• Lorem ipsum

Eiken hout behandelen zonder kleurverschil is de wens van veel van onze klanten. En terecht, de zachte egale houtkleur van eiken is erg populair voor gebruik binnen en buiten. Behandelen zonder kleurverschil? Soms wel, soms niet, maar het uitgebreide antwoord ligt iets genuanceerder. Hier leggen we duidelijk uit wanneer het mogelijk is om eiken kleurloos te behandelen, maar ook wanneer niet.

Moet ik eiken hout behandelen?

Allereerst beginnen we met het verschil tussen eiken hout voor binnen- en buitengebruik. Het belangrijkste verschil met betrekking tot kleurloze behandeling is of het hout zich binnen of buiten bevindt. We gaan ervan uit dat u de kleur van nieuw eiken mooi vindt en deze door een kleurloze behandeling wilt behouden. 

Eiken hout binnen behandelen - Eiken hout binnen kan eenvoudig met een transparant en kleurloos product worden behandeld. Binnen heeft UV-straling van de zon nauwelijks invloed op het verkleuren van hout en een transparante afwerking laat de originele kleur zo veel mogelijk intact. Er kan altijd een klein verschil zichtbaar zijn, dit omdat er iets wordt aangebracht op het hout waardoor het oppervlak veranderd. Dankzei deze verandering wordt licht anders weerkaatst wat voor een klein verschil kan zorgen tussen onbehandeld en behandeld eiken hout.   

Eiken hout buiten behandelen - Eiken hout buiten moet worden behandeld met een kleur, dat zit zo: UV-straling van de zon veroorzaakt een chemische reactie in de cellen van het hout waardoor deze vergrijzen. Ook zuurstof draagt hieraan bij en zorgt ervoor dat een hout kleur donkerder wordt. Vocht zorgt voor degradatie van de in eiken hout aanwezige cellulose cellen en is een broedplaats voor algen, mossen en schimmels en geven donkere, zelfs zwarte vlekken op eiken hout. 

Het behandelen van eiken hout buiten werkt dus drievoudig waarbij de kleur (het pigment) voor de belangrijkste bescherming tegen verkleuring zorgt. Het pigment -de vaste stoffen- blokkeren heel letterlijk de ultra violette straling uit zonlicht. Zie het als een soort zonnebrand, maar dan voor eiken hout. Ook geeft het behandelen van eiken hout bescherming tegen vocht. Wanneer eiken hout is behandeld zullen houtvezels geen vocht meer opnemen en afstaan. Het constant opnemen en afstaan van vocht maakt dat het oppervlak van eikenhout verslechterd met kleine scheurtjes tot gevolg. Een neerwaartse spiraal met uiteindelijk zwarte vochtvlekken en een zichtbaar lelijk oppervlak. 

Waarmee kan ik eiken hout behandelen?

Woodex Bioleum OlieWanneer het gaat om het kleurloos afwerken van eiken hout zijn er twee opties: eiken hout behandelen met beits of eiken hout behandelen met olie. We zullen de verschillen hieronder duidelijk opsommen.

Eiken hout behandelen met olie - Op alle eiken houten delen in en om het huis kan olie worden toegepast. Olie heeft als voornaamste voordeel dat het eiken hout de meest natuurlijke uitstraling geeft. Een olie is mat en trekt diep in het hout en voor binnen kan een kleurloze variant worden gebruikt. Een olie heeft goede eigenschappen als het gaat om het weren van vuil en vocht. Wanneer eiken hout fysiek wordt belast zoals bij een vloer, tafel, stoel of bank is alleen een olie geschikt. Dat komt omdat een olie onder onder invloed van warmte en druk niet gaat kleven. 

Een eiken vloer binnen kan met een kleurloze olie worden afgewerkt om zo de meest natuurlijke uitstraling te krijgen. Een eiken houten tafel buiten moet met een olie op kleur worden afgewerkt. Zo kan de tafel fysiek belast worden en de pigmenten geven bescherming tegen vergrijzing en andere verkleuringen. Eiken houten balken van een veranda kunnen met een olie op kleur worden afgewerkt. Met pigmenten tegen vergrijzing en een zeer natuurlijke uitstraling zeker de mooiste oplossing, maar een beits is hier soms beter op zijn plaats, daarover zo meer. 

 • Een olie op waterbasis is geschikt voor binnen en buiten
 • Een olie in een transparante kleur geeft bescherming tegen verkleuring en vergrijzing buiten
 • Een olie op kleur geeft de meest natuurlijke uitstraling met bescherming voor bijvoorbeeld gevelplanken of palen
 • Een olie is geschikt om te belopen of om op te zitten

Eiken hout behandelen buiten met olie heeft als nadeel dat het elke 1 - 2 jaar onderhoud nodig heeft. Hoe lichter een kleur hoe korter de levensduur. Een onderhoudsbeurt is wel zeer eenvoudig. Eiken houten tafels, vloeren en meubels kunnen het beste elk jaar een behandeling met olie krijgen. Over het onderhoud vertellen we later meer. 

Eiken hout behandelen met beits - Op al het eiken hout in en om het huis kan een beits worden toegepast, behalve als het eiken fysiek wordt belast. Een beits zal onder invloed van warmte en druk licht gaan kleven en dit maakt het zeer gevoelig voor vuil en daarmee niet geschikt voor tafels en vloer. Eiken hout buiten behandelen voor palen, gevelplanken en overkappingen gaat het beste met beits. Een beits geeft een zeer matte uitstraling en zeer goede bescherming tegen vocht. Ook geeft een beits op kleur bescherming tegen verkleuring en vergrijzing buiten. Een beits voor eiken hout heeft als grootste voordeel dat het een langere levensduur heeft ten opzichte van olie. Eiken plafond balken kunnen binnen afgewerkt met een kleurloze beits. Eiken palen van een terrasoverkapping moeten worden afgewerkt met een beits op kleur voor bescherming tegen verkleuring. Een eiken tafel, binnen of buiten kan niet worden behandeld met beits. 

 • Een beits op waterbasis is geschikt voor binnen en buiten
 • Een beits in een transparante kleur geeft zeer goede bescherming tegen vocht en vergrijzing buiten
 • Een beits heeft een mooie matte uitstraling 
 • Een beits is nooit geschikt om te gebruiken bij fysieke belasting
   

Eiken hout behandelen buiten met beits heeft als voordeel dat het (met lichte kleuren) 2 -3 jaar mee gaat voor er weer een nieuwe laag moet worden aangebracht. Donkere kleuren zullen nog langer meegaan maar geven ook een echt andere uitstraling aan eiken. Een lichte kleur kan in de toekomst altijd behandeld met een donker gekleurde beits, andersom niet. Een lichte kleur beits zal het eiken altijd een iets andere kleur en uitstraling geven maar een andere optie is er niet. Het zijn pigmenten, vaste stoffen, die de UV-straling uit zonlicht letterlijk blokkeren. Kleurloze bescherming voor buiten tegen vergrijzing bestaat niet. 

 

Wat gebruik voor het behandelen van eiken hout?

Eiken hout behandelen met hout olie - Voor eiken hout buiten en binnen is Teknos Woodex Bioleum olie voor het behandelen van eiken zeer geschikt. Deze olie topkwaliteit uit Finland geeft langdurige bescherming tot wel 2 jaar. Woodex Bioleum is een olie op waterbasis. Woodex Bioleum olie is zeer geschikt voor eiken hout en bestaat voor 60% uit hernieuwbare grondstoffen. Een olie laat de houtstructuur zicht- en voelbaar intact. Dankzei de zeer matte uitstraling en diepe indringing van de olie in het hout is deze afwerking van eiken hout de meest natuurlijke afwerking mogelijk, in heel veel opzichten. 

Teknos Bioleum Woodoil is de nieuwe naam voor Teknos Drywood Bioleum Woodoil. Al sinds begin jaren tachtig maakt het Nederlandse Drywood verf, beits en olie op waterbasis en met de overname door het Finse chemieconcern Teknos is het assortiment watergedragen producten alleen maar groter geworden. 

Eikenhout BehandelenEen olie op waterbasis verwerkt snel en prettig. De geur is te verwaarlozen waarbij het behandelen van een groot oppervlak met een traditie olie op oplosmiddel basis voor een langdurige sterke geur zorgt, ook na droging. Het verbruik is zeer gunstig te noemen. Er kan tot wel 12 vierkante meter per liter olie aan eiken hout behandeld worden. Het aanbrengen gaat het beste met een platte kwast met lichte haren voor watergedragen producten. Plaatselijk bijwerken of een onderhoudslaag kan zelfs met een pluis vrije katoenen doek. Op nieuw hout hoeft maar 1 laag te worden aangebracht, maar een tweede is mogelijk. 

De zeer goede bescherming tegen het indringen van water maakt dat het hout nauwelijks vatbaar is voor mossen, algen en schimmels. Ook zal eiken hout door het opnemen van water steeds weer krimpen en zwellen. Hierdoor zal zelfs het hardste hout op den duur scheurtjes en een ruw oppervlak vertonen. Tafels zijn beschermd tegen het indringen van vuil en tegen scheuren door krimpen en zwellen.

Door het gebruik van een transparant gekleurde houttint krijgt eiken hout als het ware een bescherming als zonnebrand olie. Het zijn de pigmenten, de vaste stoffen, die het zonlicht letterlijk blokkeren en verkleuring en vergrijzing tegengaan. Voor binnengebruik is een UV-bescherming niet nodig en kunt u de kleurloos transparante variant bestellen. Om de kleur van eiken zo goed mogelijk te benadrukken is er de kleur Natural Color Eiken. Deze kleur bootst de kleur van eiken hout na en tezamen met het matte uiterlijk en diepe indringing van olie is dit de meest natuurlijk ogende oplossing voor het ‘kleurloos’ behandelen van eiken buiten.

 • Teknos Woodex Bioleum olie is zeer geschikt voor het behandelen van eiken hout
 • Deze olie dringt diep in het hout
 • Extreem mat voor de meest natuurlijke uitstraling
 • Olie op waterbasis, goed voor u en milieu en geeft langdurige bescherming
 • Zeer goede bescherming tegen vocht, vuil en scheuren 
 • Woodex Bioleum in transparante kleur geeft bescherming tegen verkleuring en vergrijzing
 • Woodex Bioleum olie voor eiken hout kan op gezeten en belopen worden
 • Bestaat voor 60% uit hernieuwbare grondstoffen
    

Eiken hout behandelen met beits

Een goede beits voor het behandelen van eiken hout buiten en binnen is Teknos Drywood Woodstain VV. Deze beits is van zeer goede kwaliteit, gaat lang mee en kunnen we daarom duurzaam noemen. Bovendien is deze beits op waterbasis en past daarom zeer goed bij het duurzame karakter van eiken hout. 

Omdat de beits extreem waterafstotend is krijgen schimmels en houtrot geen kans op eiken hout. Vochtig hout is een voedingsbodem voor schimmels en verdient dus verdient hout de allerbeste waterafstotende bescherming. Door invloed van vocht krimpt en zwelt het hout keer op keer en raakt het beschadigd. Na behandeling krijgt vocht geen kans en behoren schimmels tot het verleden.

Drywood Woodstain beits voor eiken is verkrijgbaar in verschillende kleuren zodat u altijd de gewenste uitstraling krijgt. Een kleur (pigment) geeft bescherming tegen UV-straling en daarmee tegen vergrijzing en verkleuring omdat de vaste stoffen het zonlicht blokkeren. Voor een zo natuurlijk mogelijke eiken kleur gebruikt u het beste de kleur Natural Color Eiken. Deze kleur is zo gemaakt dat deze de kleur van eiken het best benaderd. Zo brengt u toch pigment, en daarmee bescherming tegen verkleuring aan, maar blijft de kleur van het eiken zo goed mogelijk behouden. 

Deze semi filmvormende dunne beits heeft een zeer hoog rendement, tot wel 12 m² per liter en is op waterbasis voor een prettige en makkelijke verwerking, iedereen kan het. Op nieuw hout zijn twee lagen voldoende, bij onderhoud slechts één. Woodstain beits is verkrijgbaar in twee varianten: matte beits en zijdeglanzende beits. Beide als enige beits beloond met de bewezen zekerheid van het KOMO-keurmerk. 

 • Extreem waterafstotend
 • Weinig vuilaanhechting
 • Dringt diep in eiken hout
 • UV-licht bestendig 
 • Transparante hout kleuren
 • Semi-dekkende kleuren
 • Dekkende kleuren
 • In mat of zijdeglans
 • Geringe laagdikte met hoog rendement tot wel 12m² per liter
 • Zeer eenvoudig aan te brengen
 • Als enige KOMO gecertificeerd BRL 0821, bewezen kwaliteit 
 • Een beits is niet geschikt voor tafels, banken en vloeren

 

Welke kleuren kan ik kiezen voor Eikenhout?

Lichte transparante kleuren bieden minder bescherming tegen UV-straling ten opzichte van donkere kleuren. Kleurloos transparant geeft buiten geen bescherming tegen verkleuring en vergrijzing. Voor een olie geldt elke 1 -2 jaar onderhoud, voor een beits in lichte kleur 2 -3 jaar. Dit is helaas inherent aan het zo natuurlijk mogelijk afwerken van hout en gaat op voor alle merken en producten. Eiken hout behandelen zonder kleurverschil is niet mogelijk, gebruik het best de kleur Natural Color Eiken.

 • Voor het behandelen van eiken binnen kunt u kleurloze olie of kleurloze beits gebruiken
 • Voor het behandelen van eiken buiten met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling kiest u de kleur Natural Color Eiken

 

Hoeveel beits of olie voor eiken heb ik nodig? 

Verbruik en verpakkingen van olie voor eiken hout (Woodex Bioleum)

 • Het gemiddeld verbruik op onbehandeld hout is circa 10 - 12 m² per liter bij een verbruik van 80 gram per m²
 • Teknos Woodex Bioleum heeft een gunstig verbruik. Breng maximaal 2 dunne lagen aan 
 • Woodex Bioleum komt in verpakkingen van 0,45, 0,9 en 9 liter
 • Na aankleuren bevat een blik maximaal 0,5, 1 of 10 liter, afhankelijk van de gekozen kleur 
 • 0,5 liter alleen op aanvraag

Verbruik en verpakkingen beits voor eiken hout (Woodstain)

 • Het gemiddeld verbruik op onbehandeld hout is circa 10 m² per liter. Breng altijd twee lagen op nieuw hout aan
 • Woodstain VV Zijdeglans komt in verpakkingen van 0,9 liter, 2,7 liter, 9 liter en 18 liter
 • Na aankleuren bevat een blik tot 1, 3, 10 en 20 liter beits, afhankelijk van de gekozen kleur

 

Stappenplan voor het behandelen van eiken hout

Eikenhout BehandelenBehandelen met olie of beits is heel eenvoudig. Wanneer u de onderstaande tips gebruikt kunt u makkelijk en snel beits aanbrengen met een prachtig resultaat.

Voorbereiding - Zorg dat alle bewerkingen zoals boren, zagen, schaven en lijmen allemaal klaar zijn. Wanneer u de planken eerst een keer behandeld en daarna bevestigd is het verstandig om alle schroeven een keer extra van beits te voorzien. Wanneer een schroef in het hout geboord wordt komt er vaak wat kaal hout tevoorschijn. Vocht uit de buitenlucht condenseert snel op metalen schroeven en kan dan in het kale hout trekken, een typische plek voor houtrot en zwarte vochtvlekken. Nieuw en kaal hout heeft altijd twee lagen nodig. Gezaagde en kopse kanten kunnen voor het plaatsen nog worden voorzien van een laag Drywood Kopse Sealer. 

Schoonmaken - Nieuw hout hoeft meestal niet schoongemaakt. Even los vuil wegborstelen is dan vaak voldoende. Groen en vuil van eiken wat al langer onbehandeld is moet wel goed schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor het beste Teknos Rensa Facade reiniger en eventueel Teknos Rensa groene aanslag reiniger. Vuil zit niet vast op hout en zorgt ervoor dat beits of olie niet kan hechten / indringen. Schoonmaken is altijd van groot belang voor een duurzaam resultaat. Een hoge drukspuit kan in sommige gevallen gebruikt worden maar let erop dat de sterke straal het hout kan beschadigen. Ook is het vaak nodig om het hout goed te schuren na het reinigen met de hogedrukspuit. Laat het hout altijd goed drogen voor het behandelen. 

Gereedschap - Denk om uw gezondheid. Werk veilig op hoogte, investeer in een goede trap, of huur een steiger. Draag handschoenen en een mondkapje bij het schuren. Goed gereedschap is echt het halve werk. Schuur stofvrij, het best met een schuurmachine met stofafzuiging. Gebruik een grote platte kwast geschikt voor watergedragen producten. Een blok witter lijkt groot maar heeft korte haren die weinig verf vasthouden en ook nog vaak snel loslaten. Lange haren houden veel beits vast zodat het werk sneller gaat. Werk uit een kleine verfemmer, niet uit het blik om zo het blik schoon te houden. Een roller is niet aan te raden met beitsen of oliën omdat pigmenten zo minder mooi verdeeld worden. 

Eerste laag aanbrengen - Nu alles schoon, afgedekt en stofvrij kan een eerste laag worden aangebracht. Hou in de gaten of u aan het opgegeven verbruik komt. Laagdikte is zeer belangrijk voor de duurzaamheid van elk verfsysteem. Doe niet teveel beits of olie in de verfemmer en denk deze af bij een korte pauze, de kwast kan voor korte tijd in plastic gewikkeld. 

Tweede laag aanbrengen - Een tweede laag beits kan al na twee uur drogen worden aangebracht, olie heeft 16 uur droogtijd nodig. Eventueel mag er tussen twee lagen geschuurd worden om opstaande vezeltjes weg te halen. Gebruik hiervoor een fijn schuurpapier (P240) Let ook bij de tweede laag weer op het verbruik. Wanneer u klaar bent kunt u gelijk alle plakband verwijderen en plastic en tape bij het restafval doen. Gooi (bijna) lege verfblikken nooit weg. Schrijf op waar de beits of olie is gebruikt en gooi dit blik pas weg na de volgende klus, zo weet u precies welk product, glansgraad en kleurnummer er is gebruikt. Een beits kwast schoonmaken gaat het beste door deze een nacht in het water te laten staan en deze de volgende dag goed uitspoelen.

 


Ik heb meer vragen?

Dan helpen wij u graag verder. Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over eiken hout behandelen. 

Eiken hout behandelen zonder kleurverschil - kan dat?
Toon:
Woodstain Mat
Woodstain Mat
De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructies.
€46,25
Woodex Bioleum
Woodex Bioleum
Teknos Woodex Bioleum is een unieke watergedragen olie die speciaal ontwikkeld is voor het verfraaien en waterafstotend maken van tuinhout. Geschikt voor bankirai, steigerhout, houten tuinmeubelen, steiger en terras. Opvolger van Drywood Bioleum Woodoil.
€32,10
Toon: