Hout beitsen - Veelgestelde vragen
Hout beitsen is zeker niet moeilijk. Elke doe-het-zelver kan het. U moet natuurlijk wel een paar basis beginselen goed in de gaten houden. Of het nu een blokhut, schuur, schutting of veranda is met de beitsen van Teknos / Drywood bent u verzekerd van een A-kwaliteit beits.
Hout behandelen met een beits?
Hout beitsen betekent uw hout beschermen. Het zijn de pigmenten, de vaste stoffen, in een beits die UV-licht blokkeren en verkleuring of vergrijzing van het hout tegengaan. Hout dat zonder kleur is afgewerkt zal onherroepelijk veranderen van kleur; het wordt lichter of donkerder of zelfs grauw, grijs en zwart of erger nog, een combinatie van allemaal. Wanneer het hout in een fraaie kleur gebeitst wordt zal het tegen verkleuring beschermd zijn.
Een beits zorgt er ook voor dat het hout gevoed wordt. De beits dringt diep in het hout en zorgt dat het hout niet scheurt of splijt door weersinvloeden. Drywood beits maakt het hout extreem waterafstotend. Zo krijgen schimmels geen vat en wordt houtrot voorkomen. Ook kan vuil zich moeilijk aan het hout hechten. Het mooie van een beits is ook dat het de (grove) voelbare structuur en nerf van het hout intact laat. Het hout blijft ruw aanvoelen en dat is zeker bij sommige houtsoorten of toepassingen, zoals een schutting of schuur, juist wenselijk. Hout dat glad is krijgt evengoed een mooie uitstraling met beits. Kortom, beits is een zeer goede keuze voor bescherming en verfraaiing van hout.
- Een beits verfraait
- Het laat de houtstructuur en nerf intact
- Beschermt tegen vuil
- Voedt het hout
- Maakt hout waterafstotend
Welke Drywood / Teknos beits voor hout ?
U hebt nog geen beits gekocht? Kies dan voor A-kwaliteit beits van Drywood. Hout behandelen kan duur uitvallen, want vaak gaat het om grote oppervlakken. Met een gunstig verbruik en dunne lagen is beits prijstechnisch vaak een goede keuze. Nieuw hout is met 2 beits lagen klaar en beschermd. Dat scheelt tijd en geld. Wie goede producten koopt, hoeft minder vaak opnieuw te schilderen en is verzekerd van hout dat lange tijd in topconditie blijft. Bij onderhoud is slechts 1 laag beits nodig.
Drywood Woodstain VV beits is in een groot aantal kleuren verkrijgbaar en in een matte of zijdeglanzende variant. Wij zijn gespecialiseerd in de beits van Drywood. Deze is ontwikkeld in Nederland en uitgebreid getest onder extreme omstandigheden. Let bij het kopen van een beits ook op de verwerking. De watergedragen Woodstain beitsen zijn erg makkelijk aan te brengen en er hoeft bij nieuw hout niet geschuurd te worden. Zo wordt een tuinhuis, veranda of steigerhout behandelen een leuke klus. Teknos / Drywood Woodstain VV is een goede steigerhout beits, maar let op: geen enkele beits is geschikt voor op meubels of vlonder. Hout waarop gezeten wordt of gelopen wordt adviseren we alleen te behandelen met een olie, zoals Woodex Bioleum Woodoil.
Alle Woodstain beitsen zijn er in twee variaties: Woodstain beits mat en Woodstain beits zijdeglans. Beide beitsen zijn ademend en geven dezelfde bescherming. Uw keuze voor mat of zijdeglans is een kwestie van smaak. Drywood Woodstain VV Mat en Zijdeglans zijn semi film vormend. Dat betekent dat de beits diep in het hout trekt, maar er aan het oppervlak toch een hele dunne filmlaag voelbaar is. Bij de zijdeglans variant is dit meer zichtbaar dan bij de matte variant.
Hoe moet ik hout beitsen en een natuurlijke uitstraling behouden?
Hout is een prachtig natuurlijk materiaal en veel mensen kiezen daarom voor een beits met een houtkleur. Kleurpigmenten in een beits zijn nodig om UV-straling, -en daarmee verkleuring- tegen te gaan. Zonder deze pigmenten verandert hout namelijk van kleur, maar op een minder mooie manier. Wij zouden hout buiten het liefst ook zo onzichtbaar mogelijk behandelen, maar helaas is dit onmogelijk. Wij adviseren daarom Woodstain VV beits hiervoor te gebruiken. Deze beits is verkrijgbaar in een beits houtkleur naar keuze. Met de kleur D761 als lichtste houtkleur beits. Op onze digitale kleurenwaaier voor Woodstain VV ziet u wat het verschil is tussen een beitskleur op licht hout en op donker hout.
Transparante beitskleuren geven hout de minst langdurige bescherming omdat er maar weinig pigment aan de beits is toegevoegd en daarom heeft een transparante en lichte kleur beits eerder onderhoud nodig dan een donkere of dekkende kleur beits. Een lichte transparante kleur laat echter veel van de ‘tekening’ van het hout zien. Groeiringen, vlam tekening en noesten zijn bij lichte kleuren duidelijk zichtbaar. De lichte kleuren komen het dichtst in de buurt van de originele houtkleur.
Kan ik beitsen met donkere kleuren?
Woodstain VV is er ook in semi dekkende beits kleuren. Deze laten nog steeds iets van de originele houtkleur zien, maar minder dan een transparante kleur. Semi dekkende kleuren worden vaak gebruikt voor een natuurlijke look maar met een eigentijdse kleur, vaak in pastel en grijs tinten. Bekijk ook zeker de semi dekkende warme beits kleuren. Ook houttinten, maar dan net even anders. Ook semi dekkende kleuren zijn er in matte beits en zijdeglanzende beits.
Wat is de beste bescherming van hout met beits?
Een dekkende beits geeft de beste bescherming tegen UV straling. Dit is tegelijk ook de meest verkochte beits, dankzij de populaire zwarte beits. Woodstain VV Gitzwart, oftewel RAL 9005 wordt heel veel gebruikt als beits voor het behandelen van schuttingen, buitenverblijven, overkappingen, rabat, potdeksel planken, houtconstructies, gevelbetimmering enzovoorts. De combinatie van palen en houtconstructies in een prachtige warme houttint met een diepzwarte beits voor de grote oppervlakken is ook zeer populair. Vele RAL en NCS kleuren zijn daarnaast ook als dekkende beits kleuren verkrijgbaar.
Hoe moet ik hout laten vergrijzen?
Voor de liefhebbers van vergrijsd hout is er Drywood Woodstain VV Equal Weathering beits. Deze beits kleur zorgt voor een prachtige egale vergrijzing en geeft toch bescherming omdat het hout na behandeling niet zal scheuren of barsten en de equal weathering beits waterafstotend is. Zeker bij het behandelen van Red Cedar is deze beits een goede keuze omdat Red Cedar zonder behandeling jaren nodig heeft om te vergrijzen. In de tussentijd zal red ceder op die plekken waar veel zon komt lichter worden, maar bij een dakoverstek of plek waar maar weinig zon komt donkerbruin en zwart kleuren. Met een bont uiterlijk als gevolg.
Ook is de Woodstain VV in kleurloos transparante versie verkrijgbaar als binnen beits. Zeker in houten woningen kunnen wanden en plafonds kleurloos worden behandeld met beits voor de meest natuurlijke afwerking. De Woodstain kleurloze binnen beits geeft geen bescherming tegen UV licht en is daarom niet aan te raden voor buiten gebruik. Zonder de pigmenten van een kleur kan hout buiten lichter of donkerder kleuren of zelfs vergrijzen. Meestal gebeurd dat ongelijkmatig met een bont eindresultaat. Woodstain VV transparant kleurloos wordt vaak binnen gebruikt als steigerhout beits. Het is perfect om bijvoorbeeld een kast of bed mee af te werken.
Welke beits kleuren kan ik kiezen?
Nagenoeg alle beits kleuren zijn mogelijk met Drywood Woodstain VV. Kies bijvoorbeeld een transparante natuurlijke hout tint of ga voor de populaire antraciet beits of diepzwarte beits. Zwarte beits of ook wel gitzwarte beits is ook bekend als RAL 9005 en is de meest gebruikte zwarte kleur in Nederland. Aan deze beits is een maximale hoeveelheid zwart pigment toegevoegd. Woodstain VV kleuren blijven lang mooi en vol van kleur zonder te vervagen. Dit is voor donkere en houttinten natuurlijk erg belangrijk. Drywood Woodstain beits kleuren is verkrijgbaar in de volgende kleuren:
Transparante houtkleuren
- Semi-dekkende kleuren
- RAL dekkende kleuren
- NCS dekkende kleuren
- Equal Weathering egaal vergrijsde kleur
- Kleurloos
U vindt de beits kleurenwaaier hier. Kleuren kiezen of combinaties maken kan lastig zijn, vraag ons gerust om hulp. Tip: Lichte transparante houtkleuren hebben weinig pigment en zullen daarom eerder onderhoud vragen dan donkere en dekkende kleuren.
Beste voorbereiding bij beitsen?
Maak het oppervlak eerst goed schoon. Groen en vuil hout kan goed worden schoongemaakt met Teknos Rensa Facade reiniger. Vergrijsd hout frist u weer op met ontweringswater of oxaalzuur. U kunt in sommige gevallen een hogedruk reiniger gebruiken, maar let er dan op voldoende afstand te houden van het hout tijdens het schoonspuiten. Het hout kan anders kapot gaan en er kunnen allerlei strepen en plekken op het oppervlak komen die bij afwerking met een transparante beits (ook op kleur) goed zichtbaar blijven. Nieuw hout hoeft in principe niet te worden ontvet, maar zorg er wel voor dat het schoon is en vrij van zand, zaagsel en stof. Laat hout altijd goed drogen voordat u begint met behandelen. Tip: Flink geschuurd? Gebruik een bladblazer om alles echt stof vrij te maken.
Als het hout stofvrij gemaakt is, dek dan de grond, bestrating, vlonders, kozijnen en vensterbanken goed af. Beits is een dun product en zo geeft het niet als u wat beits morst. Beits schoonmaken is en een hoop werk en meestal gaan vlekken op bestrating of gevel nooit helemaal meer weg. Gebruik stucloper, karton, afdek plastic, zeil en tape voor buitengebruik.
Als dat mogelijk is moet nieuw hout zoveel mogelijk rondom behandeld worden, om krom trekken tegen te gaan. 1 laag aan de achterzijde is voldoende. Nieuw hout aan de zichtzijde heeft minimaal twee lagen beits nodig. Zorg ervoor dat alle houtbewerkingen zoals boren en kepen etc. klaar zijn. Als u het hout na het beitsen monteert is het nodig om ter plaatse van spijker- en schroefgaten het hout nogmaals plaatselijk te behandelen. Vocht condenseert snel op metaal en kan op deze plaatsen direct in het hout trekken met kans op donkere plekken rond spijkers en schroeven tot gevolg. Het is daarnaast heel belangrijk om gezaagde kanten van hout te behandelen, zeker als het verticaal geplaatst is. Regendruppels aan de onderkant van een plank trekken in het hout. Vochtig hout is een broedplaats voor houtrot. Kops hout adviseren we waar mogelijk te voorzien van Drywood Kopse Sealer. Deze speciale primer kan de grove poriën op gezaagde kopse kanten van hout goed afsluiten, beter dan een beits. De Kopse sealer is in transparant kleurloos of in transparante kleuren te verkrijgen en moet worden gebeitst met Woodstain VV.
Meestal is het niet nodig te schuren voordat u hout gaat beitsen. Soms is het alleen nodig het hout te schuren om ruwe plekken en bijvoorbeeld zaagsneden glad te maken. Belangrijk is wel om scherpe kanten aan hout af te ronden met een radius van minimaal 3 mm. Een scherpe kant heeft letterlijk te weinig oppervlak waar beits zich goed aan kan hechten. Let er wel op dat kaal geschuurde randen minimaal twee lagen beits nodig hebben. Breng dus extra beits aan als dat nodig is door plaatselijk ‘bij te vlekken’. Draag altijd een stofmasker met schuren, hoe klein de klus ook is. Wij adviseren voor alle schuurklussen een stofmasker met FFP3 codering. Deze zijn bestand tegen alle giftige fijnstof en zijn erg comfortabel om te dragen. Ademen hierdoor gaat prima en dit masker gaat vele klussen mee als u deze in een afgesloten plastic bakje bewaard, wel even luchten na gebruik.
Welke gereedschap heb ik nodig om hout te beitsen?
Het klinkt logisch: gebruik de juiste beits kwast. De watergedragen beitsen van Teknos / Drywood verwerken het best met een kwast met kunststof haren voor watergedragen verven. Deze hebben vaak lichte of witte haren met soms blauwe en paarse haren. Bezuinig nooit op een kwast. Zachte soepele haren geven een mooi eindresultaat. Wanneer u grote planken beitst is een grote platte kwast een goed idee. Deze neemt veel verf op zodat het werk sneller gaat. Gebruik geen blokwitter. Deze zijn vaak van slechte kwaliteit en hoewel ze vaak breed zijn, zijn de haren maar kort en laten ook nog eens snel los. Wanneer u de kwast goed schoonmaakt gaat deze een leven lang mee. Zet de kwast eerst een nacht in het water en maak hem de dag erop met koud tot lauw water schoon. Herhaal dit voor de zekerheid nog een keer.
Tip: Bewaar de kwast bij pauze en na een schilderdag in een plastic zakje waar goed alle lucht is uitgedrukt. Doe dit echter niet langer dan een dag, anders wordt de kwast toch een beetje taai. Zet de kwast tijdens een korte pauze in de beits, maar alleen de haren, anders komt er beits op het heft en binnen de kortste keren zit alles onder. Werk zo schoon en netjes mogelijk. Beits aanbrengen met een roller is geen goed idee. Door de dunne lagen en de manier waarop een roller verf afgeeft zal beits niet gelijkmatig verdeeld worden. Zeker bij lichte houttinten geeft dit een zeer storend resultaat. Om maar niet te spreken van alle vezels die een roller verliest op ruw hout. Gebruik een kwast voor een snel en mooi resultaat.
Beitsen van hout... Hoe dan?
Breng een eerste laag beits aan en kwast met de richting van de houtnerf mee. Beits trek diep in het hout en een eerste laag verbruikt altijd meer dan een tweede laag. Houd hier ook rekening mee als u het aantal liters beits gaat uitrekenen. Het verbruik vindt u bij de technisch informatie.
Een tweede laag beits brengt u zonder tussenschuren aan. Dat scheelt een hoop werk en stof. Tussenschuren tast namelijk ook de laagdikte aan waardoor er zelfs kale delen kunnen ontstaan. Voldoende laagdikte is erg belangrijk. Drywood producten zijn erop aangepast dat ze voldoende werkzame stoffen en pigment bevatten bij twee lagen beits. Breng op nieuw hout dus ook altijd twee lagen aan, zelfs wanneer het er al mooi uitziet na 1 laag. Bij onderhoud is 1 laag voldoende.
Woodstain VV wordt dus in één of twee dunne lagen aangebracht. Begin met de kopse kanten en werk zoveel mogelijk van boven naar beneden. Werk waar mogelijk per plank en zoveel mogelijk nat-in-nat. Een tweede laag kan al na twee uur worden aangebracht.
Vrijblijvend advies
De Drywood Specialisten adviseren u graag. Gaat u hout behandelen, aarzel dan niet en vraag ons voor gratis advies: Bel ons op +31(0)6 - 832 639 72 en wij staan u graag te woord.