• Lorem ipsum

Een mooi project in Veghel met Teknos Drywood Woodstain VV. Lees zelf hoe de mooie kleur van douglas kan worden behouden en vergrijzing worden tegengegaan.

Projectomschrijving

De bouw van deze overkapping van douglas hout begon in het voorjaar van 2022. De wens voor deze prachtige overkapping met Japanse elementen en bouwtechnieken was om de mooie douglas houtkleur te behouden en vergrijzing tegen te gaan. Dit is relatief eenvoudig, toch leggen we hier graag nog het een en ander uit.

Materiaal

 • Overkapping gemaakt van douglas deels gebouwd volgens Japanse technieken
 • Dakbeschot van underlayment


Eisen

 • De warme douglas kleur behouden
 • Het underlayment moet dezelfde kleur als het douglas krijgen


Applicatiemethode

 • Aangebracht met de kwast door de bewoners zelf


Douglas hout behandelen tegen vergrijzing

Dagelijks krijgen wij de vraag hoe de mooie kleur van het douglas kunt behouden en het toch kunt beschermen tegen vergrijzing en vocht met alle bijbehorende problemen. Het antwoord is eenvoudig, maar toch anders dan vaak wordt gedacht, we leggen het hieronder graag uit.

Douglas hout is een prachtige houtsoort. Douglas is relatief gunstig geprijsd en daarom erg populair als bouwmateriaal in de tuin. Douglas valt in duurzaamheidsklasse drie wat betekend dat het behandelen van douglas raadzaam is. Douglas behandelen tegen vocht heeft als voordeel dat het minder vatbaar is voor schimmels, algen en mossen die het hout een lelijk uiterlijk geven. Ook is douglas zeer gevoelig voor blauwschimmel die voor zwarte vlekken op het hout zorgen. Wanneer hout is behandeld tegen vocht is de voedingsbodem voor deze problemen verdwenen. 

Door het opnemen en afgeven van vocht gaat hout ook krimpen en zwellen. Op de lange termijn zorgt dit voor scheurvorming en het werken van hout. Het begin van een neerwaartse spiraal.

Douglas hout behandelen tegen vergrijzen kan maar op één manier, en dat is een kleur aanbrengen. Het zijn de pigmenten -vaste stoffen- in een beits of olie die UV-straling uit zonlicht blokkeren die voor vergrijzing van douglas zorgen. Een lichte kleur geeft kort bescherming, een donkere kleur met veel pigment geeft langer bescherming. 

Hoe kun je nu de kleur van het douglas behouden? Een transparant en kleurloze olie of beits behoudt de kleur van het douglas natuurlijk het best. Maar het gebrek aan pigment zorgt ervoor dat het douglas snel zal vergrijzen. De truc is om een kleur te kiezen die de kleur van het douglas het best benaderd. We leggen straks uit welke kleur dat is.  

 • Douglas heeft duurzaamheidsklasse drie, een behandeling voor douglas hout is raadzaam
 • Douglas hout beschermen tegen vocht stopt krimpen, zwellen, werken, alg en schimmels
 • Douglas behandelen met de juiste kleur stopt vergrijzing en geeft een prachtig uiterlijk

Douglas behandelen met olie of beits?

Een olie heeft de meest natuurlijke uitstraling. Een olie laat zich ook zeer eenvoudig aanbrengen. Maar een olie heeft ten opzichte van beits een veel kortere levensduur. Wanneer douglas wordt gebruikt op een vlonder of bijvoorbeeld tuinbank is alleen een olie mogelijk. Dat komt omdat elke beits onder invloed van warmte en druk kan gaan kleven. Dat hoeft niet te beteken dat uw schoenen aan een vlonder vastplakken, maar het wordt hierdoor wel gevoelig voor bijvoorbeeld het vasthouden van vuil. Een olie is als enige geschikt om te belopen of om op te zitten. Juist omdat een olie relatief snel slijt hecht er geen vuil aan.

Voor het behandelen van dit tuinhuis is gekozen voor een beits. Een beits op waterbasis heeft een langere levensduur ten opzichte van olie en is met een matte uitstraling zeer geschikt voor het behandelen van douglas.  

Een goede beits maakt hout waterafstotend, bladdert niet af en laat het hout ademen. Wanneer hout geen vocht meer opneemt zal het werken en scheuren veel minder worden met een langere levensduur als gevolg. Ook is douglas behandeld tegen vocht veel beter beschermd tegen algen mossen en bijvoorbeeld blauwschimmel, een veelvoorkomend probleem bij douglas hout. 

 • Een olie is erg mooi maar moet minstens eenmaal per jaar gedaan worden
 • Geen enkele beits is geschikt op vlonders, stoelen, tafels en banken
 • Goede beits is waterafstotend en ademend tegelijk
 • Beits op waterbasis heeft een zeer goede levensduur en het aanbrengen gaat zeer eenvoudig

Douglas hout behandelen met Teknos Drywood Woodstain VV beits 

Een zeer goede beits voor het behandelen van douglas tegen vergrijzing is Teknos Drywood Woodstain vv. De beits van deze Fins / Nederlandse topkwaliteit is al tientallen jaren dé keuze voor de professionele verwerker. 

Zelfs bij een lichte kleur zoals voor deze overkapping is gebruikt is de bescherming goed te noemen. Een lichte kleur heeft eerder onderhoud nodig ten opzichte van een donkere kleur maar bij Woodstain VV in deze lichte kleur is een onderhoudsinterval van wel twee jaar mogelijk. Drywood Woodstain vv beits voor douglas is extreem waterafstotend en zeer goed ademend. Hierdoor krijgen blauwschimmel, algen en houtrot geen kans op douglas hout. Ook wordt het opnemen en afgeven van vocht tegen gegaan door de waterafstotende werking van Woodstain VV. Een nieuwe behandeling is zeer eenvoudig. Goed reinigen, licht opschuren met fijn schuurpapier en u kunt eenvoudig een nieuwe laag kwasten om zo douglas te beschermen tegen vergrijzing.

Drywood Woodstain beits voor is verkrijgbaar in speciale kleur voor het behandelen van douglas zonder kleurverschil. Deze kleur, Natural Color Douglas, heeft een prachtige tint die de kleur van het douglas voller maakt en bescherming tegen vergrijzing geeft door pigment. 

Deze semi filmvormende dunne beits heeft een zeer hoog rendement, tot wel 12 m² per liter en is op waterbasis voor een prettige en makkelijke verwerking, iedereen kan het. Deze beits laat de prachtige tekening en structuur van het douglas goed intact. Op nieuw hout zijn twee lagen voldoende, bij onderhoud slechts één. Woodstain beits is verkrijgbaar in twee varianten: matte beits en zijdeglanzende beits. Beide als enige beits beloond met de bewezen zekerheid van het KOMO-keurmerk. 

 • Extreem waterafstotend
 • Weinig vuilaanhechting
 • Dringt diep in douglas hout
 • Natural Color Douglas voor behandelen zonder kleurverschil 
 • In mat of zijdeglans
 • Hoog rendement tot wel 12m² per liter
 • Zeer eenvoudig aan te brengen
 • Als enige KOMO gecertificeerd BRL 0821, bewezen kwaliteit
 • Deze beits is zeer geschikt voor douglas rabatdelen

Sealer voor kops hout aanbrengen 

De zaagkanten zijn voor het aanbrengen voorzien van een laag Teknos Drywood Kopse Sealer voor kops hout. Deze kleurloze laag is speciaal bedoeld om de grove poriën dicht te zetten, iets wat een beits maar beperkt kan. Vocht kan goed in een zaagkant trekken, het begin van houtrot en onthechting van de beits. Een blik van een liter is voor een gemiddelde klus als deze al vaak voldoende. 

 • Speciaal voor zaagkanten en kops hout, onmisbaar bij douglas
 • Hoog penetrerend vermogen en duurzaam elastisch
 • Hoge laagdiktes, snel blokvast
 • Industriële kwaliteit
 • Bevat zeer weinig oplosmiddelen
 • Goed universeel overschilderbaar

Douglas hout beschermen tegen rot

Het kan verstandig zijn om hout te beschermen tegen rot met een speciale primer. Teknos Woodex Aqua Base impregneer tegen houtrot brengt net zo gemakkelijk aan als een beits en bevat biociden die houtrot tegengaan. Deze extra bescherming is vooral verstandig bij bouwwerken zoals deze waar men na het plaatsen niet meer bijkomt voor onderhoud. De buitenzijde staat op een paar centimeter van de garage en aan de andere zijkant staat een schutting van de buren. Woodex Aqua Base is een kleurloze bescherming op waterbasis. Woodstain VV beits kan eenvoudig zonder schuren over deze impregneer tegen houtrot worden aangebracht. 

Met deze drie producten van topkwaliteit is douglas op zijn best en echt duurzaam te noemen. Alle drie op waterbasis en zeer eenvoudig te verwerken.

 • Teknos Drywood Woodstain VV beits voor douglas. Direct aanbrengen op nieuw hout, zonder schuren
 • Teknos Drywood Kopse Sealer voor het beschermen van zaagkanten en kops hout tegen vocht
 • Teknos Woodex Aqua Base Plus voor extra bescherming tegen houtrot voor of na montage

Gebruikte Teknos Drywood Woodstain beits kleur en variant

Voor dit project is gekozen voor Woodstain VV mat in de kleur Natural Color Douglas, NCD. Deze kleur is het best geschikt voor douglas behandelen tegen vergrijzen. Een lichte kleur als deze heeft een relatief lange levensduur. Regelmatig onderhoud is helaas inherent aan het beschermen van douglas tegen vergrijzing, maar douglas behandelen met deze beits maakt het zeer eenvoudig, met zeer goede bescherming en met een prachtig resultaat.

De achterzijde van de overkapping is deels zichtbaar voor de buren. Hun wens was dat die kant van de overkapping gitzwart gemaakt werd. Woodstain VV mat beits voor douglas is in alle denkbare dekkende RAL én NCS kleuren te mengen. Zo kon de klant de hele overkapping met dezelfde beits voor douglas behandelen. Heeft u advies nodig over het behandelen van douglas met beits?

Dan helpen wij u graag verder. U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Onze medewerkers hebben jarenlange praktijk ervaring met Teknos Drywood producten en kunnen u adviseren over producten en de werkwijze. Via whatsapp kijken wij makkelijk mee met uw foto’s en geven wij graag specifieke tips voor uw klus. Ook helpen u mee met het kiezen van een kleur of het uitrekenen van de vierkante meters. Onze vriendelijke medewerkers staan u graag te woord. 

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over douglas hout behandelen tegen vergrijzing.

 

Producten in de webwinkel

Toon:
Woodstain VV Mat
Woodstain VV Mat
De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructies.
€46,25
Woodstain VV Zijdeglans
Woodstain VV Zijdeglans
De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing toepasbaar op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructie
€46,25
Kopse Sealer
Kopse Sealer
Drywood Kopse Sealer is een watergedragen sneldrogende sealer voor kopshout in geveltimmerwerk, houten constructies en voor randafdichting van plaatmateriaal. 
€44,65
Toon: