• Lorem ipsum

Eikenhout BehandelenOntdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het behandelen van grenenhout. Wat is grenenhout, waarom is het belangrijk grenen hout te behandelen en waarmee kunt u grenen hout het beste behandelen. Zodat het resultaat past bij de door u gewenste uitstraling en het grenenhout zo lang mogelijk wordt beschermd.

Wat is grenen?

Grenen hout is net als vuren hout een veel gebruikte naaldhout soort. Grenenhout wordt vaak gebruikt voor kozijnen, ramen, deuren, binnen- en buiten betimmeringen met rabatdelen en balkhout voor schuren, tuinhuisjes en pergola's. Ook wordt grenen hout gebruikt als tuinhout voor hekpalen en speeltoestellen. Binnenhuis wordt grenenhout vaak gebruikt voor meubelen of voor een grenen vloer. De kleur van grenenhout varieert van geelbruin tot roodbruin en is vaak lichtgeel gevlamd. Grenenhout bevat hars.  

Waarom grenen behandelen?

Onbehandeld gaat Europees grenen gemiddeld 5 tot 10 jaar mee, dat is een relatief korte levensduur voor hout. Grenen hout is weinig duurzaam, omdat grenen hout gevoelig is voor blauwschimmel en aantasting door insecten zoals termieten en kevers. Ook is grenenhout gevoelig voor houtrot en splijten, scheuren of kromtrekken onder invloed van vocht en temperatuurschommelingen. Onbehandeld grenen hout zal buiten snel vergrijzen door UV straling van de zon. Door het behandelen van grenen hout kunt u de levensduur van het grenenhout aanzienlijk verlengen en wordt grenen hout beter beschermd tegen UV-straling van de zon, vocht, blauwschimmel en houtrot.

 

Grenen hout BehandelenGrenen hout Behandelenaccoya hout Teknos Drywood Ral 9005

 

Waarmee grenen behandelen?

Om grenen hout te behandelen, biedt Teknos Drywood verschillende producten aan die passen bij uw wensen en behoeften. De keuze hangt af van de gewenste uitstraling van het hout en hoe vaak u het wilt onderhouden. Een damp-open verfproduct is belangrijk bij het behandelen van grenen hout. Damp-open betekent dat vocht in het grenenhout, door de verflaag heen kan verdampen. Een botenlak bijvoorbeeld, is niet damp-open en sluit het hout af, waarbij vocht in hout wordt opgesloten. Gebruik van een niet-dampopen product vergroot de kans op houtrot en afbladderen van de verf. Nagenoeg alle oliën, beitsen en verven van Teknos en Drywood zijn damp-open. Omdat grenenhout niet zo duurzaam is, is het belangrijk om onbehandeld grenen buitenshuis extra te beschermen met de juiste producten. Daarna kunt u het grenenhout afwerken met een beits, olie of dekkende verf. Hier zijn enkele aanbevelingen: 

Hoe grenenhout extra beschermen ?

Woodex Aqua Base Plus

Extra bescherming tegen blauwschimmel en houtrot. Voor het behandelen van onbehandeld grenen hout wordt een eerste laag Woodex Aqua Base Plus aangeraden. Woodex Aqua Base Plus is een watergedragen, overschilderbaar impregneermiddel met biociden dat langdurig tegen houtrot beschermt. Het dringt diep in het hout, vormt geen filmlaag en geeft een effectieve bescherming tegen blauwschimmel en houtrot. Door onbehandeld grenen eerst te behandelden met een impregneermiddel, zoals Woodex Aqua Base Plus, en het vervolgens af te werken met een verfproduct verlengt u de levensduur van het hout aanzienlijk.

Kopse SealerExtra bescherming van kopse kanten en zaagkanten. Als een plank van grenen hout afgekort is, is het uiteinde door de grove structuur zeer gevoelig voor het opnemen van vocht. Het afdichten van een zaagsnede of kopse kant met een speciale sealer is daarom belangrijk. Olie en beits zijn immers dunne, vloeibare producten, die grof hout nooit zo goed kunnen afdichten als een sealer. Drywood Kopse Sealer voor kops hout is een blijvend elastisch, hoog vullend product, speciaal voor het dichtzetten van kops hout. Voor de meeste klussen is 1 liter Kopse Sealer vaak al voldoende en het transparante kleurloze product op waterbasis kan al na twee uur worden overgeschilderd.

Hoe kiezen tussen een beits, olie of verf voor grenenhout? 

De keuze tussen een olie, beits of dekkende verf is afhankelijk van de uitstraling die u het hout wilt geven, hoe vaak u onderhoud wilt (laten) doen en de toepassing van het grenenhout. Zo kan een beits in het algemeen goed gebruikt worden voor de behandeling van ramen, deuren en gevelbekleding, maar is ze minder geschikt voor vlonders, terrassen en steigers die veel belopen worden. De hoeveelheid kleurpigment en de aangebrachte laagdikte bepalen mede hoe snel er onderhoud nodig is. Een semi-filmvormende beits, zoals Drywood Woodstain VV, vormt een dunne laag op het hout en heeft minder laagdikte dan een dekkende verf. Een beits zal dus meestal sneller onderhoud nodig hebben dan een dekkende verf. Een transparante olie die diep in het hout dringt en helemaal geen filmlaag op het hout vormt en ook weinig kleurpigment heeft, heeft het vaakst onderhoud nodig. Een houtolie en een beits geven daarentegen hout wel de meest natuurlijke uitstraling en onderhoud met een olie of beits is erg eenvoudig. 

Houtolie voor een transparante, natuurlijke uitstraling. Bij het behandelen van grenenhout met een houtolie is Woodex Bioleum een uitstekende keuze. Deze watergedragen olie biedt niet alleen bescherming tegen vocht en vuil, maar helpt ook het risico op scheurtjes in het grenenhout te verminderen. Bovendien beschermt een gekleurde variant het grenenhout tegen uv-straling van de zon en dus tegen vergrijzing. Woodex Bioleum dringt diep in het hout zonder een filmlaag te vormen, waardoor het hout een natuurlijke uitstraling behoudt. Deze olie voor grenenhout accentueert de houtnerf en laat noesten en kleurverschillen zichtbaar. Deze damp-open olie heeft geen aparte grondverf nodig, waardoor het een praktische en effectieve oplossing is voor bescherming van grenenhout.

beits voor eikenhout

Beits voor een transparant of meer dekkend resultaat. Bij de keuze voor het behandelen van grenenhout met een beits is Drywood Woodstain VV een voortreffelijke optie. Deze watergedragen beits kent diverse voordelen, waaronder de keuze tussen een matte of zijdeglans afwerking die de natuurlijke schoonheid van het hout benadrukt. Deze beits is semi-filmvormend, wat betekent dat bij meerdere lagen een dun filmlaagje op het hout gevormd wordt. Bij een transparante of semi-dekkende kleur blijven de houtnerf, de noesten en kleurverschillen (enigszins) zichtbaar. Deze beits is damp-open en functioneert als een 2-in-1 product, zodat geen aparte grondverf nodig is. Voor projecten waarbij een matte transparante afwerking gewenst is, zoals het behandelen van schuttingen of palen, is Woodex Premium beits een uitstekende keuze omdat Woodex Premium een extra lang onderhoudsinterval heeft.

Verf voor Hout Master

Verf voor een dekkend resultaat. Bij het dekkend schilderen van grenenhout is Drywood Verf voor Hout Master de ideale keuze. Deze verf, op waterbasis, belooft een maximale onderhoudsvrije periode van ongeveer 8 tot 10 jaar. Het functioneert als grondverf, voorlak en aflak in één, wat het schilderproces vereenvoudigt en versnelt. Deze houtverf staat bekend om zijn vermogen om kieren, naden en scheurtjes effectief op te vullen, terwijl de hoge elasticiteit ervoor zorgt dat de verf meebeweegt met het hout. Bovendien is deze verf damp-open, waardoor vocht makkelijk uit het grenen hout kan ontsnappen en de kans op vochtschade vermindert. De houtverf heeft een hoogglans afwerking, terwijl noesten en kleurverschillen in het hout volledig worden gedekt, wat zorgt voor een egale en esthetisch aantrekkelijke uitstraling. Voor onbehandeld hout wordt aangeraden om grenen hout eerst te impregneren, om zo een optimale hechting en bescherming te garanderen.

Veel gestelde vragen over grenen behandelen

Wilt u meer weten over het behandelen van grenen en specifieke adviezen hoe u dit aanpakt. Hier leest u meer over: 

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze voor het behandelen van grenen hout. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: