• Lorem ipsum

Hieronder beschrijven we een Teknos Drywood project in Zuid-Duitsland, waarbij een vlonder van verduurzaamd Accoya hout is behandeld met Teknos houtolie. Naast foto’s van het eindresultaat, geven we een overzicht van de voor dit project gebruikte producten, gekozen kleur en werkwijze.

Project Zuid-Duitsland: Accoya houten terras oliën

In dit project ging het om een groot Accoya houten terras met twee kleine visvijvers in zeer slechte staat. Het terras was eerder behandeld met een bankirai olie die bewoners te donkerbruin van kleur vonden. Na grondig schoonspuiten en kaal schuren is het terras vervolgens behandeld met Drywood Bioleum Woodoil (nu Teknos Woodex Bioleum houtolie). Wens van bewoners was een iets donkere kleur dan Accoya hout zelf en een goede waterbestendige en duurzame afwerking.


Gebruikte producten:

  • Ondergrond: verduurzaamd Accoya hout
  • Gebruikte houtolie: Drywood Bioleum Woodoil (opvolger: Teknos Woodex Bioleum)
  • Gekozen kleur: W139 Pinecone
  • Gekozen glansgraad: mat
  • Toegepaste werkwijze: hout reinigen met Rensa Terrace en dan twee dunne lagen Drywood Bioleum Woodoil aanbrengen met een kwast

Hieronder leest u meer waarom en hoe deze Teknos Drywood producten zijn gebruikt voor dit project.

Waarom een olie gebruiken voor vlonderplanken?

Voor het behandelen van een houten vlonder, steiger of terras kan een olie gebruikt worden. Een vlonder of terras wordt belopen en als daar een beits voor gebruikt wordt, dan zou de beits afhankelijk van de specificaties van de beits onder invloed van warmte en druk kunnen gaan kleven. Een olie dringt diep in het hout en geeft een prachtige accentuering van de houtstructuur. De opname van water wordt sterk verminderd omdat de olie het hout van een dampopen en waterafstotende laag voorziet. Na droging kan de olie niet afbladderen en beschermt de olie het hout tegen indringing van vuil. Er vormt zich geen voelbare filmlaag op het hout waardoor het hout een zeer natuurlijke en matte uitstraling krijgt.

Nieuw hout kan het beste met maximaal twee dunne lagen olie behandeld worden. Bij onderhoud is één laag voldoende. Drywood Bioleum Woodoil, maar ook de opvolger Woodex Bioleum, is een olie op waterbasis en een goede en voordelige keuze voor het verfraaien en waterafstotend maken van tuinhout, zoals terras of vlonderplanken.

Welke kleur kiezen?

Bioleum Woodoil (en ook de opvolger Woodex Bioleum) heeft een eigen Woodex Bioleum kleurenkaart. Voor dit project is gekozen voor de kleur W139 Pinecone. Dit is een donkere kleur dan de kleur van Accoya hout zelf. Accoya is namelijk een lichte houtsoort. En hoewel het zeker mogelijk is om houtolie in een lichte kleur te gebruiken, geven de donkergekleurde varianten met meer kleurpigment meer bescherming tegen UV-licht en daarmee tegen vergrijzing. Ook geven de pigmenten het hout een mooie, warme en natuurlijke houtkleur.

Goed reinigen zorgt voor betere hechting van verf

Verf hecht niet op een vuil en vet oppervlak, vandaar dat de belangrijkste stap voor elke schilderklus is: schoonmaken! Rensa Terrace is een krachtig en biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel dat speciaal geschikt is voor het reinigen van tuinhout, zoals houten terrassen en vlonders. 

 

Persoonlijk advies nodig?

Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze om een accoya vlonder of steiger te behandelen met olie. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: