• Lorem ipsum

Hout behandelen met beits is zeker niet moeilijk. Elke doe-het-zelver kan het. U moet natuurlijk wel een paar basis beginselen goed in de gaten houden. Of het nu een blokhut, schuur, schutting of veranda is, met de beitsen van Teknos / Drywood bent u verzekerd van een A-kwaliteit beits.

Hout behandelen met een beits?

Hout beitsen betekent uw hout beschermen. Het zijn de pigmenten, de vaste stoffen, in een beits die UV-licht blokkeren en verkleuring of vergrijzing van het hout tegengaan. Hout dat zonder kleur is afgewerkt zal onherroepelijk veranderen van kleur; het wordt lichter of donkerder of zelfs grauw, grijs en zwart of erger nog, een combinatie van allemaal. Wanneer het hout in een fraaie kleur gebeitst wordt zal het tegen verkleuring beschermd zijn.

Een beits zorgt er ook voor dat het hout gevoed wordt. De beits dringt diep in het hout en zorgt dat het hout niet scheurt of splijt door weersinvloeden. Drywood beits maakt het hout extreem waterafstotend. Zo krijgen schimmels geen vat en wordt houtrot voorkomen. Ook kan vuil zich moeilijk aan het hout hechten. Het mooie van een beits is ook dat het de (grove) voelbare structuur en nerf van het hout intact laat. Het hout blijft ruw aanvoelen en dat is zeker bij sommige houtsoorten of toepassingen, zoals een schutting of schuur, juist wenselijk. Hout dat al glad is, krijgt evengoed een mooie uitstraling met beits. Kortom, beits is een zeer goede keuze voor bescherming en verfraaiing van hout. 

 • Een beits verfraait
 • Het laat de houtstructuur en nerf intact
 • Beschermt tegen vuil
 • Voedt het hout
 • Maakt hout waterafstotend 


Welke Drywood / Teknos beits voor hout ? 

Woodstain VV

U hebt nog geen beits gekocht? Kies dan voor A-kwaliteit beits van Drywood. Hout behandelen kan duur uitvallen, want vaak gaat het vaak om grote oppervlakken. Met een gunstig verbruik en dunne lagen is beits prijstechnisch vaak een goede keuze. Nieuw hout is met 2 beits lagen klaar en beschermd. Dat scheelt tijd en geld. Wie goede producten koopt, hoeft minder vaak opnieuw te behandelen en is verzekerd van hout dat lange tijd in topconditie blijft. Bij onderhoud is er slechts 1 laag beits nodig.

Drywood Woodstain VV beits is in een groot aantal kleuren verkrijgbaar en in een matte of zijdeglanzende variant. Wij zijn gespecialiseerd in de beits van Drywood. Deze is ontwikkeld in Nederland in hoogtechnologische laboratoria en getest onder extreme omstandigheden. Let bij het kopen van een beits ook op de verwerking. De watergedragen Woodstain beitsen zijn zeer gemakkelijk aan te brengen en er hoeft bij nieuw hout niet geschuurd te worden. Zo wordt een tuinhuis, veranda of steigerhout behandelen een leuke bezigheid. Woodstain VV is een goede steigerhout beits, maar let op: geen enkele beits is geschikt voor op meubels of vlonder. Hout waarop gezeten wordt of belopen wordt kan alleen behandeld worden met een olie, bijvoorbeeld Drywood Bioleum Woodoil of Woodex Bioleum Woodoil.

Alle kleurloze en gekleurde Woodstain beitsen zijn er als eerst in twee variaties. Woodstain beits mat en Woodstain beits zijdeglans. Beide zijn ademend en geven dezelfde bescherming, uw keuze komt aan op smaak. Drywood Woodstain VV Mat en Zijdeglans zijn semi film vormend. Dat betekend dat de beits diep in het hout trekt, maar er aan het oppervlak toch een hele dunne filmlaag voelbaar is en bij de zijdeglans variant is dit meer zichtbaar dan bij de matte variant. 

 

Hoe moet ik hout beitsen en een natuurlijke uitstraling behouden?

Hout is natuurlijk een prachtig materiaal en veel mensen kiezen voor een houttint. De kleurpigmenten zijn nodig om UV-straling, -en daarmee verkleuring- tegen te gaan. Zonder deze pigmenten veranderd hout ook van kleur, maar dan op een minder fraaie manier. We zouden hout buiten het liefst zo onzichtbaar mogelijk behandelen, helaas is dit onmogelijk. Gebruik Woodstain VV die is verkrijgbaar in een groot aantal prachtige hout beits kleuren met de kleur D761 als lichtste hout variant. Op onze gevelbekleding kleurenwaaier voor Woodstain VV ziet u wat een kleur op licht hout en op donker hout doet. Transparante houtkleuren geven het hout de minst lange bescherming omdat er maar weinig pigment is toegevoegd en heeft eerder onderhoud nodig ten opzichte van donkere of dekkende kleuren. Een lichte transparante kleur laat veel van de ‘tekening’ van het hout zien. Groeiringen, vlam tekening en noesten zijn bij lichte kleuren duidelijk zichtbaar. De lichte kleuren komen het dichtst in de buurt van de originele houtkleur. 

 

Kan ik transparante beitsen met donkere kleuren? 

Met Woodstain VV is er ook in semi dekkende beits kleuren. Deze laten nog steeds iets van het originele hout zichtbaar, zij het minder dan een transparante kleur. Semi dekkende kleuren worden vaak gebruikt voor een natuurlijke look maar met een eigentijdse kleur, vaak in pastel en grijs tinten. Bekijk ook zeker de semi dekkende warme beits kleuren. Ook houttinten, maar dan net even anders. Ook semi dekkende kleuren zijn er in matte beits en zijdeglanzende beits. Bij het behandelen met Woodstain beits blijft de structuur van het hout voel- en zichtbaar.

 

Wat is de beste bescherming van hout met beits?

Hout BeschermenEen dekkende beits geeft de beste bescherming tegen UV straling. Dit is tegelijk ook de meest verkochte variant dankzei de populaire gitzwarte beits. Woodstain VV Gitzwart, oftewel RAL 9005 wordt heel veel gebruikt als beits voor het behandelen van schuttingen, buitenverblijven, overkappingen, rabat, potdeksel planken, houtconstructies, gevelbetimmering enzovoorts. Zeker de combinatie van houten palen en houtconstructies in een prachtige warme houttint samen met een diepzwarte beits voor de grote oppervlakken is een blijver. Uiteraard zijn alle RAL en NCS kleuren als dekkende beits kleuren verkrijgbaar. 

Hoe moet ik hout laten vergrijzen?

Voor de liefhebbers van vergrijsd hout is er Drywood Woodstain VV Equal Weathering beits. Deze kleur zorgt voor een prachtige egale vergrijzing en geeft toch bescherming omdat het hout niet kan scheuren of barsten en waterafstotend is. Zeker bij het behandelen van Red Cedar is deze beits een goede keuze omdat Red Cedar zonder behandeling jaren nodig heeft om te vergrijzen. In de tussentijd zal het lichter worden waar veel zon is, maar bij een dakoverstek of plek waar maar weinig zon komt donkerbruin en zwart kleuren, met een bont uiterlijk als gevolg.

Ook is de Woodstain VV in kleurloos transparante versie verkrijgbaar als binnen beits. Zeker in houten woningen kunnen wanden en plafonds kleurloos worden behandeld met beits voor de meest natuurlijke afwerking. De Woodstain kleurloze binnen beits geeft geen bescherming tegen UV licht en is daarom niet aan te raden voor buiten gebruik. Zonder de pigmenten van een kleur kan hout buiten lichter of donkerder kleuren of zelfs vergrijzen. Meestal gebeurd dat ongelijkmatig met een bont eindresultaat. Woodstain VV transparant kleurloos wordt vaak binnen gebruikt als steigerhout beits. Het is perfect om bijvoorbeeld een kast of bed mee af te werken.

Welke beits kleuren kan ik kiezen?

Alle beits kleuren zijn mogelijk met Drywood Woodstain VV. Kies bijvoorbeeld hout tinten uit de gevelbekleding waaier. Ga voor de populaire antraciet beits en diepzwarte beits. Zwarte beits of ook wel gitzwarte beits is de naam voor RAL 9005 en is de meest gebruikte zwarte kleur in Nederland. Hieraan is een maximale hoeveelheid zwarte pigment toegevoegd. Woodstain VV kleuren blijven lang mooi en vol van kleur zonder dat deze vervagen. Dit is voor donkere en houttinten natuurlijk erg belangrijk. Drywood Woodstain beits kleuren is verkrijgbaar in de volgende kleuren:

 • Hout BeschermenTransparante houtkleuren 
 • Semi-dekkende kleuren 
 • RAL dekkende kleuren
 • NCS dekkende kleuren
 • Equal Weathering egaal vergrijsde kleur
 • Kleurloos

U vindt beits kleuren waaier hier. Kleuren kiezen of combinaties maken kan lastig zijn, vraag ons gerust om hulp. Op aanvraag verkopen wij een proefverpakking in een kleine hoeveelheid. Vraag ernaar. Tip: Lichte transparante houtkleuren hebben weinig pigment en zullen daarom eerder onderhoud vragen ten opzichte van donkere en dekkende kleuren.                        

Beste voorbereiding alvorens hout te behandelen met beits? 

Maak het oppervlak schoon voordat u begint. Groen en vuil hout kan goed worden schoongemaakt met Teknos Rensa Super verfreiniger. Vergrijsd hout frist u weer op met ontwerings water / oxaalzuur. U kunt in sommige gevallen een hogedruk reiniger gebruiken, maar houd echt voldoende afstand. Het hout kan kapot en er kunnen allerlei strepen en plekken op het oppervlak komen die met een transparante beits (ook op kleur) goed zichtbaar blijven. Nieuw hout hoeft in principe niet te worden ontvet, maar zorg wel dat het schoon is en vrij is van zand, zaagsel en stof. Laat hout altijd goed drogen voordat u begint met behandelen. Tip: Flink geschuurd? Gebruik een bladblazer om alles echt lekker stof vrij te maken. 

Maak het hout stofvrij en dek de grond, bestrating, vlonders, kozijnen en vensterbanken goed af. Beits is een dun product en zo geeft het niet wanneer u morst. Beits schoonmaken is een hoop werk maar meestal worden vlekken op bestrating of gevel nooit helemaal schoon. Maar u kunt zich nu vooral concentreren op het behandelen, en niet op netjes werken. Gebruik stucloper, karton, afdek plastic, zeil en tape voor buitengebruik. 

Als dat mogelijk is moet nieuw hout zoveel mogelijk rondom behandeld worden, om krom trekken tegen te gaan. 1 laag aan de achterzijde is voldoende, nieuw hout aan de zichtzijde heeft minimaal twee lagen beits nodig. Zorg ervoor dat alle houtbewerkingen zoals boren en kepen etc. klaar zijn. Wanneer u het hout na het behandelen monteert is het zeker nodig op ter plaatse van spijker- en schroefgaten het hout nogmaals plaatselijk te behandelen. Vocht condenseert snel op metaal en kan op deze plaatsen direct in het hout trekken met de kans op donkere plekken rond alle spijker en schroeven. Het is heel belangrijk om gezaagde kanten van hout te behandelen, zeker wanneer het verticaal geplaatst is. Regendruppels aan de onderkant van een plank trekken in het hout. Vochtig hout is een broedplaats voor houtrot. Kops hout waar mogelijk voorzien van Drywood Kopse Sealer. Deze speciale primer kan de grove poriën op gezaagde kopse kanten goed afsluiten, beter dan een beits. De Kopse sealer is in transparant kleurloos, of in transparante kleuren te verkrijgen en moet worden gebeitst met Woodstain VV. 

Meestal is het niet nodig te schuren voor u hout gaat behandelen. Soms is het alleen nodig het hout te schuren om ruwe plekken en bijvoorbeeld zaagsneden glad te maken. Belangrijk is wel om scherpe kanten aan hout af te ronden. Dit moet een radius van minimaal 3 mm te zijn. Een scherpe kant heeft letterlijk te weinig oppervlak waar beits zich aan kan hechten. Let er wel op dat kaal geschuurde randen minimaal twee lagen beits nodig hebben. Breng dus extra beits aan als dat nodig is door plaatselijk ‘bij te vlekken’. Draag altijd een stofmasker met schuren, hoe klein de klus ook is. Wij adviseren voor alle schuurklussen een stofmasker met FFP3 codering. Deze zijn bestand tegen alle giftige fijnstof en zijn erg comfortabel om te dragen. Door het grote oppervlak gaat ademen prima en dit masker gaat vele klussen mee wanneer u deze in een afgesloten plastic bakje bewaard, wel even luchten na gebruik.

 

Welke gereedschap heb ik nodig om hout te beitsen?

Hout Behandelen met BeitsHet klinkt logisch: gebruik de juiste beits kwast. De watergedragen beitsen van Drywood verwerken het best met een kwast met kunststof haren voor watergedragen verven. Deze hebben vaak lichte of witte haren met soms blauwe en paarse haren. Bezuinig nooit op een kwast. Zachte soepele haren geven een mooi eindresultaat. Wanneer u grote planken beitst is een grote platte kwast een goed idee. Deze neemt veel verf op zodat het werk sneller gaat. Gebruik geen blokwitter. Deze zijn vaak van slechte kwaliteit en hoewel ze vaak breed zijn, zijn de haren maar kort en de haren laten ook nog eens snel los. Wanneer u de kwast goed schoonmaakt gaat deze een leven lang mee. Zet de kwast eerst een nacht in het water en maak hem de dag erop met koud tot lauw water schoon. Herhaal dit voor de zekerheid nog een keer.

Tips: Bewaar de kwast bij pauze en na een werkdag in een plastic zakje waar goed alle lucht is uitgedrukt. Doe dit echter niet langer dan een dag, dan wordt de kwast toch een beetje taai. Zet de kwast tijdens een korte pauze in de beits, maar alleen de haren, anders komt er beits op het heft en binnen de kortste keren zit alles onder. Werk zo schoon en netjes mogelijk. Beits aanbrengen met een roller is geen goed idee. Door de dunne lagen en de manier waarop een roller verf afgeeft zal beits niet gelijkmatig verdeeld worden. Zeker bij lichte houttinten geeft dit een zeer storend resultaat. Om maar niet te spreken van alle vezels die een roller verliest op ruw hout. Gebruik een kwast voor een snel en mooi resultaat. 

 

Beitsen van hout... Hoe dan?

Breng een eerste laag beits aan en kwast met de richting van de houtnerf mee. Beits trek diep in het hout en een eerste laag verbruikt altijd meer dan een tweede. Houd hier ook rekening mee wanneer u het aantal liters beits gaat uitrekenen. Het verbruik vind u op het technisch merkblad.

Een tweede laag brengt u in zonder tussenschuren aan. Dat scheelt een hoop werk en stof. Wat veel mensen niet beseffen is dat met tussenschuren ook de laagdikte aangetast wordt en er zelfs kale delen kunnen ontstaan. Laagdikte is een zeer belangrijke eigenschap van een verfsysteem. Drywood producten zijn erop aangepast dat ze voldoende werkzame stoffen en pigment bevatten bij twee lagen beits. Breng op nieuw hout dus ook altijd twee lagen aan, zelfs wanneer het er al mooi uitziet na 1 laag. Bij onderhoud is 1 laag voldoende.

Woodstain VV wordt in dunne lagen aangebracht. Begin met de kopse kanten en werk zoveel mogelijk van boven naar beneden. Werk waar mogelijk per plank en zoveel mogelijk nat-in-nat. Een tweede laag kan al na twee uur worden aangebracht. Werk schoon, systematisch en vooral veilig op hoogte. Een goede voorbereiding is het halve werk en geeft het mooiste eindresultaat.

 

Vrijblijvend advies

De Drywood Specialisten adviseren u graag verder, het is ons werk. Gaat u hout behandelen, aarzel dan niet en vraag ons voor gratis advies: Bel ons op +31(0)6 - 832 639 72 en wij staan u graag te woord.

Hout beitsen - Veelgestelde vragen