• Lorem ipsum

Western Red Cedar Behandelen

Ontdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het behandelen van Western Red Cedar. Wat is Western Red Cedar hout, waarom is het belangrijk Red Cedar te behandelen en waarmee kunt u Red Cedar het beste behandelen. Zodat het resultaat past bij de door u gewenste uitstraling en Western Red Cedar hout zo lang mogelijk wordt beschermd.

Wat is Western Red Cedar hout?

Western Red Cedar is een naaldhoutsoort die, in tegenstelling tot Douglas, vuren en grenen, als duurzaam geclassificeerd wordt. Dit betekent dat onbehandeld Western Red Cedar een levensduur heeft van tussen de 15 en 25 jaar. Western Red Cedar wordt daarom veel buiten gebruikt voor onder andere gevelkleding, dakbeschot, dakranden, kozijnen, hekken, poorten, pergola's, tuinhekken, vlonders, plafonds van balkons of veranda's, sauna's en plantenkassen. Ook wordt Western Red Cedar gebruikt voor shingles (houten leien) en tuinmeubilair zoals tuintafels, tuinstoelen of een tuinbank. Western Red Cedar staat ook bekend om de grote verschillen in houtkleur: van licht geelbruin, rozebruin tot vaal roodbruin. 

Waarom Western Red Cedar behandelen?

Ondanks de duurzaamheid van Western Red Ceder kan het verstandig zijn om red cedar te behandelen. Hierdoor kan de levensduur van het Western Red Cedar verlengd worden en vergrijzing tegengehouden worden. Als Western Red Cedar buiten onbehandeld wordt gebruikt, zal het namelijk snel verweren en vergrijzen onder invloed van straling van de zon en het weer. In plaats van zilvergrijs komt het voor, met name bij gevels van Western Red Cedar op het noorden, dat red cedar vlekkerig wordt en last krijgt van algengroei. Ook kan onbehandeld red cedar gaan "bloeden", waardoor er roestkleurige of roodbruine vlekken in de bovenste verflaag zichtbaar worden. Onder bloedend hout behandelen hieronder, adviseren we u hoe u deze vlekken bij bepaalde hardhoutsoorten of looizuurhoudende houtsoorten, zoals Western Red Cedar, Eiken, Ayous, Bangkirai eenvoudig kunt voorkomen. Achteraf zijn deze vlekken namelijk lastig te verwijderen. 

 

Red Cedar hout

Red Cedar houtRed Cedar hout

 

Waarmee Western Red Cedar behandelen?

Om Western Red Cedar te behandelen, biedt Teknos Drywood verschillende producten aan die passen bij uw wensen en behoeften. De keuze hangt met name af van de door u gewenste uitstraling van het hout en hoe vaak u het wilt onderhouden. Ook de toepassing van het hout is van belang. Nagenoeg alle oliën, beitsen en verven van Teknos en Drywood zijn damp-open. Een damp-open product is belangrijk bij het behandelen van Western Red Cedar hout. Damp-open betekent dat vocht in het hout, door de verflaag heen kan verdampen. Een afsluitende verf, zoals bijvoorbeeld een botenlak, is niet damp-open en sluit het hout volledig af, waardoor het vocht in het hout wordt opgesloten. Gebruik van een niet-dampopen product vergroot de kans op houtrot en afbladderen van de verf aanzienlijk.

Hoe kiezen tussen een beits, olie of verf voor red cedar hout? 

Bij de afwerking van Western red cedar zijn veel keuzes mogelijk, omdat veel producten goed op red cedar hechten. Zo kunt u kiezen voor een afwerking van Western Red Cedar met een houtolie, beits of een dekkende verf. Een olie of beits zal het hout de meest natuurlijke uitstraling geven. De oorspronkelijke kleur en kleurverschillen van Western Red Cedar hout blijven na behandeling met een olie of beits zichtbaar of worden erdoor versterkt. Een olie of beits moet wel vaker worden bijgewerkt dan een dekkende verf. Een dekkende verf legt een egale laag verf op het hout, waardoor de oorspronkelijke kleur en houtstructuur van Western Red Cedar niet meer zichtbaar zijn.

De hoeveelheid kleurpigment en de aangebrachte laagdikte bepalen onder andere hoe snel er onderhoud nodig is. Een beits, zoals Drywood Woodstain VV vormt een dunne laag op het hout en heeft minder laagdikte dan een dekkende verf en heeft dus ook sneller onderhoud nodig. Een transparante olie die diep in het hout dringt en geen filmlaag op het hout vormt en ook weinig kleurpigment heeft, heeft het vaakst onderhoud nodig. Onderhoud is in het algemeen dus het vaakst nodig bij het gebruik van een houtolie en het minst vaak bij gebruik van een dekkende verf. Het onderhoud met een olie of beits is echter wel erg eenvoudig. Hier zijn enkele aanbevelingen voor het behandelen van Western Red Cedar hout:

Woodex Bioleum

Houtolie voor een transparante, natuurlijke uitstraling. Voor het behandelen van Red Cedar hout buiten met een olie gebruikt u bijvoorbeeld Woodex Bioleum. Dit is een natuurlijke transparante houtolie op waterbasis die in het hout trekt en geen filmlaag achterlaat. U hoeft slechts een dunne laag aan te brengen en bijwerken is, als dat nodig is, erg eenvoudig. De olie geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling, accentueert de houtnerf en bladdert niet.  

beits voor eikenhout

Beits voor een transparant of meer dekkend resultaat. Voor de behandeling van Red Cedar met beits wordt Drywood Woodstain VV aanbevolen. Deze semi-filmvormende beits op waterbasis is damp-open en laat de originele houtkleur en nerfstructuur bij gebruik van transparante kleuren in tact. Bij een keuze voor (semi-)dekkende kleuren zijn deze (bijna) niet meer zichtbaar. Deze beits is een  primer/grondverf en afwerking in 1, waardoor het een efficiënte optie is voor houtbescherming. Daarnaast wordt het gebruik van Drywood Kopse Sealer aangeraden voor het afdichten van de kopse kanten van het hout, om zo vochtindringing en houtscheuren aan de randen te voorkomen. Hierdoor krijgt u een complete en duurzame bescherming van uw Western Red Cedar gevel.

Verf voor Hout Nova

Verf voor een dekkend resultaat. Voor het behandelen van Western Red Cedar buiten met een dekkende verf gebruikt u Drywood Verf voor Hout Nova. Drywood Verf voor Hout Nova is een echte alleskunner. Het is een grondverf en aflak in 1, zodat behandelen met een aparte grondverf niet nodig is. Hout Nova is een sneldrogende verf op waterbasis, die zeer goed hecht en dekt en kleine scheurtjes in het hout goed opvult. Ook blijft de verf elastisch en behoudt het langdurig kleur en glans zodat een lang onderhoudsinterval mogelijk is. Deze verf is verkrijgbaar in nagenoeg alle RAL-kleuren en NCS-kleuren.    

Waarmee bloedend hout zoals red cedar behandelen om roodbruine vlekken in verf te voorkomen?

Futura Aqua Primer

Als u Western Red Cedar hout met een dekkende verf wilt gaan schilderen dan is het belangrijk dat u eerst een goed isolerende primer aanbrengt. Dit geldt met name bij lichte verfkleuren zoals wit. Red Cedar is namelijk een bloedende houtsoort. Hierdoor kunnen roodbruine kleurstoffen die uit het Western Red Cedar hout lekken, door de dekkende verflaag heen zichtbaar worden. Dit geeft roodbruine of roestkleurige vlekken in de bovenste verflaag. Deze vlekken zijn vaak zeer hardnekkig en kunnen ook na het aanbrengen van een extra laag verf zichtbaar blijven. Bij een dekkende verf met een donkere verfkleur is het gebruik van een isolerende primer niet per se noodzakelijk, omdat het "bloeden" dan niet zichtbaar is door de donkere verfkleur heen. Voor bloedende houtsoorten adviseren wij het aanbrengen van minimaal 2 lagen Futura Aqua Primer, waarbij het belangrijk is de lagen tussentijds voldoende lang te laten drogen. Vervolgens kunt u de Red Cedar verder afwerken met bijvoorbeeld Drywood Verf voor Hout Nova of Drywood Verf voor Hout Master.  

Veel gestelde vragen over Western Red Cedar behandelen

Wilt u meer weten over het behandelen van Western Red Cedar hout buiten en specifieke tips hoe u dit aanpakt. 

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze voor het behandelen van Red Cedar hout. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: