klantenservice

Douglas hout vergrijzen - natuurlijke egale vergrijzing en bescherming met beits

Douglas hout vergrijzen - natuurlijke egale vergrijzing en bescherming met beits

Een mooi project met Teknos in Breda: het behandelen van nieuw douglas hout van een patio zodat het meteen een natuurlijk en egale vergrijsde uitstraling krijgt. 

Projectomschrijving

Deze patio is opnieuw betimmerd met douglas regels in 2020. De wens van de bewoners was dat het hout zo natuurlijk mogelijk werd afgewerkt in een grijze kleur met bescherming tegen weersinvloeden. 

Object

 • Een patio betimmerd met douglas regels
 • Totaal 22 vierkante meter

Eisen

 • Directe natuurlijke ogende en egale vergrijzing
 • Goede, langdurige bescherming tegen verkleuring en degradatie van het douglas

Applicatie methode

 • Aanbrengen met platte kwast, gedaan door de bewoner zelf

 

Douglas hout vergrijzen - hoe doe ik dat?

Douglas hout zal net als elke houtsoort uiteindelijk grijs worden. UV-straling uit zonlicht geeft een chemische reactie in de houtcellen waardoor deze vergrijzen. Ook zuurstof draagt hieraan bij en zorgt ervoor dat het hout verkleurd. Bij vele houtsoorten gaat dit alles behalve egaal. Ook het constant op- en afgeven van vocht zorgt voor degradatie van het douglas hout in de vorm van scheuren. Vochtig hout is een broedplaats voor algen, mossen en schimmels. Vocht geeft donkere, zelfs zwarte vlekken op douglas hout. 

Wanneer een egale vergrijzing gewenst is bij douglas is het dus niet verstandig om maar af te wachten. Immers, het douglas zal in de tussentijd zal door zonlicht, vocht en schimmels een bont uiterlijk krijgen met zwarte vlekken zonder egale vergrijzing. Na een aantal jaren zal het douglas zeker helemaal grijs zijn maar door het constant opnemen en afgeven van vocht gaat het hout scheuren en kromtrekken. Er is een manier om douglas te beschermen tegen deze invloeden die gelijktijdig voor een directe, egale, natuurlijk ogende vergrijzing kan zorgen. 

Er zijn vele grijze beitsen op de markt maar de kunst zit hem in het kiezen van de juiste kleur, hieronder vertellen we u er alles over.

 • De juiste speciale beits kleur geeft als enige een echt natuurlijke vergrijsde uitstraling aan douglas
 • Vocht geeft scheurtjes in douglas die kunnen uitgroeien tot scheuren
 • Vochtig hout is een broedplaats voor alg en schimmel die zwarte verkleuring geven

 

Douglas vergrijzen met beits

Voor deze klus is gekozen voor een behandeling met beits. Een beits kan in transparante kleuren worden gemengd en geeft daarmee bescherming tegen (ongelijkmatige) verkleuring. Dat komt omdat een kleur bestaat uit pigmenten, ook wel vaste stoffen. Deze stoffen blokkeren heel letterlijk het zonlicht en daarmee UV-straling die verkleuring van douglas hout veroorzaakt. 

Een beits maakt het hout ook zeer waterafstotend en is tegelijkertijd toch ademend. Zo neemt het douglas hout niet constant vocht op om het daarna weer af te geven. Dat geeft op den duur kleine haarscheurtjes en die uiteindelijk steeds groter worden met alle gevolgen van dien. 

Ook geeft een beits bescherming tegen vocht en daarmee tegen schimmels, mossen, algen en op den duur uiteindelijk houtrot. Vochtig hout is een uitstekende broedplaats voor deze problemen en geven het douglas hout al snel een grauw en onfraai uiterlijk. 

Zo heeft u toch de uitstraling van natuurlijk vergrijsd hout, met de bescherming van pigmenten tegen verkleuring. Samen met de bescherming tegen vocht maakt dat grijze beits een uitstekende keuze is voor het direct vergrijzen van douglas hout . 

 • Een beits op kleur geeft bescherming tegen vergrijzing door UV-straling
 • Een beits beschermt tegen degradatie door op- en afgeven van vocht uit douglas hout
 • Een beits beschermt tegen verkleuring door mossen, algen en schimmels

 

Douglas hout behandelen met Teknos Drywood Woodstain VV beits

Een goede beits om douglas hout te vergrijzen is Teknos Drywood Woodstain VV. Deze hoogwaardige beits op waterbasis gaat lang mee en kunnen we daarom een duurzame afwerking noemen. Dat bewijst ook het KOMO keurmerk waarmee deze beits als enige beloond is. 

Woodstain VV beits maakt douglas zeer waterafstotend waardoor houtrot, schimmels en vochtplekken geen kans krijgen. Ook wordt het op- en afgeven van vocht tegen gegaan door de waterafstotende en ademende werking van Woodstain VV. 

Deze semi filmvormende dunne beits heeft een zeer hoog rendement, tot wel 12 m² per liter en is op waterbasis voor een prettige en makkelijke verwerking, iedereen kan het. Op nieuw hout zijn twee lagen voldoende, bij onderhoud slechts één. Woodstain beits is verkrijgbaar in twee varianten: matte beits en zijdeglanzende beits. Beide als enige beits beloond met de bewezen zekerheid van het KOMO-keurmerk. 

 • Beits in de speciale kleur: equal weathering 
 • Extreem waterafstotend
 • Weinig vuilaanhechting
 • Dringt diep in douglas hout
 • UV-licht bestendig 
 • In mat of zijdeglans
 • Geringe laagdikte met hoog rendement tot wel 12m² per liter
 • Zeer eenvoudig aan te brengen
 • Als enige KOMO gecertificeerd BRL 0821, bewezen kwaliteit
 • Een beits is niet geschikt voor tafels, banken en vloeren

 

Gebruikte Teknos Drywood Woodstain kleur en variant

Het belangrijkste in dit verhaal is de speciale kleur voor Woodstain vv: equal weathering. Deze kleur is speciaal ontwikkeld om een prachtige, egale en natuurlijke vergrijzing na te bootsen. 

Deze kleur is zo gemaakt dat deze de kleur van vergrijsd hout het best benaderd. Zo brengt u toch pigment, en daarmee bescherming tegen verkleuring aan, maar krijgt u een prachtig egaal grijze uitstraling. Het douglas van deze woning is behandeld met Woodstain VV matte beits in de kleur equal weathering. 

 • Gebruik Teknos Drywood Woodstain VV in de kleur equal weathering om douglas hout direct te vergrijzen

 

Heeft u advies nodig over het vergrijzen van douglas met beits?

Dan helpen wij u graag verder. U kunt op allerlei manieren contact met ons opnemen. Onze medewerkers hebben jarenlange praktijk ervaring met Teknos producten en kunnen u adviseren over producten en de werkwijze. Via whatsapp kijken wij makkelijk mee met uw foto’s en geven wij graag specifieke tips voor uw klus. Ook helpen u mee met het kiezen van een kleur of het uitrekenen van de vierkante meters. Onze vriendelijke medewerkers staan u graag te woord. 

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over het direct vergrijzen van douglas. 

 

filter op prijs
Filter op basis van producteigenschappen:

Toepassingen (6)
Afwerking (4)
Soort product (15)
Glansgraad (5)
Productgroep (12)
Woodstain VV Mat

Woodstain VV Mat

De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructies.

€46,25 Meer informatie
Woodstain VV Zijdeglans

Woodstain VV Zijdeglans

De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing toepasbaar op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructie

€46,25 Meer informatie
Kopse Sealer

Kopse Sealer

Drywood Kopse Sealer is een watergedragen sneldrogende sealer voor kopshout in geveltimmerwerk, houten constructies en voor randafdichting van plaatmateriaal. 

€44,65 Meer informatie