• Lorem ipsum

Douglas Hout BehandelenOntdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het behandelen van Douglas hout. Wat is Douglas hout, waarom is het belangrijk Douglas hout te behandelen en waarmee kunt u Douglas hout het beste behandelen. Waardoor het resultaat past bij de door u gewenste uitstraling en Douglas hout zo lang mogelijk wordt beschermd.

Wat is Douglas hout?

Europees Douglas is een betaalbare naaldhoutsoort die in snel tempo Nederland veroverd heeft. Douglas hout is echter wel gevoelig voor verkleuring en aantasting door insecten en schimmels, zoals blauwschimmel, en houtrot. Douglas hout is daarom geclassificeerd als matig duurzaam en gaat onbehandeld ca 10-15 jaar mee. Niet-geïmpregneerd en onbehandeld vuren en grenen gaan minder lang mee dan Douglas hout. Douglas hout bevat vaak hars. 

Waarom Douglas hout behandelen?

Douglas hout kan voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo kan het gebruikt worden voor gevelbekleding, balustrade, dakoverstek, zadeldak, overkapping, tuinkamer, veranda, pergola, schutting, ramen en deuren. Maar ook voor talloze toepassingen binnenshuis, zoals trap en traptreden, parket, plankenvloeren, meubelen, plafonds en schroten wordt Douglas hout veel gebruikt. Om Douglas hout buiten te beschermen tegen aantasting door insecten, schimmels, houtrot en om verkleuring en vergrijzing tegen te gaan is het aan te raden Douglas hout te behandelen. Behandelen met een beits, olie of verf geeft Douglas hout een waterafstotende werking en kan de levensduur van uw hout aanzienlijk verlengen. Ook kunt u het Douglas hout verfraaien door het een zelf gekozen kleur te geven of juist de oorspronkelijke houtkleur van Douglas hout te accentueren.

 

Douglas hout behandelenDouglas hout behandelenDouglas hout behandelen

 

Waarmee Douglas hout behandelen?

Hieronder ziet u een overzicht van enkele Teknos en Drywood producten voor het behandelen van Douglas hout. De keuze tussen deze producten is afhankelijk van de uitstraling die u uw verfproject wilt geven en het gewenste onderhoudsinterval. Ook de toepassing is van belang. Zo kan een beits in het algemeen goed voor de behandeling van ramen, deuren en gevelbekleding gebruikt worden, maar is ze minder geschikt voor vlonders, terrassen en steigers die veel belopen worden. Het onderhoudsinterval is in het algemeen het kortst bij het gebruik van een houtolie en het langst bij gebruik van een dekkende verf.

beits voor eikenhoutBeits voor een transparant of meer dekkend resultaat. Voor onbehandeld Douglas hout kunt u Drywood Woodstain VV beits gebruiken. Deze beits op waterbasis dringt diep in het hout en geeft een fraaie, semi-filmvormende kleuring aan het hout. De houtstructuur blijft bij transparante kleuren goed zichtbaar. Bij het gebruik van (semi-) dekkende kleuren is de originele houtkleur en nerf minder goed of niet meer zichtbaar. De dunne coating laag van de beits maakt het makkelijk om het hout schoon te maken. Ook hecht vuil minder makkelijk op een glad oppervlak. Deze beits verlengt de levensduur van het hout aanzienlijk. Zo maakt deze beits het hout waterafstotend en op droog hout krijgen houtrot en schimmels minder kans. Ook geeft een getinte beits een goede bescherming tegen verkleuring en vergrijzing door UV-straling van de zon. De onderhoudsintervallen van deze beits liggen (afhankelijk van de omstandigheden) tussen de 3 en 5 jaar. 

Kopse SealerExtra bescherming van kopse kanten en zaagkanten. Als een Douglas houten plank wordt afgezaagd, wordt het uiteinde door de ruwe structuur erg gevoelig voor de opname van vocht. Dit geldt ook voor de kopse kanten van Douglas hout. Het afdichten van kopse kanten en zaagsneden van Douglas hout met een speciale sealer is daarom erg belangrijk bij het gebruik van een beits. Hoe goed een beits ook is, omdat een beits dun en vloeibaar is, kan het grof hout niet zo goed afdichten als een speciale sealer, zoals Drywood Kopse Sealer. Het is elastisch, vult goed en speciaal ontworpen voor het afdichten van zaagsneden. Voor de meeste klussen is één liter Kopse Sealer vaak genoeg. Dit kleurloze product op waterbasis kan al na twee uur overschilderd worden.

Verf voor Hout Master

Verf voor een dekkend resultaat. Bij het schilderen van Douglas hout is Drywood Verf voor Hout Master een uitstekende keuze, met onderhoudsintervallen die, afhankelijk van de omstandigheden, tot 8-10 jaar kunnen oplopen. Deze dekkende verf op waterbasis fungeert als grond-, voor- en aflak in één, wat het gemakkelijk maakt voor uw Douglas schilderproject. Het heeft het voordeel kieren, naden en scheurtjes op te vullen terwijl het een hoge elasticiteit behoudt. Wel is het belangrijk om een elastische dekkende verf te kiezen die met het hout meebeweegt, omdat Douglas hout kan werken. Dankzij de damp-open eigenschap kan vocht gereguleerd worden, wat gunstig is voor de levensduur van het Douglas hout. Dit resulteert in een langdurige bescherming, waarbij kwasten en kleurverschillen in het hout nauwelijks meer zichtbaar zijn. Voor onbehandeld Douglas hout wordt aanbevolen om het hout vooraf te impregneren. Dit zorgt voor een optimale hechting en bescherming van de verf.

 

Veel gestelde vragen over Douglas hout behandelen

Wilt u meer weten over het behandelen van Douglas hout en specifieke adviezen hoe u dit aanpakt. Hier leest u meer over: 

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze voor het behandelen van Douglas hout. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: