Geïmpregneerd hout behandelen - Veelgestelde vragen
U wilt graag geïmpregneerd hout behandelen? Wij vertellen u hieronder waar u op moet letten als u geïmpregneerd hout wilt gaan behandelen, welke kleuren er mogelijk zijn en welk product het beste eindresultaat geeft.
Waarom zou ik geïmpregneerd hout behandelen?
Geïmpregneerd hout heeft vaak een groenige kleur en is vaak van mindere kwaliteit. Het gaat misschien net zo lang mee als hardhout, maar niet zonder grijs te worden of krom te trekken. En vaak ook nog met weervlekken en schimmels. Terwijl u een mooie, strakke schutting wilt of tuinhuis en overkapping. Met de grote keus in beits kleuren zijn de mogelijkheden om geïmpregneerd hout te behandelen eindeloos. Zo kunt u toch het voordelige verduurzaamde hout gebruiken, maar met de uitstraling die u zoekt voor uw tuin. Het is misschien even een klusje, maar zeer de moeite waard en hieronder leest u hoe.
Wanneer kan ik geïmpregneerd hout behandelen?
Geïmpregneerd hout behandelen kan bijna altijd. Het beste is als de planken een paar maanden oud zijn. Verduurzaamd hout is namelijk behandeld met een middel dat vaak lang moet uitwerken. Als het impregneermiddel nog niet voldoende is uitgewerkt, kan dat zorgen voor onthechting van de beits laag. Zorg wel dat de planken van bijvoorbeeld een schutting niet meer gezaagd hoeven te worden en dat grove plekken geschuurd zijn met schuurpapier. De planken moeten droog aanvoelen. Wilt u de planken behandelen voordat deze geplaatst worden? Houd er dan rekening mee dat er altijd twee lagen nodig zijn, zo kunt u een eerste laag aanbrengen en na het monteren van de planken een tweede laag. Voor het behandelen van geïmpregneerd hout gebruikt u het beste Drywood Woodstain VV. Dit is een goede beits die diep in het hout dringt en de verduurzamende impregneermiddelen kan verdragen. Verkrijgbaar als zijdeglans beits of als matte beits.
Waarmee kan ik het beste geimpregneerd hout behandelen?
Geïmpregneerd hout behandelen kan duur uitvallen, want vaak gaat het om grote oppervlakken. Met een gunstig verbruik en dunne lagen is beits prijstechnisch vaak een goede keus. Nieuw hout is met 2 lagen Woodstain VV klaar en goed beschermd. Dat scheelt tijd en geld. Bij onderhoud is er slechts 1 laag beits nodig. Woodstain VV is een beits van professionele top kwaliteit. Niet voor niets is het vaak de eerste keuze van architecten en aannemers, de professionals die elke dag werken met beits en verf.
Drywood Woodstain VV beits is in een groot aantal kleuren verkrijgbaar als matte beits of zijdeglanzende beits. Wij zijn gespecialiseerd in de beits van Teknos Drywood. Deze is ontwikkeld in Nederland en getest onder extreme omstandigheden. Let bij het kopen van een beits ook op de verwerking. Drywood Woodstain watergedragen beits is zeer makkelijk aan te brengen en er hoeft bij nieuw hout niet geschuurd te worden. Zo wordt een tuinhuis, veranda of steigerhout behandelen een leuke bezigheid.
Beits of olie gebruiken? Woodstain VV is een goede steigerhout beits, maar let op: geen enkel merk beits is geschikt voor op zitmeubels, tafel of vlonder. Hout waarop gezeten wordt of dat belopen wordt kan alleen behandeld worden met een olie, bijvoorbeeld met de professionele kwaliteit van Drywood Bioleum Woodoil voor tuinhout
Welke beits kleuren kan ik kiezen voor geimpregneerd hout?
Kies bijvoorbeeld een transparante houtkleur voor de meest natuurlijke uitstraling. De lichtste Woodstain VV houttint is D761. Deze geeft het meest de originele houtkleur weer, maar zal eerder onderhoud nodig hebben dan een donkere kleur met meer beschermend pigment. Op onze gevelbekleding kleurenwaaier voor Woodstain VV ziet u wat een kleur op licht hout en op donker hout doet. Een lichte transparante kleur laat veel van de ‘tekening’ van het hout zien. Groeiringen, vlaktekening en noesten zijn bij lichte kleuren duidelijk zichtbaar. Bedenk wel dat een groene ondertoon van geïmpregneerd hout zeker de lichte houtkleuren zal beïnvloeden.
kleuren semi dekkend - Als u eens wat anders wilt, kiest u dan voor de semi dekkende kleuren van Woodstain VV. Deze beitskleuren laten nog steeds iets van het originele hout zichtbaar, maar minder dan een transparante kleur. Semi dekkende kleuren worden vaak gebruikt voor een natuurlijke look maar met een eigentijdse kleur, vaak in pastel en grijs tinten. Minder traditioneel, maar zeker niet minder leuk. Bekijk ook zeker eens de semi dekkende warme beits kleuren. Ook houttinten, maar dan net even anders. Ook semi dekkende kleuren zijn er in matte beits en zijdeglanzende beits. Vanwege de grotere hoeveelheid pigmenten in de beits, zal deze beits nog beter vergrijzen van hout tegengaan.
Beits kleuren dekkend - Egaal van kleur. Een dekkende beits geeft de beste bescherming tegen UV-licht. Dit is tegelijk ook de meest populaire variant, dankzij de gitzwarte beits. Woodstain VV Gitzwart, oftewel RAL 9005 wordt heel veel gebruikt als zwarte beits voor schuttingen, buitenverblijven, overkappingen, rabat, potdeksel planken, houtconstructies, gevelbetimmering enzovoorts. Zeker de combinatie van houten palen in een prachtige warme houttint samen met een diepzwarte beits voor de grotere oppervlakken is zeer populair. Uiteraard zijn nagenoeg alle RAL en vele NCS kleuren als dekkende beits kleuren verkrijgbaar.
Geimpregneerd hout egaal laten vergrijzen. Wat moet je weten?
Hout vergrijzen met azijn of soda is niet meer nodig met Drywood Woodstain VV Equal Weathering. Deze variant geeft direct een prachtige egale vergrijzing en geeft toch bescherming zodat het hout niet kan scheuren of barsten en waterafstotend wordt. Azijn of soda geven absoluut geen bescherming en het hout kan broos worden en beschadigen. Voor geïmpregneerd hout is Woodstain beits een slimme keuze, omdat dit zonder behandeling jaren nodig heeft om te vergrijzen. In de tussentijd zal het groen worden door algen en mossen, met een lelijke onderkant door het vuil dat aan het hout hecht. Beits Woodstain Equal weathering geeft toch de bescherming die hout nodig heeft.
Hoeveel beits heb ik nodig?
Woodstain VV wordt aangebracht in dunne lagen en geeft toch een goede, duurzame bescherming. Beits heeft het meest gunstige verbruik en wordt daarom vaak gebruikt voor grote oppervlakken. Met 1 liter beits kunt u tot wel 10 vierkante meter geïmpregneerd hout behandelen. Hier kan geen verf tegenop. Het aantal vierkante meters uitrekenen is niet altijd even eenvoudig. Ook is de ene houtsoort grof en de ander geschaafd. Wij denken graag met u mee over de juiste hoeveelheid, profiteer van onze ervaring.
- Gunstig verbruik
- Tot 10 vierkante meter per liter beits
Heb ik een grondverf voor beits nodig?
Drywood Woodstain heeft geen grondverf nodig. De primer voor beits is de beits zelf. Twee lagen op nieuw hout met hetzelfde product werkt het snelst en is economisch de beste keuze. Wel aanbevolen is Teknos Drywood Kopse Sealer. Dit product met speciale bindmiddelen is bedoeld voor de gezaagde kanten van planken en balken. Omdat het hout op de kopse of gezaagde kanten zeer open en grove poriën heeft, is het beter om deze in 1 keer af te sluiten met Drywood Kopse Sealer. Dit sluit beter af dan een of meer lagen beits. Kopse Sealer is verkrijgbaar in transparant kleurloos of in transparante kleuren. Breng 1 laag kopse sealer aan op de gezaagde kanten en werk daarna af met twee lagen beits.
- Drywood Woodstain VV heeft geen primer nodig
- Op kops hout en zaagkanten wordt eerst 1 laag Drywood Kopse Sealer aanbevolen
Hoe moet ik beits aanbrengen?
Schoonmaken - Maak het oppervlak schoon voordat u begint. Groen en vuil hout kan goed worden schoongemaakt met een Teknos Rensa reinigingsproduct. Vergrijsd hout frist u weer op met ontwerings- water of oxaalzuur. U kunt in sommige gevallen een hogedruk reiniger gebruiken, maar houd echt voldoende afstand want anders beschadigd het hout. Nieuw hout hoeft in principe niet te worden ontvet, maar zorg wel dat het vrij is van zand, zaagsel en stof.
Voorbereiding - Bewerkingen aan het hout, zoals zagen, boren en schroeven kunnen het beste zoveel mogelijk klaar zijn. Scherpe randen moeten worden geschuurd, omdat beits daar slecht hecht omdat er op die plekken dan te weinig oppervlak is. Geïmpregneerd hout dat een paar maanden oud is kan evengoed nog last hebben van 'hars pitten', vervelende plekjes die erg kleven en bovendien voor onthechting kunnen zorgen. Poets deze goed weg met wat terpentine.
Schuren - Gezaagde randen, noesten en splinters geven een rommelig uiterlijk. Met wat fijn schuurpapier kunt u alles netjes glad schuren als u dat mooi vindt. Met een stoffer kunt u de planken van het schuurstof, zaagsel en zand ontdoen. Geïmpregneerd hout is onder hoge druk geïnjecteerd met chemische houtverduurzamende middelen die slecht voor de gezondheid zijn. FFP3 maskers bieden bescherming tegen giftige fijnstof, dragen plezierig en gaan vele klussen mee.
Afdekken - Dek bestrating en vlonder planken af. Ook bakstenen zuigen morsende beits direct op en moeten dus zeker in de omgeving van het schilderwerk afgeplakt worden. Kleden, stucloper, schilderstape en plastic voldoen prima, kranten niet. Draag ook altijd handschoenen. Als u net als de professional alles goed afplakt, kunt u zich op het beitsen concentreren en zal de klus vlot geklaard worden.
Eerste laag aanbrengen - Breng na de voorbereidingen een eerste laag Woodstain VV aan. U gebruikt het best een platte kwast met witte of lichte haren voor watergedragen verven. Wees niet bang voor grote kwasten, u heeft het snel onder de knie. De Woodstain VV dekt bijzonder goed en na een eerste laag bent u wellicht al geneigd om de klus geklaard te verklaren. Voor een goede bescherming zijn er echter altijd twee lagen beits nodig. Zo zorgt u ervoor dat het gehele oppervlak een goede laag beits krijgt.
Afwerken - Een tweede laag brengt u al binnen 2 uur aan. Zo hoeft u niet weer te schuren maar is de hechting toch gegarandeerd. Wacht u langer dan is licht schuren met een schuurpapier korrel P280 aanbevolen. Ook een tweede laag zal snel stof droog zijn. Uw beits kwast schoonmaken is eenvoudig. Veeg zoveel mogelijk beits resten van de kwast en gooi het papier of doek bij het restafval. Zet de kwast een nacht in het water, tot net iets boven de kwast haren. De volgende dag kunt u de kwast goed en grondig uitspoelen. Zet de kwast desnoods nog een nacht weg onder water. Zo simpel kan het behandelen van geïmpregneerd hout zijn.
Vrijblijvend advies?
Gaat u geïmpregneerd hout behandelen, aarzel dan niet en vraag ons om gratis advies: Bel ons op +31(0)6 - 832 639 72 en wij staan u graag te woord.