klantenservice

Douglas hout behandelen met zwarte beits

Douglas hout behandelen met zwarte beits

Een mooi project in Blaricum met Teknos Drywood. Deze nieuwe garage is bekleed met douglas rabat delen die zijn behandeld met zwarte beits. Lees hier waarom u het beste twee lagen beits voor Douglas kunt gebruiken.

Projectomschrijving

Deze hoekwoning in Blaricum uit 2017 heeft onlangs een nieuwe garage gekregen. Om de garage in stijl van de woning te houden is besloten om de garage te bekleden met zwart douglas rabat. Hoewel de planken al zwart aangeleverd werden was het toch nodig om nog eenmaal met zwarte beits te behandelen. Hier leest u waarom.


Object

 • Rabatdelen aan 3 zijden van een nieuw aangebouwde garage
 • Totaal 32 vierkante meter

Eisen

 • Mat zwarte beits
 • Langdurig onderhoudsvrij

Applicatie methode

 • Aangebracht met platte kwast, door de bewoners zelf

 

Zwarte planken opnieuw behandelen met beits

We vallen met de deur in huis: Hoe goed een beits ook dekt, er zijn altijd twee lagen nodig. Hier leggen we u het graag uit.

Hoewel de planken voor deze woning reeds aangeleverd werden met een eerste laag beits is het toch
belangrijk om na montage een twee laag aan te brengen. De vaak fabrieksmatig aangebrachte beits is vaak matig van kwaliteit. Dit komt niet alleen door de beits zelf, maar ook door de geringe laagdikte. Het is voor een fabrikant een goede manier om de marge op zwart rabat te vergroten. Een dunne laag beits zal snel verweren en vergaan. Douglas heeft een matige duurzaamheid (klasse 3) en zal daarom altijd behandeling nodig hebben. 

Wanneer douglas rabat delen geplaatst worden na het beitsen zullen schroefgaten en zaagkanten geen beits meer hebben en op kaal hout kan vocht al binnen een paar jaar voor problemen zorgen. Zeker op de metalen schroeven kan vochtige lucht snel condenseren en in het hout trekken.

Douglas rabat delen behandelen met beits zorgt ervoor dat het hout waterafstotend is. Wanneer douglas hout over een lange periode vocht opneemt en weer afstaat ontstaan er steeds grotere scheuren en is er kans op kromtrekken en werken van het rabat. Het begin van een neerwaartse spiraal. 

Een laatste niet te onderschatten nadeel is dat de planken vies worden door stof en zand, op de grond liggen en zelfs beschadigd raken tijdens het aanbrengen op de bouw. Een nieuwe laag maakt het pas echt af. 

 • Douglas heeft een matige duurzaamheid (klasse 3)
 • Laagdikte is belangrijk, een dunne laag beits vergaat snel
 • Kale delen zoals schroefgaten en zaagsneden zijn na het plaatsen zijn direct onbeschermd 
 • Vochtig hout is een broedplaats voor rot en schimmel die hout aantasten
 • Rabat kan tijdens de bouw vies worden en beschadigen


Douglas hout behandelen met zwarte beits

Een goede beits maakt het douglas waterafstotend en is kan tegelijkertijd toch ademen. Wanneer Douglas rabat delen geen vocht opneemt en afstaat zal het werken van het hout, en daarmee scheurvorming drastisch omlaag gaan. Daarmee geeft het ook bescherming tegen schimmels, mossen, algen en op den duur uiteindelijk houtrot. Vochtig hout is een uitstekende broedplaats voor deze problemen maar een goede beits geeft bescherming. 

Een goede beits heeft een lange levensduur en is daarmee op de lange termijn de meest voordelige keuze. Een goede beits bladdert niet af en behoud de zwarte kleur voor lange tijd. 

 • Een zwarte beits geeft rabatdelen een strak en egaal uiterlijk
 • Een beits beschermt tegen werken en scheuren door opname en afgeven van vocht in douglas hout
 • Een beits beschermt douglas hout tegen schimmel en houtrot 

 

Douglas hout behandelen met Teknos Drywood Woodstain VV beits

Een goede beits voor het behandelen van douglas rabat is Teknos Drywood Woodstain VV. Deze zwarte beits is van zeer goede kwaliteit, gaat lang mee en kunnen we daarom duurzaam noemen. Bovendien is deze beits op waterbasis en verwerkt daarom zeer prettig. 

Woodstain VV beits is extreem waterafstotend en hierdoor krijgen schimmels en houtrot geen kans op douglas hout. Ook wordt het op- en afgeven van vocht tegen gegaan door de waterafstotende werking van Woodstain VV. 

Drywood Woodstain beits voor douglas is verkrijgbaar in de diepzwarte RAL 9005 kleur voor een intens zwarte plank. Deze kleur wordt ook wel gitzwart genoemd. Het bevat de maximale hoeveelheid pigmenten.

Deze semi filmvormende dunne beits heeft een zeer hoog rendement, tot wel 12 m² per liter en is op waterbasis voor een prettige en makkelijke verwerking, iedereen kan het. Deze beits laat de prachtige tekening en structuur van het douglas goed intact. Op nieuw hout zijn twee lagen voldoende, bij onderhoud slechts één. Woodstain beits is verkrijgbaar in twee varianten: matte beits en zijdeglanzende beits. Beide als enige beits beloond met de bewezen zekerheid van het KOMO-keurmerk! 

 • Extreem waterafstotend
 • Weinig vuilaanhechting
 • Dringt diep in douglashout
 • Diep zwarte beits, RAL 9005 
 • In mat of zijdeglans
 • Hoog rendement tot wel 12m² per liter
 • Zeer eenvoudig aan te brengen
 • Als enige KOMO gecertificeerd BRL 0821, bewezen kwaliteit
 • Deze beits is zeer geschikt voor douglas rabatdelen

 

 

Gebruikte Teknos Drywood Woodstain kleur en variant

Voor dit project is gekozen voor RAL 9005, diepzwart of ook gitzwart genoemd. Deze kleur is de meest verkochte kleur en deze inmiddels klassieker is niet meer weg te denken in Nederland. Uiteraard zijn alle andere RAL kleuren ook mogelijk maar ook de combinatie met transparante houtkleuren kan erg mooi zijn. 

 

Heeft u advies nodig over het behandelen van douglas met beits?

Dan helpen wij u graag verder. U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Onze medewerkers hebben jarenlange praktijk ervaring met Teknos producten en kunnen u adviseren over producten en de werkwijze. Via whatsapp kijken wij makkelijk mee met uw foto’s en geven wij graag specifieke tips voor uw klus. Ook helpen u mee met het kiezen van een kleur of het uitrekenen van de vierkante meters. Onze vriendelijke medewerkers staan u graag te woord. 

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over douglas hout behandelen.

 

 

filter op prijs
Filter op basis van producteigenschappen:

Toepassingen (6)
Afwerking (4)
Soort product (15)
Glansgraad (5)
Productgroep (12)
Woodstain VV Mat

Woodstain VV Mat

De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructies.

€46,25 Meer informatie
Woodstain VV Zijdeglans

Woodstain VV Zijdeglans

De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing toepasbaar op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructie

€46,25 Meer informatie