• Lorem ipsum

Het populaire, stoere en robuuste steigerhout is gemaakt van vuren. Vuren heeft de lage duurzaamheidsklasse vier en is zeer gevoelig voor blauwschimmel, houtrot en insectenvraat. Het behandelen van steigerhout buiten gaat deze problemen tegen. Het voordeel van behandelen is natuurlijk dat het steigerhout veel langer mooi blijft en het behandelen kan in echt elke gewenste kleur. Lees in dit stuk zelf waarom steigerhout behandelen nodig is en waarmee dat het beste kan. 

Waarom moet ik steigerhout behandelen voor buiten?

Steigerhout wordt steeds vaker gebruikt in en om het huis en is populair dankzij de robuuste en doorleefde uitstraling. Toch is het zeer verstandig om steigerhout te behandelen en dat zit zo: Steigerhout is gemaakt van de fijnspar en kennen we ook als vuren. Vuren is geclassificeerd in lage duurzaamheidsklasse vier. Dit maakt dat vuren snel aangetast kan worden door houtrot en blauwschimmel dat lelijke vlekken veroorzaakt. Na het behandelen van steigerhout is het mogelijk dat het jarenlang beschermd is en het mooie uiterlijk behouden blijft. Steigerhout is ook gevoelig voor vocht. Wanneer vocht in het steigerhout komt en daarna weer verdampt zal het hout om de lange termijn vervormen. Steigerhout zal door het opnemen en afgeven van vocht snel scheuren, torderen, kromtrekken en buigen. Een scheur kan weer meer vocht opnemen en zo kan zelfs houtrot ontstaan. Het behandelen van steigerhout gaat dit allemaal tegen.

 

Waarmee kan ik steigerhout behandelen?

Steigerhout behandelenBij steigerhout maken we onderscheid tussen steigerhout schutting, plantenbak, pergola en overkapping en steigerhout banken, tafels, stoelen en vlonder, oftewel, hout wat wordt belopen en/of op gezeten. Een steigerhout vlonder, tafel of bank kan alleen worden behandeld met een olie. Hier leest u alles over steigerhout behandelen met olie.

Een schutting, overkapping, pergola of plantenbak van steigerhout kunt u het beste behandelen met beits. Geen enkele beits kan niet worden belopen of op worden gezeten maar is wel zeer geschikt voor het behandelen van zogeheten niet maatvast hout. Beits kan onder invloed van warmte en druk gaan kleven met als resultaat dat een steigerhout bank of tafel snel vuil vasthoudt.

  • Beits kan niet worden belopen of op worden gezeten
  • Beits is perfect voor niet maatvast hout zoals schutting, overkapping en plantenbak

Een beits is zeer weersbestendig en geeft een langdurige bescherming tegen vocht. Beits is een dun product en er kan tot wel 12 vierkante meter met een liter behandeld worden. Beits op waterbasis verwerkt zeer gemakkelijk en is daarom het best geschikt voor grote oppervlakken zoals een schutting. Voor het behandelen van steigerhout zijn alle beits kleuren mogelijk. Mooie, warme houttinten of prachtig natuurlijk, zacht grijs of een mooie gitzwarte overkapping, het is allemaal mogelijk. Wanneer steigerhout is behandeld met een goede waterafstotende beits zullen algen, schimmels en mossen geen kans meer krijgen. Immers, vochtig hout is een goede bodem voor deze problemen.

Wanneer beits een beschermende behandeling met beits heeft gehad zal het hout nauwelijks vocht opnemen en afgeven en wordt scheurvorming en het vervormen van hout tegengegaan. 

  • Een goede steigerhoutbeits geeft langdurige bescherming tegen vocht
  • Het behandelen van steigerhout met beits geeft een prachtig uiterlijk
  • Steigerhout behandelen met beits gaat werken en scheuren tegen

 

Wat is de beste steigerhoutbeits? 

Woodstain VVEen goede steigerhoutbeits is Teknos Drywood Woodstain VV. Woodstain VV steigerhoutbeits maakt hout waterafstotend. Hierdoor zullen groene algen, mossen en zwarte vlekken van blauwschimmel geen kans krijgen. Steigerhout behandelen tegen vocht gaat scheuren en kromtrekken van hout tegen. Woodstain VV beits voor steigerhout is ademend en op waterbasis voor een zeer eenvoudige verwerking. De levensduur is zeer goed. Lichte kleuren gaan tot wel twee jaar mee, en donkere kleuren met voldoende laagdikte wel 7 jaar. Hierom heeft Woodstain VV als enige in Nederland het KOMO duurzaamheid keurmerk gekregen. Prijstechnisch is beits de juiste keuze voor grote oppervlakken zoals schuttingen. Het verbruik is tot 12 vierkante meter per liter zeer economisch. De beits hecht goed en trekt zeer diep in steigerhout en laat het robuuste, stoere van steigerhout goed zichtbaar. 

 

Heb ik een primer nodig voor steigerhout beits? 

Woodstain VV is een één pot systeem en kan zo op steigerhout worden aangebracht. Toch is het verstandig om extra bescherming aan te brengen. 

 

Kops hout en zaagkanten beschermen

Wanneer een plank afgekort is is het uiteinde zeer gevoelig voor het opnemen van vocht. Omdat dit hout wat haaks op de stam is gezaagd door de grove structuur veel sneller vocht kan opnemen is het afdichten van een zaagsnede met een speciale sealer zeer belangrijk. Hoe goed een steigerhout beits ook is, het zal nooit zo goed grof hout kunnen dichten omdat het een dun vloeibaar product is. Teknos Drywood Kopse Sealer voor kops hout is een blijvend elastisch, hoog vullend product speciaal voor het dichtzetten van kops hout. Voor de meeste klussen is 1 liter voldoende en het transparante kleurloze product op waterbasis kan al na twee uur worden behandeld met beits. 

  • Elastische, vullende primer speciaal voor kops hout en zaagkanten, steigerhout kan niet zonder
  • Eén liter is meestal ruim voldoende voor een gemiddeld grote klus

 

Houtrot impregneer met biociden 

Voor het voorkomen van houtrot brengt u een laag Teknos Woodex Aqua Base Plus aan. Een watergedragen, overschilderbare impregneer tegen houtrot met biociden die langdurig tegen houtrot beschermd. Zeker wanneer de schutting of overkapping nog gemaakt moet worden is het verstandig om Woodex Aqua Base vóór het monteren aan te brengen. Zo krijgen de delen waar u later niet meer bij kunt meteen een extra goede bescherming. Schuttingen krijgen door grond en planten langdurige vocht belasting en denk eens aan plantenbakken van steigerhout. Hier is houtrot voorkomen echt een slimme zet. 

  • Extra bescherming tegen houtrot voor naaldhout
  • 1 laag aanbrengen, voor of na montage
  • Op waterbasis met zeer prettige en snelle verwerking

 

 

Hoe moet je steigerhout behandelen? 

Steigerhout behandelen met Woodstain VV beits is erg eenvoudig en u hoeft zich alleen aan een paar basisregels te houden. Zorg dat het hout schoon en droog is. Nieuw hout hoeft niet ontvet, maar gebruikte steigerplanken moeten zeer goed schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor onze nieuwe Teknos Rensa Facade biologisch afbreekbare verfreiniger. Op gebruikte planken zit vaak een cementsluier en ander vuil. Dit hecht niet goed aan het steigerhout en daarom zal de beits ook niet aan het hout kunnen hechten. Schuren van nieuw hout hoeft niet, maar mag wel om het mooi glad te maken. Het is erg belangrijk dat scherpe hoeken worden afgerond met een radius van drie tot vier millimeter.

Dek bakstenen, bestrating en vlonders goed af. Het is een misvatting dat gemorste beits op waterbasis eenvoudig met water kan worden schoongemaakt. Integendeel, de beits droogt ontzettend snel en heeft extreem goede indringing en hechting op steen. Schilders en andere vakmensen knoeien ook, maar zorgen ervoor dat dat geen schade aanricht. Gebruik kleden, plastic of zogeheten stucloper. Koop een goede kwaliteit tape die meerdere dagen buiten kan blijven zitten.

Breng het liefst voor montage Drywood Kopse Sealer aan op de zaagkanten en twee uur later kunt u de Woodex Aqua Base Plus met bescherming tegen houtrot aanbrengen. Het aanbrengen van de eerste laag Woodstain VV steigerhoutbeits mag 24 uur na de Woodex Aqua Base aangebracht. Na twee uur droogtijd kan de tweede en laatste laag Woodstain VV worden opgezet. Wanneer u deze droogtijden aan houdt hoeft u tussentijds niet te schuren. Breng alle producten met een grote platte lakkwast voor watergedragen verf aan. Dekkende beits kan met een lakvilt roller aangebracht. Transparante kleuren worden mooier wanneer deze gekwast worden. Lees voor verwerken de technisch merkbladen nog even door, deze vindt u op de productpagina in de webwinkel, rechtsboven onder het kopje informatie. 

Het belangrijkste bij deze producten is laagdikte. Zorg dat u het opgegeven verbruik van gemiddeld tien vierkante meter per liter aanbrengt. Tip: Meet in het begin 2 vierkante meter af en weeg het blik voor en na het beitsen van deze twee vierkante meter. Er zal 200 tot 250 gram minder in het blik moeten zitten. 

 

Vragen over behandelen van steigerhout met beits

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)683263972. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over steigerhout behandelen voor buiten.

Steigerhout behandelen voor buiten
Toon:
Woodstain Mat
Woodstain Mat
De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructies.
€46,25
Woodstain ZG
Woodstain ZG
De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing toepasbaar op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructie
€46,25
Kopse Sealer
Kopse Sealer
Drywood Kopse Sealer is een watergedragen sneldrogende sealer voor kopshout in geveltimmerwerk, houten constructies en voor randafdichting van plaatmateriaal. 
€44,65
Toon: