• Lorem ipsum


Een Douglas schutting behandelen gaat om drie belangrijke zaken. Een mooi uiterlijk, zeer goede bescherming tegen weersinvloeden en natuurlijk met een zo lang mogelijke onderhoudsvrije periode. Met hoge kwaliteit producten en de juiste werkwijze is het mogelijk. Hier vertellen wij u hoe u deze klus aan kunt pakken. Er zijn twee verschillende opties met elk andere voordelen. Ook de kleur en afwerking wordt hieronder besproken.

 

Waarom zou ik mijn Douglas schutting behandelen?

Douglas is een sterke houtsoort en daarmee duurzame houtsoort. Toch is het zinvol om deze te behandelen. Allereerst het uiterlijk: Douglas is gevoelig voor schimmels. Deze schimmels kunnen geen kwaad als het gaat om de levensduur maar geven het hout een onaangenaam aanzicht. Er kunnen zwarte vlekken ontstaan met een grauw en lelijke uitstraling tot gevolg. Wanneer Douglas behandeld wordt tegen vocht krijgen deze schimmels geen kans meer. Wanneer u behandeld brengt u ook kleur aan. Alle kleuren zijn mogelijk, van een transparante houttint, tot diep zwart en dekkend, felgekleurd en alles daartussen in. Later komen we uitgebreid terug op kleur. Kleur beschermt ook tegen vergrijzing van het hout. Het zijn de pigmenten - de vaste stoffen - die als een zonnebrand crème werken en daarmee verkleuring tegengaan.  

Wanneer u Douglas behandeld is het ook beschermt tegen weersinvloeden. Als Douglas hout nat wordt en weer opdroogt zorgt dat voor krimpende en uitzettende houtvezels. Na verloop van tijd is dit zo vaak gebeurd dat er kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Hier kan weer meer water in blijven staan. Een vicieuze cirkel naar beneden met beschadigd hout als gevolg. Wanneer hout lang nat blijft is dit een voedingsbodem voor houtrot. Jazeker, ook Douglas hout is gevoelig voor houtrot. Hout waterafstotend maken beschermt hiertegen.

 • Behandelen geeft een prachtige uitstraling
 • Verkleuring en aantasting door schimmels
 • Bescherming tegen vergrijzing
 • Beschermt tegen indringen van water
 • Beschermt tegen het krimpen en zwellen van hout

Voor het behandelen van een Douglas schutting zijn er twee mogelijkheden: Een beits of een dekkende houtverf. Beide producten hebben hun eigen voordelen en lichten we hier toe.


Douglas schutting behandelen met beits

Douglas Behandelen met BeitsEen beits heeft als enige de eigenschap dat het in transparante houtkleuren kan worden gekozen. Van eigen lichte Douglas kleur tot donker Ebben hout, het is allemaal mogelijk. Een houtkleur geeft een natuurlijke, warme uitstraling aan uw schutting. Er wordt wel altijd een kleur aangebracht. Transparante kleurloze producten bieden nooit bescherming tegen vergrijzing. Andere kleuren zoals whitewash, gitzwart, groen of zelfs een natuurlijke grijze kleur voor een direct vergrijsd uiterlijk zijn mogelijk. Later leest u meer over alle mogelijke kleuren.

Een andere eigenschap die alleen beits heeft is dat het diep in het hout trekt. Omdat beits een dun product is laat het de structuur van het hout goed zichtbaar. Ook dit helpt mee aan de natuurlijke uitstraling van uw Douglas schutting. Het hout blijft voelbaar ruw en heeft een mat uiterlijk. Hout noesten en de ‘tekening’ van het hout geven het een levendig uiterlijk. 

Een schutting met beits behandelen gaat erg eenvoudig en in zeer dunne lagen. Deze dunne lagen geven beits de goede prijs kwaliteit verhouding omdat er relatief veel vierkante meters hout met een liter beits behandeld kunnen worden. Een beits wordt het beste aangebracht met een grote platte kwast. Ondanks de dunne lagen is de bescherming met beits goed te noemen. De levensduur is echter wel sterk afhankelijk van de gekozen kleur. Een lichte houttint gaat ongeveer twee jaar mee, maar een donkere dekkende kleur zoals groen kan tot wel 7 jaar mee. Het Douglas weer behandelen is echter heel eenvoudig. Het hout even schoonmaken en heel licht opschuren is voldoende en een nieuwe laag watergedragen beits is makkelijk en snel aangebracht.

 • Beits kan als enige product in transparante houttinten worden gemengd
 • Beits trekt diep in het hout en geeft een zeer natuurlijke uitstraling
 • Eenvoudig aanbrengen in dunne lagen tot wel 12 m² per liter

 

Douglas schutting behandelen met dekkende verf

Wanneer de schutting met een dekkende verf wordt behandeld kan dat in RAL of NCS kleuren. Met tezamen zo’n 2500 kleuren is er altijd een kleur die u mooi vind. Dekkende kleuren geven de hoogste bescherming tegen UV-straling. Vaak wordt gekozen voor Douglas in zwart, antraciet of wit voor een strakke uitstraling of juist groen en bruin voor een landelijke uiterlijk.

Een watergedragen dekkende verf wordt in volle lagen aangebracht. Hierdoor krijgt het Douglas hout een strakke uitstraling in tegenstelling tot beits die de houtnerf goed voel- en zichtbaar laat. Het hout wordt egaal en alle kiertjes, noesten en oneffenheden goed gevuld. Deze egale opliggende verflaag maakt dat onderhoud nog veel langer kan worden uitgesteld. 15 jaar is geen uitzondering. Daar staat tegenover dat het iets meer werk is om deze verf aan te brengen ten opzichte van een beits. In ieder geval kiest u altijd het beste voor een watergedragen product omdat deze fijn verwerken en de langste levensduur hebben.

 • Een dekkende verf kan in alle RAL en NCS kleuren worden gemengd
 • Volle egale verflaag voor een strak uiterlijk
 • Extreem duurzaam, tot wel 15 jaar geen onderhoud

 

Teknos Drywood Woodstain VV beits voor Douglas

Woodstain VVTeknos Woodstain VV beits voor Douglas is van zeer goede kwaliteit, gaat lang mee en kunnen we daarom duurzaam noemen. Omdat de beits extreem waterafstotend is krijgen schimmels en houtrot geen kans op Douglas hout. Vochtig hout is een voedingsbodem voor schimmels en verdient de allerbeste waterafstotende bescherming. Door invloed van vocht krimpt en zwelt het hout keer op keer en raakt het beschadigd. Na behandeling krijgt vocht geen kans en behoren schimmels tot het verleden.

Woodstain beits is verkrijgbaar in heel veel transparante, semi transparante en dekkende kleuren zodat u altijd de gewenste uitstraling voor uw schutting krijgt. Een kleur (pigment) geeft bescherming tegen UV-straling en daarmee tegen vergrijzing en verkleuring omdat de vaste stoffen het zonlicht blokkeren.

Deze dunne beits heeft een zeer hoog rendement, tot wel 12 m² per liter en is op waterbasis voor een prettige en makkelijke verwerking, iedereen kan het. Op nieuw hout zijn twee lagen voldoende, bij onderhoud slechts één. Woodstain beits is verkrijgbaar in twee varianten: matte beits en zijdeglanzende beits. Beide beloond met de bewezen zekerheid van het KOMO-keurmerk.

 • Extreem waterafstotend
 • Weinig vuilaanhechting
 • Dringt diep in Douglas hout
 • UV-licht bestendig 
 • Transparante hout kleuren
 • Semi-dekkende kleuren
 • Dekkende kleuren
 • In mat of zijdeglans
 • Geringe laagdikte
 • Zeer eenvoudig aan te brengen
 • Hoog rendement tot wel 12m² per liter
 • Als enige KOMO gecertificeerd BRL 0821

 

Teknos Drywood Verf voor Hout Master dekkende verf voor Douglas

Drywood Verf voor Hout Master dekkende verf voor Douglas is een klasse op zich. Bijzonder aan deze dekkende verf voor Douglas hout is dat de verf extreem elastisch is, zeer hoog vullend vermogen heeft en daarmee extreem lang meegaat. Het werken van hout wordt voor vele jaren opgevangen door de elastische volle laag, zo kan er geen water indringen wat houtrot tegengaat. De verf kan tot wel 10(!) keer dikker aangebracht ten opzichte van reguliere verven. De verf is blijvend ademend en is een grondverf en aflak in 1 product.

Een Douglas schutting behandelen met deze dekkende verf geeft uw schutting een strakke uitstraling in matte of glanzende variant. Beide zijn in alle RAL en NCS kleuren verkrijgbaar en geven dezelfde bescherming tegen weersinvloeden en UV straling. 15 jaar geen onderhoud is geen uitzondering. Wanneer er dan onderhoud gepleegd moet worden gaat dat heel eenvoudig. De schutting moet goed schoongemaakt, licht geschuurd, kale delen bijgewerkt en een nieuwe laag kan met roller en kwast worden aangebracht. Dit is dé meest duurzame verf voor Douglas hout. Gemaakt met zeer weinig oplosmiddelen op waterbasis voor een prettige en zeer eenvoudige verwerking.

 • Alle dekkende kleuren
 • Extreem weersbestendig
 • Grond, voor- en aflak in één
 • Zeer lange levensduur
 • Vult kieren, naden en scheurtjes
 • Ademend
 • Mat of glanzend
 • Duurzaam elastisch
 • Robuust 
 • Zeer eenvoudige verwerking
 • Watergedragen 

 

Welke kleuren kan ik kiezen?

Douglas Behandelen met BeitsKleur is een kwestie van smaak, en gelukkig zijn er zeer veel mogelijkheden. U kunt voor beits of dekkende verf kiezen uit alle RAL en NCS kleuren. De beits is ook nog eens verkrijgbaar in vele transparante houtkleuren en semi dekkende kleuren zoals een white- en grey wash.

Transparante beits kleuren.  Wilt u de de originele kleur van het Douglas hout behouden? Gebruik buiten nooit een transparant kleurloos product. Er bestaat geen producten die bescherming bieden zonder toegevoegde kleur of pigment. Speciaal voor Douglas is er de kleur Natural Color Douglas / NCD die het beste met de warme Douglas kleur overeenkomt. Het nadeel van een lichte kleur als deze is dat er eerder onderhoud gepleegd moet worden. Het weinige pigment geeft tussen de 1-3 jaar bescherming. Onderhoud is dan weer zeer eenvoudig en moet gebeuren vóór er vergrijzing zichtbaar is. Andere transparante beits kleuren vindt u op de Woodstain kleuren pagina. Hoe donkerder een kleur, hoe langer de bescherming.

Semi dekkende beits kleuren. Meestal gekozen voor zachte pasteltinten, white- en grey wash kleuren. Het kan uw tuin een bijzondere uitstraling geven. Een kenmerk van een semi dekkende kleur is dat de kleurverschillen van het Douglas hout nog zichtbaar blijven. Het lichtbruine spinthout blijft te onderscheiden van het roze/rode kernhout. Een noest blijft enigszins zichtbaar. Omdat Woodstain beits voor Douglas diep in het hout trekt blijft ook de houtstructuur zichtbaar. Het Douglas krijgt een zeer natuurlijke uitstraling.

Dekkende kleuren. Zowel Woodstain beits als Verf voor Hout Master voor zijn in alle dekkende RAL en NCS kleuren verkrijgbaar. Op verzoek zijn ook andere kleuren te maken, neem contact met ons op voor de mogelijkheden. De meest verkochte kleur voor Douglas schuttingen blijft is de gitzwarte RAL 9005. Wees echter niet bang om iets anders te kiezen. De resultaten kunnen heel verrassend zijn.

 • Transparante beits kleuren: De originele houtkleur en kleurverschillen blijven zichtbaar bij lichte kleuren 
 • Semi dekkende beits: De kleurverschillen in het hout blijven een klein beetje zichtbaar
 • Dekkende beits kleuren: Een volledig effen gekleurde beits met behoud van voelbare houtstructuur
 • Dekkende verf kleuren: Voor een egale gladde uitstraling met keuze uit 2500 kleuren in mat of glans

Voor alle kleuren verwijzen we naar de Teknos Drywood kleuren pagina. Neem gerust contact op als u hulp nodig heeft.    

 

Hoeveel verf of beits voor Douglas heb ik nodig?

Drywood Woodstain VVbeits voor het behandelen van een Douglas schutting heeft een gemiddeld verbruik van 10 m² per laag waar er minstens twee lagen nodig zijn op kaal hout. Belangrijk is om deze hoeveelheid ook aan te brengen, alleen zo is er voldoende bescherming tegen vocht en UV-straling.

 • Breng twee dunne lagen aan
 • Het gemiddeld verbruik is 10m² per liter

Drywood Verf voor Hout Master voor het behandelen van een Douglas schutting heeft een verbruik van 10 m² per laag waarbij er 3 lagen op kaal hout nodig zijn, twee lagen op reeds gegrond hout, of 1 laag bij renovatie. De verf kan zeer ruim worden aangebracht in kieren en spleten tot een laagdikte van wel 1mm, wel 10 keer zo dik als andere verf.

 • Het verbruik is 10m² per liter

Onze tip: Wilt u het precieze verbruik weten tijdens het schilderen? Gebruik een weegschaal en meet met een rolmaat een vaste oppervlakte af, bijvoorbeeld 10 vierkante meter. 

Hoe kan ik Teknos Drywood verf kopen?

Onderaan deze pagina vind u Drywood Woodstain VV en Drywood Verf voor Hout Master voor het behandelen van een Douglas schutting in de webshop. Kies een hoeveelheid, vink de kleurenwaaier aan en vul nu als laatste het kleurnummer in, bijvoorbeeld RAL 9005. Plaats het nu in uw winkelwagen. Vergeet niet eerst het bijbehorende technisch informatieblad door te lezen. Als u het product in de winkelwagen heeft geplaatst kunt u afrekenen met onder andere IDeal. Wij nemen uw bestelling vervolgens in behandeling en uw bestelling wordt binnen 1-3 werkdagen bij u bezorgd door onze vervoerder, gespecialiseerd in het vervoer van verf. Voor bestellingen boven de € 50,- rekenen wij geen verzendkosten. Wilt u nog iets weten over deze producten? Neem gerust contact met een van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder. Ook helpen we graag met het maken van een plan van aanpak of het uitrekenen van de benodigde hoeveelheid. Via whatsapp kunnen wij foto’s van uw schutting ontvangen en tips geven die speciaal voor uw klus van toepassing zijn. Maak gratis gebruik van onze ervaring. Wij denken graag met u mee, het is ons vak.  


Stappen plan voor het behandelen van een Douglas schutting

Met een goede plan van aanpak, voorbereiding, gereedschap en natuurlijk goede beits maakt het behandelen van een schutting een leuke klus

Douglas Behandelen met BeitsVoorbereiding
Bedenk goed of u de schutting behandeld voordat deze geplaatst is of wanneer de schutting helemaal af is. Losse planken zijn natuurlijk goed te behandelen, maar zullen nog nagelopen moeten worden om alle schroefgaten van beits te voorzien. Zo'n klein plekje lijkt onbelangrijk maar vocht condenseert snel op een schroefkop en kan juist daar waar geen beits of verf zit in het hout trekken en voor allerlei problemen zorgen. Aan de andere kant heeft een gemonteerde schutting moeilijk bereikbare plaatsen. Gebruik hier een grote, gebogen radiator kwast of lyonse penseel om overal bij te komen.  

Schoonmaken
Nieuw hout hoeft bijna nooit schoongemaakt en ook ontvetten is vaak overbodig. Bij bestaande schuttingen is het zeker altijd noodzakelijk om schoon te maken. Bij zwaar vervuilde schuttingen gebruikt u de krachtige Teknos Rensa Facade reiniger. Een hoge druk spuit maakt het houtoppervlak stuk en laat plekken achter waar de sterke waterstraal te lang op het hout wordt gericht. Het resultaat is een bonte schutting die met transparante kleuren zichtbaar blijven. Wees dus voorzichtig met het gebruik hiervan.

Schuren
Woodstain beits: U hoeft nieuwe schutting planken niet te schuren. Woodstain VV beits trekt diep in het hout en heeft een extreme hechting, scheuren en afbladderen is niet mogelijk. Een eventuele zaagsnede of hele ruwe plek mag natuurlijk bewerkt met middel grof schuurpapier. De tweede laag kan al na twee uur drogen worden aangebracht. Wacht u langer of betreft het een onderhoudslaag, dan is licht opschuren met korrel p220 noodzakelijk.

VVH Master dekkende verf: Kaal hout hoeft niet geschuurd. Wilt u een extra strak en glad uiterlijk? Schuur dan met korrel P150 - P180 de planken glad. Na een eerste laag kunnen er kleine houtvezels omhoog gaan staan. Deze kunnen met heel fijn schuurpapier (P240) worden geschuurd. De verf hoeft na droging niet geschuurd wanneer er geen opstaande vezels zijn en hecht zeer goed op de volgende laag.

Afdekken
Dek bestrating en vlonder planken goed af. Ook professionals zullen altijd afdekken. De Woodstain beits en Master houtverf hecht ook zeer goed op vlonder planken en bestrating. Achteraf schoonmaken is een flinke klus en helemaal niet nodig en vaker nog nooit helemaal schoon te krijgen. Oude lakens, stucloper en dekzeil kunnen prima gebruikt worden om af te dekken. Ook aangrenzende bouwdelen als baksteen en beton moeten afgeplakt worden. Zo kunt u zich volledig concentreren op het beitsen en hoeft u zich geen zorgen te maken om eventuele gemorste beits en verf. Bedenk dat een netjes gebeitste schutting nog steeds een rommelige uitstraling heeft wanneer aangrenzende oppervlakken verfvlekken hebben.

Eerste laag aanbrengen
Woodstain beits: Gebruik voor Drywood woodstain VV kwasten met witte of lichte haren voor watergedragen verf. Een kleine kwast of lyonse penseel voor kleine randjes, moeilijk bereikbare plaatsen en hoekjes, en een grote platte kwast voor het invullen en werk direct uit het blik. Grote kwasten zijn misschien intimiderend voor sommigen, maar ze werken veel sneller omdat ze veel meer beits kunnen opnemen. Een roller is in het geval van transparante kleuren niet aan te raden omdat deze het pigment (wat goed zichtbaar blijft) niet goed verdelen. Gebruik in geen geval de bekende grote en goedkope blokwitter. Hoewel deze vaak breed zijn bevat het midden geen haar en zijn de haren ook nog eens kort. Deze kwasten nemen naar verhouding maar weinig verf op. Laagdikte is het belangrijkste in een verf systeem, controleer tussentijds of het opgegeven verbruik gehaald wordt.  U zult zien dat de beits erg soepel verwerkt en niet gaat plakken. Draag handschoenen en werkkleding. Pak zoveel aan als u binnen 2 uur kunt beitsen, hierna kan een tweede laag worden aangebracht. 

VVH Master dekkende verf: Deze verf wordt het beste aangebracht met een zogeheten lakvilt roller en kwast voor watergedragen verven. Breng de verf ruimschoots aan en controleer tussentijds of het verbruik juist is. Het mooie van deze verf is dat kleine gaatjes, kiertjes en noesten kunnen worden gevuld met verf. Duw het letterlijk in een gaatje en rol er daarna nog eens overheen. Dit maakt dat de Douglas schutting een echte egale, strakke uitstraling krijgt. 

Tweede laag aanbrengen
Woodstain beits: Uw nieuwe schutting ziet er al mooi uit na een eerste laag, toch is het echt van belang een tweede laag aan te brengen. De beschermende werking komt volledig tot zijn recht bij een laagdikte van twee lagen. Daarbij is het eindresultaat nog een keer zo mooi. Het verbruik zal bij een tweede laag iets minder zijn. Werk schematisch en plank voor plank, zo weet u zeker dat alles een tweede laag heeft gekregen. Controleer altijd tussentijds of het gemiddelde verbruik van 10m² per liter gehaald wordt. 

VVH Master dekkende verf: Kaal hout heeft altijd 3 lagen dekkende verf nodig. Met Verf voor Hout Master kunt u gronden, voor- en aflakken. Breng bij kaal hout dus twee lagen aan voor het aflakken. Blijf ook hier altijd het verbruik controleren.

U leest het, Drywood Woodstain VV beits of  Drywood Verf voor Hout Master zijn twee verschillende maar uitstekende producten om een Douglas schutting te behandelen. Beide laten zich makkelijk verwerken en geeft een prachtige uitstraling aan hout. Of het nu een strakke moderne Douglas schutting met smalle latten is of landelijke schutting met grote groene, brede planken, de schutting is weer als nieuw en gaat vele jaren mee, beschermt tegen weer en wind. 

Douglas schutting behandelen met beits of verf samengevat

Douglas Behandelen met BeitsBeide producten geven op hun eigen manier een langdurige bescherming. Een verschil in uitstraling is het meest kenmerkende verschil. Beits geeft de meest natuurlijke uitstraling, een dekkende verf heeft een strak uiterlijk. Een lichte transparante beits in de kleur Natural Color Douglas geeft gemiddeld 2 jaar bescherming wat toch langdurig genoemd mag worden voor een lichte kleur als deze. Wilt u echt geen omkijken meer naar uw schutting? Een niet al te donkere kleur dekkende verf zal echt jarenlang geen onderhoud nodig hebben. Goede kwaliteit producten van Teknos Drywood leveren lange duurzame bescherming, welke afwerking u ook kiest.

Douglas schutting behandelen met beits

 • Beits trekt diep in het Douglas hout en geeft een zeer natuurlijke uitstraling met behoud van structuur
 • Beits kan in transparante houttinten worden gemengd met behoud van 'tekening'
 • Semi-dekkende kleuren
 • Dekkende kleuren
 • Geringe laagdikte met hoog rendement tot wel 12m² per liter
 • Zeer eenvoudig aan te brengen

Douglas schutting behandelen met dekkende verf

 • Volle, egale, opliggende verflaag voor een strak uiterlijk
 • Een dekkende verf kan in alle RAL en NCS kleuren worden gemengd
 • Extreem duurzaam, tot wel 15 jaar geen onderhoud
 • Grond, voor- en aflak in één
 • Vult kieren, naden en scheurtjes en blijvend elastisch
 • Zeer makkelijke verwerking


Wat als ik toch nog vragen heb over het behandelen van een Douglas schutting

Toch kan het zijn dat u vragen heeft. Het bovenstaande verhaal is algemeen en wanneer u twijfelt kunt u gebruik maken van onze ervaring. Heeft u twijfels over de staat van het hout, de  huidige afwerking, het aantal vierkante meters of andere vragen over de werkwijze? Neem dan gerust contact met onze Teknos specialisten op. Onze medewerkers hebben jarenlange praktijkervaring en helpen u graag met het maken van een plan. Gaat u een Douglas schutting behandelen, aarzel dan niet en vraag ons voor gratis advies: Bel ons op +31(0)6 - 832 639 72 of mail naar [email protected] en wij staan u graag te woord.

Douglas schutting behandelen - zo lang mogelijk onderhoudsvrij, hoe doe ik dat?
Toon:
Woodstain Mat
Woodstain Mat
De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructies.
€46,25
Woodstain ZG
Woodstain ZG
De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing toepasbaar op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructie
€46,25
Hout Master Glans
Hout Master Glans
Drywood Verf voor Hout Master Glans is een zeer duurzaam één-pot-systeem voor nieuw- en onderhoudsschilderwerk voor binnen- en buitentoepassing op bijvoorbeeld rabat, boeidelen, windveren, gootbetimmeringen, houten gevels etc.
€50,30
Toon: