• Lorem ipsum

Hieronder beschrijven we een bijzonder Teknos Drywood project in Deventer, waarbij circa 6000 eikenhouten kozijnen van het in 2016 opgeleverde nieuwgebouwde Stadskantoor zijn behandeld met transparante lak. Naast foto’s van het eindresultaat, geven we een overzicht van de in dit project gebruikte producten en werkwijze.

Project Deventer: bescherming van eikenhouten kozijnen tegen verkleuring  

In dit project ging het om de nieuwbouw van een zeer duurzaam gebouwd gemeentehuis in Deventer naar een ontwerp van Michiel Riedijk. Prachtige architectuur en duurzaamheid gaan hier hand in hand. Zo heeft het gebouw zonnepanelen en warmte en koudeopslag. Het meest in het oog springen echter de ongeveer 6000 eikenhouten kozijnen met daarin de uitvergrote vingerafdrukken van 2.264 inwoners van Deventer. Belangrijk bij dit project was de afwerking van het hout in de duurzaamste klasse met minimaal onderhoud.

 

Eiken Hout Behandelen

Gebruikte producten:

  • Ondergrond: nieuwe eikenhouten kozijnen
  • Gebruikte producten: Teknos Drywood Poseidon UV transparant en Kopse Sealer
  • Gekozen kleur: speciale kleur door architect ontwikkeld
  • Gekozen glansgraad: zijdeglans
  • Toegepaste werkwijze: in 2 lagen handmatig aanbrengen (kwasten en rollen)

Hieronder leest u meer waarom en hoe deze Teknos Drywood producten zijn gebruikt voor dit project.

Hoe eiken beschermen en toch de naturel uitstraling van eiken behouden?

Om de eiken kozijnen naturel te behandelen is in dit project gekozen voor Drywood Poseidon UV Transparant. De kleurpigmenten hierin zorgen voor een goede UV bescherming. Er is in dit project gekozen voor zijdeglans voor een warme uitstraling. Zijdeglans wordt ook vaak gekozen om eikenhout te behandelen dat een wat ruwer en grover oppervlak heeft. Hoogglans wordt daarentegen juist vaak gekozen om een meer klassieke uitstraling te krijgen. En omdat hoogglans transparante lak een glad oppervlak geeft waaraan weinig vuil hecht en goed schoon te maken is.

De kopse kanten van het eikenhout zijn behandeld met transparante Drywood Kopse Sealer. Vocht kan hierdoor niet meer in de kopse kanten van het hout kan trekken, waardoor de duurzaamheid van de afwerking wordt verhoogd. 

Welke kleur kiezen voor eikenhout?

Voor dit project is Drywood Poseidon UV Transparant gekozen met een speciaal gemaakte kleur, bedacht door de architect. Voor een groot project als dit is het gebruikelijk dat er een 'eigen' kleur wordt gemaakt. De pigmenten zorgen ervoor dat UV-straling geen kans krijgt en ze geven het hout een mooie, warme, natuurlijke hout kleur. Voor kleinere projecten is er keuze uit vele transparante kleuren.

 

Persoonlijk advies?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: