• Lorem ipsum

Ontdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het behandelen van acacia tuinmeubelen, terras en vlonderplanken met een olie. Benieuwd naar de beste werkwijze voor het aanbrengen van een houtolie, het aantal aan te brengen lagen acacia olie, met welke droogtijd u rekening moet houden en welke kwast of roller perfect is voor het aanbrengen van een watergedragen olie als Teknos Woodex Bioleum? U leest er alles over in het duidelijke stappenplan hieronder.  

 

Voorbereiding behandelen acacia hout met olie

We raden u aan om meubels van exotisch hout minstens 2 weken aan weersinvloeden bloot te stellen voordat u deze gaat behandelen. Een harde houtsoort zoals acacia hout, heeft een gunstig verbruik van olie. Zo kunt u ca. 10-12 m2 acacia hout met 1 liter Woodex Bioleum behandelen. Bij de voorbereiding voor uw verfklus is het belangrijk om bestrating in de buurt goed af te dekken. Woodex Bioleum is namelijk een dunne olie die makkelijk in steen dringt. En hoewel het een watergedragen product is, zal gemorste olie na droging moeilijk uit steen te verwijderen zijn. Oude lakens, stucloper en dekzeil kunnen prima gebruikt worden om bestrating af te dekken. Wees ook voorzichtig met gebruik van een hogedruk reiniger op hout. Deze maakt acacia hout vaak stuk, met name op die plekken waar de waterstraal te lang op het hout gericht is geweest.

 

Hoe olie aanbrengen?

Gebruik een kwast voor watergedragen verven. Een grote platte kwast werkt prettig bij het aanbrengen van een olie direct uit blik. Gebruik geen blokwitter. De olie kan ook met een spons worden aangebracht of worden gespoten. Behandel het hout slechts één keer gelijkmatig en breng Woodex Bioleum zo aan, dat het een dun, egaal gekleurd oppervlak vormt. Laat de aangebrachte olie goed drogen; Woodex Bioleum is pas na 4 dagen volledig doorgedroogd en kan dan pas weer belast of belopen worden of blootgesteld worden aan het weer. Het droogproces zal langzamer verlopen in koude en/of vochtige omstandigheden. Voor acacia hout dat continu wordt blootgesteld aan weersinvloeden, raden we aan de behandeling jaarlijks te herhalen (of wanneer nodig). Lees echter ook altijd zelf de technische informatie over Woodex Bioleum door en informatie over een veilige verwerking ervan voor de start van uw verfklus.

 

Stappenplan voor het oliën van acacia hout

 

ReinigenAcacia hout reinigen

Maak onbehandeld acacia hout stofvrij. Reinig eerder met olie behandeld of vuil acacia hout met een Rensa reinigingsproduct, zoals Rensa terrasreiniger. Spoel het hout goed na met schoon water en laat het hout vervolgens goed drogen. Acacia hout heeft verder weinig voorbereiding nodig, omdat hars nauwelijks aanwezig is in acacia hout.

 

SchurenAcacia hout schuren

Schuur acacia hout, alleen indien nodig, licht op en altijd met de houtnerf mee. Gebruik dan schuurpapier met korrel P180 of hoger. Gebruik grover schuurpapier om oude verf of laklagen en/of beschadigingen te verwijderen. Maak daarna het hout stofvrij voordat u begint met olie aanbrengen.

 

VervenAcacia hout oliën

Breng op droog hout gelijkmatig 1 dunne laag Teknos Woodex Bioleum olie aan met een kwast, spons of via spuiten. Een dikkere laag kan vlekkerigheid veroorzaken en het droogproces vertragen. Roer de gekleurde olie goed door voor en tijdens gebruik. Eventueel overtollige olie kunt u na ongeveer 10 minuten met een katoenen doek afvegen.

 

Droogtijd

Woodex Bioleum

Kleefvrij na ca. 12 uur
Doordroging na ca. 96 uur 

 

Droogtijd

Temperaturen en luchtvochtigheid tijdens uw verfklus   


Belangrijk is de olie niet bij te koude of te warme temperaturen aan te brengen of als de luchtvochtigheid te hoog is. Aanbrengen bij fel zonlicht of bij vochtig weer kunt u beter vermijden.

 

Persoonlijk advies nodig?

Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze voor het behandelen van acaciahout met olie. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: