klantenservice

Kozijnen van Eikenhout Behandelen

Kozijnen van Eikenhout Behandelen

Eikenhout behandelen met Drywood verf van Teknos uit Enschede: Eikenhouten kozijnen behandelen bij Stadskantoor Deventer. In april 2016 is de nieuwbouw van het stadkantoor Deventer geopend. Een modern gebouw waarin circa 6000 eikenhouten kozijnen zijn geplaatst. In onderstaande referentie over eikenhout behandelen, geven we meer achtergrond informatie over een project waarbij Teknos Drywood producten zijn toegepast.

Projectomschrijving

Een van de projecten van Teknos was het nieuwe gemeentehuis in Deventer. De gemeente Deventer wilde een mooi, maar vooral zeer duurzaam stadskantoor op een toen achtergebleven plek in de binnenstad. De gemeenteraad heeft hoogste eisen gesteld aan de duurzaamheid van het stadskantoor voor een toekomstbestendig gebouw. Het uiteindelijke ontwerp van Michiel Riedijk is in 2016 opgeleverd. Het compacte gebouw, waarbij prachtige architectuur en duurzaamheid hand in hand gaan, heeft zonnepanelen, warmte en koude opslag en maakt gebruik van een warmtewiel. Voor de ventilatie gebruikt het stadskantoor geen fossiele brandstoffen.

Het meest in het oog springen natuurlijk de ongeveer 6000 eikenhouten kozijnen met daarin individuele aluminium decoratieve elementen (de uitvergrote vingerafdrukken van 2.264 inwoners van Deventer). Voor het stadskantoor werden robuuste, harde materialen gebruikt: steen, beton, gietijzer en eikenhout met FSC-keurmerk. Er werd voor elk onderdeel van het gebouw gekozen voor het meest duurzame materiaal met de laagste levensduur kosten. Drywood Enschede verzorgde het transparante verf systeem voor het behandelen van eiken kozijnen, ramen, deuren, siergevels en overige betimmeringen.

Materiaal

  • 6000+ eikenhout kozijnen behandelen - nieuwbouw 
  • Eikenhout gevelbelkleding behandelen - nieuwbouw

Eisen

  • Afwerking in duurzaamste klasse, met minimaal onderhoud

Applicatie methoden

  • Fabrieksmatig, gespoten
  • Handmatig, kwasten en rollen

 

Eikenhout Behandelen Eikenhout Behandelen Eikenhout Behandelen
Eikenhout Behandelen Eikenhout Behandelen Eikenhout Behandelen

 

Gebruikte Drywood producten

Voor het behandelen van de eiken gevel is een speciaal verfsysteem onder KOMO gecertificeerd dat de naturel uitstraling van het eiken behoudt. Om het eiken naturel te behandelen is gekozen voor Drywood Optifinish Transparant Glans en Drywood Poseidon UV Transparant Zijdeglans. Ook tijdens de bouw van de eiken gevel is gebruik gemaakt van Drywood Opti Joint XP. Een verlijmend middel dat langdurig waterwerend werkt in verbindingen. De kopse kanten van het eikenhout zijn behandeld met Drywood Kopse Sealer Transparant waardoor de duurzaamheid nog meer gewaarborgd is. Vocht kan door de combinatie van deze twee producten niet meer in de kopse kanten van het hout kan trekken. Voordat er begonnen is met de bouw, is het totale behandel systeem op de eiken ondergrond grondig getest door SHR Hout Research: van verbindingen met Drywood Opti-Joint XP tot en met snelverwering van het speciale transparante verfsysteem. 

Zelf eikenhout behandelen

Om zelf eiken buiten te behandelen is er Drywood Poseidon UV Transparant. De pigmenten in deze duurzame naturel afwerking voor eikenhout zorgen voor een goede UV bescherming. Drywood Poseidon UV Transparante is een watergedragen grond-, voor- en aflak voor binnen- en buiten gebruik op eikenhouten ramen, eikenhouten kozijnen en eikenhouten gevels. Het product is geschikt voor nieuwbouw- en onderhoudsschilderwerk. Poseidon UV Transparant is in twee varianten verkrijgbaar. 

  • Zijdeglans, voor een warme uitstraling. Deze wordt ook vaak gebruikt om eikenhout te behandelen wat een ruwer en grover oppervlak heeft. Voor binnen is een zijdeglanzende transparante lak een veel gebruikte keuze.
  • Hoogglans, voor een klassieke strakke uitstraling. Natuurlijk het meest gebruikt om eikenhout buiten te behandelen. Een van de meest belangrijke redenen om deuren, ramen en eikenhouten kozijnen hoogglans transparant te lakken is dat het gladde oppervlak weinig vuilaanhechting heeft en goed schoon te maken is.

Gebruikte Teknos Drywood Kleuren

Voor dit project is Drywood Poseidon UV Transparant gekozen met een speciaal gemaakte kleur, bedacht door de architect. Voor een groot project als deze is het gebruikelijk dat er een 'eigen' kleur wordt gemaakt. De pigmenten zorgen ervoor dat UV straling geen kans krijgt en geven het hout een mooie, warme, natuurlijke hout kleur. Voor kleinere projecten is er de keuze uit vele transparante kleuren.

Zelf Teknos Drywood advies nodig?

Als officiële dealer van Teknos Drywood geven we u met plezier vrijblijvend advies over uw klus. Niet alleen geven wij advies over de juiste producten, maar desgewenst ook over het aanbrengen ervan. Onze medewerkers hebben allemaal praktijk ervaring en kunnen u daarom van een totaal advies voorzien, we helpen u graag.

Neem contact met onze Drywood specialisten op via op +31(0)6 - 832 639 72 of stuur een e-mail naar [email protected] en we helpen u graag verder, het is ons vak.