• Lorem ipsum

Teak hout BehandelenOntdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het behandelen van teakhout. Wat is teakhout, waarom is het belangrijk teakhout te behandelen en waarmee kunt u teakhout het beste behandelen. Zodat het resultaat past bij de door u gewenste uitstraling en het teakhout zo lang mogelijk wordt beschermd.

Wat is teak hout?

Teakhout is een duurzame loofhout soort met een goudbruine of donkerbruine kleur die soms zwart geaderd is. Teak kan door zijn sterkte, geringe krimp en werking en fraaie uiterlijk voor veel toepassingen gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor kozijnen, puien, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, maar ook voor meubelen, binnenbetimmeringen, fineer, plafonds, trappen en traptreden, parket- en strokenvloeren en aanrechtbladen. Teak is van zichzelf wat vettig door olieachtige stoffen in het hout. Teak kan goed met olie of bepaalde soorten lak worden afgewerkt. Het verven van teakhout wordt echter niet aangeraden, omdat het moeilijk is voor verf om goed te hechten door het hoge oliegehalte in het hout.

Waarom teak hout behandelen?

Teakhout is een duurzame houtsoort die zonder te behandelen prima vele jaren buiten mee kan. Dat betekent niet dat behandelen van teakhout niet zinvol kan zijn. Ook teakhout heeft te lijden onder het Nederlandse weer. En onbehandeld teakhout zal op termijn gaan vergrijzen. Vergrijzen kan mooi zijn, maar in het geval van teak hout gaat dit vergrijzen vaak niet gelijkmatig. Door teakhout te behandelen is het mogelijk om de oorspronkelijke warme kleur van teakhout te behouden. Bovendien is vochtig hout een goede plek voor algen en mossen om te groeien. Door jarenlang vocht opnemen en weer afgeven, kan ook teakhout uiteindelijk krom- of scheeftrekken en kunnen er scheurtjes in het hout ontstaan. Dit kan voorkomen worden door teakhout waterafstotend te behandelen. 

 

teak hout behandelenteak hout behandelenteak hout behandelen

 

Waarmee teak hout behandelen?

Terrassen, vlonders en tuinmeubelen zijn vaak van teak hout gemaakt. Omdat een terras of vlonder belopen wordt, is een niet-filmvormende teakolie beter geschikt dan een filmvormende beits om teak hout te behandelen. Een teakolie is ook makkelijk aan te brengen en werkt waterafstotend. Als hout niet mag vergrijzen is het nodig om een gekleurde teak olie te gebruiken. Een gekleurde olie bevat kleurpigmenten die UV straling van de zon blokkeren, waardoor hout niet of minder snel kan vergrijzen of verkleuren. Een kleurloze bescherming tegen vergrijzing bestaat namelijk niet, ondanks dat dit soms wel beweerd wordt. Wilt u bescherming tegen vocht, maar ook een egaal vergrijsd uiterlijk? Kies dan uit een van de vele grijstinten.

Woodex Bioleum

Houtolie voor een transparante, natuurlijke uitstraling. Teak hout behandeld met Woodex Bioleum krijgt een prachtige matte, natuurlijke uitstraling omdat de teakolie, op waterbasis en gemaakt van 60% duurzame grondstoffen, diep in het hout trekt zonder een filmvormend laagje achter te laten. Deze extreem waterafstotende en ademende teakolie bladdert niet, geeft niet af, en beschermt het teak hout tegen vuil en UV-licht, waardoor vergrijzing voorkomen wordt. Met een gunstig verbruik waarbij slechts een dunne laag nodig is, kunt u ongeveer 10-12m2 per liter behandelen, ideaal voor grote oppervlakken zoals een terras, steiger of vlonder. Bovendien is bijwerken eenvoudig en meestal jaarlijks tot tweejaarlijks nodig, wat samen met de goede prijs-kwaliteitverhouding door het gunstige verbruik, Woodex Bioleum een efficiënte keuze maakt voor bescherming van uw teak houten terras of teak houten tuinmeubelen met teakolie.

Veel gestelde vragen over Teakhout behandelen

Wilt u meer weten over het behandelen van teakhout en specifieke tips hoe u dit aanpakt. 

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze voor het behandelen van teak hout. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: