• Lorem ipsum


Online zijn er een hoop tips en uitleg te vinden over hoe je een trap het beste kunt verven. Toch denken we hier echt een goed advies gemaakt te hebben. Bovendien zijn wij altijd bereikbaar voor een gratis persoonlijk advies op maat, en dat is uniek. Een houten houten trap behandelen in uw huis kunt u gemakkelijk zelf doen. Maar u heeft wel goede producten en het juiste advies nodig. Zo kan het zelfs een leuke klus zijn die veel voldoening geeft. Onze tips van vakmensen uit de praktijk maken uw trap nog strakker en duurzamer, lees hier hoe. 

Kan ik makkelijk zelf mijn houten trap behandelen? 

Ja, echt iedereen kan een houten trap behandelen. Het is vaak geen kleine klus, maar we hopen u hier enthousiast te maken. Een trap is vaak het eerste wat men tegenkomt in een woning en daarmee is een trap, na de voordeur al snel een visitekaartje van het huis. 

 • Een trap zelf verven is niet moeilijk
 • Een watergedragen trapverf droogt snel, u kunt dezelfde dag naar boven
 • Met een goede verf is het eenvoudig werken en geeft een zeer strak resultaat
 • Goede trapverf is sterk en verkleurt niet


Wat zijn de eigenschappen van een goede trapverf?

Een trap wordt elke dag meermaals belopen en moet dus met een sterke trapverf worden geschilderd. Een verf die slijtvast is maar ook tegen een stootje kan. Met zo’n groot oppervlak is een prettige verwerking belangrijk en het is fijn als de trap dezelfde dag weer belopen kan worden. Al deze eigenschappen en meer vindt u terug in houtverf op waterbasis. Een van de meest duidelijke verschillen tussen waterbasis of terpentine basis is dat de verf op waterbasis niet verkleurt. Verf op terpentine basis mag sinds 2010 geen bepaalde hulpstoffen meer bevatten en vergeeld daarom zeer snel, soms al binnen enkele weken. En dan gek genoeg, met name op donkere plekken, zoals een trappenhuis.

Een andere goede reden voor het kiezen van een watergedragen verf is dat deze sterker is. Een veelgehoorde misvatting is dat verf op terpentine basis sterker is dan verf op waterbasis. Tegenwoordig is het tegendeel waar: verf op waterbasis is zeer sterk en slijtvast. Over slijtage hoeft u zich helemaal geen zorgen meer te maken met verven op waterbasis, het zijn andere oorzaken die het nodig maken om een trap na een aantal jaar weer opnieuw te schilderen. Een verf op waterbasis kan bovendien heel snel weer belopen worden. Dat betekend geen gedoe meer met trede om trede schilderen en zo is de klus in minder tijd geklaard. 

 • Verf op waterbasis is heel erg sterk en slijtvast
 • Verf op waterbasis verkleurt niet
 • Verf op waterbasis is zeer makkelijk aan te brengen
 • Verf op waterbasis droogt heel snel

   

De beste trapverf en gemakkelijk in gebruik?

Teknos PoseidonDe titel beste trapverf kunnen we onszelf natuurlijk niet geven maar graag vertellen we u meer over de goede watergedragen houtverf Drywood Poseidon van Teknos. Het Nederlandse Drywood coatings uit Enschede produceert al sinds begin jaren ’80 goede verf op waterbasis. Die jarenlange ervaring met houtverf voor de vakman heeft voor een aantal zeer goede en bekende producten gezorgd. De chemie gigant Teknos uit Finland zorgt sinds de overname voor de productie van deze in Nederland ontwikkelde verven in hypermoderne fabrieken in Scandinavië en Finland. Drywood Poseidon is een zeer bekende naam in bouwend Nederland en wordt regelmatig voorgeschreven door architecten en hout producenten. 

 • Zeer duurzame glans
 • Zeer lange levensduur
 • Primer en isolerende primer
 • Als voor- en aflak te gebruiken
 • Duurzaam elastisch
 • Robuust en krasvast
 • Chemicaliën bestendig
 • Leverbaar in vrijwel alle dekkende kleuren
 • Stofdroog na 1 uur
 • Goed bestendig tegen huidvet

Welke Teknos Drywood Poseidon varianten zijn er?

 1. Drywood Poseidon Sealer - Een primer om verkleuringen door inhoudstoffen uit kaal (hard)hout tegen te gaan. 
  Drywood Poseidon Sealer wordt gebruikt om verkleuring door inhoudstoffen uit het hout tegen te gaan. Enkele hardhoutsoorten kunnen ‘doorbloeden’. Dat verdient wat uitleg. In sommige tropisch hardhoutsoorten - vaak de soorten die voor een trap gebruikt worden - is het zo dat wanneer deze geschilderd worden met een watergedragen verf dat er bruine verkleuringen zichtbaar worden. Dit is met name zichtbaar bij lichte kleuren, maar in sommige gevallen ook zichtbaar bij een redelijk donkere kleur als grijs. Dit moet worden afgesloten met een sealer. Wanneer er in lichte mate sprake is van doorbloeden is 1 laag voldoende, anders is een tweede laag noodzakelijk. Poseidon sealer is aanbevolen op nieuwe hardhouten trappen, op MDF betimmeringen, zeker de kopse kanten en wanneer er door schuren kale plekken zijn ontstaan. Dit is een typische plek waar verkleuringen zichtbaar worden. Makkelijk om te gebruiken voor het 'bijvlekken’, het plaatselijk gronden van kaal geschuurde delen, ook wel een halve schilderbeurt genoemd. Een trap sealen met twee lagen Poseidon Sealer is een hoop werk, maar tevens een zeer degelijke primer laag en komt de levensduur en natuurlijk het eindresultaat ten goede. Alleen in wit en lichte kleuren verkrijgbaar.                        
 1. Drywood Poseidon Primer - Een goed hechtende grondverf die voor een egale matte basis zorgt.
  Drywood Poseidon primer is een watergedragen matte hechtprimer en zeer geschikt voor trappen. Poseidon Primer is geschikt voor nieuwbouw- en onderhoudsschilderwerk. Deze prettig verwerkbare grondverf is leverbaar in vrijwel alle dekkende kleuren en heeft een goede vloei en lange open tijd. Bovendien is deze aflak binnen een half uur stofdroog en heeft het een goede vulling. Bijzonder goed te gebruiken om 'bij te vlekken' en plaatselijk te gronden. Bestel een primer altijd in dezelfde kleur als de aflak. Een trap kunt u het beste pas aflakken wanneer de ondergrond geheel op kleur, egaal en mat is. De Poseidon Primer is de perfecte basis voor een zijdeglans of glans aflak. Wanneer u een trap opnieuw in bijvoorbeeld de kleur RAL 9010 wilt schilderen is 1 laag primer voldoende. Wanneer u bijvoorbeeld van een donkere naar een lichte kleur gaat zijn twee primer lagen nodig. 

 2. Drywood Poseidon SG - Een sterke zijdeglans verf met zachte uitstraling.
  Drywood Poseidon Zijdeglans is een zijdeglanzende voor- en aflak en meest gebruikt op trappen. Een zijdeglans is niet te glad om te belopen op sokken en geeft een rustig uiterlijk aan een trap. De verf op waterbasis heeft een bijzonder lange levensduur en is krasvast. Deze prettig verwerkbare, sterke verf is leverbaar in vrijwel alle dekkende kleuren en heeft een strakke uitstraling dankzei de goede vloei en lange open tijd. Bovendien is deze aflak binnen een uur stofdroog en al na een paar uur te belopen, zo kunt u de trap in z’n geheel in 1 keer schilderen, en diezelfde dag nog naar boven.
 1. Drywood Poseidon HG - Geeft een luxueuze uitstraling aan uw trap door de mooie volle glans.
  In een klassieke of oude woning past een hoogglans verf vaak het best. De zeer duurzame Drywood Poseidon Hoogglans heeft een prachtig hoogglanzend oppervlak en behoud de uitstraling, kleur en glans voor een lange tijd. Ook is deze hoogglans op waterbasis zeer makkelijk te verwerken en heeft een prachtige vloei voor een superstrak oppervlak. Ook droogt Poseidon Hoogglans zeer snel zodat een trap dezelfde dag nog belopen kan worden. Sterk, krasvast en extreem slijtvast.  

 

Wat zijn de populaire trapverf kleuren?

Veelgebruikte wit en grijstinten zijn:

 • RAL 9010 zuiver wit  
 • RAL 9016 Signaal wit.  
 • RAL 9001 Creme wit  
 • RAL 7023 betongrijs  
 • RAL 7016 Antracietgrijs

Hoeveel trapverf heb ik nodig? 

We gaan even uit van Poseidon verf. Het verbruik is circa 9 vierkante meter per liter bij een gemiddelde droge laagdikte van 35 μm. Leverbaar in 2,5 liter en 1 liter verpakkingen. Reken dus uit hoeveel m2 u ongeveer heeft en denk ook aan hoeveel lagen u gaat aanbrengen.

Waar aan denken voor een trap verven?

Houten Trap BehandelenVeeg en stofzuig de trap schoon, vergeet de vloer beneden en boven niet, anders komt dat vuil en stof op de trap tijdens het werken. Gebruik een huishoudelijk schoonmaakmiddel met warm water om de trap goed schoon te maken en te ontvetten, was na met schoon water om zeep residu te verwijderen. Vooral de leuningen en delen die met handen in contact komen zoals een staander moeten zeer goed ontvet worden. Afnemen met een doek is echt onvoldoende. Meermaals schrobben met een grove schuurspons is nodig om de verweekte verflaag door huidvet te verwijderen. Ontvetten gebeurd vóór het schilderen, zo schuur je geen vet en vuil in de ondergrond. Laat de trap drogen. 

Gebruik bij voorkeur zogeheten stucloper om vloeren onder en bovenaan de trap af te dekken. Ook grote stukken karton, stevig plastic of een kleed kunnen gebruikt worden. Plak zeker geen tape op de vloer op plekken waar gelopen wordt, de tape kan dan maar moeilijk verwijderd worden, en tape resten op een mooie parket of natuursteen vloer zijn erg moeilijk te verwijderen. Dek ruimschoots af, zo is het niet erg als er wordt geknoeid, en kunt u zich concentreren op de trap. Richt ook een stuk hal of huiskamer in waar u gereedschap en potjes verf op stucloper kunt neerzetten, dat geeft genoeg werkruimte om de trap en zorgt indirect voor een mooier eindresultaat. 

Voor het schilderen is schuren altijd nodig. Door het oppervlak mat te schuren ontstaat er op micro niveau veel meer oppervlak. Een v-vormige kras, hoe klein ook heeft meer oppervlak dan een vlak oppervlak. Als er meer oppervlak is, kan de verf zich aan meer oppervlak hechten. Gebruik voor grote delen een schuurmachine en voor hoekjes, rondingen en spijlen kunnen met de hand worden gedaan. Schuurpapier met een korrel tussen de P180 en P220 is aanbevolen. Is de trap in slechte staat? Ruwe plekken, oude zakkers, druipers en plamuur plekken moeten eerst weggeschuurd met korrel P80 tot P120. Veeg en stofzuig de trap nu goed schoon. Gebruik eventueel een licht vochtige, niet pluizende doek om het houtwerk af te nemen. Een oude verflaag helemaal kaal schuren is absoluut niet nodig als deze goed vastzit. Schuur alleen kaal daar waar de verf los zit, als het een ruwe plek is, of als er oneffenheden zijn. 

Hoe breng ik grondverf aan op mijn trap? 

Kaal hout heeft altijd 3 lagen verf nodig. Kale delen of geheel nieuwe hardhouten trappen moeten in veel gevallen eerst met Drywood Poseidon Sealer worden behandeld. Veel houtsoorten bevatten inhoudstoffen die verkleuringen veroorzaken nadat de verf is opgedroogd. Dit geeft lelijke bruine en gele kringen in het schilderwerk. Alleen kale delen gronden noemt men ook wel bijvlekken, plaatselijk gronden of een halve schilderbeurt. Wanneer het hout geen inhoudstoffen bevat is bijvlekken of geheel gronden met Drywood Poseidon primer voldoende.

De basis is nu gelegd, de trap is geheel mat geschuurd, stofvrij en er is geen kaal hout meer. Nu kunnen eventuele gaatjes en beschadigingen met een lakplamuur worden dichtgemaakt. Gebruik voor grote beschadigingen een blijvend flexibele 2 componenten plamuur. Alle (openstaande) kieren en naden kunnen worden gekit met een acrylaat kit. Een beschadiging in 1 keer goed plamuren is bijna onmogelijk. Ook een professional maakt een tweede ronde om alles goed uit te vullen. Plamuur alleen in een beschadiging, niet eromheen. Dat doet u door het plamuurmes met kracht over een beschadiging heen te halen. Zo hoeft er minimaal geschuurd te worden na het plamuren. Gebruik alleen een fijn schuurpapier. Wanneer er na het plamuren er toch is kaal geschuurd is moet dat nog een keer bijgevlekt met Poseidon Primer of Sealer. Voel ook of de trap nog ruwe plekken heeft. Een houtsoort als vuren krijgt wat opstaande vezels als het een eerste laag verf heeft gekregen. Gebruik hetzelfde fijne schuurpapier als voor de geplamuurde delen. 

Houten Trap Behandelen

Schilder de trap nu in zijn geheel met Drywood Poseidon Grondverf. Dit heeft meerdere voordelen. Laagdikte, dekking, gelijkmatige zuiging - zeker wanneer er lakplamuur gebruikt is - en goede hechting. Gebruik een soepele grote kwast met kunststof haren voor de moeilijk bereikbare plekken, voor de grote delen met een lakviltroller. Werk niet teveel vooruit met de kwast, als het kwast werk al droog is (en dat gaat snel) en daarna wordt er nog overheen gerold, ontstaan er strepen. Werk nat in Nat zoals dat heet. Breng de verf ruim aan. Een van de meest gemaakte fouten is te weinig verf aanbrengen. Goede volle lagen hebben een lange ‘open tijd’, zo worden strepen of vlekken voorkomen. Rol of kwast niet meer door delen die al aan het drogen zijn.  Een watergedragen moet worden aangebracht, verdeeld en daarna niet meer aankomen voor het mooiste resultaat. 

Een lichte trap die opnieuw een wit tint krijgt is nu klaar om af te schilderen. De dekking is na het schuren, bijvlekken en 1 grondlaag is voldoende voor het aflakken. Was de trap bijvoorbeeld donkergrijs en wordt nu wit? Grote kans dat de grijze laag nog doorschemert en moet er nog een laag grondverf worden aangebracht. Aflakken gebeurd altijd pas nadat de ondergrond volledig egaal van kleur en textuur is.

Wist u dat:is het u wel eens opgevallen dat verven in de bouwmarkt altijd van extra dekkende kwaliteit zijn. Of dubbeldekkend en in 1 keer dekkend. Waarom ziet u deze termen nooit op de professionele blikken terug? Een schilder gaat pas afwerken als de ondergrond al geheel egaal van kleur is. Dekkend maken gebeurd met grondverf, al dan niet in twee lagen, net wat er nodig voor is. Ondanks dat professionele verven toch al extreem goede dekkracht hebben. Met een goede ondergrond kunt u zich helemaal concentreren op het netjes aanbrengen van de afwerklaag. 

 

Hoe kan ik het beste mijn trap aflakken?

De laatste laag kan nu worden aangebracht. Drywood Poseidon is er in een zijdeglans- en een hoogglans variant. De trap verven met een hoog- of zijdeglans gaat hetzelfde als met gronden. Nog een laatste keer de trap stofferen of stofzuigen en er kan geschilderd worden. Breng de verf ruim aan en werk nat in nat. Zorg dat de ruimte niet te warm is tijdens het schilderen, zo kan de verf extra mooi vloeien. Na een paar uur drogen kan de trap op sokken belopen worden. De treden om en om schilderen of zelfs ergens anders slapen is verleden tijd. 


Vrijblijvend advies voor houten trap behandelen nodig?

Bel of stuur een whatsapp bericht naar ons op +31(0)6 - 832 639 72 of mail naar [email protected] en wij staan u graag te woord. 

 

Toon:
Poseidon SG
Poseidon SG
Teknos Drywood Poseidon Zijdeglans is een dekkende watergedragen verf met zeer lange open tijd voor fraaie verwerking en strak eindresultaat op voorbehandelde (houten) ondergronden voor buiten- en binnentoepassing.
€69,95
Poseidon HG
Poseidon HG
Drywood Poseidon Hoogglans is een watergedragen hybride verf voor houten ondergronden, binnen en buiten. De zeer duurzame Drywood Poseidon Hoogglans heeft een prachtig hoogglanzend oppervlak en behoud de uitstraling, kleur en glans voor een lange tijd.
€60,35
Poseidon Sealer
Poseidon Sealer
Poseidon Sealer wordt gebruikt als grondlaag op bloedende houtsoorten en hout met verkleuringen voor binnen- en buitentoepassing op geveltimmerwerk, deuren en overige houten betimmeringen. Poseidon sealer verwerkt net zo makkelijk als een gewone primer.
€101,40
Toon: