• Lorem ipsum

Steigerhout behandelenOntdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het behandelen van steigerhout. Wat is steigerhout, waarom is het belangrijk steigerhout te behandelen en waarmee kunt u steigerhout het beste behandelen. Zodat het resultaat past bij de door u gewenste uitstraling en het vurenhout zo lang mogelijk wordt beschermd.

Wat is steigerhout?

Steigerhout is hout dat oorspronkelijk werd gebruikt bij de bouw van steigers, vandaar ook de naam. Het populaire steigerhout is meestal afkomstig van naaldhout, zoals vuren of grenen, en heeft een robuuste en stoere uitstraling. Hierdoor wordt steigerhout vaak gebruikt voor meubels, zoals tafels, stoelen en bedden, maar ook voor tuinhout, zoals overkappingen, pergola's, schuttingen en plantenbakken is steigerhout populair. 

Waarom steigerhout behandelen?

Steigerhout wordt steeds vaker gebruikt in en om het huis. Toch is het erg verstandig om steigerhout te behandelen. Steigerhout bestaat namelijk vaak uit vuren of grenenhout. Vuren en grenen gaan onbehandeld niet zo lang mee. Deze houtsoorten zijn namelijk zeer gevoelig voor blauwschimmel, houtrot en insectenvraat. Zo veroorzaakt blauwschimmel lelijke zwarte vlekken in het hout die niet of zeer lastig te verwijderen zijn. Steigerhout is ook gevoelig voor vocht. Als er vocht in het steigerhout komt en daarna weer verdampt, zal het hout gaan kromtrekken en scheuren. Een scheur zal weer meer vocht opnemen en zo kan houtrot ontstaan. Door steigerhout te behandelen, kunt u deze problemen voorkomen. Ook blijft steigerhout na behandeling veel langer mooi. Hoe u het beste steigerhout kunt behandelen zonder de robuuste uitstraling van onbehandeld hout aan te tasten, leest u hier. Maar u kunt steigerhout natuurlijk ook in elke andere gewenste kleur verven of beitsen.

 

Steigerhout behandelenSteigerhout behandelenSteigerhout behandelen

 

Waarmee steigerhout behandelen?

Om steigerhout te behandelen, biedt Teknos Drywood verschillende producten aan die passen bij uw wensen. De keuze hangt af van de gewenste uitstraling van het hout en hoe vaak u het wilt onderhouden. Ook is het belangrijk om te kijken naar waar het steigerhout voor gebruikt wordt. Omdat steigerhout niet zo duurzaam is, is het eerst belangrijk om onbehandeld hout extra te beschermen met de juiste producten. Daarna kunt u het steigerhout afwerken met een beits, olie of dekkende verf. Hier zijn enkele aanbevelingen:

Hoe steigerhout beschermen ? 

Kopse SealerExtra bescherming van kopse kanten en zaagkanten. Als een plank afgekort is, is het uiteinde zeer gevoelig voor het opnemen van vocht. Omdat dit hout een grove structuur heeft, kan het veel sneller vocht opnemen. Het afdichten van een zaagkant of kopse kant met een speciale sealer is daarom zeer belangrijk. Hoe goed een beits of olie ook is, omdat beits en olie dun en vloeibaar zijn, kan het grof hout niet zo goed afdichten als een speciale sealer. Drywood Kopse Sealer voor kops hout is zo'n product. Het is elastisch, vult goed en speciaal ontworpen voor het afdichten van zaagkanten. Voor de meeste klussen is één liter Kopse Sealer vaak genoeg. Dit kleurloze product op waterbasis kan al na twee uur overschilderd worden. Het behandelen van de kopse kanten en zaagkanten van steigerhout met kopse sealer is dus echt een must!

Extra bescherming tegen blauwschimmel en houtrot. Hiervoor brengt u op onbehandeld steigerhout eerst een laag Woodex Aqua Base Plus aan. Dit impregneermiddel dringt diep in het hout en geeft steigerhout een effectieve bescherming tegen blauwschimmel en tegen houtrot. Hierdoor krijgt u een betere bescherming dan een afwerking met een beits, olie of verf alleen en verlengt u de totale levensduur van uw steigerhout aanzienlijk. Als de schutting of overkapping van steigerhout nog gemaakt moet worden, is het verstandig om Woodex Aqua Base Plus vóór het monteren aan te brengen. Zo krijgen de delen waar u later niet meer bij kunt, meteen een extra goede bescherming. Schuttingen en plantenbakken van steigerhout hebben door de nabijheid van planten en aarde, een langdurig hoge vocht belasting. Houtrot en schimmel voorkomen met Woodex Aqua Base Plus is dan een slimme investering. 

Hoe kiezen tussen een beits, olie of verf voor steigerhout? 

Een beits is zeer geschikt voor het behandelen van niet-maatvast hout, zoals steigerhout. Maar ook een houtolie of een dekkende verf kunnen voor het behandelen van steigerhout gebruikt worden. De onderhoudsvrije periode is in het algemeen het kortst bij het gebruik van een houtolie en het langst bij een dekkende verf. Bij een dekkende verf is de oorspronkelijke houtkleur en houtstructuur van steigerhout niet meer zichtbaar door de egale, dekkende laag verf op het hout. Een beits zit wat onderhoudsinterval betreft tussen een olie en een verf in, terwijl bij een beits net als bij een houtolie nog wel de structuur van het hout zichtbaar blijft. Hierdoor behoudt het steigerhout een natuurlijke uitstraling. Onderhoud met een houtolie of beits is daarbij erg makkelijk. 

Als u kiest voor een beits is het belangrijk geen film-vormende beits te gebruiken op steigerhout dat belopen of waarop gezeten wordt. Film-vormend betekent dat er een laag beits op het hout komt te liggen. Banken, stoelen en tafels van steigerhout, kunt u dus beter met een houtolie of een niet-filmvormende beits behandelen. Een schutting, overkapping, pergola of plantenbak van steigerhout kunt u wel prima behandelen met een filmvormende beits. 

beits voor eikenhout

Semi-filmvormende beits voor een transparant of meer dekkend resultaat. Voor onbehandeld steigerhout kunt u Drywood Woodstain VV gebruiken. Deze ademende beits op waterbasis dringt diep in het hout en vormt pas na meerdere lagen een dunne filmlaag, vandaar dat het een semi-filmvormende beits genoemd wordt. Waarbij de verflaag langzaam verdwijnt onder invloed van verwering. Ook geeft deze beits een mooie kleuring aan het hout, terwijl de natuurlijke tekening van het hout behouden blijft. Woodstain VV is zeer weerbestendig en beschermt het hout langdurig tegen vocht. Het is een éénpotsysteem en heeft dus geen aparte primer nodig. Echter, voor extra bescherming is het verstandig om de kopse kanten en zaagkanten van het hout te behandelen. De beits is makkelijk te verwerken, waardoor het ideaal is voor grote oppervlakken zoals vurenhouten geveldelen of schutting. Bovendien is het economisch in gebruik; met 1 liter beits kunt u tot wel 12 vierkante meter behandelen. Woodstain VV heeft het KOMO-keurmerk en is dus ook geschikt voor professionals. Alle kleuren zijn mogelijk voor het behandelen van steigerhout, van warme houttinten tot natuurlijke grijstinten en moderne zwarttinten. De gekozen kleur beïnvloedt het onderhoudsinterval; lichte kleuren gaan tot twee jaar mee, terwijl donkere kleuren met voldoende laagdikte tot wel 7 jaar kunnen blijven zitten.

Houtolie voor een transparante, natuurlijke uitstraling. Bij het behandelen van steigerhout met een houtolie is Woodex Bioleum een uitstekende keuze. Deze watergedragen olie biedt niet alleen bescherming tegen vocht en vuil, maar helpt ook het risico op scheurtjes in het steigerhout te verminderen. Bovendien beschermt een gekleurde variant het steigerhout tegen uv-straling van de zon en dus tegen vergrijzing. Woodex Bioleum dringt diep in het hout zonder een filmlaag te vormen, waardoor het hout een natuurlijke uitstraling behoudt. Deze olie voor steigerhout accentueert de houtnerf en laat noesten en kleurverschillen zichtbaar. Deze damp-open olie heeft geen aparte grondverf nodig, waardoor het een praktische en effectieve oplossing is voor bescherming van steigerhout.

Verf voor Hout MasterVerf voor een dekkend resultaat. Bij het schilderen van steigerhout is Drywood Verf voor Hout Master een uitstekende keuze, met onderhoudsintervallen die, afhankelijk van de omstandigheden, tot 8-10 jaar kunnen oplopen. Deze dekkende verf op waterbasis fungeert als grond-, voor- en aflak in één, wat het gemakkelijk maakt voor uw schilderproject. Het heeft het voordeel kieren, naden en scheurtjes op te vullen terwijl het een hoge elasticiteit behoudt. Wel is het belangrijk om een elastische dekkende verf te kiezen die met het hout meebeweegt, omdat steigerhout kan werken. Dankzij de damp-open eigenschap kan vocht gereguleerd worden, wat gunstig is voor de levensduur van het hout. Dit resulteert in een langdurige bescherming, waarbij kwasten en kleurverschillen in het hout nauwelijks meer zichtbaar zijn. Voor onbehandeld steigerhout wordt aanbevolen om het hout vooraf te impregneren. Dit zorgt voor een optimale hechting en bescherming van de verf.

 

Veel gestelde vragen over Steigerhout behandelen

Wilt u meer weten over het behandelen van steigerhout en specifieke tips hoe u dit aanpakt. 

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze voor het behandelen van steigerhout. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: