• Lorem ipsum

Hieronder leest u alles over het behandelen van bankirai. We leggen uit waarom het zinvol is om bankirai vlonderplanken te behandelen. Wat u hiervoor het beste kunt gebruiken en hoe aan te brengen? Wat als bankirai al is vergrijsd of reeds behandeld is? Welke kleuren u kunt kiezen? En meer. 
 

Waarom is het verstandig om bankirai te behandelen?

We krijgen regelmatig de vraag of het nodig is bankirai te behandelen of niet. Bankirai is een zeer duurzame houtsoort die ook zonder behandeling jarenlang sterk blijft. Deze tropische hardhout soort heeft geen last van houtrot en wordt in Nederland meestal gebruikt voor vlonderplanken. Toch wordt het aangeraden om bankirai te behandelen. We zullen u hieronder uitleggen waarom.

Als bankirai niet behandeld wordt, zal het vergrijzen. De mooie, warme bruine houtkleur zal na 1 seizoen vervagen en na een winter is er meer grijs dan houtkleur zichtbaar. Door bankirai te behandelen is het mogelijk om die mooie houtkleur te behouden. Onbehandeld bankirai zal daarbij ook vocht opnemen. Vochtig hout is een broedplaats voor algen en mossen waardoor een vlonder, zeker na regen, gevaarlijk glad kan worden. Algen aangroei moet dus worden voorkomen.

In de eerste periode zal vocht geen grote problemen geven, maar na vele malen vocht opnemen en weer afgeven kan er schade in het hout ontstaan. Door het krimpen en zwellen van het hout ontstaan er namelijk kleine scheurtjes die weer meer vocht kunnen opnemen. Uiteindelijk zal bankirai zonder behandelen kromtrekken, scheuren, vergrijzen en een voelbaar slechter oppervlak krijgen, (bijvoorbeeld splinters). Al deze nadelen kunt u voorkomen door te behandelen.

 

Hoe kan ik het beste een bankirai vlonder behandelen?

Er is maar 1 middel geschikt om een bankirai vlonder te behandelen: olie. Anders dan u elders leest is dat niet omdat beits of verf niet zou hechten, maar omdat alleen een olie belopen kan worden. Verf of beits hechten zeer goed mist juist aangebracht, maar zullen gaan kleven onder invloed van warmte en druk. Ook hecht er daarom al snel veel vuil aan. Gebruik dus nooit een beits op vlonder, terras of tuinmeubels.

Woodex Bioleum OlieVlonderplanken behandelen met lijnolie of andere huishoudelijke middeltjes, zoals groene zeep, zijn niet aan te raden. Niet dat dit niet werkt, maar bescherming tegen vergrijzing geeft het zeker niet en de waterafstotende periode is zeer beperkt. Terwijl u onderhoud juist zo lang mogelijk wilt uitstellen en dus een zo lang mogelijke waterafstotende periode wilt.

Een olie is erg makkelijk aan te brengen: iedereen kan het met een strak en egaal resultaat. Een olie is extreem waterafstotend, de belangrijkste reden waarom bankirai behandelen met een olie zo goed werkt. Nat hout zorgt voor allerlei schade, maar hout dat waterafstotend is gemaakt blijft mooi. Als hout niet mag vergrijzen is het noodzakelijk om een gekleurde olie aan te brengen. Een kleur bevat vaste stoffen - pigmenten - die het zonlicht blokkeren zodat hout niet vergrijsd of verkleurd. Een kleurloze bescherming tegen vergrijzing bestaat echter niet. De kunst is om een kleur te kiezen die de huidige kleur van bankirai zo goed mogelijk benaderd. Wilt u toch bescherming tegen vocht maar wel een vergrijsd uiterlijk? Kies dan uit een van de vele grijstinten. 

  • Een olie geeft bankirai vlonderplanken een prachtig uiterlijk met een natuurlijke uitstraling
  • Een olie maakt bankirai vlonderplanken extreem waterafstotend
  • Een olie voedt het hout en beschermt tegen kromtrekken en scheuren
  • Een olie geeft bescherming tegen vuil

 

Voordeel van Bankirai behandelen met Woodex Bioleum?

Bankirai hout dat behandeld is met olie krijgt een prachtige, natuurlijke uitstraling door de matte afwerking. Dit komt in de eerste plaats doordat er geen laagje op het hout voel- en zichtbaar is.

Teknos Woodex Bioleum is een olie van zeer hoge kwaliteit met de beste pigmenten voor heldere, natuurlijke kleuren. Het zijn ook de kleurpigmenten, de vaste stoffen, die als bescherming tegen verkleuring door zonlicht werken en ervoor zorgen dat bankirai vlonderplanken niet vergrijzen. Het belangrijkste ingrediënt tegen vergrijzing is dus pigment. Anders dan een verf of beits wordt olie in dunne lagen aangebracht, dat meteen een belangrijk punt aangeeft: onderhoud moet echt elke 2 - 3 jaar plaatsvinden.

Juist omdat deze olie op waterbasis is, strijkt deze erg makkelijk uit en is daarom erg prettig aan te brengen. Teknos Woodex Bioleum houtolie droogt zeer snel en extreem mat op. Samen met de lange levensduur precies die eigenschappen die nodig zijn bij het behandelen van grote oppervlakken bankirai vlonders of tuinmeubelen met lastig te bereiken plekken.

 

Waar moet ik op letten bij bankirai behandelen? 

Het hout moet voldoende droog zijn en mag maximaal 20% vocht bevatten. Onder normale omstandigheden blijft bankirai onder de 20%. In het geval van nieuwe planken is het verstandig om bankirai zo snel mogelijk te behandelen. Verkleuringen ontstaan al in de eerste weken door inwerking van zonlicht. Als bankirai planken toch lange tijd onbehandeld gebleven zijn en al helemaal vergrijsd zijn, is het toch mogelijk om de originele houtkleur op te halen. Gebruik hiervoor oxaalzuur (ontweringswater). Dit is een flinke klus en kan voorkomen worden door tijdig onderhoud te plegen met een olie op kleur voor bescherming tegen UV-straling uit zonlicht. 

Welke kleuren olie voor bankirai kan ik kiezen?

Bankirai BehandelenKleuren kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Daarom verkopen wij kleine verpakkingen van 0,45 liter Woodex Bioleum zodat u een kleine hoeveelheid kunt proberen. Als u het vergrijsde uiterlijk van bankirai mooi vindt, is het aan te raden om voor een grijze kleur te kiezen. Behandelen is nog steeds noodzakelijk om schade door vocht en vuil tegen te gaan. Er zijn een aantal hele mooie grijstinten verkrijgbaar voor een direct egaal vergrijsd bankirai.

 

Hoeveel olie heb ik nodig om bankirai hout te behandelen?

Een gunstig verbruik is belangrijk bij het duurzaam behandelen van bankirai planken. Het verbruik van Teknos Woodex Bioleum is circa 10 tot 12 vierkante meter per liter per laag bij een gemiddeld verbruik van 80 gram per m². Teknos Woodex Bioleum heeft dus een gunstig verbruik. Breng maximaal 2 dunne lagen aan. 

 

Hoe moet je bankirai hout behandelen?

Voorbereiding - Het hout heeft weinig voorbereiding nodig. Hars is niet aanwezig in bankirai planken. Maak bankirai planken goed schoon. Schoonmaken is een hele belangrijke stap voor het behandelen van bankirai. Vuil is altijd aanwezig en beïnvloedt de uiteindelijke kleur, hechting en levensduur als niet schoongemaakt is. Ook wordt aanbevolen om alle bewerkingen aan het hout, zoals zagen en boren voor het oliën klaar te hebben.  

Eerste laag olie op bankirai aanbrengen - Breng de olie aan met een platte kwast met witte of lichte haren voor watergedragen verven. Een grote kwast neemt veel verf op en werkt daarom een stuk sneller. Een kwast van het juiste formaat neemt evenveel of zelfs meer olie op dan een roller. Een roller heeft meer nadelen zoals pluisjes en slechte verdeling van pigmenten, gebruik deze daarom liever niet. Zorg dat er geen ‘plassen’ of dikke lagen olie ontstaan. Neem overtollige olie desnoods met een katoenen doek af. Gebruik absoluut geen blokwitter. Deze zijn vaak van slechte kwaliteit waarbij de haren gemakkelijk loslaten. Ondanks het grote formaat zijn de haren vaak kort en in verhouding is er weinig haar gebruikt. Hierom zal een blokwitter maar weinig olie opnemen en afgeven. Laagdikte, ook al is het een dunne laag, is erg belangrijk voor een goede bescherming en levensduur.

Tweede laag olie op bankirai aanbrengen - Een tweede laag is alleen nodig bij nieuw hout. Deze kunt u 12 uur na de eerste laag aanbrengen. Schuren tussen de olie lagen is niet nodig. U kunt de kwasten met water schoonmaken. Na 4 dagen is de olie volledig doorgedroogd en belastbaar. Hou het opgegeven verbruik van 10 - 12 vierkante meter per liter aan. Laagdikte is het belangrijkste in een verfsysteem en direct van invloed op de levensduur.

 


Vrijblijvend advies, bel gerust.. 

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist op deze website voor al uw vragen over bankirai vlonderplanken behandelen.