• Lorem ipsum

Vurenhout Behandelen

Ontdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over vurenhout behandelen, zoals vurenhout beitsen of lakken. Wat is vurenhout, waarom is het belangrijk vurenhout voor buiten te behandelen en waarmee kunt u vurenhout voor buiten het beste behandelen. Zodat het resultaat past bij de door u gewenste uitstraling en het vurenhout zo lang mogelijk wordt beschermd.

Wat is vurenhout?

Vurenhout is naaldhout en afkomstig van de fijnspar. Veel mensen kennen de fijnspar, omdat jonge bomen als kerstboom worden gebruikt. Vurenhout is samen met grenenhout en Douglas hout een veel gebruikte naaldhout soort. Vuren hout heeft een lichtgele tot geelbruine kleur. Grenen is vaak net iets donkerder van kleur dan vurenhout. Net als grenenhout, bevat ook vurenhout hars, maar heeft het niet de opvallende harsgeur van grenen. Vurenhout wordt voor veel toepassingen gebruikt, zoals voor kozijnen, puien, ramen, deuren, buitenbetimmeringen, balkhout en voor schuren en tuinhuisjes. Binnenhuis wordt vuren soms gebruikt voor meubelen zoals kasten, kastplanken, lijstwerk of voor trappen en vloeren. Ook het populaire en robuuste steigerhout is vaak gemaakt van vurenhout. 

Waarom vurenhout behandelen?

Onbehandeld gaat vurenhout gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. Dit is een relatief korte levensduur voor hout. Door het behandelen van vurenhout kunt u de levensduur van vurenhout aanzienlijk verlengen, Hierdoor wordt vurenhout beter beschermd tegen vocht, schimmel, houtrot en vergrijzing. Vurenhout is namelijk zeer gevoelig voor schimmels, zoals blauwschimmel. Blauwschimmel veroorzaakt lelijke zwarte vlekken in het hout die niet of zeer lastig te verwijderen zijn. Vurenhout is ook gevoelig voor vocht, waardoor het op termijn zal kunnen gaan scheuren en kromtrekken. Een scheur zal weer meer vocht opnemen en zo kan houtrot ontstaan. Het behandelen van vurenhout bijvoorbeeld door vurenhout beitsen, lakken of verven, gaat houtrot tegen. Daarbij zal onbehandeld vurenhout buiten snel vergrijzen door UV straling van de zon. Ook vergrijzing kunt u tegengaan door vurenhout te behandelen. Vurenhout blijft na behandeling veel langer mooi en u kan vurenhout met elke gewenste kleur behandelen. Dus ook met een grijze kleur olie, beits of verf zodat vurenhout direct een vergrijsd vurenhout uiterlijk krijgt. 

 

Vuren Hout BehandelenVuren Hout BehandelenVuren Hout Behandelen

 

Waarmee vurenhout behandelen?

Om vurenhout te behandelen, biedt Teknos Drywood verschillende producten aan die passen bij uw wensen en behoeften. De keuze hangt af van de gewenste uitstraling en kleur van het vurenhout en hoe vaak u vurenhout wilt onderhouden. Ook is het belangrijk om te kijken naar waar het vurenhout voor gebruikt wordt. Omdat vurenhout niet zo duurzaam is, is het belangrijk om onbehandeld vurenhout voor buiten extra te beschermen met de juiste producten. Daarna kunt u het vurenhout afwerken met een beits, olie of dekkende verf. Hier zijn enkele aanbevelingen:

Hoe vurenhout beschermen ? 

Kopse Sealer

Extra bescherming van kopse kanten en zaagkanten. Wanneer een vuren houten plank is afgezaagd, is het uiteinde erg gevoelig voor vocht. Omdat het hout dwars op de stam is afgezaagd, heeft het namelijk een ruwe structuur dat snel vocht kan opnemen. Het afdichten van zaagsneden met een speciale houtsealer is daarom belangrijk. Hoe goed een beits of olie ook is, omdat beits en olie een dun en vloeibaar product is, kan het grof vurenhout niet zo goed afdichten als Drywood Kopse Sealer. Het is elastisch, vult goed en speciaal ontworpen voor het afdichten van zaagsneden van vurenhout. Voor de meeste klussen is één liter Kopse Sealer vaak genoeg. Dit kleurloze product op waterbasis kan al na twee uur overschilderd worden.

Woodex Aqua Base

Extra bescherming tegen blauwschimmel en houtrot. Hiervoor brengt u op onbehandeld vurenhout eerst een laag Woodex Aqua Base Plus aan. Dit impregneermiddel dringt diep in het vuren hout en geeft vurenhout een effectieve bescherming tegen blauwschimmel en tegen houtrot. Hierdoor geeft u vurenhout een betere bescherming dan een afwerking met een beits, olie of verf alleen en verlengt u de levensduur van uw vurenhout aanzienlijk. Impregneren is niet nodig als vurenhout al in de fabriek is geïmpregneerd. Woodex Aqua Base Plus is een watergedragen, overschilderbaar impregneermiddel met biociden dat vurenhout langdurig tegen schimmels en houtrot beschermt en geen filmlaag op het vuren hout geeft. 

Hoe kiezen tussen een beits, olie of verf voor vurenhout? 

Voor het afwerken van vurenhout kunt u kiezen voor een transparante, natuurlijke uitstraling of voor een meer dekkend, egaal geverfd resultaat. Een olie geeft vurenhout een natuurlijke uitstraling, maar biedt minder (lange) bescherming door de dunne laag olie op het hout. Kwasten en kleurverschillen in vurenhout blijven bij olie wel goed zichtbaar. Een beits biedt een betere bescherming dan olie en geeft vurenhout nog steeds met een natuurlijke uitstraling. Bij een transparante en semi-dekkende beits kleur blijven de houtstructuur en kleurverschillen in het vurenhout zichtbaar, terwijl bij een dekkende beits kleur deze niet meer zichtbaar zijn. Bij een dekkende verf wordt het hout egaal met verf bedekt en is de houttekening niet meer zichtbaar. Het onderhoudsinterval is het kortst bij een houtolie en het langst bij een dekkende verf, beits zit hier tussenin.

beits voor eikenhout

Beits voor een transparant of meer dekkend resultaat. Voor het beitsen van onbehandeld vurenhout met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling, is Drywood Woodstain VV de beste keuze. Deze ademende beits op waterbasis dringt diep in het hout en geeft een mooie kleuring aan het vurenhout, terwijl de natuurlijke tekening van het hout behouden blijft. Woodstain VV is zeer weerbestendig en beschermt het vurenhout langdurig tegen vocht. Het is een éénpotsysteem en dus heeft u geen aparte primer of grondverf nodig. Echter, voor een goede bescherming is het verstandig om de kopse kanten en zaagkanten van het hout te behandelen met een sealer. De beits is makkelijk te verwerken, waardoor het ideaal is voor grote oppervlakken zoals vurenhouten geveldelen of schutting. Bovendien is beits economisch in gebruik; met 1 liter beits kunt u tot wel 12 vierkante meter behandelen. Woodstain VV heeft het KOMO-keurmerk en is dus ook geschikt voor professionals. Alle kleuren zijn mogelijk voor het behandelen van vurenhout, van warme houttinten tot natuurlijke grijstinten en moderne zwarttinten. De gekozen kleur beïnvloedt het onderhoudsinterval; lichte kleuren gaan tot twee jaar mee, terwijl donkere kleuren met voldoende laagdikte tot wel 7 jaar kunnen blijven zitten.

Woodex Aqua Wood OilHoutolie voor een transparante, natuurlijke uitstraling. Voor het verfraaien van vurenhout kan ook Woodex Aqua Woodoil gebruikt worden. Deze transparante olie op waterbasis dringt diep in het hout zonder een filmlaag te vormen, waardoor het hout een natuurlijke uitstraling behoudt. Het accentueert de houtnerf en laat kwasten en kleurverschillen zichtbaar. Deze olie os ook geschikt voor onbehandeld en onderhoud van thermisch verduurzaamd en onder vacuümdruk geïmpregneerd vurenhout. Het wordt aanbevolen om 1 tot 2 jaarlijks de olie opnieuw aan te brengen om het hout vochtbestendig te houden. Voor onbehandeld vurenhout is het noodzakelijk om eerst een impregneermiddel te gebruiken voordat u Woodex Aqua Woodoil aanbrengt. Een alternatief is Woodex Bioleum houtolie, die ook de natuurlijke uitstraling behoudt zonder af te bladderen. 

Verf voor Hout MasterVerf voor een dekkend resultaat. Bij het schilderen van vurenhout is Drywood Verf voor Hout Master een uitstekende keuze, met onderhoudsintervallen die, afhankelijk van de omstandigheden, tot 8-10 jaar kunnen oplopen. Deze dekkende verf op waterbasis fungeert als grond, voor- en aflak in één, wat het gemakkelijk maakt voor het verven van vurenhout buiten. Deze verf heeft het voordeel kieren, naden en scheurtjes op te vullen terwijl het een hoge elasticiteit behoudt. Het is belangrijk om een elastische dekkende verf te kiezen die met het hout meebeweegt, omdat vurenhout kan werken. Dankzij de damp-open eigenschap kan vocht gereguleerd worden, wat gunstig is voor de levensduur van uw vuren hout. Dit resulteert in een langdurige bescherming, waarbij kwasten en kleurverschillen in het hout nauwelijks meer zichtbaar zijn. Voor onbehandeld vurenhout wordt aanbevolen om het hout vooraf te impregneren. Dit zorgt voor een optimale hechting en bescherming van de verf.

Veel gestelde vragen over het behandelen van vurenhout

Wilt u meer weten over het behandelen van vurenhout voor buiten. Hier leest u meer over:

 

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie, lak of beits te kiezen voor het behandelen van vurenhout. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze voor het behandelen van vurenhout voor buiten. Bijvoorbeeld voor vurenhout beitsen, verven of lakken. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over vurenhout beitsen kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: