klantenservice

Red cedar van een prachtige nieuwe woonark behandelen

Red cedar van een prachtige nieuwe woonark behandelen

Een mooi project met Teknos in Amsterdam Oost: het behandelen van red cedar met beits van een prachtige nieuw gebouwde woonark. Deze woonark is rondom volledig betimmerd met western red cedar latten en behandeld met beits. 

Projectomschrijving

In 2020 is begonnen met de bouw van de nieuwe ark. De lange straatzijde is zoals bij veel woonarken gebruikelijk geheel dicht op wat kleine ramen van badkamer, toilet en bergruimte na. Met zo'n lange zijde kun je wel een statement maken en er is gekozen voor een betimmering van western red cedar. Met een relatief laag gewicht is het al snel een goede keuze voor een woonark maar vooral het duurzame karakter van western red cedar gaf hier de doorslag. 

U kunt zich voorstellen dat het onderhoud van een gevel boven het water niet de meest eenvoudige klus is. Een eis van de klant was dan ook om het behandelen van het red cedar zo lang mogelijk uit te stellen. We leggen hieronder uit wat dat in de praktijk betekent.

Materiaal

 • Een ark betimmerd met western red cedar met een oppervlak van bijna 200 vierkante meter

Eisen

 • Een gevel die kleur en sfeer van onbehandeld western red cedar heeft
 • Zo duurzaam mogelijk omdat onderhoud boven en op het water een klus op zich is

Applicatie methode

 • Aanbrengen met grote platte kwast gedaan door de bewoners
Western red cedar behandelen of niet?

Red cedar verkleurt wanneer het niet behandeld wordt. Dit gaat helaas alles behalve egaal waarbij er lichte en donkere vlekken kunnen ontstaan. Waar veel regen op valt wordt zelfs zeer donker bruin tot zwart. Zelfs wanneer men vergrijst hout wenst gaan er soms wel 10 jaar overheen voordat het red cedar egaal vergrijst is. De toplaag van red cedar wordt snel broos. Zelfs na een paar maanden zijn de eerste tekenen zichtbaar en bij aanraking verpulvert de toplaag met zichtbare schade tot gevolg. Het kan geen kwaad voor de duurzaamheid maar het heeft vaak een doorleefd en rommelig uiterlijk. Onbehandeld red cedar kan uiteindelijk gaan splijten. Door het constant opnemen en afgeven van vocht ontstaan er fijne scheurtjes die kunnen uitgroeien tot grote scheuren, een neerwaartse spiraal. Hout wat lang vochtig blijft is bovendien een goede voedingsbodem voor schimmels, mossen, algen en zelfs houtrot. Het is belangrijk om western red cedar te behandelen wanneer u de uitstraling van nieuw red cedar wilt behouden, zelfs als u vergrijst red cedar wilt. 

 • Onbehandeld red cedar is gevoelig voor verkleuring, welke nooit egaal is
 • Onbehandeld red cedar krijgt een broze toplaag en kan splijten
 • Onbehandeld red cedar is vatbaar voor aangroei van mossen, algen en schimmels als houtrot


      

Western red cedar behandelen met beits

Een beits kan in transparante houtkleuren kan worden gemengd. Een houtkleur geeft een natuurlijke, warme uitstraling aan western red cedar. Het is belangrijk om altijd een kleur aan te brengen, want transparante, kleurloze producten bieden nooit bescherming tegen vergrijzing. Het zijn de vaste stoffen (pigmenten) die UV-straling letterlijk tegenhouden en beschermen tegen alle verkleuring.

Een andere eigenschap die alleen beits heeft is dat het diep in het hout trekt. Omdat beits een dun product is laat het de structuur van het hout goed zichtbaar. Ook dit helpt mee aan de natuurlijke uitstraling van red cedar. Het hout blijft voelbaar ruw en heeft een mat uiterlijk. Hout noesten en de ‘tekening’ van het hout geven het een levendig uiterlijk. 

Een red cedar gevel behandelen met beits behandelen gaat erg eenvoudig en in zeer dunne lagen. Deze dunne lagen geven beits de goede prijs kwaliteit verhouding omdat er relatief veel vierkante meters hout met een liter beits behandeld kunnen worden.

Een beits wordt het beste aangebracht met een grote platte kwast. Ondanks de dunne lagen is de bescherming met beits goed te noemen. De levensduur is echter wel sterk afhankelijk van de gekozen kleur. Een lichte houttint gaat ongeveer twee tot drie jaar mee, maar een donkere dekkende kleur zoals antraciet kan tot wel 7 jaar mee. Het Douglas weer behandelen is echter heel eenvoudig. Het hout even schoonmaken en heel licht opschuren is voldoende en een nieuwe laag watergedragen beits is makkelijk en snel aangebracht.

 • Beits kan in transparante houttinten worden gemengd
 • Beits trekt diep in het hout en geeft een zeer natuurlijke uitstraling
 • Eenvoudig aanbrengen in dunne lagen tot wel 12 m² per liter

 

 

Red cedar behandelen met Teknos Drywood Woodstain VV beits

Teknos Woodstain VV beits voor red cedar is van zeer goede kwaliteit, gaat lang mee en kunnen we daarom duurzaam noemen. Omdat de beits extreem waterafstotend is krijgen schimmels en houtrot geen kans op red cedar. Woodstain beits is verkrijgbaar in heel veel transparante, semi transparante en dekkende kleuren zodat u altijd de gewenste uitstraling voor uw red cedar gevel krijgt. Een kleur (pigment) geeft bescherming tegen UV-straling en daarmee tegen vergrijzing en verkleuring omdat de vaste stoffen het zonlicht blokkeren.

Deze dunne beits heeft een zeer hoog rendement, tot wel 12 m² per liter en is op waterbasis voor een prettige en makkelijke verwerking, iedereen kan het. Op nieuw hout zijn twee lagen voldoende, bij onderhoud slechts één. Woodstain beits is verkrijgbaar in twee varianten: matte beits en zijdeglanzende beits. Beide beloond met de bewezen zekerheid van het KOMO-keurmerk. 

 • Extreem waterafstotend
 • Weinig vuilaanhechting
 • Dringt diep in western red cedar
 • UV-licht bestendig 
 • Transparante hout kleuren
 • Semi-dekkende kleuren
 • Dekkende kleuren
 • In mat of zijdeglans
 • Geringe laagdikte
 • Zeer eenvoudig aan te brengen
 • Hoog rendement tot wel 12m² per liter
 • Als enige KOMO gecertificeerd BRL 0821

 

Gebruikte Teknos Drywood Woodstain kleur en variant

Deze woonark met een gevel van red cedar is behandeld met Woodstain VV matte beits in de kleur D761. Dit is de lichtste kleur uit het assortiment en geeft maximaal twee tot drie jaar bescherming tegen vergrijzing.

 

Heeft u advies nodig over het behandelen van red cedar met beits?

Dan helpen wij u graag verder. U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Onze medewerkers hebben jarenlange praktijk ervaring met Teknos producten en kunnen u adviseren over producten en de werkwijze. Via whatsapp kijken wij makkelijk mee met uw foto’s en geven wij graag specifieke tips voor uw klus. Ook helpen u mee met het kiezen van een kleur of het uitrekenen van de vierkante meters. Onze vriendelijke medewerkers staan u graag te woord. 

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over red cedar behandelen.

 

 

 

filter op prijs
Filter op basis van producteigenschappen:

Toepassingen (6)
Afwerking (4)
Soort product (15)
Glansgraad (5)
Productgroep (12)
Woodstain VV Mat

Woodstain VV Mat

De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructies.

€46,25 Meer informatie
Woodstain VV Zijdeglans

Woodstain VV Zijdeglans

De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing toepasbaar op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructie

€46,25 Meer informatie