• Lorem ipsum

Douglas Hout BehandelenHier leest u alles over een houten tuinhuis, chalet of schuur behandelen. Zoals een tuinhuis, chalet of schuur van vurenhout, grenen of Douglas hout. Waarom een houten tuinhuis of schuur beitsen? Welke beits heeft u hiervoor nodig? Uit welke kleuren beits kunt u kiezen? En wat heeft u nodig voor beitsen van een houten schuur, blokhut, carport of tuinhuis. 

Waarom een houten schuur of tuinhuis behandelen? 

Een tuinhuis of chalet wordt in de regel minder vaak gebruikt dan een woonhuis en meestal alleen in de zomerperiode. Problemen, zoals houtrot, zullen daardoor minder snel opgemerkt worden. Terwijl een houten tuinhuis, chalet of schuur het zwaar te verduren heeft door het Hollandse weer. Zo staat hout afwisselend bloot aan regen, wind, kou, hitte en UV-straling van de zon. Onbehandeld naaldhout, zoals vuren en grenen, zijn zeer gevoelig voor schimmels en vocht. Als hout nat wordt en weer opdroogt zorgt dat voor krimpende en uitzettende houtvezels. Dit zal de eerste periode nog geen problemen geven, maar op termijn zullen er scheurtjes in het hout ontstaan. Hier kan water in blijven staan. Als hout lang nat blijft is dit een voedingsbodem voor houtrot. Uiteindelijk zal vurenhout of grenenhout zonder behandelen kromtrekken, scheuren en versplinteren. Onbehandeld gaat Europees grenen en vuren gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. Dit is een relatief korte levensduur voor hout. Vandaar dat het belangrijk is uw vurenhouten, grenen of Douglas schuur of tuinhuis waterafstotend te behandelen. Hierdoor kunt u de levensduur van uw houten tuinhuis, chalet of schuur namelijk aanzienlijk verlengen en problemen zoals houtrot voorkomen. 

Tuinhuis, chalet of schuur beitsen of verven? 

Er zijn meerdere producten geschikt voor het behandelen, beitsen of verven van uw houten schuur of tuinhuis van vuren, grenen of Douglas hout. De keuze tussen een verf of een beits is afhankelijk van de uitstraling die u uw tuinhuis, chalet of schuur wilt geven en het gewenste onderhoudsinterval. Een dekkende houtverf, die het hout een egaal dekkende verflaag geeft, geeft de meest langdurige bescherming. Ook een dekkende beits geeft een goede meerjarige bescherming, maar heeft meestal wel eerder onderhoud nodig dan een dekkende houtverf. Een transparante beits geeft het hout de meest natuurlijke uitstraling, maar biedt ook de minste bescherming door de geringe laagdikte. Bij een transparante beits blijven kwasten en de houttekening goed zichtbaar. Bij gebruik van een dekkende beits zijn deze minder goed zichtbaar en bij een dekkende verf zijn deze (bijna) niet meer zichtbaar.

Vurenhout, grenen en Douglas hout beitsen, en ook onderhoud, is erg eenvoudig. De beits wordt in dunne lagen aangebracht. Hierdoor heeft beits een goede prijs kwaliteit verhouding, omdat er relatief veel vierkante meters hout (tot wel 10- 12m2) met een liter beits behandeld kunnen worden. Als u kiest voor een dekkende verf, is het belangrijk een houtverf te kiezen die blijvend elastisch is en met het hout meebeweegt, omdat grenen en vuren kunnen gaan werken. Een hele goede keuze voor het dekkend verven van uw schuur of tuinhuis is dan Drywood Verf voor Hout Master.

Houten Tuinhuis vervenHouten Tuinhuis verven

Houten Tuinhuis verven

 

Beste beits voor uw houten schuur, tuinhuis of chalet  

Een zeer goede beits voor uw houten schuur, tuinhuis of chalet van vuren, grenen of Douglas hout is Drywood Woodstain VV. Met deze beits kunt u uw houten schuur behandelen en langdurig beschermen tegen alle weersomstandigheden. Deze beits is in vele hout kleuren beschikbaar, maar ook een direct vergrijsde kleur of RAL kleur is mogelijk. Zo kunt u uw schuur of tuinhuis een transparant houten uiterlijk of een meer dekkende kleur, zoals de kleur antraciet grijs of zwart, geven.  

Woodstain VV

Drywood Woodstain VV beits is een watergedragen beits op basis van olie gemodificeerde acrylaat hars. De beits dringt diep in het hout. Omdat beits een dun product is, blijft de structuur van het hout en eventuele kwasten goed zichtbaar. Dit geeft een natuurlijke uitstraling aan uw hout. Bij twee of meer lagen beits krijgt het hout een zeer dunne filmlaag op het hout. Daarom wordt deze beits ook wel semi-filmvormend genoemd. De beits maakt het hout waterafstotend en door de dunne gladde laag hecht vuil minder makkelijk aan het hout. Drywood Woodstain VV is een primer en afwerking in 1. Dit betekent dat u geen aparte grondverf nodig hebt en uw houten schuur of tuinhuis met 1 pot beits kan afwerken. 

Welke kleur beits kiezen?

Woodstain VV beits is verkrijgbaar in vele transparante en dekkende kleuren. Zo kunt u kiezen voor een transparante, lichte houtskleur tot een donkerbruine hout kleur beits. Maar ook meer dekkende kleuren zoals whitewash, greywash, antracietgrijs, gitzwart en groen zijn mogelijk. Of een grijzige kleur voor een direct vergrijsd uiterlijk. De meest verkochte kleur voor bijvoorbeeld houten schuren, tuinhuizen en schuttingen is de gitzwarte RAL 9005 kleur. Wees echter niet bang om een andere kleur te kiezen. De resultaten kunnen heel verrassend zijn. 

Wilt u de de oorspronkelijke, natuurlijke kleur van de gebruikte houtsoort behouden? Gebruik hiervoor buiten dan geen kleurloos product. Een beits zonder toegevoegd kleurpigment beschermt het hout namelijk totaal niet. Drywood Teknos hebben voor Woodstain VV beits daarom een aantal natuurlijke hout kleuren beits ontwikkeld, zoals een natuurlijke Douglas houtkleur (NNC-D). Dit is een kleur die overeenkomt met de kleur van Douglas hout. Het nadeel van een lichte kleur als NNC-D is wel dat eerder onderhoud nodig is dan bij een kleur met meer pigment. Het weinige pigment in NNC-D geeft naar verwachting maximaal tussen de 1-3 jaar bescherming. Onderhoud is zeer eenvoudig maar moet wel gebeuren vóór vergrijzing zichtbaar is. Andere hout kleuren beits zijn o.a. grenen houtkleur, vuren houtkleur, Oregon Pine en Lariks hout Kleur. 

Kleuren beits van Teknos Drywood Woodstain VV:

Tips voor het beitsen van uw houten schuur, tuinhuis of chalet 

Impregneren. Door vurenhout en grenenhout eerst te impregneren met een laag Woodex Aqua Base Plus beschermt u vuren en grenen hout nog beter tegen houtrot en schimmels, zoals blauwschimmel. Als u ervoor kiest om uw schuur of tuinhuis te beitsen met Drywood Woodstain VV beits is een apart impregneermiddel niet altijd noodzakelijk. Deze beits bevat namelijk zelf ook antifungicide om schimmel tegen te gaan. Wel raden we aan bij afwerking met een beits altijd Drywood Kopse Sealer te gebruiken voor extra bescherming van de kopse en zaagkanten van het grenen of vurenhout. Door het afdichten ("sealen") van de kopse kanten wordt het binnendringen van vocht in de kopse kanten van het hout voorkomen.

Beitsen. Een beits kunt u het beste aanbrengen met een grote platte kwast. Ondanks de dunne lagen, beschermt een beits goed. Het onderhoudsinterval is ook afhankelijk van de gekozen kleur. Een lichte houttint gaat ongeveer twee jaar mee. Een donkere dekkende kleur, zoals groen, kan tot wel 7 jaar meegaan.

Beits onderhoud. Onderhoud van beits is eenvoudig. Het vuren, grenen of Douglas hout schoonmaken en licht opschuren is voldoende en vervolgens kunt u een nieuwe laag beits aanbrengen. Belangrijk is wel dat u tijdig onderhoud doet, als uw houten schuur of tuinhuis nog niet vergrijst is en nog beschermd wordt door beits.  

Beitsen van schuur, tuinhuis of chalet: wat heeft u nodig ?  

Onderstaande producten kunt u gebruiken voor het reinigen en beitsen van een schuur, tuinhuis of chalet van naaldhout, zoals vuren, grenen, lariks, Oregon Pine of Douglas hout:

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor het behandelen van uw houten tuinhuis, chalet, carport of schuur. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het beitsen van uw tuinhuis, chalet of schuur. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: