• Lorem ipsum

Teak hout behandelen: hoe pak ik dat goed aan? Hieronder leest u alles over het behandelen van teak hout. Waarom is het zinvol om teak hout te behandelen? Wat gebruik ik het beste en hoe doe ik dat? Aan het eind is er een uitgebreid stappenplan met veel tips voor het behandelen van teak hout.
 

Waarom toch teak hout behandelen?

Teak hout is een duurzame houtsoort die zonder behandeling prima vele jaren mee kan. Dat betekent niet dat behandelen niet zinvol kan zijn. Ook teak hout heeft te lijden onder het Nederlandse klimaat en het is daarom aan te raden om teak hout wel te behandelen. 

Onbehandeld teak zal in de eerste plaats vergrijzen. Vergrijzing kan mooi zijn, maar dit gaat in het geval van teak hout alles behalve egaal. Door teak te behandelen is het mogelijk om de mooie teak hout kleur te behouden. Bovendien is vochtig hout een goede plek voor algen en mossen om aan te groeien. Een onbehandelde vlonder of tuinmeubel van teak hout kan vocht opnemen. Wanneer het hout in de loop der jaren constant vocht opneemt en weer afstaat - of erger nog, het vocht bevriest - ontstaat zichtbare schade aan het hout. Door het zwellen en krimpen kan teak krom- of scheeftrekken of er ontstaan holle planken en/of scheef getrokken planken met scheuren en een voelbaar verslechterd oppervlak. Dit alles kan voorkomen worden door het hout waterafstotend te behandelen. 

Onbehandeld teak hout zal:

 • Vergrijzen
 • Krom trekken
 • Scheef trekken
 • Er kunnen scheuren ontstaan
 • Een voelbaar ruwer en verslechterd oppervlak
 • Groei van algen en mossen

 

Waarmee kan ik het beste teak hout behandelen?

Teak Hout behandelenTerrassen en vlonders of tuinmeubelen zijn vaak van teak hout gemaakt. Omdat een terras belopen wordt en er op een stoel gezeten wordt, is er maar 1 soort product geschikt om teak te behandelen: een olie.

Een olie is, dus anders dan een beits, wel geschikt voor fysiek contact. Een beits zal namelijk onder invloed van warmte en druk gaan kleven. Gebruik beits dus absoluut nooit voor meubels en vlonders. Ook huishoudelijke middeltjes, zoals groene zeep, zijn niet aan te raden. Bescherming tegen vergrijzing geeft het zeker niet en de waterafstotende periode is zeer beperkt. En u wilt onderhoud immers zo lang mogelijk uitstellen.

Een olie is zeer gemakkelijk aan te brengen, iedereen kan het, met een mooi en egaal eindresultaat. Een olie werkt extreem waterafstotend. Dit is de voornaamste reden dat hout behandelen met een olie zo goed werkt. Nat hout zorgt namelijk voor allerlei schade, maar hout dat waterafstotend gemaakt is, blijft mooi. Als hout niet mag vergrijzen is het nodig om een kleur aan te brengen. Een kleur bevat vaste stoffen - pigmenten - en deze blokkeren zonlicht, waardoor hout niet vergrijst of anders verkleurt. Dit geldt voor alle producten en merken, want een kleurloze bescherming tegen vergrijzing bestaat niet. De kunst is om een kleur te kiezen die de huidige kleur van het teak hout zo goed mogelijk benadert. Wilt u toch bescherming tegen vocht, maar wel een vergrijsd uiterlijk? Kies dan uit een van de vele grijstinten.

 

Welk Drywood / Teknos producten zijn er voor teak hout? 

Teak hout dat behandeld is met olie heeft een prachtige matte, natuurlijke uitstraling. Dat komt omdat er geen laagje olie op het hout voel- en zichtbaar is. De Teknos Woodex Bioleum olie is van zeer hoge kwaliteit en maakt gebruik van de beste pigmenten voor heldere, natuurlijke kleuren. Het zijn ook de kleuren, de vaste stoffen, die als bescherming tegen verkleuring door zonlicht werken, zodat teak hout niet zal vergrijzen. De prettig verwerkbare Woodex Bioleum houtolie op waterbasis heeft een gunstig verbruik dat tussen de 10 en 12 vierkante meter per liter ligt. Dit is zeker niet onbelangrijk, omdat het vaak om vele vierkante meters gaat. Het nadeel van een olie is wel dat deze elke 2 tot 3 jaar weer aangebracht moet worden. Voor vlonders en meubels is er echter geen ander product mogelijk dan een olie, dus het onderhoud ervan moet zo makkelijk mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Juist omdat Woodex Bioleum een olie op waterbasis is, strijkt deze erg makkelijk en is daarom zeer prettig te verwerken. Ook de geur is nagenoeg te verwaarlozen en het droogt zeer snel en extreem mat op. Samen met de lange levensduur zijn dit precies de eigenschappen die nodig zijn bij het behandelen van grote oppervlakken teak hout of tuinmeubelen met lastig te bereiken plekken.

 • Geeft een zeer fraaie uitstraling aan teak hout
 • De meest natuurlijke en matte afwerking voor het behandelen van teak hout
 • Goede prijs kwaliteit verhouding door gunstig verbruik
 • Trekt diep in (hard) hout
 • UV-licht bestendig, beschermt het hout tegen verwering en vergrijzing
 • Extreem waterafstotend en ademend
 • Watergedragen en niet film vormend
 • Gemaakt van duurzame grondstoffen (60%)
 • Kan als enige product belopen worden
 • Geeft niet af, scheurt, barst en bladdert niet
 • Beschermt tegen indringen van vuil
 • Geschikt voor buiten 
 • Leverbaar in transparante en semi- dekkende kleuren
 • Top kwaliteit olie uit Finland

     

 

Waar moet ik op letten bij teak behandelen met olie? 

Rensa Terras ReinigerNieuw en bestaand teak hout moet goed schoon zijn voordat het behandeld kan worden met olie. Gebruik Teknos Rensa Terras Reiniger om tuinmeubelen en terrassen goed schoon te maken. Dit speciaal ontwikkelde product is gemaakt van biobased bestanddelen en gaat goed samen met Teknos Woodex Bioleum olie op waterbasis voor de beste hechting. Het teak hout frist op en wordt grondig schoon en wordt zo de perfecte basis voor een nieuwe laag olie. Het hout moet wel voldoende droog zijn en mag maximaal 20% vocht bevatten. Onder normale omstandigheden blijft teak hout ruim onder deze grens. In het geval van nieuw terras of nieuwe meubelen is het verstandig om zo snel mogelijk het teak hout te behandelen met  Woodex Bioleum olie. Zelfs na enkele weken van blootstelling aan weer en wind kunnen er al verkleuringen ontstaan. Wanneer teak hout lange tijd onbehandeld is gebleven en al iets is vergrijsd, is het mogelijk om de originele houtkleur op te halen. Gebruik hiervoor oxaalzuur (ontweringswater). Dit is een flinke klus en kan voorkomen worden door tijdig onderhoud te plegen met een olie op kleur voor bescherming tegen zonlicht. 

 • Onbehandeld nieuw hout goed reinigen, laten drogen en twee dunne lagen olie aanbrengen
 • Reeds geolied hout goed reinigen, laten drogen en 1 laag olie aanbrengen

 

Welke kleuren olie voor teak hout kan ik kiezen?

U vindt alle Teknos Woodex Bioleum kleuren voor teak hout op onze website onder het kopje "verfkleuren". Licht gekleurde transparante afwerkingen hebben weinig pigment en zullen in beginsel een kortere levensduur hebben dan donker gekleurde tinten. Elke 2 tot 3 jaar een onderhoudslaag is gebruikelijk voor olie en nodig. Gelukkig verwerkt de Teknos Woodex Bioleum olie op teak zeer makkelijk en is onderhoud een eenvoudige klus. Kleuren kiezen is echter niet altijd even gemakkelijk. Daarom verkopen wij kleine verpakkingen van 0,45 liter, zodat u een kleine hoeveelheid kunt uitproberen. Als u het vergrijsde uiterlijk van teak mooi vindt, is het aan te raden om voor een grijze kleur te kiezen. Behandelen is nog steeds noodzakelijk om schade door vocht en vuil tegen te gaan. Er zijn een aantal hele mooie grijstinten verkrijgbaar voor een direct en egaal vergrijsd teak houten uiterlijk.

 

Hoeveel olie heb ik nodig om teak hout te behandelen?

Geen onbelangrijke vraag bij het behandelen van teak hout. Met vele vierkante meters per liter is het fijn om een gunstig verbruik te hebben. Dit draagt bij aan een goede prijs kwaliteit verhouding. Tel daarbij de relatief lange levensduur op en we kunnen we spreken van een duurzame afwerking bij keuze voor Woodex Bioleum olie.

 • Het verbruik is circa 10 tot 12 vierkante meter per liter per laag, bij een gemiddeld verbruik van 80 gram per m²
 • Teknos Woodex Bioleum heeft een gunstig verbruik. Breng maximaal 2 dunne lagen aan 
 • Woodex Bioleum Woodoil komt in verpakkingen van 0,45, 0,9 liter en 9 liter
 • Na aankleuren bevat een blik tot 0,5, 1 en 10 liter olie, afhankelijk van de gekozen kleur

 

Kan ik Teak hout ontgrijzen?

Teak Hout OntgrijzenTeak hout ontgrijzen is mogelijk met oxaalzuur (ook wel ontweringswater genoemd). Dit is een tijdrovende klus, maar geeft wel een goed resultaat. Tijdig onderhoud met een olie op kleur is het enige dat vergrijzing kan voorkomen. Is ontglijden nodig ? Koop dan een middel met een hoog percentage oxaalzuur en volg de aanwijzing op de verpakking op. Zeer goed naspoelen met water, omdat resten zuur van invloed kunnen zijn op bijvoorbeeld de hechting en/of de kleur van de later aan te brengen olie. 

 

Hoe moet ik teak hout olie aanbrengen? 

Eerste laag aanbrengen - Breng de Woodex Bioleum olie aan met een platte kwast met witte of lichte haren voor watergedragen verven. Een grote kwast neemt veel olie op en werkt daarom een stuk sneller. Een kwast van het juiste formaat neemt evenveel of zelfs meer olie op dan een roller. Een roller heeft nog andere nadelen, zoals pluisjes en een slechtere verdeling van pigmenten. Gebruik een roller dus liever niet. Zorg tijdens het aanbrengen van de houtolie dat er geen ‘plassen’ of dikke lagen olie ontstaan. Neem overtollige olie desnoods met een katoenen doek af. Gebruik absoluut geen blokwitter. Deze zijn vaak van slechte kwaliteit waarbij vaak ook haren loslaten. Ondanks het grote oppervlak zijn de haren van een blokkwast vaak kort en in verhouding is er weinig haar gebruikt. Hierom zal een blokwitter maar weinig olie opnemen en afgeven. Laagdikte, ook al is het een dunne laag, is erg belangrijk voor de door de olie geboden bescherming.

Tweede laag aanbrengen - Een tweede laag is enkel nodig bij nieuw hout. Deze kunt u 12 uur na de eerste laag aanbrengen. Schuren tussen de olie lagen is niet nodig. U kunt de kwasten met water schoonmaken en opruimen om te genieten van uw mooie terras, schutting of tuinset. Na 4 dagen is de olie volledig doorgedroogd en belastbaar. Houd u wel het opgegeven verbruik van 10 - 12 vierkante meter per liter aan; laagdikte is namelijk het belangrijkste in een verfsysteem en direct van invloed op de levensduur van de olie en het hout. 

 

Vrijblijvend advies over teak hout behandelen

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of mail ons op [email protected] voor al uw vragen over teak hout behandelen met olie.