• Lorem ipsum

Douglas Hout behandelenOntdek met onze deskundige tips en adviezen alles wat u moet weten over het verven van een houten schuur, blokhut of tuinhuis. Benieuwd naar de beste werkwijze voor het schilderen van uw schuur, het aantal verflagen, welke verfroller perfect is voor het aanbrengen van een watergedragen verf als Teknos Drywood Verf voor Hout Master ? U leest er alles over in het duidelijke stappenplan voor het schilderen van uw tuinhuis en schuur hieronder.

 

Verf tips voor een mooi geverfde schuur, blokhut of tuinhuis  

Een goede voorbereiding bespaart u achteraf veel werk en ergernis. Lees daarom onze 6 tips hieronder zodat u lang kunt genieten van een mooi geschilderde blokhut, tuinhuis of schuur.

Rand rondom uw tuinhuis. Wij raden aan om een rand met stoeptegels of een diepe laag met grind rond uw tuinhuis aan te leggen. Grond tegen het hout aan blijft lang nat en kan zo voor problemen als houtrot zorgen. Dit geldt ook voor een hardhouten onderzijde, zoals dat bij de meeste huisjes het geval is.

Afdekken en afplakken. Gemorste verf op waterbasis droogt ontzettend snel op en heeft een goede indringing en hechting op steen. Later schoonmaken van gemorste verf met water verwijdert de vlekken meestal niet. Dek daarom bakstenen, vensterbanken, bestrating en vlonders in de buurt goed af. Stucloper, plastic, dekzeilen en kleden zijn allemaal geschikt hiervoor. Demonteer buitenlampen, deurklinken en plantenbakken zoveel mogelijk. Plak dakranden en metalen dorpels goed af met een goudkleurige tape geschikt voor buiten. Afplakken zorgt ervoor dat u sneller en nat-in-nat kunt werken, voor een mooi glad en streeploos geverfd oppervlak. 

Spijker- en schroefgaten. Spijker en schroefgaten vooraf plamuren en vullen met twee componenten epoxy plamuur voor buiten. 

Schuren. Gebruik altijd een stofmasker met codering FFP3 tegen giftige fijn stof. Deze gaan vele klussen mee en zitten comfortabel. 

Extra impregneren. In sommige situaties, bijvoorbeeld liggende delen van zachter hout of delen dicht bij grond, is het aanbrengen van 1 laag Woodex Aqua Base Plus, aan te raden als extra bescherming tegen blauwschimmel en houtrot. Ca. 24 uur na het aanbrengen van dit hout impregneermiddel kunt u een eerste verflaag aanbrengen.

Juiste laagdikte. Het belangrijkste bij verven is het aanbrengen van de juiste laagdikte. Laagdikte bepaalt namelijk mede de bescherming van het hout. Zorg dat u altijd het opgegeven verbruik (aantal m2 per liter) aanbrengt. Lees ook het technisch informatieblad van Teknos Drywood Verf voor Hout Master. Deze vindt u in de webwinkel bij de omschrijving van elk product, rechtsboven onder het kopje extra informatie. Genoemde droogtijden zijn een benadering en kunnen variëren afhankelijk van de houtkwaliteit, temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie en laagdikte.

 

Stappenplan voor het schilderen van tuinhuis, blokhut of schuur

 

Reinigen

Schoonmaken van hout is erg belangrijk, omdat op een vuile ondergrond geen enkele verflaag hecht. Maak altijd schoon voor het schuren, anders schuurt u het vuil in de verflaag. Groene aanslag is vaak aanwezig op tuinhuisjes en kunt u schoonmaken met een Rensa reinigingsmiddel of met een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Spoel altijd goed na met warm water en laat het hout vervolgens goed drogen.

 

Schuren

Schuren zorgt voor het gladmaken van oneffenheden en voor een betere hechting. Als hout erg ruw is kunt u starten met korrel P120. Maar meestal is korrel P180 tot P220 voldoende. Probeer zo min mogelijk plekken kaal te schuren, pas hiervoor op bij hoeken en randen. Loszittende verf of plekken waar u over twijfelt, altijd helemaal weg schuren. Maar meestal zit verf vast en is het onzin om dit eraf te schuren. 

 

Verven

Gronden Een aantal hardhout soorten kunnen het best gegrond worden met een of twee lagen Futura Aqua Primer voor een eindlaag zonder gele of bruine vlekken (bloedend hout). Als hout (na een test) geen inhoudsstoffen bevat kunt u ook alleen met Drywood Easyprimer gronden. Bij al gegronde planken is het belangrijk om kale plekken na het schuren en geplamuurde delen bij te vlekken met een kwast met Drywood Easyprimer. Na het gronden is het tuinhuis overal gelijk van kleur en mat door het schuren, en/of de grondverf. Dit is de juiste basis.

 

Verven

Eerste laag Verf voor Hout Master ruim aanbrengen. Schilder eerst twee naden tussen de planken met de kwast en vul daarna de planken in met een roller. Rol de verf niet te ver uit, verdeel gelijkmatig en kom er niet meer aan. Werk van boven naar beneden en plank voor plank. Gebruik een lakviltroller van 10-15 cm, maar geen schuimroller want die is niet geschikt voor watergedragen verven. Werk altijd nat-in-nat. Zo kan de verf nog in elkaar over vloeien en krijgt u een streeploos resultaat. Zet de naden tussen de planken goed dicht met verf. Kijk elke 10 minuten terug naar uw werk. Alleen een zakker kunt u nog voorzichtig met de kwast (zonder overtollige verf) wegstrijken, roller is niet meer mogelijk. 

 

Verven

Tweede laag Verf voor Hout Master brengt u ook ruim aan. Watergedragen verf kan streeploos vloeien bij voldoende natte laagdikte. Tussenschuren is niet nodig als u een dag na de eerste laag al de tweede laag aanbrengt. Twee lagen zijn echt noodzakelijk voor een jarenlange bescherming. U zult merken dat een tweede laag zich makkelijker laat aanbrengen dan de eerste laag. 

 

Droogtijd

Temperatuur tijdens uw verfklus Werk bij voorkeur 'achter de zon aan' en alleen tussen de 5 en 30 graden.

 

 

Persoonlijk advies nodig?

Bij Teknos Specialist begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste verf te kiezen voor het schilderen van uw houten schuur, carport of tuinhuis. Op onze website vindt u een schat aan informatie die u hierbij kan helpen. Maar we begrijpen ook dat persoonlijk advies soms het verschil kan maken. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Of u nu op zoek bent naar advies over kleuren, producten of toepassingsmethoden, wij zijn er om u te helpen.

Neem contact met ons op via een van onderstaande mogelijkheden en we helpen u graag bij het realiseren van uw verfproject: