• Lorem ipsum

Een mooi project met Teknos in Drachten: Eiken hout behandelen van een vrijstaande villa met aan drie zijden een ruif van grote balken met lamellen zonder dat de mooie kleur van het eiken verloren gaat. 

Deze vrijstaande woning in Drachten is opgeleverd in 2020. De wens van de bewoners, maar ook een voorwaarde van de architect was dat eiken zo natuurlijk mogelijk werd afgewerkt. De vele vierkante meters en lastig te bereiken ruif boven de overkapping maakte dat het zo lang mogelijk onderhoudsvrij moet zijn. 

Materiaal: Eiken staanders van veranda, 8 stuks. Roef met lamellen 8,4 meter hoog, aan 3 zijden. IN totaal ca 72 vierkante meter.

Eisen: Natuurlijke afwerking met behoud van originele houtkleur. Goede, langdurige bescherming tegen verkleuring en degradatie van het eiken.

Applicatie methode: Aanbrengen met platte kwast, gedaan door lokaal schildersbedrijf

Eiken hout Behandelen


Gebruikte Teknos / Drywood producten voor Eikenhout

Voor dit project is gekozen voor een behandeling met beits. Hoewel een olie een nog natuurlijker uitstraling aan eiken geeft gaat het ook minder lang mee.  Hoe graag we ook zouden willen, bij een project als dit telt de frequentie van het onderhoud echt wel mee. Een beits kan in transparante houtkleuren worden gemengd en geeft daarmee bescherming tegen vergrijzing. 

Een beits maakt het hout zeer waterafstotend en is tegelijkertijd toch ademend. Zo neemt het eiken hout niet constant vocht op om het daarna weer af te geven. Dat geeft op den duur kleine haarscheurtjes en die uiteindelijk steeds groter worden met alle gevolgen van dien. 

Ook geeft een beits bescherming tegen vocht en daarmee tegen schimmels, mossen, algen en op den duur uiteindelijk houtrot. Vochtig hout is een uitstekende broedplaats voor deze problemen en geven het eiken hout al snel een grauw en onfraai uiterlijk. 

Woodstain VVEen goede beits voor het behandelen van eiken hout buiten en binnen is Teknos Drywood Woodstain VV. Deze beits is van zeer goede kwaliteit, gaat lang mee en kunnen we daarom duurzaam noemen. Bovendien is deze beits op waterbasis en past daarom zeer goed bij het duurzame karakter van eiken hout.

Woodstain VV beits is extreem waterafstotend en hierdoor krijgen schimmels en houtrot geen kans op eiken hout. Ook wordt het op- en afgeven van vocht tegen gegaan door de waterafstotende werking van Woodstain VV. 

Deze semi filmvormende dunne beits heeft een zeer hoog rendement, tot wel 12 m² per liter en is op waterbasis voor een prettige en makkelijke verwerking, iedereen kan het. Op nieuw hout zijn twee lagen voldoende, bij onderhoud slechts één. Woodstain beits is verkrijgbaar in twee varianten: matte beits en zijdeglanzende beits. Beide als enige beits beloond met de bewezen zekerheid van het KOMO-keurmerk. 

 

Gebruikte Woodstain kleur en variant

Wanneer er een beits op kleur wordt aangebracht veranderd onherroepelijk de kleur van het hout. Iets wat gezien de bescherming tegen UV-straling niet anders kan. Speciaal voor diegene die graag de zachte, egale kleur van eiken zo mooi vindt zijn er een aantal lichte kleuren die de kleur van eiken goed benaderen. Zo heeft u toch de uitstraling van natuurlijk hout, met de bescherming van pigmenten tegen vergrijzing. Samen met de bescherming tegen vocht maakt dat beits een uitstekende keuze is voor het behandelen van eiken hout zonder kleurverschil. 

Voor een zo natuurlijk mogelijke eiken kleur gebruikt u het beste de kleur Natural Color Eiken. Deze kleur is zo gemaakt dat deze de kleur van eiken het best benaderd. Zo brengt u toch pigment, en daarmee bescherming tegen verkleuring aan, maar blijft de kleur van het eiken zo goed mogelijk behouden. Het eiken van deze woning is behandeld met Woodstain VV matte beits in de kleur L11.003 Natuur. Deze kleur bevat iets meer pigment en daarmee meer bescherming ten opzichte van de kleur Natural Color Eiken. Hoewel de bescherming van Woodstain VV zeer goed te noemen is geeft een lichte kleur maximaal twee jaar bescherming tegen vergrijzing, helaas inherent aan het behandelen van eiken zonder kleurverschil. Wilt u een langere bescherming dan kiest u een donkerdere kleur met meer pigment. Gelukkig is het opnieuw behandelen van eiken met beits erg eenvoudig en maakt het zeker de moeite waard om voor de originele eiken kleur te kiezen.

Eiken hout behandelen zonder kleur verschil - hoe doe ik dat? Eiken hout buiten kan niet met een kleurloos-transparant product worden behandeld. Maar natuurlijk is er wel een oplossing.

Eiken hout buiten moet worden behandeld met een kleur en dat zit zo: UV-straling uit zonlicht geeft een chemische reactie in de hout cellen waardoor deze vergrijzen. Ook zuurstof draagt hieraan bij en zorgt ervoor dat het hout verkleurd. Het constant op- en afgeven van vocht zorgt voor degradatie van het eiken hout en vochtig hout  is een broedplaats voor algen, mossen en schimmels. Vocht geeft donkere, zelfs zwarte vlekken op eiken hout.

Bij het behandelen van eiken hout buiten is dus een drievoudige bescherming nodig waarbij de kleur (het pigment) voor de belangrijkste bescherming tegen verkleuring zorgt. Het pigment -de vaste stoffen- blokkeren heel letterlijk de ultra violette straling uit zonlicht. Zie het als een soort zonnebrand, maar dan voor eiken hout. Wanneer eiken hout tegen vocht beschermd is krijgen algen, schimmels en mossen geen kans. Ook verminderd scheurvorming aanzienlijk omdat het hout niet telkens vocht opneemt en weer afstaat aan de buitenlucht. 

 

Advies nodig?

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over eiken behandelen zonder kleurverschil.

 

 

Eiken hout balken behandelen zonder kleurverschil