• Lorem ipsum

Houten trap behandelen - Veel Gestelde Vragen

Een houten trap behandelen is een serieuze klus. Maar wij zij er van overtuigd dat met een goed advies en goede producten iedereen deze klus tot een prachtig eindresultaat kan brengen. Bent u benieuwd hoe een professional een trap verft? Lees hier hoe.

 

 

Welke trapverf is het beste?

Teknos PoseidonDe titel beste trapverf kunnen we onszelf natuurlijk niet geven maar graag vertellen we u meer over de goede watergedragen houtverf Drywood Poseidon van Teknos. Het Nederlandse Drywood coatings uit Enschede produceert al sinds begin jaren ’80 goede verf op waterbasis. Die jarenlange ervaring met houtverf voor de vakman heeft voor een aantal zeer goede en bekende producten gezorgd. De chemie gigant Teknos uit Finland zorgt sinds de overname voor de productie van deze in Nederland ontwikkelde verven in hypermoderne fabrieken in Scandinavië en Finland. Drywood Poseidon is een zeer bekende naam in bouwend Nederland en wordt regelmatig voorgeschreven door architecten en hout producenten. 

 • Zeer duurzame glans
 • Zeer lange levensduur
 • Primer en isolerende primer
 • Als voor- en aflak te gebruiken
 • Duurzaam elastisch
 • Robuust en krasvast
 • Chemicaliën bestendig
 • Leverbaar in vrijwel alle dekkende kleuren
 • Stofdroog na 1 uur
 • Goed bestendig tegen huidvet

Welke Teknos Drywood Poseidon varianten zijn er?

 1. Drywood Poseidon Sealer - Een primer om verkleuringen door inhoudstoffen uit kaal (hard)hout tegen te gaan. 
  Drywood Poseidon Sealer wordt gebruikt om verkleuring door inhoudstoffen uit het hout tegen te gaan. Enkele hardhoutsoorten kunnen ‘doorbloeden’. Dat verdient wat uitleg. In sommige tropisch hardhoutsoorten - vaak de soorten die voor een trap gebruikt worden - is het zo dat wanneer deze geschilderd worden met een watergedragen verf dat er bruine verkleuringen zichtbaar worden. Dit is met name zichtbaar bij lichte kleuren, maar in sommige gevallen ook zichtbaar bij een redelijk donkere kleur als grijs. Dit moet worden afgesloten met een sealer. Wanneer er in lichte mate sprake is van doorbloeden is 1 laag voldoende, anders is een tweede laag noodzakelijk. Poseidon sealer is aanbevolen op nieuwe hardhouten trappen, op MDF betimmeringen, zeker de kopse kanten en wanneer er door schuren kale plekken zijn ontstaan. Dit is een typische plek waar verkleuringen zichtbaar worden. Makkelijk om te gebruiken voor het 'bijvlekken’, het plaatselijk gronden van kaal geschuurde delen, ook wel een halve schilderbeurt genoemd. Een trap sealen met twee lagen Poseidon Sealer is een hoop werk, maar tevens een zeer degelijke primer laag en komt de levensduur en natuurlijk het eindresultaat ten goede. Alleen in wit en lichte kleuren verkrijgbaar.                        
 1. Drywood Poseidon Primer - Een goed hechtende grondverf die voor een egale matte basis zorgt.
  Drywood Poseidon primer is een watergedragen matte hechtprimer en zeer geschikt voor trappen. Poseidon Primer is geschikt voor nieuwbouw- en onderhoudsschilderwerk. Deze prettig verwerkbare grondverf is leverbaar in vrijwel alle dekkende kleuren en heeft een goede vloei en lange open tijd. Bovendien is deze aflak binnen een half uur stofdroog en heeft het een goede vulling. Bijzonder goed te gebruiken om 'bij te vlekken' en plaatselijk te gronden. Bestel een primer altijd in dezelfde kleur als de aflak. Een trap kunt u het beste pas aflakken wanneer de ondergrond geheel op kleur, egaal en mat is. De Poseidon Primer is de perfecte basis voor een zijdeglans of glans aflak. Wanneer u een trap opnieuw in bijvoorbeeld de kleur RAL 9010 wilt schilderen is 1 laag primer voldoende. Wanneer u bijvoorbeeld van een donkere naar een lichte kleur gaat zijn twee primer lagen nodig. 

 2. Drywood Poseidon SG - Een sterke zijdeglans verf met zachte uitstraling.
  Drywood Poseidon Zijdeglans is een zijdeglanzende voor- en aflak en meest gebruikt op trappen. Een zijdeglans is niet te glad om te belopen op sokken en geeft een rustig uiterlijk aan een trap. De verf op waterbasis heeft een bijzonder lange levensduur en is krasvast. Deze prettig verwerkbare, sterke verf is leverbaar in vrijwel alle dekkende kleuren en heeft een strakke uitstraling dankzei de goede vloei en lange open tijd. Bovendien is deze aflak binnen een uur stofdroog en al na een paar uur te belopen, zo kunt u de trap in z’n geheel in 1 keer schilderen, en diezelfde dag nog naar boven.
 1. Drywood Poseidon HG - Geeft een luxueuze uitstraling aan uw trap door de mooie volle glans.
  In een klassieke of oude woning past een hoogglans verf vaak het best. De zeer duurzame Drywood Poseidon Hoogglans heeft een prachtig hoogglanzend oppervlak en behoud de uitstraling, kleur en glans voor een lange tijd. Ook is deze hoogglans op waterbasis zeer makkelijk te verwerken en heeft een prachtige vloei voor een superstrak oppervlak. Ook droogt Poseidon Hoogglans zeer snel zodat een trap dezelfde dag nog belopen kan worden. Sterk, krasvast en extreem slijtvast.  

  

 

 

 

Hoe moet ik een trap voorbereiden?

Houten Trap BehandelenVeeg en stofzuig de trap schoon, vergeet de vloer beneden en boven niet, anders komt dat vuil en stof op de trap tijdens het werken. Gebruik een huishoudelijk schoonmaakmiddel met warm water om de trap goed schoon te maken en te ontvetten, was na met schoon water om zeep residu te verwijderen. Vooral de leuningen en delen die met handen in contact komen zoals een staander moeten zeer goed ontvet worden. Afnemen met een doek is echt onvoldoende. Meermaals schrobben met een grove schuurspons is nodig om de verweekte verflaag door huidvet te verwijderen. Ontvetten gebeurd vóór het schilderen, zo schuur je geen vet en vuil in de ondergrond. Laat de trap drogen. 

Gebruik bij voorkeur zogeheten stucloper om vloeren onder en bovenaan de trap af te dekken. Ook grote stukken karton, stevig plastic of een kleed kunnen gebruikt worden. Plak zeker geen tape op de vloer op plekken waar gelopen wordt, de tape kan dan maar moeilijk verwijderd worden, en tape resten op een mooie parket of natuursteen vloer zijn erg moeilijk te verwijderen. Dek ruimschoots af, zo is het niet erg als er wordt geknoeid, en kunt u zich concentreren op de trap. Richt ook een stuk hal of huiskamer in waar u gereedschap en potjes verf op stucloper kunt neerzetten, dat geeft genoeg werkruimte om de trap en zorgt indirect voor een mooier eindresultaat. 

Voor het schilderen is schuren altijd nodig. Door het oppervlak mat te schuren ontstaat er op micro niveau veel meer oppervlak. Een v-vormige kras, hoe klein ook heeft meer oppervlak dan een vlak oppervlak. Als er meer oppervlak is, kan de verf zich aan meer oppervlak hechten. Gebruik voor grote delen een schuurmachine en voor hoekjes, rondingen en spijlen kunnen met de hand worden gedaan. Schuurpapier met een korrel tussen de P180 en P220 is aanbevolen. Is de trap in slechte staat? Ruwe plekken, oude zakkers, druipers en plamuur plekken moeten eerst weggeschuurd met korrel P80 tot P120. Veeg en stofzuig de trap nu goed schoon. Gebruik eventueel een licht vochtige, niet pluizende doek om het houtwerk af te nemen. Een oude verflaag helemaal kaal schuren is absoluut niet nodig als deze goed vastzit. Schuur alleen kaal daar waar de verf los zit, als het een ruwe plek is, of als er oneffenheden zijn. 

 

 

 

 

Houten Trap Behandelen

Hoe breng ik grondverf aan op mijn trap? 

Kaal hout heeft altijd 3 lagen verf nodig. Kale delen of geheel nieuwe hardhouten trappen moeten in veel gevallen eerst met Drywood Poseidon Sealer worden behandeld. Veel houtsoorten bevatten inhoudstoffen die verkleuringen veroorzaken nadat de verf is opgedroogd. Dit geeft lelijke bruine en gele kringen in het schilderwerk. Alleen kale delen gronden noemt men ook wel bijvlekken, plaatselijk gronden of een halve schilderbeurt. Wanneer het hout geen inhoudstoffen bevat is bijvlekken of geheel gronden met Drywood Poseidon primer voldoende.

De basis is nu gelegd, de trap is geheel mat geschuurd, stofvrij en er is geen kaal hout meer. Nu kunnen eventuele gaatjes en beschadigingen met een lakplamuur worden dichtgemaakt. Gebruik voor grote beschadigingen een blijvend flexibele 2 componenten plamuur. Alle (openstaande) kieren en naden kunnen worden gekit met een acrylaat kit. Een beschadiging in 1 keer goed plamuren is bijna onmogelijk. Ook een professional maakt een tweede ronde om alles goed uit te vullen. Plamuur alleen in een beschadiging, niet eromheen. Dat doet u door het plamuurmes met kracht over een beschadiging heen te halen. Zo hoeft er minimaal geschuurd te worden na het plamuren. Gebruik alleen een fijn schuurpapier. Wanneer er na het plamuren er toch is kaal geschuurd is moet dat nog een keer bijgevlekt met Poseidon Primer of Sealer. Voel ook of de trap nog ruwe plekken heeft. Een houtsoort als vuren krijgt wat opstaande vezels als het een eerste laag verf heeft gekregen. Gebruik hetzelfde fijne schuurpapier als voor de geplamuurde delen. 

Schilder de trap nu in zijn geheel met Drywood Poseidon Grondverf. Dit heeft meerdere voordelen. Laagdikte, dekking, gelijkmatige zuiging - zeker wanneer er lakplamuur gebruikt is - en goede hechting. Gebruik een soepele grote kwast met kunststof haren voor de moeilijk bereikbare plekken, voor de grote delen met een lakviltroller. Werk niet teveel vooruit met de kwast, als het kwast werk al droog is (en dat gaat snel) en daarna wordt er nog overheen gerold, ontstaan er strepen. Werk nat in Nat zoals dat heet. Breng de verf ruim aan. Een van de meest gemaakte fouten is te weinig verf aanbrengen. Goede volle lagen hebben een lange ‘open tijd’, zo worden strepen of vlekken voorkomen. Rol of kwast niet meer door delen die al aan het drogen zijn.  Een watergedragen moet worden aangebracht, verdeeld en daarna niet meer aankomen voor het mooiste resultaat. 

Een lichte trap die opnieuw een wit tint krijgt is nu klaar om af te schilderen. De dekking is na het schuren, bijvlekken en 1 grondlaag is voldoende voor het aflakken. Was de trap bijvoorbeeld donkergrijs en wordt nu wit? Grote kans dat de grijze laag nog doorschemert en moet er nog een laag grondverf worden aangebracht. Aflakken gebeurd altijd pas nadat de ondergrond volledig egaal van kleur en textuur is.