• Lorem ipsum

Hieronder beschrijven we een Teknos Drywood project in Veghel, waarbij een overkapping van Douglas hout is gebeitst om de mooie Douglas kleur te behouden en vergrijzing tegen te gaan. Naast foto’s van het eindresultaat, geven we een overzicht van de in dit project gebruikte producten en toegepaste werkwijze.

Project Veghel: Douglas hout beitsen tegen vergrijzing

In dit project ging het om een nieuwe overkapping van Douglas hout, deels volgens Japanse technieken gebouwd, en een dakbeschot van underlayment. De wens van bewoners was om het Douglas hout zo lang mogelijk te beschermen tegen vergrijzen om de warme Douglas kleur en tekening in het hout te behouden. Het underlayment moest dezelfde kleur krijgen als het Douglas hout. De achterzijde van de overkapping van Douglas hout kreeg op verzoek van de buren een zwarte kleur. Bewoners wilden de beits zelf met een kwast of roller kunnen aanbrengen.

Douglas hout overkapping

Gebruikte producten:

• Ondergrond: nieuw Douglas hout
• Gebruikte producten: Teknos Drywood Woodstain VV transparante beits en Teknos Drywood Woodstain VV zwarte beits, Rensa Facade
• Gekozen kleur: beits transparant Natural Colour Douglas (NCD) en beits zwart RAL 9005 (gitzwart)
• Gekozen glansgraad: beits mat
• Toegepaste werkwijze: hout reinigen met Rensa Facade en dan in 2 lagen Woodstain VV beits aanbrengen met een (platte) kwast of roller

Hieronder leest u meer waarom en hoe deze Teknos Drywood producten zijn gebruikt voor dit project.

Waarom Douglas hout beitsen?

Douglas hout heeft van nature een warme, maar lichte kleur. Een lichte kleur heeft altijd eerder onderhoud nodig dan een donkere kleur met meer pigmenten. Regelmatig onderhoud is daarom helaas inherent aan het beschermen van Douglas hout tegen vergrijzing. Douglas hout heeft daarbij een matige duurzaamheid (klasse 3) end daarom is ook een goede bescherming tegen vocht noodzakelijk. Als Douglas hout over een langere periode vocht opneemt, kunnen er namelijk scheuren in het hout ontstaan en kunnen planken gaan werken en kromtrekken. De matte, transparante Drywood Woodstain VV beits zorgt ervoor dat het hout waterafstotend wordt, maar laat wel de prachtige tekening van het Douglas hout intact. Bij de keuze voor Woodstain VV in een lichte transparante kleur is een onderhoudsinterval van 2 jaar mogelijk. Een dekkende of donkere kleur geeft een langere onderhoudsvrije periode. Daarbij is Woodstain VV beits makkelijk mooi zelf aan te brengen met een kwast of roller

Hoe goed een beits ook dekt, op nieuw hout zijn altijd twee lagen beits nodig. Eén dunne laag beits zal namelijk snel verweren en vergaan. Bij onderhoud is één laag beits voldoende.

Goed reinigen zorgt voor betere hechting van verf

Verf hecht niet op een vuil en vet oppervlak, vandaar dat de belangrijkste stap voor elke schilderklus is: schoonmaken! Rensa Facade is een krachtig en biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel dat hier speciaal voor geschikt is.

Welke kleur kiezen?

Woodstain VV is beschikbaar in vele transparante, semi-dekkende en dekkende kleuren. Voor dit project is gekozen voor de Woodstain VV beits mat in de transparante kleur Natural Colour Douglas (NCD). Deze kleur past goed bij de natuurlijke warme, maar lichte Douglas houtkleur en beschermt het Douglas hout het best tegen vergrijzen.

Daarnaast is gekozen voor Woodstain VV mat zwart Ral 9005 (gitzwart) voor de achterkant van de overkapping waar de buren op uitkijken. RAL 9005 (gitzwart) is de meest verkochte zwarte kleur en bevat een maximale hoeveelheid zwart pigment. Wilt u een diepzwarte kleur dan is dit een goede keuze. Wilt u echter liever een meer grijs zwarte kleur dan is een vaak gekozen alternatief RAL 7021 (zwartgrijs). Dit is een zwarte kleur met een grijze ondertoon.

Heeft u persoonlijk advies nodig?

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op onze website vindt u alle informatie die u helpt bij uw keuze. Wilt u toch graag persoonlijke advies? Bel of stuur de Teknos Specialist een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of stuur ons een e-mail op [email protected].