• Lorem ipsum

Hieronder beschrijven we een Teknos Drywood project in Drachten, waarbij de eikenhouten balken met lamellen van een villa een bescherming tegen verkleuring kregen maar wel de originele eikenhouten kleur behielden. Naast foto’s van het eindresultaat, geven we een overzicht van de in dit project gebruikte producten, kleur en toegepaste werkwijze.

Project Drachten: beschermen van eikenhouten staanders tegen verkleuring

In dit project ging het om een nieuwe vrijstaande woning die is opgeleverd in 2020. De wens van bewoners, maar ook een voorwaarde van de architect, was dat de eiken balken een zo natuurlijk mogelijk afwerking kregen. En gezien de natuurlijke afwerking ook zo lang mogelijk onderhoudsvrij bleven, gezien de vele vierkante meters en de lastig te bereiken ruif boven de overkapping. Een lokaal schildersbedrijf heeft de klus vervolgens uitgevoerd.

 

Gebruikte producten:

  • Ondergrond: eikenhouten staanders en roef met lamellen
  • Gebruikte producten: Teknos Drywood Woodstain VV beits
  • Gekozen kleur: transparante eiken kleur
  • Gekozen glansgraad: mat
  • Toe te passen werkwijze: in minimaal 2 tot 3 lagen Woodstain VV beits aangebracht met een platte kwast

Hieronder leest u meer waarom en hoe deze Teknos Drywood producten zijn gebruikt voor dit project.

Hoe eikenhout beschermen en toch de eiken kleur behouden?

Voor dit project is gekozen voor een behandeling met een beits. Hoewel een houtolie een nog natuurlijker uitstraling aan eiken zal geven, heeft een olie ook sneller onderhoud nodig. Een beits kan behalve in dekkende kleuren ook in transparante (hout)kleuren worden gemengd en biedt daarmee ook bescherming tegen vergrijzing, maar bijna altijd wel minder dan dekkende kleuren. Ook door de bescherming tegen vocht is beits in de regel een prima keuze voor het behandelen van eiken hout met behoud van een natuurlijke uitstraling. 

Een beits maakt eikenhout ook waterafstotend, maar is tegelijkertijd ook ademend. Vochtig hout is namelijk een uitstekende broedplaats voor schimmels, mossen en algen en die geven het eikenhout al snel een grauw en onfraai uiterlijk. Vocht geeft donkere, zelfs zwarte vlekken op eikenhout.

Welke kleur past bij een natuurlijke uitstraling van eiken?

Hout buiten, waaronder eikenhout, kan beter niet met een kleurloos product behandeld worden, maar het beste met een getint product met kleurpigment. Dat zit zo: ultraviolette straling uit zonlicht zorgt voor een chemische reactie in de houtcellen waardoor hout gaat vergrijzen en verkleuren. Een kleur (het pigment) zorgt voor bescherming tegen verkleuring, omdat het pigment de UV-straling uit zonlicht blokkeert. Zie het als een soort zonnebrand, maar dan voor hout. Meer kleurpigmenten betekent veelal ook langduriger bescherming. 

Speciaal voor diegenen die de zachte, egale kleur van eiken zo mooi vinden, zijn er een aantal lichtere kleuren beits die de kleur van eiken benaderen. Zo behoudt u toch de uitstraling van natuurlijk eikenhout, maar wel met enige bescherming door kleurpigmenten tegen vergrijzing. De hoeveelheid kleurpigmenten en het aantal lagen bepalen mede de mate en duur van bescherming. Een dekkende beits biedt in de regel wel een langere bescherming dan een transparante beits. 

Voor een zo natuurlijk mogelijke benadering van de eiken kleur, gebruikt u bijvoorbeeld de kleur Natural Color Eiken. Zo brengt u toch een bepaalde hoeveelheid pigment aan, en daarmee bescherming tegen verkleuring, maar blijft de kleur van het eiken zo goed mogelijk behouden.

Het eiken van deze woning is indertijd behandeld met Woodstain VV matte beits in een transparante eiken kleur. Hoewel de bescherming van Woodstain VV beits zeer goed is, geeft een lichte kleur maximaal twee jaar bescherming tegen vergrijzing. Wilt u een langere bescherming, kiest u dan een kleur met meer pigment.

Samenvattend:

  • Eikenhout buiten niet met een kleurloos product behandelen
  • Lichte kleuren beits geven maximaal twee jaar bescherming
  • Natural Colour Eiken (NNC-E) geeft een lichte, zachte eiken tint 

 

Persoonlijk advies?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: