• Lorem ipsum

Hieronder beschrijven we een Teknos Drywood project in Blaricum, waarbij een aangebouwde garage, bekleed met Douglas hout, door bewoners zelf zwart is geverfd met Woodstain VV. Naast foto’s van het eindresultaat, geven we een overzicht van de gebruikte producten, de toegepaste werkwijze en de gekozen kleur zwart.

 

Project Blaricum: Douglas houten aanbouw zwart beitsen

In dit project ging het om een nieuwe aanbouw bekleed met Douglas houten rabatdelen, die in de fabriek al één keer met beits (voor)behandeld waren. De wens van bewoners was het Douglas hout zo goed mogelijk te beschermen voor een zo lang mogelijk onderhoudsinterval. Bewoners hadden een voorkeur voor een zwarte matte beits die ze zelf makkelijk konden aanbrengen.

 

Douglas hout behandelen

Gebruikte producten:

• Ondergrond: Douglas houten rabat delen (1 keer voorbehandeld in fabriek)
• Gebruikte producten: Teknos/Drywood Kopse Sealer, Drywood Woodstain VV mat, Rensa Facade
• Gekozen kleur: beits RAL 9005 (gitzwart), Kopse Sealer kleurloos
• Gekozen glansgraad: beits mat
• Toegepaste werkwijze: hout reinigen met Rensa Facade, Kopse Sealer aanbrengen op zaagkanten en kopse kanten, dan planken monteren en tot slot met een platte kwast Woodstain VV beits in (minimaal) 2 lagen aanbrengen

Hieronder leest u meer waarom en hoe deze Teknos Drywood producten zijn gebruikt voor dit project.

 

Waarom Douglas hout beitsen?

Douglas hout heeft een matige duurzaamheid (klasse 3) en daarom zal Douglas hout altijd een behandeling met bijvoorbeeld beits nodig hebben. De beits zorgt er namelijk voor dat het Douglas hout waterafstotend wordt. Als Douglas hout over een langere periode vocht opneemt en weer afstaat kunnen er scheuren in het hout ontstaan en kunnen de rabat delen gaan werken en kromtrekken.

Drywood Woodstain VV is een beits op waterbasis die heel geschikt is voor het beitsen van Douglas houten rabatdelen buiten. Woodstain beits is namelijk extreem waterafstotend en gaat het opnemen en afgeven van vocht tegen. Hierdoor krijgt houtrot geen kans. Daarbij is Woodstain VV makkelijk mooi zelf aan te brengen en staat een dekkende kleur zoals zwart garant voor een lange onderhoudsvrije periode.

Hoe goed een beits ook dekt, er zijn altijd minimaal twee lagen beits nodig. Eén dunne laag beits zal namelijk snel verweren en vergaan. Ook als houten planken al door de fabriek gebeitst geleverd worden, is het nodig om deze na montage nog altijd een (tweede) keer met beits te behandelen. De fabrieksmatig aangebrachte beits is namelijk soms matig van kwaliteit en heeft vaak een geringe laagdikte. Ook zullen door de montage schroefgaten geen beits hebben. Op kaal hout buiten kan vocht al snel voor problemen zorgen. Zeker op metalen schroeven kan vochtige lucht snel condenseren en in het hout trekken. Het is dan ook belangrijk deze plekken extra goed te beschermen. 

 

Extra bescherming van zaagkanten met Kopse Sealer

Daarnaast is extra bescherming van de zaagkanten van de Douglas houten planken (ook wel kopshout genoemd) verstandig. Dit is gedaan door voor het monteren van de Douglas houten planken, de zaagkanten te voorzien van één laag Kopse Sealer. Deze kleurloze laag is speciaal bedoeld om de grove poriën van de zaagkanten dicht te zetten of “te sealen”, iets wat een beits maar beperkt kan. Vocht kan anders alsnog via de zaagkant in het hout trekken. En dat is het begin van houtrot en onthechting van de beits. Een blik van 1 liter is voor een gemiddelde klus, zoals deze aangebouwde garage van ca 32m2, vaak al voldoende.

 

Goed reinigen zorgt voor betere hechting van verf

Verf hecht niet op een vuil en vet oppervlak, vandaar dat de belangrijkste stap voor elke schilderklus is: schoonmaken! Rensa Facade is een krachtig en biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel dat hier speciaal voor geschikt is.

 

Welke zwarte kleur kiezen?

RAL 9005 (gitzwart) is de meest verkochte zwarte kleur en deze RAL kleur is ook in dit project gebruikt. Deze kleur bevat een maximale hoeveelheid zwart pigment. Wilt u een diepzwarte kleur dan is dit een goede keus. Wilt u liever een meer grijs zwarte kleur dan is RAL 7021 (zwartgrijs) een vaak gekozen alternatief. Dit is een zwarte kleur met een grijze ondertoon. Van de vijf meest gekozen zwarte RAL kleuren is dit de lichtste zwarte kleur.

Hieronder ziet u de vijf meest populaire kleuren zwart uit de RAL kleurenwaaier:
RAL 7021 Zwartgrijs
RAL 9004 Signaalzwart
RAL 9011 Grafietzwart
RAL 9017 Verkeerszwart
RAL 9005 Gitzwart

 

Persoonlijk advies?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: