• Lorem ipsum

Geimpregmneerd hout beitsenWelke beits kunt u het beste gebruiken voor het beitsen van geïmpregneerd hout? Hieronder geven we u antwoord op deze vraag.

Geïmpregneerd hout is vaak verduurzaamd of thermisch gemodificeerd naaldhout zoals vuren, grenen, lariks en Douglas hout. Impregneren is een manier om hout te verduurzamen en te beschermen tegen o.a. schimmels, waardoor de levensduur van het hout wordt verlengd en het beter geschikt is voor buitengebruik. Bij het impregneren wordt vuren, grenen, lariks of Douglas hout behandeld met chemicaliën en onder vacuümdruk geïmpregneerd. Geïmpregneerd hout heeft daardoor vaak een groene gloed. Geïmpregneerd naaldhout dat zonder chemische middelen is behandeld, is vaak thermisch verduurzaamd. 

Beits dringt, net als olie, in het hout en beschermt het hout van binnenuit. Ook kan beits op kleur worden gemengd. Dit heeft als voordeel dat u zelf de kleur kunt kiezen en tevens vergrijzing kunt voorkomen.  Door te beitsen met een kleurpigment wordt het hout namelijk beschermd tegen UV-straling van de zon. Daarnaast werkt beits waterafstotend en beschermt het hout tegen regen en vuil. 

Als u liever geïmpregneerd hout met een olie of een verf behandelen, leest u dan verder op geïmpregneerd hout behandelen.

Welke beits voor geïmpregneerd hout ?

Woodstain VV

Teknos / Drywood heeft onderstaande beits in het assortiment die geschikt is voor het beitsen van geïmpregneerd hout. Drywood Woodstain VV is speciaal ontwikkeld voor het gebruik op naaldhouten gevelbekleding en houtconstructies voor zowel binnen als buiten gebruik. 

Drywood Woodstain VV:

Drywood Woodstain VV is een watergedragen, semi-filmvormende beits op basis van olie gemodificeerde acrylaat hars. De beits dringt diep in het hout en geeft een fraaie, niet-filmvormende kleuring aan het hout. Bij twee of meer lagen beits krijgt het hout een zeer dunne filmlaag op het hout. Daarom wordt deze beits ook wel semi-filmvormend genoemd. De beits maakt het hout waterafstotend en door de dunne gladde laag hecht vuil minder makkelijk aan het hout. Woodstain VV is KOMO-gecertificeerd.

Onderhoudsintervallen

Drywood Woodstain VV is een grond- en aflak in 1. Dit betekent dat u geen aparte grondverf nodig hebt. Wel wordt aangeraden bij gebruik van Woodstain VV beits de kopse kanten van hout te behandelen met Drywood Kopse Sealer. Door het afdichten ("sealen") van de kopse kanten en zaagkanten wordt het binnendringen van vocht in de kopse kanten van het hout voorkomen. Hiernaast ziet u een overzicht van de verwachte onderhoudsintervallen bij gebruik van Woodstain VV. Dit kan afhankelijk van de ondergrond, de belasting en de situatie ook eerder of later zijn. Het onderhoudsinterval is o.a. afhankelijk van het aantal lagen dat per onderhoudsbeurt wordt aangebracht, maar ook van de bouwkundige situatie (bijv. noord-zuidzijde). Ook gaan behandelde fijnbezaagde oppervlakken langer mee dan geschaafde delen. De Woodstain VV verflaag verdwijnt in de loop der jaren langzaam onder invloed van verwering. Maar doordat Woodstain VV geen dikke laag op het hout geeft, is onderhoud eenvoudig. Ook is Woodstain met bijna alle producten overschilderbaar. 

 Geimpregmeerd hout behandelenGeïmpregneerd Hout behandelen

 

Welke kleuren beits voor geïmpregneerd hout?

Drywood Woodstain is verkrijgbaar in transparante en in (semi-) dekkende houtkleuren, zoals D101 tot D153 en D761 t/m D770. Ziet u hiervoor de eigen kleurenkaart van Woodstain VV. Speciale kleuren zijn echter ook op verzoek te leveren. In een kleurloze of blanke kleur is Woodstain VV alleen geschikt voor toepassing binnen door het ontbreken van UV-beschermende kleurpigmenten. De UV-bescherming wordt beter naarmate er meer kleurpigment in een kleur aanwezig is. Licht transparante kleuren hebben vaker onderhoud nodig dan lichte transparante kleuren. Donkere kleuren zoals bijvoorbeeld zwart en donkergroen absorberen veel warmte en hebben daardoor ook vaker onderhoud nodig.    

Wilt u geïmpregneerd hout juist laten vergrijzen ? Maar wilt u wel dat dit vergrijzen zo egaal mogelijk gebeurt, dan kunt u kiezen voor de kleur Woodstain VV Equal Weathering. Equal Weathering is bedoeld als een voor-vergrijzer. Het beschermt het hout en is tegelijk bedoeld om het hout een egale vergrijsde uitstraling te geven. De grijzige equal weathering kleur verdwijnt op den duur en dan wordt de oorspronkelijke houtkleur, inmiddels egaal vergrijsd zichtbaar.

Niet altijd geeft dit echter het gewenste resultaat. Dit komt doordat onderdelen van een gevel (bijvoorbeeld een overhang of erker) soms in verschillende mate worden blootgesteld aan zon en weersomstandigheden. Een andere optie om egale vergrijzing te krijgen is dan om een Woodstain VV beits in een grijze kleur te kiezen. Het hout wordt dan en beschermd tegen UV straling van de zon en u krijgt direct een vergrijsde uitstraling. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de Woodstain kleuren D122, D120 of D125   kiezen. Uiteindelijk krijgt u zo op relatief eenvoudige wijze een mooi egaal vergrijsd uiterlijk.Welke optie u ook kiest (Woodstain Equal Weathering of een beits in een grijze kleur), belangrijk is wel dat u al vergrijsd hout eerst kaal schuurt. De vergrijsde laag kan namelijk loslaten en daardoor de hechting van een nieuwe laag verf op het hout belemmeren.

 

D120D122D125

 

Geïmpregneerd hout beitsen

Stappenplan voor het beitsen van geïmpregneerd hout 

 

ReinigenHout reinigen
Maak onbehandeld hout stofvrij. Reinig eerder behandeld of vuil hout met Rensa Facade en laat dit vervolgens goed drogen. 

 

SchurenHout schuren 
Schuur indien nodig het hout licht op met de houtnerf mee. Gebruik grover schuurpapier als u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak daarna het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

 

VervenHout beitsen
Breng altijd minimaal 2 tot 3 lagen beits aan. Raadpleeg de technische omschrijving van de beits voor de minimale droogtijd tussen de lagen. Bij gebruik van Woodstain VV beits in kleur equal weathering wordt 1 laag geadviseerd. Bij nieuwe, nog te monteren gevelbekleding kunt u het beste voor montage 2 lagen rondom beitsen. Na montage werkt werkt u de zichtzijde met minimaal 1 laag beits af. 

Tips:

  • Laat geïmpregneerd hout uit de fabriek enige tijd buiten liggen (ca. 6 weken) voordat u het gaat behandelen
  • Reinig geïmpregneerd hout goed voordat u start met verven of beitsen, hierdoor krijgt u een betere hechting tussen beits en hout
  • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon 

 

Aanbevolen producten voor het beitsen van geïmpregneerd hout

 

Persoonlijk advies?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf, olie of beits te kiezen voor uw specifieke situatie. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u kan helpen bij het maken van uw keuze. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: