• Lorem ipsum

Eikenhout behandelen zonder kleurverschil is de wens van veel van onze klanten. En terecht, de zachte egale houtkleur van eiken is erg populair voor gebruik binnen en buiten. Eiken kleurloos behandelen is dat mogelijk ? Soms wel, soms niet mogelijk. Hieronder leggen we duidelijk uit wanneer het mogelijk is om eiken kleurloos te behandelen, maar ook wanneer niet.

Moet ik eiken hout behandelen?

Allereerst beginnen we met het verschil tussen eikenhout voor binnen- en buitengebruik. Het belangrijkste verschil met betrekking tot een kleurloze behandeling is of het hout zich binnen of buiten bevindt. We gaan ervan uit dat u de kleur van nieuw eiken mooi vindt en deze door een kleurloze behandeling wilt behouden. 

Eiken hout binnen behandelen - Eikenhout binnen kan eenvoudig met een transparant en kleurloos product worden behandeld. Binnen heeft UV-straling van de zon nauwelijks invloed op het verkleuren van hout en een transparante kleurloze afwerking laat de originele kleur zo veel mogelijk intact. Er kan altijd een klein verschil zichtbaar zijn, omdat er iets wordt aangebracht op het hout waardoor het oppervlak iets veranderd en hierdoor licht anders wordt weerkaatst.

Eiken hout buiten behandelen - Eikenhout buiten moet altijd worden behandeld met een kleur. Dat zit namelijk zo: UV-straling van de zon veroorzaakt een chemische reactie in de cellen van het hout waardoor deze vergrijzen. Ook zorgt lucht ervoor dat een houtkleur donkerder wordt. Vocht zorgt voor degradatie van de in eiken hout aanwezige cellulose cellen en is een broedplaats voor algen, mossen en schimmels die donkere, zelfs zwarte vlekken op eiken hout kunnen geven. 

Bij het behandelen van eiken hout buiten zorgt kleur (het pigment) voor de belangrijkste bescherming tegen verkleuring. Het pigment -de vaste stoffen- blokkeren de ultra violette straling van zonlicht. Een kleurpigment is als een soort zonnebrand, maar dan voor eiken hout. Ook geeft het behandelen van eiken hout bescherming tegen vocht. Als eiken hout is behandeld zullen houtvezels geen vocht meer opnemen en afstaan. Het constant opnemen en afstaan van vocht maakt dat het houtoppervlak verslechterd met kleine scheurtjes tot gevolg. Dit kan uiteindelijk leiden tot zwarte vochtvlekken en een zichtbaar lelijk oppervlak. 

Waarmee kan ik eiken hout behandelen?

Woodex Bioleum OlieWanneer het gaat om het kleurloos afwerken van eiken hout zijn er twee opties: eiken hout behandelen met beits of eiken hout behandelen met een olie. We zullen de verschillen hieronder toelichten.

Eiken hout behandelen met olie - Op alle eiken houten delen in en om het huis kan olie worden toegepast. Olie heeft als belangrijkste voordeel dat het eiken hout de meest natuurlijke uitstraling geeft. Een olie is mat en trekt diep in het hout. Olie weert ook vuil en vocht. Als eiken hout fysiek wordt belast, zoals bij een vloer, tafel, stoel of bank is alleen een olie geschikt. Dat komt omdat een olie onder onder invloed van warmte en druk niet gaat kleven. 

Een eiken houten vloer binnen kan met een kleurloze olie worden afgewerkt om zo de meest natuurlijke uitstraling te krijgen. Een eiken houten tafel buiten moet met een olie op kleur worden afgewerkt. Zo kan de tafel fysiek belast worden en de pigmenten geven goede bescherming tegen vergrijzing en andere verkleuringen. Ook eiken houten balken van een veranda kunnen met een olie op kleur worden afgewerkt. Met pigmenten tegen vergrijzing en een zeer natuurlijke uitstraling zeker de mooiste oplossing, hoewel in dit geval soms een beits beter op zijn plaats is. 

 • Een olie op waterbasis is geschikt voor binnen en buiten
 • Een olie in een transparante kleur geeft bescherming tegen verkleuring en vergrijzing buiten
 • Een olie op kleur geeft de meest natuurlijke uitstraling met bescherming voor bijvoorbeeld gevelplanken of palen
 • Een olie is geschikt om te belopen of om op te zitten

Eiken hout buiten behandelen met olie heeft als nadeel dat het elke 1 - 2 jaar onderhoud nodig heeft. Hoe lichter een kleur, hoe sneller onderhoud nodig is. Een onderhoudsbeurt is met olie wel zeer eenvoudig. Eiken houten tafels, vloeren en meubels kunnen het beste elk jaar een behandeling met olie krijgen. Over het onderhoud vertellen we later meer. 

Eiken hout behandelen met beits - Op al het eiken hout in en om het huis kan ook een beits worden toegepast, behalve als het eiken fysiek wordt belast. Een beits zal onder invloed van warmte en druk namelijk licht gaan kleven en dit maakt het zeer gevoelig voor vuil en daarmee niet geschikt voor tafels en vloeren. Eikenhouten palen, gevelplanken en overkappingen buiten behandelt u het beste met beits. Een beits geeft een zeer matte uitstraling en biedt een zeer goede bescherming tegen vocht. Ook geeft een beits op kleur bescherming tegen verkleuring en vergrijzing buiten. Een beits voor eiken hout heeft als belangrijkste voordeel in vergelijking met olie dat het een langere levensduur heeft. Eiken plafond balken binnen kunnen afgewerkt worden met een kleurloze beits. Eiken palen van een terrasoverkapping, dus buiten, moeten worden afgewerkt met een beits op kleur voor bescherming tegen verkleuring. Een eiken tafel, binnen of buiten kan niet worden behandeld met beits. 

 • Een beits op waterbasis is geschikt voor binnen en buiten
 • Een beits in een transparante kleur geeft zeer goede bescherming tegen vocht en vergrijzing buiten
 • Een beits heeft een mooie matte uitstraling 
 • Een beits is nooit geschikt om te gebruiken bij fysieke belasting
   

Eiken hout buiten behandelen met beits heeft als voordeel dat het (met lichte kleuren) 2 -3 jaar langer mee gaat dan olie voor er weer een nieuwe laag moet worden aangebracht. Donkere kleuren zullen nog langer meegaan maar geven dan wel een andere uitstraling aan het eiken. Een lichte kleur kan in de toekomst altijd behandeld met een donker gekleurde beits, andersom niet. Een lichte kleur beits zal het eiken altijd een iets andere kleur en uitstraling geven maar een andere optie is er niet. Het zijn de pigmenten, de vaste stoffen, die de UV-straling uit zonlicht blokkeren. Kleurloze bescherming voor buiten tegen vergrijzing bestaat niet. 

 

Welke beits of olie gebruiken voor eikenhout?

Eiken hout behandelen met hout olie - Voor eiken hout buiten en binnen is Teknos Woodex Bioleum olie voor het behandelen van eiken zeer geschikt. Deze topkwaliteit olie uit Finland geeft langdurige bescherming tot wel 2 jaar. Woodex Bioleum is een olie op waterbasis en bestaat voor 60% uit hernieuwbare grondstoffen. Een olie laat de houtstructuur zichtbaar en voelbaar intact. Dankzij de zeer matte uitstraling en diepe indringing van de olie in het hout, geeft een afwerking met olie het meest natuurlijke resultaat. 

Teknos Woodex Bioleum is de nieuwe naam voor Teknos Drywood Bioleum Woodoil. Al sinds begin jaren tachtig maakt het Nederlandse Drywood verf, beits en olie op waterbasis en met de overname door het Finse familiebedrijf Teknos is het assortiment watergedragen producten alleen maar groter geworden. 

Eikenhout BehandelenEen olie op waterbasis verwerkt snel en prettig. De geur is te verwaarlozen. Terwijl het behandelen van een groot oppervlak met een traditionele olie op oplosmiddel basis zorgt voor een langdurig sterke geur, ook na droging. Het verbruik van Woodex Bioleum is zeer gunstig te noemen. Er kan tot wel 12 vierkante meter eikenhout per liter olie behandeld worden. Het aanbrengen gaat het beste met een platte kwast met lichte haren voor watergedragen producten. Plaatselijk bijwerken of een onderhoudslaag kan zelfs met een pluisvrije katoenen doek gedaan worden. Op nieuw hout hoeft maar 1 laag te worden aangebracht, maar een dunne tweede laag is ook mogelijk. 

Woodex Bioleum geeft daarbij een zeer goede bescherming tegen het indringen van water, waardoor het hout nauwelijks vatbaar is voor mossen, algen en schimmels. Zonder behandeling zal eiken hout door het opnemen van water steeds weer krimpen en zwellen. Hierdoor zal zelfs het hardste hout op den duur scheurtjes en een ruw oppervlak gaan vertonen. 

Door het gebruik van een transparant gekleurde houttint krijgt eikenhout een beschermlaag die vergelijkbaar is met de bescherming van de huid door het gebruik van zonnebrand olie. Het zijn de pigmenten, de vaste stoffen, die het zonlicht blokkeren en verkleuring en vergrijzing tegengaan. Voor binnengebruik is UV-bescherming niet nodig en kunt u de kleurloos transparante variant gebuiken.

Om de kleur van eiken zo goed mogelijk te benaderen is er de kleur Natural Color Eiken (NCE). Deze kleur bootst de kleur van eikenhout na en door het matte uiterlijk en diepe indringing van olie is dit de meest natuurlijk ogende oplossing voor het ‘kleurloos’ behandelen van eiken buiten.

 • Teknos Woodex Bioleum olie is zeer geschikt voor het behandelen van eiken hout
 • Deze olie dringt diep in het hout
 • Extreem mat voor een zeer natuurlijke uitstraling
 • Olie op waterbasis is goed voor het milieu en geeft langdurige bescherming
 • Zeer goede bescherming tegen vocht, vuil en scheuren 
 • Woodex Bioleum in transparante kleuren geeft bescherming tegen verkleuring en vergrijzing
 • Woodex Bioleum olie voor eiken hout kan belopen worden
 • Bestaat voor 60% uit hernieuwbare grondstoffen
    

Eikenhout behandelen met beits

Een goede beits voor het behandelen van eiken hout buiten en binnen is Teknos Drywood Woodstain VV. Deze beits is van zeer goede kwaliteit, gaat lang mee en kunnen we daarom duurzaam noemen. Bovendien is dit een beits op waterbasis en past daarom zeer goed bij het duurzame karakter van eiken hout. 

Omdat de beits extreem waterafstotend is krijgen schimmels en houtrot geen kans op eiken hout. Vochtig hout is immers een voedingsbodem voor schimmels en dus verdient hout de allerbeste waterafstotende bescherming. Door invloed van vocht krimpt en zwelt het hout namelijk keer op keer en raakt het beschadigd. Na behandeling krijgt vocht geen kans meer en behoren schimmels tot het verleden.

Drywood Woodstain beits voor eiken is verkrijgbaar in verschillende kleuren zodat u altijd de gewenste uitstraling krijgt. Een kleur (pigment) geeft bescherming tegen UV-straling en daarmee tegen vergrijzing en verkleuring omdat de vaste stoffen het zonlicht blokkeren. Voor een zo natuurlijk mogelijke eiken kleur gebruikt u het beste de kleur Natural Color Eiken. Deze kleur is zo gemaakt dat dit de kleur van eiken het best benaderd. Zo brengt u toch pigment, en daarmee bescherming tegen verkleuring aan, maar blijft de kleur van het eiken toch zo goed mogelijk behouden. 

Deze semi filmvormende dunne beits heeft een zeer hoog rendement, tot wel 12 m² per liter. Het is een beits op waterbasis en heeft een prettige en makkelijke verwerking, iedereen kan het. Op nieuw hout zijn twee lagen nodig, bij onderhoud is één laag voldoende. Woodstain beits is verkrijgbaar in twee varianten: matte beits en zijdeglanzende beits. Woodstain VV is in bezit van KOMO-keurmerk. 

 • Extreem waterafstotend
 • Weinig vuilaanhechting
 • Dringt diep in eiken hout
 • UV-licht bestendig 
 • Transparante hout kleuren
 • Semi-dekkende kleuren
 • Dekkende kleuren
 • In mat of zijdeglans
 • Geringe laagdikte met hoog rendement tot wel 12m² per liter
 • Zeer eenvoudig aan te brengen
 • Als enige KOMO gecertificeerd BRL 0821, bewezen kwaliteit 
 • Een beits is niet geschikt voor tafels, banken en vloeren

 

Welke kleuren kan ik kiezen voor eikenhout?

Lichte transparante kleuren bieden minder bescherming tegen UV-straling ten opzichte van donkere kleuren. Kleurloos transparant geeft buiten helaas geen bescherming tegen verkleuring en vergrijzing. Voor een olie geldt elke 1 -2 jaar onderhoud, voor een beits in lichte kleur 2 -3 jaar. Dit is helaas inherent aan het zo natuurlijk mogelijk afwerken van hout en gaat op voor alle merken en producten. Eiken hout buiten behandelen zonder kleur is niet mogelijk. Gebruik voor een resultaat dat de eiken kleur zo goed mogelijk benadert de kleur Natural Color Eiken.

 • Voor het behandelen van eiken binnen kunt u kleurloze olie of kleurloze beits gebruiken
 • Voor het behandelen van eiken buiten met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling kiest u de kleur Natural Color Eiken

 

Hoeveel beits of olie voor eiken heb ik nodig? 

Verbruik en verpakkingen van olie voor eiken hout (Woodex Bioleum)

 • Het gemiddeld verbruik op onbehandeld hout is circa 10 - 12 m² per liter bij een verbruik van 80 gram per m²
 • Teknos Woodex Bioleum heeft een gunstig verbruik. Breng maximaal 2 dunne lagen aan 
 • Woodex Bioleum komt in verpakkingen van 0,45, 0,9 en 9 liter
 • Na aankleuren bevat een blik maximaal 0,5, 1 of 10 liter, afhankelijk van de gekozen kleur 
 • 0,5 liter alleen op aanvraag

Verbruik en verpakkingen beits voor eiken hout (Woodstain)

 • Het gemiddeld verbruik op onbehandeld hout is circa 10 m² per liter. Breng altijd twee lagen op nieuw hout aan
 • Woodstain VV Zijdeglans komt in verpakkingen van 0,9 liter, 2,7 liter, 9 liter en 18 liter
 • Na aankleuren bevat een blik tot 1, 3, 10 en 20 liter beits, afhankelijk van de gekozen kleur

 

Stappenplan voor het behandelen van eikenhout

Eikenhout BehandelenBehandelen met olie of beits is heel eenvoudig. Als u onderstaande tips opvolgt kunt u makkelijk en snel beits aanbrengen met een prachtig resultaat.

Voorbereiding - Zorg dat alle bewerkingen zoals boren, zagen, schaven en lijmen allemaal klaar zijn. Als u de planken eerst een keer behandelt en daarna bevestigt is het verstandig om alle schroefgaten een keer extra van beits te voorzien. Als een schroef in het hout geboord wordt komt er vaak wat kaal hout tevoorschijn. Vocht uit de buitenlucht condenseert snel op metalen schroeven en kan dan in het kale hout trekken, een typische plek voor houtrot en zwarte vochtvlekken. Nieuw en kaal hout heeft altijd twee lagen nodig. Gezaagde en kopse kanten kunnen voor het plaatsen nog worden voorzien van een laag Drywood Kopse Sealer. 

Schoonmaken - Nieuw hout hoeft meestal niet schoongemaakt te worden. Even los vuil wegborstelen is dan vaak voldoende. Groen en vuil eiken dat al langer onbehandeld is, moet wel goed schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor het beste Teknos Rensa Facade reiniger en eventueel Teknos Rensa groene aanslag reiniger. Vuil op hout zorgt ervoor dat beits of olie niet kan hechten / indringen. Schoonmaken is dus belangrijk voor een duurzaam resultaat. Een hoge drukspuit kan in sommige gevallen gebruikt worden maar let erop dat de sterke straal het hout kan beschadigen. Ook is het vaak nodig om het hout goed te schuren na het reinigen met de hogedrukspuit. Laat het hout altijd goed drogen voor het behandelen. 

Gereedschap - Denk om uw gezondheid. Werk veilig op hoogte, investeer in een goede trap, of huur een steiger. Draag handschoenen en een mondkapje bij het schuren. Goed gereedschap is echt het halve werk. Schuur stofvrij, het best met een schuurmachine met stofafzuiging. Gebruik een grote platte kwast geschikt voor watergedragen producten. Een blok witter lijkt groot maar heeft korte haren die weinig verf vasthouden en vaak ook nog snel loslaten. Lange haren houden veel beits vast zodat het werk sneller gaat. Werk uit een kleine verfemmer, niet uit het blik om het blik zo schoon mogelijk te houden. Een roller is niet aan te raden met beitsen of oliën omdat pigmenten zo minder mooi verdeeld worden. 

Eerste laag aanbrengen - Als alles schoon, afgedekt en stofvrij is, kan een eerste laag worden aangebracht. Hou in de gaten of u aan het opgegeven verbruik komt. Laagdikte is zeer belangrijk voor de duurzaamheid van elk verfsysteem. Doe niet teveel beits of olie in de verfemmer en dek deze af bij een korte pauze, de kwast kan dan voor korte tijd in plastic gewikkeld worden. 

Tweede laag aanbrengen - Een tweede laag beits kan al na twee uur drogen worden aangebracht. Olie heeft 16 uur droogtijd nodig. Eventueel mag er tussen twee lagen geschuurd worden om opstaande vezeltjes weg te halen. Gebruik hiervoor een fijn schuurpapier (P240). Let ook bij de tweede laag weer op het verbruik. Wanneer u klaar bent kunt u gelijk alle plakband verwijderen en plastic en tape bij het restafval doen. Gooi (bijna) lege verfblikken nooit weg. Schrijf op waar de beits of olie is gebruikt en gooi dit blik pas weg na de volgende klus. Zo weet u precies welk product, glansgraad en kleurnummer er is gebruikt. Een beits kwast schoonmaken gaat het beste door deze een nacht in het water te laten staan en deze de volgende dag goed uitspoelen.

 

Ik heb meer vragen?

Dan helpen wij u graag verder. Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over eiken hout behandelen.