• Lorem ipsum

Vlonderplanken behandelen: hoe doe ik dat goed? Hier leest u alles over het behandelen van (douglas) vlonderplanken. In dit artikel gaan we specifiek in op Douglas hout. Mochten uw vlonderplanken gemaakt zijn van ander hout, informeer dan gerust even bij ons. Maar veel van de informatie hier geldt ook voor andere houtsoorten van klasse 3. Hier vertellen we waarom het zinvol is om vlonderplanken te behandelen. Waarmee doe ik het beste en hoe behandel ik het dan? Wat kan ik doen als mijn vlonder vergrijsd of reeds behandeld is? Uit welke kleuren kan ik kiezen? 

Waarom moet ik Douglas (vlonderplanken) behandelen?

Douglas is een matig-duurzame houtsoort uit klasse 3 die zonder behandeling jarenlang sterk blijft. De lichte bruin/roze kleur en goede prijskwaliteit zorgen voor een grote populariteit in Nederland, en is inmiddels 1 van de meest gebruikte vlonderplanken in Nederland. Toch is het aangeraden om douglas te behandelen. We zullen u hier uitleggen waarom.

Onbehandeld douglas is gevoelig voor schimmels. Al erg snel kunnen er zwarte vlekken op onbehandeld hout ontstaan. Dit is niet van invloed op de levensduur van het hout, maar erg fraai is het niet. Om dit tegen te gaan kan het hout het beste waterafstotend worden gemaakt. Op een natte ondergrond groeien algen en schimmels natuurlijk veel sneller dan op een (behandelde) droge ondergrond. Een natte vlonder met algengroei is simpelweg onveilig en maakt het haast onmogelijk om de tuin in te gaan. Behandelen gaat dit tegen.

Wanneer douglas niet behandeld wordt zal het vergrijzen. De mooie warme bruine houtkleur zal na 1 seizoen vervagen en na een winter is er meer grijs dan houtkleur zichtbaar. Door douglas te behandelen is het mogelijk om die mooie houtkleurige uitstraling te behouden.

Onbehandeld douglas kan vocht opnemen. Dit is iets wat de eerste periode geen problemen geeft, maar na vele malen vocht opnemen en weer afgeven kan er schade in het hout ontstaan. Door het krimpen en zwellen van het hout ontstaan er kleine scheurtjes die weer meer vocht kunnen opnemen, een neerwaartse spiraal. Uiteindelijk zal het douglas zonder behandelen kromtrekken, scheuren, vergrijzen en een voelbaar slechter oppervlak krijgen, denk bijvoorbeeld aan splinters. Al deze nadelen kunt u voorkomen door te behandelen.

Onbehandelde douglas zal:

 • Vergrijzen
 • Krom trekken
 • Scheef trekken
 • Er kunnen scheuren ontstaan
 • Een voelbaar ruwer en verslechterd oppervlak
 • Glad worden door aangroei van algen en mossen

 

Welk product is beste om douglas vlonderplanken te behandelen?

Er is maar 1 middel geschikt om douglas vlonderplanken te behandelen: olie. Dit is niet omdat beits en verf niet goed hechten, maar omdat alleen een olie belopen kan worden. Verf of beits hechten erg goed maar zullen gaan kleven onder invloed van warmte en druk. Hierom zal er ook snel veel vuil aan hechten. Een vlonder behandelen met beits of olie? Gebruik nooit een beits op vlonder of terras.

Woodex Bioleum OlieDouglas vlonderplanken behandelen met lijnolie of andere huishoudelijke middeltjes zoals groene zeep zijn af te raden. Het werkt misschien voor even, maar bescherming tegen vergrijzing geeft het zeker niet en de waterafstotende periode is zeer beperkt. U wilt onderhoud zo lang mogelijk uitstellen.

Iedereen kan eenvoudig een olie aanbrengen met een strak en egaal resultaat. Een olie is extreem waterafstotend, de belangrijkste reden waarom douglas behandelen met een olie zo goed werkt. Nat hout zorgt voor allerlei schade zoals hierboven beschreven, maar hout wat waterafstotend gemaakt is blijft mooi. Wanneer hout niet mag vergrijzen is het noodzakelijk om een gekleurde olie aan te brengen. Een kleur bevat vaste stoffen - pigmenten - die heel letterlijk het zonlicht blokkeren waardoor hout niet vergrijsd of anders verkleurd. Zie een transparant gekleurde olie als een zonnebrand voor douglas vlonderplanken. Dit geldt voor alle producten en merken, een kleurloze bescherming tegen vergrijzing bestaat niet. Lichte kleuren geven minder lang bescherming ten opzichte van donkere kleuren.

 • Een olie geeft douglas vlonderplanken een prachtig uiterlijk met een natuurlijke uitstraling
 • Een olie maakt douglas vlonderplanken extreem waterafstotend
 • Een olie voedt het hout en beschermd tegen kromtrekken en scheuren
 • Een olie geeft bescherming tegen vuil en gladde vlonderplanken

 

Waarmee moet ik (douglas) vlonderplanken behandelen?

Douglas vlonderplanken behandeld met olie hebben een prachtige, matte, natuurlijke uitstraling. Dit komt in de eerste plaats omdat er geen voel- en zichtbare laag op het hout komt, de olie trekt diep in het hout.

Teknos Woodex Bioleum is een hoge kwaliteit olie met de beste pigmenten voor heldere, natuurlijke kleuren. Het zijn ook de kleuren, de vaste stoffen, die als bescherming tegen verkleuring door zonlicht werken zodat douglas vlonderplanken niet vergrijzen. Anders dan een verf of beits wordt olie in dunne lagen aangebracht wat meteen een nadeel geeft: onderhoud moet echt elke 2 - 3 jaar plaatsvinden, en nieuwe vlonders zelfs elk jaar. Er is voor vlonders geen andere mogelijkheid, dus het onderhoud ervan moet zo duurzaam mogelijk worden uitgevoerd. Duurzaam betekend een relatief lange levensduur, eenvoudig onderhoud, veel vierkante meters per liter, goede bescherming door de hoogste kwaliteit pigmenten en niet in de laatste plaats de voor 60% ‘biobased’ grondstoffen met op water gebaseerd bindmiddel. Verder is het aangeraden om de vlonderplanken schoon te houden, veeg natte bladeren weg in de herfst. 

Woodex Bioleum hout olie is op waterbasis, en laat zich daarom zeer prettig te verwerken. Ook heeft het geen vervelende geur en het droogt zeer snel en extreem mat op. Samen met de lange levensduur precies die eigenschappen die nodig zijn bij het behandelen van douglas vlonderplanken in grote oppervlakken of tuinmeubelen met lastig te bereiken plekken.

 • Geeft een zeer fraaie uitstraling aan hout
 • De meest natuurlijke en matte afwerking voor behandelen van douglas vlonderplanken
 • Goede prijs kwaliteit verhouding door gunstig verbruik
 • Trekt diep in douglas hout
 • UV-licht bestendig, beschermt het hout tegen verwering en vergrijzing
 • Extreem waterafstotend en ademend
 • Watergedragen en niet film vormend
 • Gebaseerd op duurzame grondstoffen (60%)
 • Kan als enige product belopen worden
 • Beschermd tegen indringen van vuil
 • Leverbaar in transparante en semi- dekkende kleuren
 • Top kwaliteit olie uit Finland                                                                                                                                                                                                                                            

Wat zijn de aandachtpunten bij vlonderplanken behandelen met een olie? 

Nieuwe douglas vlonderplanken moeten voldoende droog zijn, en mogen maximaal 20% vocht bevatten. Onder normale omstandigheden blijft douglas onder de 20%.

Douglas Vlonderplanken Behandelen

Het is verstandig om zo snel mogelijk te behandelen met Woodex Bioleum olie wanneer de douglas vlonderplanken nieuw zijn. Verkleuringen ontstaan al in de eerste weken door inwerking van zonlicht. Wanneer douglas vlonderplanken lange tijd onbehandeld is en al helemaal vergrijsd is het mogelijk om de originele houtkleur op te halen. Gebruik hiervoor oxaalzuur (ontweringswater) Dit is een flinke klus en kan voorkomen worden door tijdig onderhoud te plegen met een olie op kleur voor bescherming tegen UV-stralen uit zonlicht. Online zijn er genoeg voorbeelden te vinden waar het douglas niet goed genoeg is behandeld met oxaalzuur en wanneer de nieuwe laag olie is aangebracht haalt het de kleur ‘omlaag’. Ontgrijzen blijft een klus die u het beste kunt voorkomen. Ook wanneer u wel een vergrijsde vlonder wilt is het verstandig met kleurloze olie te behandelen. De waterafstotende werking beschermd nog altijd tegen het werken van douglas hout en aanhechting van vuil en algen die de vlonder glad maken.

Een bestaand douglas vlonder moet goed schoon gemaakt worden. Gebruik Teknos Rensa Terras Reiniger om douglas goed schoon te maken. Dit speciaal ontwikkelde product is gemaakt met ‘biobased’ bestanddelen en gaat goed samen met Teknos Woodex Bioleum olie op waterbasis voor de beste hechting. De douglas vlonderplanken frissen lekker op door goed te schrobben en is meteen goed schoon, de juiste basis voor een nieuwe laag olie. Als u niet schoonmaakt en misschien wel direct gaat schuren, wordt al het vuil ín het hout geschuurd. Vuil hecht niet goed aan hout en de vieze tussenlaag zal loslaten. Om maar niet te spreken over het grauwe uiterlijk wanneer vuil in de planken geschuurd wordt. Ook een olie op kleur zal dit niet verhelpen.

 • Hout moet absoluut grondig schoon voor elke bewerking of behandeling met olie
 • Wacht niet te lang met het behandelen van nieuw hout, verkleuring is al snel zichtbaar
 • Oude vergrijsde terrassen hebben een grondige behandeling met oxaalzuur nodig, een flinke klus met bevredigend resultaat
   

Welke kleuren kan ik kiezen? 

Als we praten over Woodex Bioleum zijn er transparante houttinten en semi dekkende kleuren mogelijk. Steeds vaker verkopen wij zwarte (kleur: Ebben) of antraciet kleurige Woodex Bioleum. U vind alle Teknos Bioleum kleuren voor douglas vlonderplanken op deze pagina. Licht gekleurde transparante afwerkingen hebben weinig pigment en zullen in de basis een kortere levensduur hebben. Elke 2 tot 3 jaar een onderhoudslaag is normaal en nodig. Gelukkig verwerkt de Teknos Woodex Bioleum olie op douglas zeer gemakkelijk en is onderhoud een eenvoudige klus, mits tijdig gedaan. Wij adviseren altijd tijdig onderhoud te plegen en dan het liefst al voor de eerste gebreken zichtbaar zijn. Onderhouden is bijhouden en zo heeft u het langst plezier van uw douglas hout.

 

Hoeveel olie heb ik nodig om vlonderplanken te behandelen?

Een gunstig verbruik is belangrijk bij het duurzaam behandelen van vlonderplanken. Met vele vierkante meters per liter is het fijn dat U een gunstig verbruik heeft. Dit draagt bij aan een goede prijs kwaliteit verhouding. Tel daarbij de relatief lange levensduur op en nu kunnen we spreken van een duurzame afwerking.

 • Het verbruik is circa 10 tot 12 vierkante meter per liter per laag bij een gemiddeld verbruik van 80 gram per m²
 • Teknos Woodex Bioleum heeft een gunstig verbruik. Breng maximaal 2 dunne lagen aan 
 • Woodex Bioleum Woodoil komt in verpakkingen van 0,45, 0,9 liter en 9 liter
 • Na aankleuren bevat een blik tot 0,5, 1 en 10 liter olie, afhankelijk van de gekozen kleur
 • Belangrijk is om aan het opgegeven verbruik te komen voor een goede bescherming

 

Stappenplan voor het behandelen van vlonderplanken

Veilig werken - Gebruik absoluut kniebescherming bij het aanbrengen van olie. Een oude handdoek kan al verlichting geven. Laat geen olie in oppervlakte water terecht komen. Draag handschoenen en werk niet in de volle zon. 

Douglas Vlonderplanken BehandelenVoorbereiding - Het hout heeft weinig voorbereiding nodig. Er kan wat hars aanwezig zijn in douglas vlonderplanken. Verwijder deze harspitten met terpentine. Maak douglas vlonderplanken goed schoon met Teknos Rensa Terras Reiniger. Het hout moet schoon en droog zijn. Ook is het aanbevolen om alle bewerkingen aan het hout zoals zagen en boren voor het oliën klaar te hebben. Wanneer het niet anders kan is het belangrijk om bewerkte delen zoals schroefgaten zeker nog van olie te voorzien om verkleuringen te voorkomen. 

Ontgrijzen van douglas - Douglas vlonderplanken ontgrijzen is mogelijk met oxaalzuur en wordt ook wel ontweringswater genoemd. Dit is een tijdrovende klus maar geeft wel een goed resultaat. Tijdig onderhoud met een olie op kleur is het enige wat vergrijzing kan voorkomen. Koop een middel met hoog percentage oxaalzuur en volg de aanwijzing op de verpakking zeer goed naspoelen met water omdat resten zuur van invloed kunnen zijn op bijvoorbeeld de hechting en/of kleur. 

Schuren - Het vooraf schuren van nieuw douglas vlonderplanken is niet nodig behalve op de plaatsen die niet geheel glad zijn, of bijvoorbeeld na zagen en boren. Scherpe randen moeten worden afgerond met schuurpapier zodat de olie oppervlak heeft om in te trekken. Gebruik schuurpapier met korrel P120 tot P150. Maak het hout goed stofvrij met een bezem of stoffer. Een bladblazer heeft als voordeel dat het ook omliggend vuil zal wegblazen zodat u echt schoon kunt werken. Zeker op een dag met wat wind.

Afdekken - Het is belangrijk om gevelstenen, bestrating en planten goed af te dekken. Woodex Bioleum is een dunne olie die gemakkelijk in steen dringt. Hoewel het een watergedragen product is zal het na droging en indringing moeilijk schoon te maken zijn. Niet voor niets dekt de professional ook goed af, zo kan hij of zij zich goed concentreren op het werk. Denk ook om uw schoenen en gebruik een oude handdoek voor u van de vlonder stapt. Een vlonder behandelen kan nog zo netjes gedaan zijn, vlekken op bestrating en gevelstenen of gemetselde plantenbakken geven het alsnog een slordig aanzicht.

Kopse kanten sealen - Wanneer het mogelijk is moeten de kopse kanten van de planken worden behandeld met een sealer. Dit is echt noodzakelijk omdat het hout hier veel poreuzer is dan het geschaafde hout in de lengterichting. Een sealer kan deze grove poriën beter afdichten dan een olie en op deze manier is het indringen van vocht echt uitgesloten. Na het aanbrengen van een laag Teknos Drywood Kopse Sealer kan het verder afgewerkt met een olie op kleur.

Eerste laag olie aanbrengen - Breng de Woodex Bioleum met een platte kwast aan met witte of lichte haren voor watergedragen verven. Een grote kwast neemt veel verf op en werkt daarom een stuk sneller. Een kwast van het juiste formaat neemt evenveel of zelfs meer olie op dan een roller. Een roller heeft nog meer nadelen zoals pluisjes en slechte verdeling van pigmenten, gebruik deze niet. Zorg dat er geen ‘plassen’ of dikke lagen ontstaan. Neem overtollige olie met een katoenen doek af. Gebruik geen blokwitter. Deze zijn vaak van slecht kwaliteit waarbij de haren loslaten. Ondanks het grote oppervlak zijn de haren vaak kort en in verhouding is er weinig haar gebruikt. Dit kunt u goed zien aan het gebrek van kasthaar in het midden van de blokwitter. Hierom zal een blokwitter maar weinig olie opnemen en afgeven met alle gevolgen van dien. Laagdikte, ook al is het een dunne laag, is erg belangrijk in een systeem.

Tweede laag olie aanbrengen - Een tweede laag is nodig bij nieuw hout. Deze kunt u 12 uur na de eerste laag aanbrengen. Schuren tussen de olie lagen is niet nodig. U kunt de kwasten met water schoonmaken en direct alles opruimen om te genieten van uw mooie terras, schutting of tuinset. Na 4 dagen is het volledig doorgedroogd en belastbaar. Hou het opgegeven verbruik van 10 - 12 vierkante meter per liter aan. Laagdikte is het belangrijkste in een verfsysteem en direct van invloed op de levensduur.


Ik wil graag extra vrijblijvend advies.

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over douglas vlonderplanken behandelen.

Toon:
Kopse Sealer
Kopse Sealer
Drywood Kopse Sealer is een watergedragen sneldrogende sealer voor kopshout in geveltimmerwerk, houten constructies en voor randafdichting van plaatmateriaal. 
€44,65
Woodex Bioleum
Woodex Bioleum
Teknos Woodex Bioleum is een unieke watergedragen olie die speciaal ontwikkeld is voor het verfraaien en waterafstotend maken van hout. Deze lijnolie bestaat voor 60% uit duurzame grondstoffen. Geschikt voor tuinmeubelen, steigerhout, vlonders, etc.
€32,10
Toon: