• Lorem ipsum

Een mooi project in Lisse met Teknos Drywood Woodstain VV. Ontdek hier hoe makkelijk het is om de kleur van douglas behouden en vergrijzing te voorkomen. Een goede beits voor het behandelen van douglas laat het hout ademen en tegelijk houdt het vocht tegen. Door het toevoegen van kleur -pigment- wordt schadelijke UV-starling geblokkeerd die anders voor vergrijzing van douglas zorgt. Een goede beits voor een schutting is op waterbasis heeft een relatief lange levensduur en verwerkt ook nog eens heel makkelijk. Door de snelle droging van watergedragen beitsen kan een tweede laag zo aangebracht worden en is het direct beschermd tegen regen. Een beits op waterbasis hecht goed en kan zonder schuren op douglas worden aangebracht.

Projectomschrijving

Deze schutting is in de zomer van 2022 geplaatst. De bewoners waren zeer gecharmeerd van de warme kleur van het douglas. Eenmaal bij de Teknos specialist uitgekomen hebben wij de bewoners van een goed advies voorzien en hebben zij zelf deze douglas schutting behandeld tegen vergrijzing. Vaak wordt gedacht dat een kleurloze transparante bescherming het beste is om de kleur te behouden, maar het tegendeel is waar. Ontdek hier wat wel goed werkt. 

Materiaal

  • Douglas schutting met verticale delen 
  • Geplaatst op betonplaten tussen beton palen en schanskorven gevuld met steen


Eisen

  • De mooie eigen douglas kleur behouden
  • Eenvoudig zelf aan te brengen


Applicatiemethode

  • Aangebracht met de kwast door de bewoners zelf

 

Douglas Schutting delen behandelen


Er is gekozen voor Teknos Drywood Woodstain VV beits 

Een goede beits voor het behandelen van een douglas schutting is Teknos Drywood Woodstain VV. Deze beits van Fins / Nederlandse Teknos Drywood is een beits van topkwaliteit en is al tientallen jaren de eerste keuze voor beits voor bouwend Nederland. 

Woodstain VVOok bij een lichte kleur zoals deze douglas schutting is de bescherming goed te noemen. Een lichte kleur heeft een maximale onderhoudsinterval van twee jaar, een donkere kleur tot wel zeven jaar. Woodstain VV beits in een donkere kleur heeft zelfs het KOMO keurmerk voor bescherming verkregen, uniek in Nederland. Woodstain VV beits voor douglas is zeer waterafstotend en ademend. Precies de eigenschappen waardoor schimmel, algen en mossen geen kans krijgen. De waterafstotende werking van Woodstain VV beits zorgt ervoor dat het opnemen en weer afgeven van vocht zoveel minder dat krimpen en uitzetten van hout tot een minimum wordt beperkt. Zo blijft het hout heel en trekt het niet krom. 

Het behandelen van douglas is met deze beits voor buiten op waterbasis echt heel erg eenvoudig, iedereen kan het. Ook een onderhoudsbeurt is zeer snel en eenvoudig te doen. Voor het behoud van de prachtige douglas kleur op lange termijn is regelmatig onderhoud het belangrijkst. Behandel het douglas met beits vóór er verkleuring ontstaat. De schutting goed reinigen met water en bijvoorbeeld onze Teknos Rensa Façade biologisch afbreekbare verfreiniger, licht opschuren (matteren) met een fijn schuurpapier en daarna snel en eenvoudig een nieuwe laag met de kwast aanbrengen. De dunne beits verwerkt heel soepel en snel en is bovendien snel droog. Een tweede laag kan al na twee uur worden aangebracht zonder eerst te schuren.

Voor het behandelen van deze douglas schutting is de speciale kleur NCD, Natural Color Douglas gebruikt. Deze prachtige tint komt goed overeen met de kleur van het douglas en dat maakt dat het net is of er een kleurloze beits is gebruikt. 

De semi filmvormende beits heeft een gemiddeld rendement van 10 vierkante meter per liter. De tekening en structuur van douglas blijven volledig zichtbaar en intact, een van de redenen waarom de beits zo natuurlijk oogt. Voor het behandelen van nieuw douglas hout zijn twee lagen voldoende, bij onderhoud slechts één. Teknos Woodstain VV beits is verkrijgbaar in twee varianten: zijdeglans en mat. Beide geven dezelfde bescherming en zijn in zeer veel kleuren verkrijgbaar. Van transparante houttint tot maximaal gepigmenteerde, gitzwarte RAL 9005. 

Kopskant van het hout beschermen

De zaagkanten of kops hout hebben een extra behandeling nodig. Een beits is altijd een dun product en kan het kops hout niet afsluiten. Kops hout heeft hele grove poriën en beits geeft onvoldoende bescherming. Veel lagen beits maken nauwelijks verschil en veel lagen zorgen bovendien voor zeer donkere uiteinden van de planken. Er is een eigen, specifiek product nodig voor het behandelen van kops hout: Teknos Drywood Kopse Sealer. Wanneer deze sealer niet wordt gebruikt zal kops hout, en zeker in het geval van douglas veel water opnemen met alle gevolgen zoals hierboven beschreven. Breng de sealer het liefst aan voor montage. Zeker aan de onderzijde van een verticale douglas schutting kan regen als druppels aan een plank blijven hangen en daar het hout intrekken. 

Douglas beschermen tegen vocht

Een douglas schutting behandelen heeft nog meer voordelen. Douglas behandelen tegen vocht heeft als voordeel dat het hout nauwelijks vocht opneemt en afstaat aan de lucht. Wanneer dit uitzetten en krimpen ongelijkmatig gebeurt kan het hout vervormen. Zeker bij niet-maatvast hout zoals een schutting is kromtrekken, scheluw trekken en torderen een groot gevaar. In korte tijd is de mooie, nieuwe en strakke schutting scheef en ongelijk.

Bovendien is vochtig hout een bron voor schimmels en algen. Zeker in het geval van douglas dat zeer gevoelig is voor blauw schimmel, zwarte vlekken op het hout. Deze kunnen al zeer snel na het plaatsen van een schutting ontstaan. Douglas behandelen met een beits zorgt ervoor dat het hout droog blijft. Een goede beits is wel ademend. Vocht wat in het hout zit kan er wel uit, maar er niet in. Hout blijft mooi en vrij van algen, schimmels, mossen en houtrot. Ook is het beschermd tegen het krimpen en zwellen van douglas en gaat het scheurvorming tegen.

  • Douglas heeft duurzaamheidsklasse drie, een behandeling voor douglas hout is raadzaam
  • Douglas hout beschermen tegen vocht stopt krimpen, zwellen, werken, alg en schimmels
  • Douglas behandelen met de juiste kleur stopt vergrijzing en geeft een prachtig uiterlijk
     

Douglas schutting behandelen tegen vergrijzing

Een nieuwe douglas schutting behandelen zodat deze niet vergrijsd is een eenvoudige klus maar gaat net even anders dan vaak wordt gedacht.

Behandelen tegen vergrijzen gaat het beste het aanbrengen van een beits. Vaak wordt gedacht dat een kleurloze, transparante beits de kleur van het douglas het best intact laat. Dat is zo, maar slechts voor een maand, dat zit zo. De enige bescherming tegen vergrijzing komt van pigmenten in een beits. Deze pigmenten zijn microscopisch klein maar bestaan wel heel letterlijk uit vaste stoffen. Een beits voor douglas tegen vergrijzen bevat het liefst veel pigment die als een soort zonnescherm of paraplu UV-straling uit zonlicht tegenhouden. Veel pigment betekend echter wel dat er meer kleur aan een beits zit en hier moet u een keuze maken.

Een beits met veel pigment beschermd goed tegen vergrijzing. Hoe donkerder de kleur, hoe langer onderhoud uitgesteld wordt. Een lichtere kleur zal het douglas mooi zijn eigen kleur laten behouden maar dan is er vaker onderhoud nodig, meestal elke twee jaar.

Dit is een gegeven wat we niet kunnen veranderen. UV-straling is zeer sterk en vergrijzing treed snel op. Het enige wat helpt is het hout ‘afdekken’ met vaste stoffen, de pigmenten. Straks komen we terug op de juiste keuze voor een kleur. 
 
  

Beits kleurkeuzes van dit project

Deze douglas schutting is behandeld met Woodstain VV mat in de kleur Natural Color Douglas, NCD. Deze beits kleur is zeer geschikt voor het behandelen van douglas  tegen vergrijzen en het behouden van de natuurlijke, eigen kleur van douglas. Een lichte kleur als deze geeft minder lang bescherming ten opzichte van een donkere kleur.

 

 

Heeft u advies nodig? Bel gerust...

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over douglas hout behandelen tegen vergrijzing. 

Douglas schutting behandelen tegen vergrijzing
Toon:
Woodstain Mat
Woodstain Mat
De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructies.
€46,25
Woodstain ZG
Woodstain ZG
De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing toepasbaar op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructie
€46,25
Kopse Sealer
Kopse Sealer
Drywood Kopse Sealer is een watergedragen sneldrogende sealer voor kopshout in geveltimmerwerk, houten constructies en voor randafdichting van plaatmateriaal. 
€44,65
Toon: