• Lorem ipsum

Bankirai BehandelenOntdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het behandelen van Bangkirai, Bankirai of Balau hout. Wat is Bangkirai hout, waarom is het belangrijk Bangkirai hout te behandelen en waarmee kunt u Bangkirai hout het beste behandelen. Zodat het resultaat past bij de door u gewenste uitstraling en het Bangkirai hout zo lang mogelijk wordt beschermd.

Wat is Bangkirai hout?

Bangkirai(soms geschreven als Bankirai) of Balau hout is een harde en duurzame houtsoort (loofhout) die vaak buiten gebruikt wordt voor vlonders, terrassen, steigers, pergola's, hekken, poorten en buiten banken. De kleur van Bangkirai varieert van bruin tot donkerbruin.

Waarom Bangkirai behandelen?

We krijgen regelmatig de vraag of het nodig is Bangkirai hout, bijvoorbeeld voor vlonders en terrassen, te behandelen. Bangkirai is immers een zeer duurzame houtsoort die ook zonder behandeling jarenlang sterk blijft. Deze tropische hardhout soort heeft geen last van houtrot en wordt in Nederland daarom meestal gebruikt voor vlonderplanken. Toch is het aan te raden bangkirai te behandelen. We zullen u hieronder uitleggen waarom.

Als Bangkirai niet behandeld wordt, zal het namelijk vergrijzen. De warme bruine houtkleur zal al na een seizoen gaan vervagen en na een winter is er waarschijnlijk al meer grijs zichtbaar dan de originele bruine Bangkirai kleur. Door bangkirai te behandelen is het mogelijk om de mooie bruine houtkleur langer te behouden. Onbehandeld bangkirai zal daarbij na enige tijd ook vocht gaan opnemen. Door het krimpen en zwellen van het hout, ontstaan er kleine scheurtjes in het hout die weer meer vocht kunnen opnemen. Vochtig hout is een broedplaats voor algen en mossen waardoor een vlonder, zeker na regen of sneeuw, gevaarlijk glad kan worden. Behandeling van Bangkirai hout kan dit voorkomen.

Bankirai behandelen

Bankirai behandelen

Bankirai behandelen


Waarmee Bangkirai behandelen?

Het product dat geschikt is om een Bangkirai vlonder te behandelen is olie. Ook omdat hout met olie behandeld goed belopen kan worden. Belangrijk om te weten is dat afwerking met een blanke lak, beits of alkydharsverf problemen kan geven. Het aanbrengen van een filmvormende afwerklaag zal door scheurtjes in het hout en door blootstelling aan weer en wind, gaan barsten en bladderen. Vlonderplanken behandelen met huishoudelijke middeltjes, zoals groene zeep, raden we ook af. Bescherming tegen vergrijzing geeft het niet en de waterafstotende periode is erg beperkt. Daarbij is een olie erg makkelijk aan te brengen: iedere doe-het-zelver lukt dit met een mooi resultaat.

Een Bangkirai olie maakt het hout zeer waterafstotend en beschermt het tegen kromtrekken en scheuren. Als u het hout niet wilt laten vergrijzen is het noodzakelijk om een gekleurde olie aan te brengen. Een getinte olie bevat vaste stoffen - kleurpigmenten - die het zonlicht blokkeren zodat het hout niet vergrijsd of verkleurd. Een kleurloze bescherming tegen vergrijzing bestaat namelijk niet. Wilt u wel een bescherming tegen vocht, maar ook direct een egaal vergrijsd uiterlijk? Kiest u dan uit een van de voor olie beschikbare grijstinten.

Woodex Bioleum Olie

Olie voor een transparante, natuurlijke uitstraling: Bangkirai hout dat behandeld is met Teknos Woodex Bioleum olie krijgt een prachtige, natuurlijke uitstraling door de matte afwerking. Dit komt omdat er geen filmlaagje op het hout achterblijft, maar de olie diep in het hout trekt. Omdat Woodex Bioleum geen filmlaag op het hout vormt, kan het ook niet gaan bladderen. Anders dan een verf of beits moet een Bankirai olie in een dunne laag aangebracht worden. En dit moet afhankelijk van de omstandigheden meestal elke 1 - 2 jaar worden herhaald. Juist omdat deze olie op waterbasis is, strijkt deze makkelijk uit en is erg eenvoudig aan te brengen. 

 

Veel gestelde vragen over Bangkirai hout behandelen

Wilt u meer weten over het behandelen van bangkirai hout en specifieke adviezen hoe u dit aanpakt. Hier leest u meer over: 

De mooiste kleuren olie voor het behandelen van Bankirai hout

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze voor het behandelen van bankirai hout. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: