• Lorem ipsum

Hier leest u alles over acacia hout behandelen. We leggen uit welke afwerking het meest geschikt is voor acacia hout en waarom dat zo is. Daarnaast vertellen we over de beschikbare kleuren en de werking daarvan met tot slot een handig stappenplan en tips.  

Waarom zou ik acacia hout behandelen?

Acacia hout is een prachtige en sterke houtsoort van een loofboom die vaak wordt gebruikt voor het maken van (tuin) meubels. De sterk wisselende kleuren en duidelijke vlam tekening geven acacia een zeer uitgesproken uitstraling. Acaciahout is daarom zeer geliefd als tafelblad. Acacia wordt ook wel verkocht als robinia en heeft een FCS keurmerk zodat nieuwe aanplant gewaarborgd is. Acacia is vanwege het harde hout niet het makkelijkste hout om te behandelen. Toch is het onbehandeld laten van acacia hout niet aan te raden. Het is om 3 redenen verstandig om acacia hout te behandelen:

 • Acacia hout buiten zal onder invloed van UV-straling (zonlicht) langzaam lichter worden en uiteindelijk vergrijzen. Als u de warme houttint van acacia wilt behouden is het nodig om het hout te behandelen
 • Onbehandeld acacia hout kan water opnemen. Op nat hout kunnen algen, schimmels en mossen makkelijk aangroeien met een lelijk en glad oppervlak als gevolg
 • Door het inwerken van warmte, kou en wind en het opnemen en afgeven van vocht kunnen er scheurtjes in het hout ontstaan met een voelbaar ruwer oppervlak. 


Waarmee kan ik acacia hout het beste behandelen?

Kun je acacia beitsen? Het is een vraag die wij wel eens krijgen. Het antwoord is ja en nee. Als acacia voor vloeren, vlonders of meubels is gebruikt, is maar 1 product geschikt, namelijk olie. Een houtolie is namelijk het enige product dat geschikt is om te worden belopen of om op te zitten. Een beits kan namelijk onder invloed van warmte en druk gaan kleven. Daarom zal er aan beits ook eerder vuil hechten, zeker op liggende oppervlakken. Niet gebruiken dus! Zoekt u een beits voor gevelbekleding? Kijk dan onder hout beitsen.

 • Acacia behandelt met olie is geschikt om te worden belopen of om op te zitten
 • Een beits is alleen geschikt als acacia niet fysiek belast wordt, bijvoorbeeld bij gevelbekleding


De olie dringt diep in het acacia hout en heeft een zeer goede waterafstotende werking. Zo kan acacia hout tegen vocht als het buiten gebruikt wordt voor bijvoorbeeld een tafel of bank. Een olie met een kleur geeft bescherming tegen vergrijzing en verkleuring door UV-straling. Doordat de pigmenten - de vaste stoffen- in de olie het zonlicht letterlijk blokkeren. Een kleurloze bescherming bestaat niet. Ofwel, kleurloze producten bevatten toch een kleine hoeveelheid pigment, of geven geen bescherming. Het aanbrengen van en onderhoud met olie voor acacia hout is zeer eenvoudig, snel en goedkoop. En voorkomt grijs of bleek hout. 

 • Met olie voor acacia hout is het geschikt voor buiten door de goede bescherming tegen vocht
 • Olie voor acacia hout geeft bescherming tegen vergrijzing en verkleuring dankzei pigment
   

Welke olie is het meest geschikt voor acacia hout? 

Woodex Bioleum OlieVoor het behandelen van acacia hout buiten en binnen is Teknos Woodex Bioleum olie zeer geschikt. Deze olie van Finse topkwaliteit geeft langdurige bescherming tot wel 3 jaar. Teknos Woodex Bioleum is een olie op waterbasis. Dat maakt het verwerken ervan veel prettiger dan de oplosmiddelhoudende varianten waarbij tijdens het aanbrengen van de olie zeer veel oplosmiddel verdampt. Dankzij de zeer matte uitstraling van de olie en diepe indringing in het hout geeft deze olie de meest natuurlijke afwerking mogelijk. 

Deze houtolie beschermt ook zeer goed tegen het indringen van water en zorgt ervoor dat het hout nauwelijks vatbaar is voor mossen, algen en schimmels. Onbehandeld zal acacia hout door het opnemen van water steeds weer krimpen en zwellen. Hierdoor zal zelfs het hardste hout op den duur scheurtjes en een ruw oppervlak gaan vertonen.

Door het gebruik van olie met een transparant gekleurde houttint wordt acacia hout beschermd tegen UV straling. U kunt dit vergelijken met de bescherming van de huid tegen de zon door het gebruik van zonnebrand olie. Het zijn de pigmenten, de vaste stoffen, die het zonlicht letterlijk blokkeren en verkleuring en vergrijzing tegengaan. Voor binnengebruik is UV-bescherming in de regel niet nodig en kunt u wel de kleurloos transparante variant gebruiken.

 

Welke kleuren voor acacia hout kan ik kiezen?

Een transparante kleurloze olie is niet geschikt voor buiten gebruik, maar kan wel binnen worden gebruikt op meubels en vloeren. Wanneer u bescherming tegen verkleuring en vergrijzing voor buiten zoekt is het nodig om een kleur aan te brengen. Op deze pagina met kleuren voor woodex bioleum vindt u alle beschikbare kleuren

 • De kleur W116 is de lichtste kleur in het assortiment en zal de originele kleur van acacia hout het meest zichtbaar houden
 • Een lichte kleur bevat minder pigment dan een donkere kleur en zal veel eerder onderhoud nodig hebben voor bescherming tegen vergrijzing
 • De kleur W139 is donkerder dan de W116, maar wordt ook veel gekozen voor acacia hout
 • Kleurloos transparant is alleen geschikt voor binnen gebruik 
   

Hoeveel olie voor acacia hout heb ik nodig?

 • Het verbruik tot ca. 12 vierkante meter per liter is gunstig te noemen. Een harde houtsoort als acacia zal niet veel minder dan 11 a 12 vierkante meter per liter aan verbruik hebben. 
 • Breng de olie in een dunne laag aan op het acacia hout, maar niet minder dan het opgegeven verbruik; de aangebrachte laagdikte vormt immers de bescherming van het hout
 • Na het aanbrengen blijven sommige plekken lang nat, de overtollige olie veegt u makkelijk weg met een doek, doe dit wel zo snel mogelijk
 • Laat de olie goed drogen voor u de meubelen weer buiten zet

 

Hoe moet je Acacia hout ontgrijzen?

Acacia hout ontgrijzen is mogelijk met oxaalzuur, ook wel ontweringswater genoemd. Dit is verkrijgbaar in pure vorm (korrels) die u zelf in warm water oplost. Vaak moet sterk vergrijst hout meermaals met oxaalzuur worden behandeld voor het weer een frisse nieuwe uitstraling heeft. Tijdig onderhoud met een olie op kleur is het enige dat vergrijzing kan voorkomen. Gebruik een middel met een hoog percentage oxaalzuur en volg de aanwijzingen op de verpakking. Zeer goed naspoelen met water, omdat resten zuur van invloed kunnen zijn op bijvoorbeeld de hechting en/of kleur. 

  

Acacia hout met olie behandelen. Hoe doe je dat? 

Acacia Behandelen met BeitsVoorbereiding -  Acacia hout heeft weinig voorbereiding nodig. Hars is nauwelijks aanwezig in acacia en eventuele harspitten kunnen worden weggeveegd met terpentine. Maak bestaand acacia hout goed schoon met Teknos Rensa Terrace Reiniger. Het hout moet schoon en droog zijn. Ook moeten alle bewerkingen aan het hout, zoals zagen en boren, voor het oliën klaar zijn. Als het niet anders kan is het belangrijk om bewerkte delen, zoals schroefgaten, nog een keer van olie te voorzien om verkleuringen te voorkomen. 

Schuren - Het vooraf schuren van nieuw acacia hout is niet nodig, behalve op de plaatsen die niet geheel glad zijn. Bijvoorbeeld na zagen en boren. Gebruik schuurpapier met korrel P180 of hoger. Maak het hout daarna goed stofvrij met een stoffer. 

Afdekken - Het is belangrijk om de vloer, gevelstenen, bestrating en planten goed af te dekken. Woodex Bioleum is een dunne olie die makkelijk in steen dringt. Hoewel het een watergedragen product is zal het na droging en indringing niet meer schoon te maken zijn. Als alles is afgedekt kunt u zich goed concentreren op het werk. Tuinmeubelen kunt op een plastic zeil neerzetten. Stucloper of een kleed is een andere veelgebruikt optie. 

Eerste laag aanbrengen - Breng Teknos Woodex Bioleum aan in een dunne laag met een platte kwast met lichte haren voor watergedragen verven. Een grote kwast neemt veel verf op en werkt daarom een stuk sneller. Een kwast van het juiste formaat neemt evenveel of zelfs meer olie op dan een roller. Een roller heeft meer nadelen zoals pluisjes en een slechte verdeling van pigmenten. Gebruik liever dan ook geen roller. Zorg dat er geen ‘plassen’ of dikke lagen ontstaan. Haal overtollige olie met een katoenen doek weg. Gebruik geen blokwitter. Deze zijn van slechte kwaliteit en de haren zijn kort en kunnen snel loslaten. Daarom zal een blokwitter maar weinig olie opnemen en afgeven. Laagdikte, ook al is het een dunne laag, is erg belangrijk.

Tweede laag aanbrengen - Een tweede laag kan soms nodig zijn bij nieuw hout. Deze kunt u 12 uur na de eerste laag aanbrengen. Schuren tussen de olie lagen is niet nodig. U kunt de kwasten met water schoonmaken. Na 4 dagen is de olie volledig doorgedroogd en belastbaar. Hou het opgegeven verbruik van 10 - 12 vierkante meter per liter aan. Laagdikte is belangrijk en direct van invloed op de levensduur. 

 

 

Wat als ik nog meer vragen heb?

Dan helpen wij u graag verder. U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Onze medewerkers hebben jarenlange praktijk ervaring met Teknos producten en kunnen u adviseren over producten en de werkwijze.  Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over acacia hout behandelen.