• Lorem ipsum

 

Welke dekkende verf is het meest geschikt voor mijn tuinhuis?

Houten tuinhuizen hebben vaak vele vierkante meters hout. Houten planken zullen altijd enigszins werken en bewegen onder invloed van zon en regen. Zo wordt hout langer onder invloed van zon, omdat het uitzet. Een niet elastische houtverf kan deze werking van het hout niet bijbenen en kan gaan bladderen en scheuren. Een gevolg hiervan is dat regen op het onderliggende hout kan inwerken en voor allerlei problemen kan zorgen tot aan houtrot toe. Houtrot is alleen te verhelpen door het vervangen van aangetaste delen. En dat wilt u altijd voor zijn.

Verf voor Hout Master

 

Sterke en elastische verf 

Als verf naast elastisch ook sterk is, makkelijk aan te brengen is en in alle kleuren verkrijgbaar is, kunnen we spreken van een zeer geschikte houtverf voor uw tuinhuis. Drywood Verf voor Hout Master van Teknos is een verf die zee geschikt is voor het verven van uw tuinhuis. Deze extreem weerbestendige verf blijft 12 jaar onderhoudsvrij en verwerkt ook nog eens zeer gemakkelijk. 

 • Drywood Verf voor Hout Master is de meest elastische verf in zijn soort 
 • Extreem weerbestendig en sterk
 • Verkrijgbaar in nagenoeg alle RAL kleuren
 • Eenvoudige verwerking met een strak eindresultaat

 

Hoewel er meer verven zijn die aan bovenstaande voorwaarden voldoen, heeft Drywood Verf voor Hout Master nog iets extra's. De verf kan namelijk extreem dik worden aangebracht. Tot wel 12 keer dikker dan een traditionele terpentine basis verf. En volle lagen betekent maximale bescherming. Maar het grootste voordeel van die grote laagdikte is dat u de naden, knoesten en kleine gaatjes kunt dichtzetten met verf. 

De verf is op waterbasis en blijft goed 'staan', dus geen zakkers en druipers. Ook verwerkt het zeer soepel en heeft het een mooie vloei en snelle droging. De verf kan onmogelijk afbladderen en scheuren. Het uiterlijk blijft zeer lang mooi. De verf is extreem weerbestendig en waterafstotend en goed bestand tegen UV-straling. Het is zelfs geschikt voor op andere reeds met primer behandelde ondergronden, zoals kunststof en minerale oppervlakken.

Drywood Verf voor Hout Master kan worden gebruikt als voor- en aflak op gegrond hout of over bestaand schilderwerk. Voor kaal hout adviseren wij altijd eerst Drywood Easyprimer aan te brengen voor een goede hechting. Kaal hout heeft altijd 3 lagen verf nodig. Over het aanbrengen leest u straks meer. De verf is ademend en daarmee bij uitstek geschikt voor tuinhuizen die aan de binnenzijde vaak onafgewerkt blijven. Vocht in het hout kan er wel uit, maar er niet via de buitenzijde in. Dat tezamen met het dichtzetten van alle naden, openingen, gaatjes, kiertjes en noesten maakt dat het hout droog blijft.

Hoeveel (tuinhuis)verf heb ik nodig?

Geen onbelangrijke vraag bij het behandelen van een tuinhuis. Met vele vierkante meters is het fijn dat Drywood Verf voor hout Master een gunstig verbruik heeft, ondanks dat het zo dik wordt opgezet. Dit draagt bij aan een goede prijs kwaliteit verhouding. 

 • Het verbruik is circa 10 vierkante meter per liter per laag bij een gemiddeld verbruik
 • Drywood Master Mat is leverbaar in 10 liter, 2,5 liter en 1 liter verpakkingen
 • Drywood Master Glans is leverbaar in 2,5 liter en 1 liter verpakkingen

Waar moet ik op letten bij het behandelen van mijn tuinhuis?

We kunnen onderscheid maken tussen drie soorten ondergronden bij houten tuinhuizen.

 • Onbehandeld kaal hout
 • Nieuw en gegrond hout
 • Bestaand en al eerder geverfd hout
 1. Onbehandeld kaal hout. Hout dat rijk is aan inhoudstoffen, zoals Merbau, dient te worden gegrond met een speciale sealer. Deze laag zorgt ervoor dat er geen gele en bruine vlekken in de eindlaag te zien zijn door de inhoudstoffen die door de watergedragen verflaag omhoog komen. Alleen bij echt donkere kleuren is dit niet nodig en volstaat een laag Drywood Easyprimer. Al ander kaal hout heeft een laag Drywood Easyprimer nodig. Red cedar verdient een aanpak op maat, neem altijd eerst contact met ons op.

 2. Nieuwe, gegronde planken kunt u in 2 lagen afwerken met Drywood Verf voor Hout Master. De eerste laag Master is al na 4 uur overschilderbaar. Let erop dat de spijker en schroefgaten vooraf geplamuurd en gevuld worden met twee componenten epoxy plamuur voor buiten. Heeft u plamuur plekken geschuurd en zijn er kale plekken ontstaan? Let erop dat kaal hout altijd drie lagen verf nodig heeft. Plaatselijk gronden of 'bijvlekken' van deze kale plekken kan met Drywood Easyprimer.

 3. Heeft u een tuinhuis dat al een aantal jaar staat? Dan is het belangrijk om te kijken of het hout nog technisch in orde is. Er mag niet een te hoog vochtpercentage aanwezig zijn en houtrot moet uiteraard eerst worden hersteld. Hierna kunt u het tuinhuis goed schoonmaken. Dit is een belangrijke stap. Daarna wordt er licht geschuurd met een korrel hoger dan P180. Losse verf en slechte delen moeten goed doorgeschuurd worden. Door het schuren kaal geworden hout moet worden 'bijgevlekt' met Drywood Easyprimer. Hierna kan het tuinhuis twee maal van Verf voor Hout Master worden voorzien. 

Tip: bestel Drywood Easyprimer in de uiteindelijke kleur waarmee u het tuinhuis gaat aflakken.

Stappenplan voor het schilderen van een tuinhuis

Voorbereiding -  Wij raden aan om een rand met stoeptegels of een diepe laag met grind rond uw tuinhuis aan te leggen. Grond tegen het hout aan blijft lang nat en kan zo voor problemen als houtrot zorgen. Ook bij een hardhouten onderzijde, zoals dat bij de meeste huisjes het geval is.

Zorg voor een degelijke huishoudtrap en goed gereedschap. Uw veiligheid is het belangrijkst. Bereken het aantal vierkante meters en ga na of het hout technisch in orde is. Demonteer buitenlampen, deurklinken en plantenbakken. Zorg dat u genoeg ruimte heeft om te werken. Maak een plek in het tuinhuisje vrij en dek het af met een kleed. Hier kunt u verf en gereedschap bewaren.

Tuinhuis Behandelen

Schoonmaken - Een zeer belangrijke stap is het schoonmaken van het hout, want op een vuile ondergrond zal geen enkele verflaag hechten. Maak altijd schoon voor het schuren, anders schuurt u het vuil in de verflaag. Zelfs hout dat niet erg vuil lijkt, kan toch aanslag hebben. Vuiligheid uit de atmosfeer komt met regen naar beneden en hecht zich op het hout. Groene aanslag is ook vaak aanwezig op tuinhuisjes en maakt u schoon met een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Gebruik voor de randjes en naden een afwasborstel, en verder uw normale schoonmaakmiddelen. Spoel altijd goed na met warm water en laat het hout vervolgens goed drogen.

Schuren - Het schuren zorgt ervoor dat oneffenheden worden glad gemaakt maar bovendien geeft een geschuurd oppervlak meer hechting. Een kras heeft  een V-vorm en daarom meer oppervlak dan wanneer het glad zou zijn, stelt u zich nu duizenden krassen voor. Het oppervlak van diezelfde plank is nu vertienvoudigd. Er ontstaat nu meer oppervlak op dezelfde ruimte voor de verf om aan te hechten. Als het hout erg ruw is kunt u beginnen met een korrel P120. Maar het vaakst is een korrel P180 tot P 220 meer dan voldoende. Een egaal mat uiterlijk is het uitgangspunt, en probeer dan ook zo min mogelijk plekken kaal te schuren. Pas zeker op bij hoeken en randen, die zijn daar erg gevoelig voor. Machinaal schuren heeft bij grote oppervlakken natuurlijk de voorkeur. De rondingen of randjes tussen de planken schuurt u alleen met de hand. Loszittende verf of plekken waar u over twijfelt altijd helemaal weg schuren. Over het algemeen zit verf vast, het is onzin om dit eraf te schuren wanneer we juist een volle verflaag willen aanbrengen. 

Onze tip: Gebruik altijd een stofmasker met een codering FFP3 tegen giftige fijn stof. Deze gaan vele klussen mee en zitten vaak zeer comfortabel. Stof in welke vorm dan ook is ongezond, ook al is het maar voor even. 

Afdekken - Ook vakmensen knoeien tijdens het schilderen van een tuinhuis, schuur of blokhut. Het is verstandig om bestrating, vlonders en vensterbanken goed af te dekken. Stucloper, plastic, dekzeilen en kleden zijn allemaal geschikt. Nu kunt u gerust een druppel morsen en kunt u zich concentreren op het schilderwerk. Achteraf schoonmaken van bestrating gaat niet met de uitstekende hechting van deze watergedragen verf. Plak dakranden, buitenlampen, en metalen dorpels goed af met een goudkleurige tape geschikt voor buiten. Afplakken maakt dat u sneller kunt werken en zo is nat-in-nat werken gegarandeerd, een voorwaarde voor een mooi glad oppervlak. Afplakken is een leuk onderdeel van het schilderwerk. Het is schoon, stil en wanneer het met aandacht gedaan wordt de helft van het nette werk. 

Gronden - Een aantal hardhout soorten kunnen het best worden gegrond met een of twee lagen Drywood Poseidon Sealer voor een fris gekleurde eindlaag zonder gele en bruine zweem. Wanneer hout (na een test) geen inhoudstoffen bevat kan er ook met alleen Drywood Easyprimer worden gegrond. Bij reeds gegronde planken is het alleen belangrijk om kale delen na het schuren bij te vlekken, evenals geplamuurde delen. Soms gebeurt het dat er na het schuren toch wat kale plekken zijn. Werk deze bij met Drywood Easyprimer. Schilders noemen dit bijvlekken en dat gaat het beste met een kwast voor een nette overgang. Na het gronden is het tuinhuis overal gelijk van kleur en mat door het schuren, en/of de grondverf. Dit is de juiste basis.

Eerste laag aanbrengen - Breng Verf voor Hout Master ruim aan, rol de verf niet te ver uit. Verdeel gelijk en kom er niet meer aan. Werk van boven naar beneden en werk zoveel mogelijk plank voor plank. Schilder eerst twee naden tussen de planken met de kwast en vul daarna 1 plank in met een roller. Gebruik hiervoor een lak vilt roller van 10-15 cm. Gebruik in geen geval een schuimroller, deze zijn in de basis niet bedoeld om verf op te brengen en niet geschikt voor watergedragen verven. Wanneer u sneller werkt of wanneer de planken niet zo breed zijn kunt u misschien wel 3 of 4 planken met de kwast voorwerken om daarna 2 of 3 planken in te vullen. Let op dat u altijd nat -in-nat werkt. Zo kan de verf nog in elkaar over vloeien en krijgt u een echt streeploos resultaat. Zet de naden tussen de planken goed dicht met verf, er is meer mogelijk dan u denkt. Kijk elke 10 minuten nog even terug naar wat u gedaan heeft. Alleen een zakker kunt u nog voorzichtig met de kwast (zonder overtollige verf) wegstrijken, roller is niet meer mogelijk. 

Tweede laag aanbrengen - Ook een tweede laag brengt u ruim aan. Watergedragen verf kan streeploos vloeien bij voldoende natte laagdikte. Tussenschuren is niet nodig wanneer u een dag na de eerste laag al de tweede laag aanbrengt. Twee lagen zijn echt noodzakelijk voor een jarenlange bescherming. U zult merken dat een tweede laag zich makkelijker laat aanbrengen dan de eerste. Werk bij voorkeur 'achter de zon aan' en alleen tussen de 5 en 30 graden. U kunt tape en plastic direct wanneer u klaar bent verwijderen en genieten van een mooi geschilderde blokhut, tuinhuis of schuur.