• Lorem ipsum

Eikenhout BehandelenOntdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het behandelen van lariks hout. Wat is lariks hout, waarom is het belangrijk lariks hout te behandelen en waarmee kunt u lariks hout het beste behandelen. Waardoor het resultaat past bij de door u gewenste uitstraling en lariks hout zo lang mogelijk wordt beschermd.

Wat is lariks hout?

Lariks is naaldhout met een geelbruine kleur en een duidelijke houttekening. Lariks hout lijkt qua uiterlijk wel wat op Douglas hout, maar het zijn verschillende houtsoorten. Douglas hout oogt meer roze van kleur en lariks hout meer geel van kleur. Lariks hout wordt vaak gebruikt voor kozijnen, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, binnenbetimmeringen en trappen. Maar ook voor tuinhout zoals schuttingen, veranda's, overkappingen, schuren en tuinhuizen is gebruik van lariks hout populair. Afhankelijk van de herkomst kan lariks hout behoorlijk tot veel krimpen en uitzetten. Ook bevat lariks hout vaak veel hars. Lariks hout is ingedeeld in duurzaamheidsklasse 3 en is matig duurzaam. Dat betekent dat lariks hout onbehandeld ca. 10-15 jaar meegaat. Siberische lariks is duurzamer dan Europese lariks en heeft een langere levensduur. Europees lariks hout is echter weer duurzamer dan vuren en grenen hout. Lariks hout wordt soms als lariks douglas hout al geïmpregneerd verkocht, lees hiervoor verder in geïmpregneerd hout behandelen

Waarom lariks hout behandelen?

Larikshout is zoals gezegd matig duurzaam. Door larikshout te behandelen kunt u de levensduur van lariks hout verder verlengen. Als eerste laag op onbehandeld hout kunt u een impregneermiddel gebruiken. Een impregneermiddel dringt diep in het hout en conserveert zo het hout van binnenuit. Een impregneermiddel beschermt het lariks hout tegen houtschimmels, zoals blauwschimmel, en houtrot. Het larikshout kan vervolgens worden afgewerkt met een olie, beits of een dekkende verf. Onbehandeld zal larikshout door weersomstandigheden en UV-straling van de zon na verloop van tijd gaan verkleuren en vergrijzen. Overigens wel minder snel dan Douglas hout. Als u vergrijzing wilt tegengaan of juist direct een vergrijsd uiterlijk krijgen, is het ook van belang lariks hout te behandelen. 

lariks hout

lariks houtlariks hout

 

Waarmee larikshout behandelen?

Om lariks hout te behandelen, biedt Teknos Drywood verschillende verfproducten aan. De keuze hangt met name af van de door u gewenste uitstraling van het lariks hout en hoe vaak u het wilt onderhouden. Ook de toepassing van het lariks hout is van belang. Omdat een terras of vlonder van lariks hout regelmatig belopen wordt, is een houtolie in dat geval beter geschikt dan een filmvormende beits. Een houtolie trekt namelijk diep in het lariks hout en legt geen filmlaagje op het hout. Een film-vormende beits geeft wel een filmlaagje op het hout dat vervolgens kan afslijten en kale plekken kan geven daar waar frequent over het terras of vlonder gelopen wordt.

Hoe lariks hout extra beschermen? 

Woodex Aqua Base PlusDoor onbehandeld lariks hout eerst te behandelden met een impregneermiddel, zoals Woodex Aqua Base Plus, en het vervolgens af te werken met een verfproduct verlengt u de levensduur van het hout aanzienlijk. Het hout wordt zo beter bestand tegen vochtindringing en dus houtrot en schimmels. Door het hout vervolgens te behandelen met een verfproduct met kleurpigment kunt u ook verkleuring en vergrijzing van het lariks hout tegengaan.  

Hoe kiezen tussen een beits, olie of verf voor lariks hout?

Voor het afwerken van larikshout kunt u kiezen voor een transparante, natuurlijke uitstraling of voor een meer dekkend, egaal geverfd resultaat. Een olie geeft hout een natuurlijke uitstraling, maar biedt minder (lange) bescherming door de dunne laag olie op het hout. Kwasten en kleurverschillen blijven bij olie voor lariks hout goed zichtbaar. Een beits biedt een betere bescherming dan olie en geeft nog steeds een natuurlijke uitstraling. Bij een transparante en semi-dekkende beits kleur blijven de houtstructuur en kleurverschillen zichtbaar, terwijl bij een dekkende beits kleur deze niet meer zichtbaar zijn. Bij een dekkende verf wordt het lariks hout geheel met verf bedekt en is de houttekening niet meer zichtbaar. Het onderhoudsinterval is het kortst bij een houtolie en het langst bij een dekkende verf, een beits zit hier tussenin.

Woodex BioleumHoutolie voor een transparante, natuurlijke uitstraling. Voor het behandelen van lariks hout buiten, bijvoorbeeld terrassen en vlonders, gebruikt u Woodex Bioleum. Dit is een natuurlijke transparante houtolie op waterbasis die in het hout trekt en geen filmlaag achterlaat. U hoeft slechts een dunne laag aan te brengen en bijwerken is, wanneer dat nodig is, erg eenvoudig. De olie geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling, accentueert de houtnerf en bladdert niet. Wel adviseren we u eerst een transparante impregneerlaag aan te brengen met Woodex Aqua Base Plus. Door deze hout conserverende laag zult u langer van uw lariks terras of vlonder kunnen genieten. De waterafstotende impregnering voorkomt dat water in het hout dringt zodat houtrot minder kans krijgt.

beits voor eikenhoutBeits voor een transparant of meer dekkend resultaat. Voor het behandelen van nieuw onbehandeld lariks hout buiten gebruikt u Drywood Woodstain VV. Deze beits op waterbasis dringt diep in het hout en geeft een fraaie, semi-filmvormende kleuring aan het hout. De houtstructuur blijft bij transparante kleuren goed zichtbaar. Bij semi-dekkende kleuren wordt de originele houtkleur en nerf minder goed zichtbaar. Drywood Woodstain VV is waterafstotend en vuilafstotend. Deze beits geeft het hout een natuurlijke uitstraling en beschermt het hout voor langere tijd. De onderhoudsintervallen van deze beits liggen tussen de 3 en 5 jaar.

Verf voor Hout Nova

Verf voor een dekkend resultaat. Voor het behandelen van larikshout buiten met een dekkende verf gebruikt u Drywood Verf voor Hout Nova. Drywood Verf voor Hout Nova is een echte alleskunner. Het is een grondverf en aflak in 1, zodat het behandelen van het lariks hout met een aparte grondverf niet nodig is. Hout Nova is een sneldrogende verf op waterbasis, die zeer goed hecht en dekt en kleine scheurtjes in het lariks hout goed opvult. Ook blijft de verf elastisch en behoudt het langdurig kleur- en glans zodat een onderhoudsinterval mogelijk is. Verkrijgbaar in nagenoeg alle RAL-kleuren en NCS-kleuren.      

 

Veel gestelde vragen over larikshout behandelen

Wilt u meer weten over het behandelen van lariks hout buiten? Hier leest u meer over: 

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze voor het behandelen van lariks hout. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: