• Lorem ipsum

Teak hout behandelen: hoe pak ik dat goed aan? In het onderstaande stuk leest u alles over het behandelen van teak hout. Waarom is het zinvol om teak hout te behandelen? Wat gebruik ik het beste en hoe doe ik dat? Aan het eind is er een uitgebreid stappenplan met veel tips voor het behandelen van teak hout.
 

Waarom toch teak hout behandelen?

Het veel gebruikte teak hout is een duurzame houtsoort die zonder behandeling prima vele jaren mee kan. Dat betekend niet dat behandelen niet zinvol kan zijn. Ook teak hout heeft te lijden onder het Nederlandse klimaat en het is daarom aangeraden om teak hout wel te behandelen. 

Onbehandeld teak zal in de eerste plaats vergrijzen. Vergrijzing kan mooi zijn maar gaat in het geval van teak hout alles behalve egaal. Door teak te behandelen is het mogelijk om de mooie hout kleur te behouden. Bovendien is vochtig hout een goede plek voor algen en mossen om aan te groeien. Een onbehandelde vlonder of tuinmeubel van teak hout kan vocht opnemen. Wanneer het hout in de loop der jaren constant vocht opneemt en weer afstaat - of erger nog, het vocht bevriest - ontstaan zichtbare schade aan het hout. Door het zwellen of krimpen van hout kan teak krom- of scheeftrekken of er ontstaan holle planken en/of scheluw getrokken planken met scheuren en een voelbare verslechterde oppervlak. Dit alles kan voorkomen worden door het hout waterafstotend te behandelen. 

Onbehandeld teak hout zal:

 • Vergrijzen
 • Krom trekken
 • Scheef trekken
 • Er kunnen scheuren ontstaan
 • Een voelbaar ruwer en verslechterd oppervlak
 • Groei van algen en mossen

 

Waarmee kan ik het beste teak hout behandelen?

Teak Hout behandelenTerrassen en vlonders of tuinmeubelen zijn vaak van teak gemaakt. Omdat een terras belopen wordt en er op een stoel gezeten wordt is er maar 1 soort product geschikt om teak te behandelen: een olie.

Een olie is dus anders als een beits geschikt fysiek contact. Een beits zal onder invloed van warmte en druk gaan kleven. Gebruik dit dus absoluut nooit voor meubelen en vlonders. Ook huishoudelijke middeltjes zoals groene zeep zijn niet aan te raden. Niet dat dit niet werkt, maar bescherming tegen vergrijzing geeft het zeker niet en de waterafstotende periode is zeer beperkt. U wilt onderhoud zo lang mogelijk uitstellen.

Een olie is ook zeer gemakkelijk aan te brengen, iedereen kan het, met een mooi en egaal eindresultaat. Een olie werkt extreem waterafstotend. Dit is de voornaamste reden waarom hout behandelen met een olie zo goed werkt. Nat hout zorgt voor allerlei schade, maar hout wat waterafstotend gemaakt is blijft mooi. Wanneer hout niet mag vergrijzen is het nodig om een kleur aan te brengen. Een kleur bevat vaste stoffen - pigmenten - en deze blokkeren heel letterlijk het zonlicht waardoor hout niet vergrijsd of anders verkleurd. Dit geldt voor alle producten en merken, een kleurloze bescherming tegen vergrijzing bestaat niet. De kunst is om een kleur te kiezen die de huidige kleur van het teak zo goed mogelijk benaderd. Wilt u toch bescherming tegen vocht maar wel een vergrijsd uiterlijk? Kies dan uit een van de vele grijstinten.

 

Welk Drywood / Teknos product om Teak hout te behandelen? 

Teak hout behandeld met olie heeft een prachtige matte, natuurlijke uitstraling. Dat komt in de eerste plaats omdat er geen laagje op het hout voel- en zichtbaar is. De Teknos Woodex Bioleum olie is van zeer hoge kwaliteit en maken gebruik van de beste pigmenten voor heldere, natuurlijke kleuren. Het zijn ook de kleuren, de vaste stoffen, die als bescherming tegen verkleuring door zonlicht werken zodat teak hout niet vergrijsd. De prettig verwerkbare Woodex Bioleum op waterbasis heeft een gunstig verbruik wat tussen de 10 en 12 vierkante meter per liter ligt. Dit is zeker niet onbelangrijk daar het vaak om vele vierkante meters gaat. Dan komen we gelijk bij het nadeel van een olie dat deze elke 2 tot 3 jaar weer aangebracht moet worden. Voor vlonders en meubelen is er echt geen ander product mogelijk dan een olie dus het onderhoud ervan moet zo duurzaam mogelijk worden uitgevoerd. Juist omdat deze olie op waterbasis is, strijkt deze erg makkelijk en is daarom zeer prettig te verwerken. Ook de geur is nagenoeg te verwaarlozen en het droogt zeer snel en extreem mat op. Samen met de lange levensduur precies die eigenschappen die nodig zijn bij het behandelen van teak hout in grote oppervlakken of tuinmeubelen met lastig te bereiken plekken.

 • Geeft een zeer fraaie uitstraling aan hout
 • De meest natuurlijke en matte afwerking voor behandelen van teak hout
 • Goede prijs kwaliteit verhouding door gunstig verbruik
 • Trekt diep in (hard) hout
 • UV-licht bestendig, beschermt het hout tegen verwering en vergrijzing
 • Extreem waterafstotend en ademend
 • Watergedragen en niet film vormend
 • Gebaseerd op duurzame grondstoffen (60%)
 • Kan als enige product belopen worden
 • Geeft niet af, scheurt, barst en bladdert niet
 • Beschermd tegen indringen van vuil
 • Geschikt voor buiten 
 • Leverbaar in transparante en semi- dekkende kleuren
 • Top kwaliteit olie uit Finland

     

 

Waar moet ik op letten bij teak behandelen met olie? 

Rensa Terras ReinigerNieuw en bestaand teak moet goed schoon zijn voor het behandelen met olie. Gebruik Teknos Rensa Terras Reiniger om tuinmeubelen en terrassen goed schoon te maken. Dit speciaal ontwikkelde product is gemaakt met biobased bestanddelen en gaat goed samen met Teknos Woodex Bioleum olie op waterbasis voor de beste hechting. Het teak hout frist op en is grondig schoon, de perfecte basis voor een nieuwe laag olie. Het hout moet voldoende droog zijn, en mag maximaal 20% vocht bevatten. Onder normale omstandigheden blijft teak hout ruim onder deze grens. In het geval van nieuw terras of nieuwe meubelen is het verstandig om zo snel mogelijk het teak hout te behandelen met Woodex Bioleum. Zelfs na enkele weken van blootstelling aan weer en wind kunnen er al verkleuringen ontstaan. Wanneer teak hout lange tijd onbehandeld is en vergrijsd is het mogelijk om de originele houtkleur op te halen. Gebruik hiervoor oxaalzuur (ontweringswater) Dit is een flinke klus en kan voorkomen worden door tijdig onderhoud te plegen met een olie op kleur voor bescherming tegen zonlicht. 

 • Onbehandeld nieuw hout goed reinigen, laten drogen en twee lagen olie aanbrengen
 • Reeds geolied hout goed reinigen, laten drogen en 1 laag olie aanbrengen

 

Welke kleuren voor teak hout kan ik kiezen?

We gaan uit van Teknos Bioleum voor deze vraag. U vind alle Teknos Bioleum kleuren voor teak hout op deze pagina. Licht gekleurde transparante afwerkingen hebben weinig pigment en zullen in de basis een kortere levensduur hebben. Elke 2 tot 3 jaar een onderhoudslaag is normaal en nodig. Gelukkig verwerkt de Teknos Woodex Bioleum olie op teak zeer gemakkelijk en is onderhoud een eenvoudige klus. Kleuren kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Daarom verkopen wij kleine verpakkingen van 0,45 liter zodat u een kleine hoeveelheid kunt proberen. Wanneer u het vergrijsde uiterlijk van teak mooi vind is het aan te raden om voor een grijze kleur te kiezen. Behandelen is nog steeds noodzakelijk om schade door vocht en vuil tegen te gaan. Er zijn een aantal hele mooie grijstinten verkrijgbaar voor een direct en egaal vergrijsd teak.

 

Hoeveel olie heb ik nodig om teak hout te behandelen?

Geen onbelangrijke vraag bij behandelen van teak hout. Met vele vierkante meters per liter is het fijn om een gunstig verbruik te hebben. Dit draagt bij aan een goede prijs kwaliteit verhouding. Tel daarbij de relatief lange levensduur op en nu kunnen we spreken van een duurzame afwerking.

 • Het verbruik is circa 10 tot 12 vierkante meter per liter per laag bij een gemiddeld verbruik van 80 gram per m²
 • Teknos Woodex Bioleum heeft een gunstig verbruik. Breng maximaal 2 dunne lagen aan 
 • Woodex Bioleum Woodoil komt in verpakkingen van 0,45, 0,9 liter en 9 liter
 • Na aankleuren bevat een blik tot 0,5, 1 en 10 liter olie, afhankelijk van de gekozen kleur

 

Kan ik Teak hout ontgrijzen?

Teak Hout OntgrijzenTeak hout ontgrijzen is mogelijk met oxaalzuur en wordt ook wel ontweringswater genoemd. Dit is een tijdrovende klus maar geeft wel een goed resultaat. Tijdig onderhoud met een olie op kleur is het enige wat vergrijzing kan voorkomen. Koop een middel met hoog percentage oxaalzuur en volg de aanwijzing op de verpakking zeer goed naspoelen met water omdat resten zuur van invloed kunnen zijn op bijvoorbeeld de hechting en/of kleur. 

 

Hoe moet ik teak hout behandelen? 

Eerste laag aanbrengen - Breng de (Woodex Bioleum) olie met een platte kwast aan met witte of lichte haren voor watergedragen verven. Een grote kwast neemt veel verf op en werkt daarom een stuk sneller. Een kwast van het juiste formaat neemt evenveel of zelfs meer olie op dan een roller. Een roller heeft nog meer nadelen zoals pluisjes en slechte verdeling van pigmenten, gebruik deze niet. Zorg dat er geen ‘plassen’ of dikke lagen ontstaan. Neem overtollige olie desnoods met een katoenen doek af. Gebruik absoluut geen blokwitter. Deze zijn vaak van slecht kwaliteit waarbij de haren loslaten. Ondanks het grote oppervlak zijn de haren vaak kort en in verhouding is er weinig haar gebruikt. Hierom zal een blokwitter maar weinig olie opnemen en afgeven met alle gevolgen van dien. Laagdikte, ook al is het een dunne laag, is erg belangrijk in een systeem.

Tweede laag aanbrengen - Een tweede laag is nodig bij nieuw hout. Deze kunt u 12 uur na de eerste laag aanbrengen. Schuren tussen de olie lagen is niet nodig. U kunt de kwasten met water schoonmaken en direct alles opruimen om te genieten van uw mooie terras, schutting of tuinset. Na 4 dagen is het volledig doorgedroogd en belastbaar. Hou het opgegeven verbruik van 10 - 12 vierkante meter per liter aan. Laagdikte is het belangrijkste in een verfsysteem en direct van invloed op de levensduur. 

 

Vrijblijvend advies over teak hout behandelen

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist op deze website voor al uw vragen over teak hout behandelen.

 

Teak hout behandelen - Veel Gestelde Vragen