• Lorem ipsum

Het populaire, stoere en robuuste steigerhout is gemaakt van vurenhout. Vuren heeft de lage duurzaamheidsklasse vier en is zeer gevoelig voor blauwschimmel, houtrot en insectenvraat. Het behandelen van steigerhout buiten gaat deze problemen tegen. Het voordeel van behandelen is natuurlijk dat het steigerhout veel langer mooi blijft en het behandelen kan in echt elke gewenste kleur. Lees hieronder waarom steigerhout behandelen nodig is en met welke producten dat het beste kan. 

Waarom moet ik steigerhout voor buiten behandelen?

Steigerhout wordt steeds vaker gebruikt in en om het huis en is populair dankzij de robuuste en doorleefde uitstraling. Toch is het erg verstandig om steigerhout te behandelen. Steigerhout is namelijk gemaakt van de fijnspar en kennen we ook als vurenhout. Vuren is geclassificeerd in de lage duurzaamheidsklasse vier voor hout. Dit maakt dat vuren snel aangetast kan worden door houtrot en blauwschimmel, dat lelijke vlekken veroorzaakt. Steigerhout is ook gevoelig voor vocht. Als vocht in steigerhout komt en daarna weer verdampt, zal het hout op de lange termijn vervormen. Steigerhout zal door het opnemen en afgeven van vocht snel scheuren, torderen, kromtrekken en buigen. Een scheur zal weer meer vocht opnemen en zo kan zelfs houtrot ontstaan. Het behandelen van steigerhout gaat dit tegen.

 

Waarmee kan ik steigerhout behandelen?

Steigerhout behandelenBij steigerhout maken we onderscheid tussen een steigerhouten schutting, plantenbak, pergola en overkapping en steigerhout voor banken, tafels, stoelen en vlonder. Oftewel steigerhout dat niet wordt belopen en steigerhout dat wel wordt belopen en/of op wordt gezeten. Een steigerhouten vlonder, tafel of bank kan alleen worden behandeld met een olie en niet met een beits. Hieronder leest u eerst alles over het behandelen van steigerhout met olie.

Een schutting, overkapping, pergola of plantenbak van steigerhout kunt u het beste behandelen met beits. Geen enkele beits kan worden belopen of er kan op worden gezeten. Beits kan onder invloed van warmte en druk gaan kleven met als resultaat dat een steigerhouten bank of tafel snel vuil vasthoudt. Beits is echter wel zeer geschikt voor het behandelen van zogeheten niet maatvast hout.

  • Beits kan niet worden belopen of op worden gezeten
  • Beits is perfect voor niet maatvast hout, zoals een schutting, overkapping en plantenbak

Een beits is zeer weerbestendig en geeft een langdurige bescherming tegen vocht. Beits is een dun product en er kan tot wel 12 vierkante meter oppervlak met een liter beits behandeld worden. Beits op waterbasis verwerkt zeer gemakkelijk en is daarom het beste geschikt voor grote oppervlakken, zoals een schutting. Voor het behandelen van steigerhout zijn alle beits kleuren mogelijk. Mooie, warme houttinten of prachtig natuurlijk, zacht grijs of een mooie gitzwarte overkapping. Het is allemaal mogelijk. Wanneer steigerhout is behandeld met een goede waterafstotende beits zullen algen, schimmels en mossen geen kans meer krijgen.

Als steigerhout een beschermende behandeling met beits heeft gehad, zal het hout nauwelijks meer vocht opnemen en afgeven en wordt scheurvorming en het vervormen van hout tegengegaan. 

  • Een goede steigerhout beits geeft langdurige bescherming tegen vocht
  • Het behandelen van steigerhout met beits geeft een prachtig uiterlijk
  • Steigerhout behandelen met beits gaat werken en scheuren tegen

 

Wat is de beste steigerhoutbeits? 

Woodstain VVEen goede steigerhoutbeits is Teknos Drywood Woodstain VV. Woodstain VV steigerhoutbeits maakt steigerhout waterafstotend. Hierdoor zullen groene algen, mossen en zwarte vlekken van blauwschimmel geen kans meer krijgen. Steigerhout behandelen tegen vocht gaat scheuren en kromtrekken van het hout tegen. Woodstain VV beits voor steigerhout is ademend en op waterbasis voor een zeer eenvoudige verwerking. De levensduur is zeer goed. Lichte kleuren gaan tot wel twee jaar mee, en donkere kleuren met voldoende laagdikte tot wel 7 jaar. Woodstain VV heeft als enige beits in Nederland het KOMO duurzaamheid keurmerk gekregen. Prijstechnisch is beits ook de juiste keuze voor grote oppervlakken, zoals schuttingen. Het verbruik tot wel 12 vierkante meter per liter beits, is zeer economisch. De beits hecht goed en trekt zeer diep in het steigerhout en maakt het robuuste, stoere van steigerhout goed zichtbaar. 

 

Heb ik een primer nodig voor steigerhout beits? 

Woodstain VV is een één pot systeem en kan zo op steigerhout worden aangebracht. Toch is het verstandig om extra bescherming aan te brengen op de kopse kanten van het hout en de zaagkanten. 

 

Kops hout en zaagkanten beschermen

Als een plank afgekort is, is het uiteinde zeer gevoelig voor het opnemen van vocht. Omdat dit hout, dat haaks op de stam is gezaagd, een grove structuur heeft, kan het veel sneller vocht opnemen. Het afdichten van een zaagsnede met een speciale sealer is daarom zeer belangrijk. Hoe kwalitatief goed een steigerhout beits ook is, maar omdat beits een dun vloeibaar product is, zal het nooit zo goed grof hout kunnen dichten als Kopse Sealer. Teknos Drywood Kopse Sealer voor kops hout is een blijvend elastisch, hoog vullend product, speciaal voor het dichtzetten van kops hout. Voor de meeste klussen is 1 liter ervan voldoende en het transparante kleurloze product op waterbasis kan al na twee uur worden behandeld met beits. Steigerhout behandelen kan dus niet zonder kopse sealer. 

  • Elastische, vullende primer speciaal voor kops hout en zaagkanten
  • Eén liter kopse sealer is meestal ruim voldoende voor een gemiddeld grote klus

 

Houtrot voorkomen door te impregneren met biociden 

Voor het voorkomen van houtrot brengt u een laag Teknos Woodex Aqua Base Plus aan. Een watergedragen, overschilderbaar impregneermiddel tegen houtrot met biociden, dat langdurig tegen houtrot beschermt. Zeker wanneer de schutting of overkapping nog gemaakt moet worden, is het verstandig om Woodex Aqua Base Plus vóór het monteren aan te brengen. Zo krijgen de delen waar u later niet meer bij kunt, meteen een extra goede bescherming. Schuttingen hebben door aarde en planten een langdurig hoge vocht belasting. En wat te denken van plantenbakken van steigerhout, hierbij is houtrot voorkomen echt een slimme zet. 

  • Extra bescherming tegen houtrot bij naaldhout zoals vurenhout en steigerhout
  • 1 laag aanbrengen, voor of na montage
  • Op waterbasis met zeer prettige en snelle verwerking

 

 

Hoe moet je steigerhout behandelen? 

Steigerhout behandelen met Woodstain VV beits is erg eenvoudig. U hoeft zich alleen aan een paar basisregels te houden. Zorg dat het hout schoon en droog is. Nieuw hout hoeft niet ontvet te worden, maar gebruikte steigerplanken moeten wel zeer goed schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor onze nieuwe Teknos Rensa Facade biologisch afbreekbare reiniger. Op gebruikte planken zit vaak een cementsluier en ander vuil. Dit hecht niet goed aan het steigerhout en daarom zal de beits zonder schoonmaken dan ook niet goed aan het hout kunnen hechten. Schuren van nieuw hout hoeft niet, maar mag wel om het mooi glad te maken. Het is erg belangrijk dat scherpe hoeken worden afgerond met een radius van drie tot vier millimeter, zodat de beits op die plekken ook goed hecht.

Dek bakstenen, bestrating en vlonders goed af. Het is een misvatting dat gemorste beits op waterbasis eenvoudig met water kan worden schoongemaakt. Integendeel, de beits droogt ontzettend snel op en heeft extreem goede indringing en hechting op steen. Gebruik als voorzorg kleden, plastic of zogeheten stucloper. En koop een goede kwaliteit tape die meerdere dagen buiten kan blijven zitten.

Breng, het liefst voor montage, Drywood Kopse Sealer aan op de zaagkanten. Twee uur later kunt u de Woodex Aqua Base Plus met bescherming tegen houtrot aanbrengen. Het aanbrengen van de eerste laag Woodstain VV steigerhoutbeits mag 24 uur na de Woodex Aqua Base aangebracht worden. Na twee uur droogtijd kan de tweede en laatste laag Woodstain VV worden aangebracht. Als u deze droogtijden aanhoudt, hoeft u tussentijds niet te schuren. Breng alle producten met een grote platte lakkwast voor watergedragen verf aan. Dekkende beits kan met een lakvilt roller aangebracht. Transparante kleuren worden mooier als deze gekwast worden. Lees voor het verwerken de technisch werkbladen nog even door. Deze vindt u op de productpagina in de webwinkel, rechtsboven onder het kopje extra informatie. 

Het belangrijkste bij verfproducten is laagdikte. Zorg dat u het opgegeven verbruik van gemiddeld tien vierkante meter per liter aanbrengt. Tip: Meet in het begin 2 vierkante meter af en weeg het blik voor en na het beitsen van deze twee vierkante meter. Er zal 200 tot 250 gram minder in het blik moeten zitten. 

 

Vragen over behandelen van steigerhout met beits

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)683263972. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over steigerhout behandelen met beits of olie voor buiten.