• Lorem ipsum

Hieronder beschrijven we een Teknos Drywood project in Drachten, waarbij de eikenhouten balken met lamellen van een villa een langdurige bescherming tegen verkleuring kregen maar wel de originele eikenhouten kleur behielden. Naast foto’s van het eindresultaat, geven we een overzicht van de in dit project gebruikte producten, kleur en toegepaste werkwijze.

Project Drachten: beschermen van eikenhouten staanders tegen verkleuring

In dit project ging het om een nieuwe vrijstaande woning die is opgeleverd in 2020. De wens van bewoners, maar ook een voorwaarde van de architect, was dat de eiken balken een zo natuurlijk mogelijk afwerking kregen. En ook zo lang mogelijk onderhoudsvrij bleven, gezien de vele vierkante meters en de lastig te bereiken ruif boven de overkapping. Een lokaal schildersbedrijf heeft de klus vervolgens uitgevoerd.

 

Gebruikte producten:

  • Ondergrond: nieuwe eikenhouten staanders en roef met lamellen
  • Gebruikte producten: Teknos Drywood Woodstain VV beits
  • Gekozen kleur: transparant L11.003 Natuur
  • Gekozen glansgraad: mat
  • Toegepaste werkwijze: in 2 lagen Woodstain VV beits aanbrengen met een platte kwast

Hieronder leest u meer waarom en hoe deze Teknos Drywood producten zijn gebruikt voor dit project.

Hoe eikenhout beschermen en toch de eiken kleur behouden?

Voor dit project is gekozen voor een behandeling met beits. Hoewel een houtolie een nog natuurlijker uitstraling aan eiken zal geven, heeft een olie ook sneller onderhoud nodig. Een beits kan in transparante houtkleuren worden gemengd en biedt daarmee een goede bescherming tegen vergrijzing. Samen met de bescherming tegen vocht is beits daarom een uitstekende keuze voor het behandelen van eiken hout met een natuurlijke uitstraling. 

Een beits maakt het eikenhout namelijk zeer waterafstotend, maar is tegelijkertijd toch ademend. Hierdoor neemt het hout niet constant vocht op om het daarna weer af te geven. Dat leidt namelijk op den duur tot kleine haarscheurtjes in het hout, die uiteindelijk steeds groter worden. Vochtig hout is een uitstekende broedplaats voor schimmels, mossen en algen en die geven het eikenhout al snel een grauw en onfraai uiterlijk. Vocht geeft donkere, zelfs zwarte vlekken op eikenhout.

Welke kleur past bij een natuurlijke uitstraling van eiken?

Eikenhout buiten kan niet met een kleurloos transparant product behandeld worden, maar moet met een kleur behandeld worden. Dat zit zo: ultraviolette straling uit zonlicht zorgt voor een chemische reactie in de houtcellen waardoor hout gaat vergrijzen en verkleuren. Een kleur (het pigment) zorgt voor bescherming tegen verkleuring, omdat het pigment de UV-straling uit zonlicht blokkeert. Zie het als een soort zonnebrand, maar dan voor eikenhout.

Speciaal voor diegene die de zachte, egale kleur van eiken zo mooi vindt, zijn er een aantal lichte kleuren beits die de kleur van eiken goed benaderen. Zo krijgt u toch de uitstraling van natuurlijk eikenhout, maar wel met de bescherming van pigmenten tegen vergrijzing.

Voor een zo natuurlijk mogelijke benadering van de eiken kleur, gebruikt u het beste de kleur Natural Color Eiken. Zo brengt u toch pigment aan, en daarmee bescherming tegen verkleuring, maar blijft de kleur van het eiken zo goed mogelijk behouden.

Het eiken van deze woning is behandeld met Woodstain VV matte beits in de kleur L11.003 Natuur. Deze kleur bevat iets meer pigment en geeft daarmee ook iets meer bescherming dan de kleur Natural Color Eiken. Hoewel de bescherming van Woodstain VV beits zeer goed is, geeft een lichte kleur maximaal twee jaar bescherming tegen vergrijzing. Wilt u een langere bescherming, kiest u dan een donkere kleur met meer pigment.

Samenvattend:

  • Eikenhout buiten niet met een kleurloos transparant product behandelen
  • Lichte kleuren beits geven maximaal twee jaar bescherming
  • L11.003 Natuur geeft een bruine, warme eiken tint
  • Natural Color Eiken geeft een lichtere, zachte eiken tint 

Heeft u persoonlijk advies nodig?

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op onze website vindt u alle informatie die u helpt bij uw keuze. Wilt u toch graag persoonlijke advies? Bel of stuur de Teknos Specialist een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of stuur ons een e-mail op [email protected].