Drywood Rensa Terrasreiniger
Rensa Terrasreiniger
Teknos Rensa Terrace is een watergedragen geconcentreerd reinigingsmiddel voor houten vlonders en tuinmeubelen en het behandelen hiervan vóór het schilderen. Dit product is biologisch afbreekbaar en verwijdert o.a. vuil, schimmel en algengroei.
€18,00Incl. btw
Teknos Drywood Woodex Aqua Base Plus
Woodex Aqua Base Plus
Woodex Aqua Base Plus is een hout impregneermiddel op waterbasis. Dringt diep in het hout en geeft het onbehandelde of geschuurde hout effectieve bescherming tegen houtverkleurende schimmels als blauwschimmel en houtrot. Daarna afwerken met beits of olie.
€42,00Incl. btw
Teknos Drywood Kopse Sealer
Kopse Sealer
Drywood Kopse Sealer is een watergedragen, sneldrogende sealer speciaal voor kops hout in geveltimmerwerk, houten constructies en voor randafdichting van plaatmateriaal. Kopse sealer sluit de grove poriën in kops hout duurzaam waterdicht af.
€40,00Incl. btw
Teknos Drywood Woodstain VV Mat
Woodstain VV Mat
Teknos Drywood Woodstain VV Mat is een watergedragen transparante of (semi–)dekkende beits voor binnen en buiten op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbekleding, rabat en houtconstructies en is semi-filmvormend.
€39,00Incl. btw
Teknos Drywood Woodstain VV Zijdeglans
Woodstain VV Zijdeglans
Drywood Woodstain VV Zijdeglans is een watergedragen transparante of (semi–)dekkende beits voor binnen- en buiten op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan o.a. gevelbekleding, rabat
en houtconstructies en is semi-filmvormend.
€39,00Incl. btw
Teknos Drywood Woodstain VV RAL9005 zwart
Woodstain VV RAL9005 zwart
Drywood Woodstain VV in de kleur RAL 9005 is een zwarte beits op waterbasis voor binnen- en buiten op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan o.a. gevelbekleding, rabat
en houtconstructies. Verkrijgbaar in zwart mat of zwart zijdeglans
€39,00Incl. btw
Teknos Drywood Woodex Premium
Woodex Premium
Teknos Woodex Premium is een matte, transparante houtbeits op waterbasis voor gebruik buiten. Woodex Premium geeft een uitstekende en langdurige bescherming tegen weersomstandigheden. En heeft een 2 x zo lang onderhoudsinterval dan andere gewone beits.
€128,00Incl. btw