• Lorem ipsum

Welke trapverf is de beste?

Teknos PoseidonHet predicaat "beste trapverf" kunnen we onszelf natuurlijk niet geven, maar graag vertellen we u hier meer over de watergedragen, sterke krasvaste en slijtvaste houtverf Drywood Poseidon van Teknos. Bij uitstek geschikt voor het verven van houten trappen.

Het Nederlandse Drywood coatings uit Enschede produceerde al sinds begin jaren ’80 verf op waterbasis. Deze jarenlange ervaring met watergedragen houtverf heeft een aantal zeer goede in Nederland ontwikkelde en ook bij de vakman, aannemer en architect bekende houtverf op waterbasis opgeleverd. Teknos, een wereldwijd opererend familiebedrijf uit Finland, zorgt sinds de overname van Drywood voor de productie van deze in Nederland ontwikkelde verven in hypermoderne fabrieken in Scandinavië en Finland. 

Eigenschappen van Teknos Drywood Poseidon:

 • Dekkende houtverf voor binnen en buiten
 • Zeer duurzame glans
 • Zeer lange levensduur
 • Als voor- en aflak te gebruiken en een aparte grondverf
 • Duurzaam elastisch
 • Robuust en krasvast
 • Leverbaar in vrijwel alle dekkende kleuren
 • Stofdroog na 1 uur
 • Op waterbasis

 

Welke Teknos Drywood Poseidon verf voor trappen is er?

 1. Drywood Poseidon Primer - Een goed hechtende grondverf die voor een egale matte basis zorgt.
  Drywood Poseidon primer is een watergedragen matte hechtprimer en zeer geschikt voor trappen. Zowel geschikt voor nieuwbouw- als onderhoudsschilderwerk. Deze prettig verwerkbare grondverf is leverbaar in vrijwel alle dekkende kleuren en heeft een goede vloei en lange open tijd. Bovendien is deze aflak binnen een half uur stofdroog en heeft het een goede vulling. Bijzonder goed te gebruiken om 'bij te vlekken' en plaatselijk te gronden. Bestel een primer altijd in dezelfde kleur als de aflak. Een trap kunt u het beste pas aflakken als de ondergrond geheel op kleur, egaal en mat is. De Poseidon Primer is daarom de perfecte basis voor een zijdeglans of glans aflak. Als u een trap opnieuw in bijvoorbeeld de kleur RAL 9010 wilt schilderen, is 1 laag primer voldoende. Als u bijvoorbeeld van een donkere naar een lichte kleur gaat, zijn twee primer lagen nodig. 

 2. Drywood Poseidon SG - Een sterke zijdeglans verf met zachte uitstraling.
  Drywood Poseidon Zijdeglans is een zijdeglanzende voor- en aflak en wordt het meest gebruikt op trappen. Een zijdeglans is niet te glad om te belopen op sokken en geeft een rustig uiterlijk aan een trap. De verf op waterbasis heeft een bijzonder lange levensduur en is krasvast. Deze prettig verwerkbare, sterke verf is leverbaar in vrijwel alle dekkende kleuren en heeft een strakke uitstraling dankzij de goede vloei en lange open tijd. Bovendien is deze aflak binnen een uur stofdroog en al na een paar uur te belopen, zo kunt u de trap in z’n geheel in 1 keer schilderen, en dezelfde dag nog weer naar boven.
 1. Drywood Poseidon HG - Geeft een luxe uitstraling aan uw trap door de mooie volle glans.
  In een klassieke of oude woning past een hoogglans verf vaak het best. De zeer duurzame Drywood Poseidon Hoogglans heeft een prachtig hoogglanzend oppervlak en behoudt deze uitstraling, kleur en glans voor een lange tijd. Ook is deze hoogglans op waterbasis zeer makkelijk te verwerken en heeft een prachtige vloei voor een superstrak oppervlak. Poseidon Hoogglans droogt zeer snel zodat een trap nog dezelfde dag belopen kan worden. Sterk, krasvast en extreem slijtvast.  

 

Stappenplan voor verven van een trap

Houten Trap BehandelenVeeg en stofzuig de trap schoon. Vergeet de vloer beneden en boven niet, anders komt dat vuil en stof op de trap tijdens het schilderen. Gebruik een huishoudelijk schoonmaakmiddel met warm water om de trap goed schoon te maken en te ontvetten. Spoel na met schoon water om zeep residu te verwijderen. Vooral leuningen en delen die met handen in contact komen, moeten zeer goed ontvet worden. Afnemen met een doek alleen is onvoldoende. Meermaals schrobben met een grove schuurspons is nodig om de door huidvet verweekte verflaag te verwijderen. Ontvetten moet gebeuren vóór het schilderen, zo schuur je geen vet en vuil in de ondergrond. Laat de trap daarna goed drogen. 

Gebruik bij voorkeur een stucloper om vloeren onder en bovenaan de trap af te dekken. Ook grote stukken karton, stevig plastic of een kleed kunnen gebruikt worden. Plak geen tape op de vloer op plekken waar gelopen wordt, omdat de tape dan maar moeilijk verwijderd kan worden. Ook zijn tape resten op een mooie parket of natuurstenen vloer erg moeilijk te verwijderen. Dek ruimschoots af, zo is het niet erg als er wat verf wordt geknoeid, en kunt u zich helemaal concentreren op de trap. Richt ook een stuk hal of huiskamer in, waar u gereedschap en potjes verf op een stucloper kunt neerzetten. Dat geeft genoeg werkruimte en zorgt indirect voor een mooier eindresultaat. 

Schuren is altijd nodig voor het schilderen. Door het oppervlak mat te schuren ontstaat er meer oppervlak, waar de verf goed aan kan hechten. Een v-vormige kras, hoe klein ook, heeft meer oppervlak dan een vlak oppervlak. Gebruik voor grote oppervlakken een schuurmachine. Hoekjes, rondingen en spijlen kunnen met de hand worden geschuurd. Aanbevolen wordt schuurpapier met een korrel tussen de P180 en P220. Is de trap in slechte staat? Ruwe plekken, oude zakkers, druipers en plamuur plekken moeten eerst weggeschuurd worden met schuurpapier met korrel P80 tot P120. Veeg en stofzuig de trap daarna goed schoon. Gebruik eventueel een licht vochtige, niet pluizende doek om het houtwerk af te nemen. Een oude verflaag helemaal kaal schuren is absoluut niet nodig als deze goed vastzit. Schuur alleen kaal daar waar de verf los zit, of als het een ruwe plek is of als er oneffenheden zijn. 

Houten Trap Behandelen

Hoe breng ik grondverf aan op mijn trap? 

Kaal hout heeft altijd 3 lagen verf nodig. Kale delen of geheel nieuwe hardhouten trappen moeten in veel gevallen eerst met een speciale primer of sealer worden behandeld. Veel hard houtsoorten die voor trappen worden gebruikt, bevatten namelijk inhoudstoffen die verkleuringen veroorzaken nadat de verf is opgedroogd. Dit geeft lelijke bruine en gele kringen in het schilderwerk. Alleen kale delen gronden noemt men ook wel bijvlekken, ook wel plaatselijk gronden of een halve schilderbeurt. Als het hout geen inhoudstoffen bevat is bijvlekken of geheel gronden met Drywood Poseidon primer voldoende.

De basis is nu gelegd; de trap is geheel mat geschuurd, stofvrij gemaakt en er is geen kaal hout meer zichtbaar. Nu kunnen eventuele gaatjes en beschadigingen met een lakplamuur worden dichtgemaakt. Gebruik voor grote beschadigingen een blijvend flexibele 2 componenten plamuur. Alle (openstaande) kieren en naden kunnen worden gekit met een acrylaat kit. Een beschadiging in 1 keer goed plamuren is bijna onmogelijk. Ook een professional maakt een tweede ronde om alles goed uit te vullen. Plamuur alleen in een beschadiging, niet eromheen. Dat doet u door het plamuurmes met kracht over een beschadiging heen te halen. Zo hoeft er maar minimaal geschuurd te worden na het plamuren. Gebruik ook alleen fijn schuurpapier. Als er na het plamuren toch is kaal geschuurd, moet dat nog een keer bijgevlekt worden met Poseidon Primer. Voel ook of de trap nog ruwe plekken heeft. Een houtsoort als vuren krijgt vaak wat opstaande vezels als een eerste laag verf is aangebracht. Gebruik hiervoor hetzelfde fijne schuurpapier als voor de geplamuurde delen. 

Schilder de trap nu in zijn geheel met grondverf, Drywood Poseidon Primer. Dit heeft meerdere voordelen. Laagdikte, dekking, gelijkmatige zuiging - zeker als er lakplamuur gebruikt is - en een goede hechting. Gebruik een soepele grote kwast met kunststof haren voor de moeilijk bereikbare plekken. Voor de grote oppervlakten kunt u een lakviltroller gebruiken. Werk niet teveel vooruit met de kwast, want als het kwastwerk al droog is (en dat gaat snel) en er daarna nog overheen gerold wordt, ontstaan er strepen. Werk nat in nat, zoals dat heet. Breng de verf ruim aan. Een van de meest gemaakte fouten is te weinig verf aanbrengen. Goede volle lagen hebben een lange ‘open tijd’, zo worden strepen of vlekken voorkomen. Rol of kwast niet meer door delen die al aan het drogen zijn. Een watergedragen verf moet worden aangebracht, verdeeld en daarna moet er niet meer aangekomen worden voor het mooiste resultaat. 

Een lichte trap die opnieuw een wit tint krijgt is nu klaar om af te schilderen. De dekking is, na het schuren, bijvlekken en 1 grondlaag, voldoende voor het aflakken. Was de trap bijvoorbeeld donkergrijs en wordt deze nu wit? Grote kans dat de grijze laag dan nog doorschemert en dan moet er nog een laag grondverf worden aangebracht. Aflakken gebeurt altijd pas nadat de ondergrond volledig egaal van kleur en textuur is.

Vragen over verven van een houten trap

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)683263972. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over het verven van een houten trap binnen met een dekkende verf.