• Lorem ipsum

Douglas hout behandelen? Dat doet u met een heldere uitleg, een goed product en een duidelijk stappenplan. Hier leest u hoe gemakkelijk het behandelen van Douglas kan zijn. Met een top kwaliteit beits en onderstaande tips van vakmensen uit de praktijk kan het niet meer mis gaan. 

 

Waarom zou ik mijn Douglas hout behandelen?

Douglas is een goed betaalbare, duurzame houtsoort dat in snel tempo Nederland veroverd heeft. Douglas is echter wel zeer gevoelig voor verkleuring, algen en schimmels. Om dit tegen te gaan is het nodig om te behandelen met een beits. Beits is een beschermende laag die diep in het hout trekt. Beits geeft een goede bescherming tegen verkleuring door UV-straling van de zon. Ook maakt beits het hout waterafstotend en op droog hout krijgen houtrot en schimmels minder kans. Behandeld Douglas hout scheurt en werkt het hout nauwelijks meer. Naast bescherming is het prachtige uiterlijk natuurlijk de belangrijkste reden voor u om Douglas hout te behandelen met beits met een beits. Behandelen met een beits verlengt de levensduur van het hout aanzienlijk, met behoud van de uitstraling.

 • Bescherming tegen uv-licht - geen verkleuring
 • Bescherming tegen regen - geen houtrot, schimmels en scheuren
 • Verfraaiing - Eigen Douglas kleur of andere kleur

Waar moet ik op letten bij Douglas hout behandelen?

Nieuw en onbehandeld Douglas hout kan direct met Drywood Woodstain VV behandeld worden. Even schoon borstelen met een stoffer is voldoende. Douglas hout wat al een keer gebeitst is kan na een goede schoonmaakbeurt met licht opschuren weer gebeitst worden. Geschilderd Douglas hout waar een laag verf 'op' het hout ligt verdraagt geen beits. Een beits heeft enigszins zuiging nodig die geheel is weggenomen door een filmvormende laag verf. Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden, om Douglas hout te behandelen met beits. Bijvoorbeeld Drywood verf Voor Hout Master.

 • Ondergrond - kaal hout of reeds gebeitst hout
 • Uitstraling - mat of zijdeglans
 • Kleur - dekkende, semi- dekkende of transparante kleuren, daarover straks meer. 

Waarmee kan ik Douglas hout behandelen?

Een goede beits is Drywood Woodstain VV van Teknos. Een beits is een zeer dunne substantie die diep in het hout trekt. Dun wil niet zeggen dat de kwaliteit minder is, integendeel, de beitsen van Drywood behoren tot de meest duurzame op de markt verkrijgbaar. Deze vloeibare houtbescherming verwerkt zeer soepel en heeft een zeer gunstig verbruik met gemiddeld 10 vierkante meter per liter. Het droogt snel en ook een tweede laag laat zich na 2 uur zonder te schuren makkelijk op brengen.

Woodstain VV

Dankzij de extreem waterafstotende werking van Drywood Woodstain VV blijft Douglas voor jarenlang beschermd tegen houtrot en algengroei. Ook is Douglas voor lange tijd beschermd tegen verkleuring door uv-straling en krijgt het een mooie, egale matte of zijdeglanzende uitstraling. Deze watergedragen beits kan nooit afbladderen, scheurt en barst niet, heeft een zeer goede dekkracht en is ademend en vochtregulerend. Niet voor niets is Drywood de eerste keuze van vele houtverwerkende professionals en architecten in Nederland en daarbuiten.

 • Hoge kwaliteit beits in heel veel kleuren
 • Matte of zijdeglanzende beits
 • Nieuw hout in 2 lagen klaar zonder primer of schuren
 • Extreem waterafstotend
 • Gunstig verbruik: gemiddeld 1 liter per 10m² 


Welke beits kleuren kan ik kiezen?

Drywood Woodstain VV is in heel veel kleuren verkrijgbaar. Douglas hout behandelen met beits zonder kleur geeft geen bescherming tegen vergrijzing en verkleuring. Het zijn pigmenten -de vaste stoffen- die voor bescherming tegen vergrijzing zorgen. Dat geldt voor elk product, elk merk. Kies dus buiten voor een kleur. Hoe donkerder de kleur, hoe beter de bescherming tegen vergrijzing. 

Kleur is uiteraard een kwestie van smaak. De mogelijkheden zijn gelukkig eindeloos. U kunt kiezen uit alle dekkende RAL en NCS beits kleuren en vele transparante hout beits kleuren voor een natuurlijke look. Als u iets bijzonders zoekt zijn de trendy semi- dekkende gevelbekleding kleuren zeker aan te raden. Transparante beits kleuren zijn erg populair voor het behandelen van Douglas hout. Een vuren houten schutting krijgt een hele andere look met transparante beits in een prachtige hout tint. En de toppers van nu zijn dekkende donkere kleuren als antraciet of zelfs diepzwart. Wees echter niet bang om iets anders te kiezen. De resultaten kunnen heel verrassend zijn. Woodstain VV is verkrijgbaar in de volgende varianten:

 

Hoeveel beits heb ik nodig voor Douglas hout?

Breng op nieuw hout altijd twee lagen aan. Bij onderhoud is 1 laag voldoende, maar let op dat kaal geschuurd hout wel twee lagen nodig heeft en werk kale delen plaatselijk bij. Drywood Woodstain beits geeft na twee lagen een zeer goede bescherming tegen UV-straling, vocht, houtrot en schimmels. Uw hout blijft niet alleen mooi maar ook goed beschermd.  

 • Breng twee dunne lagen aan
 • Het gemiddeld verbruik is 10m² per liter

Heb ik een primer nodig op Douglas hout? 

Gaat u Douglas hout behandelen met Drywood Woodstain dan is er geen grondverf nodig. De primer voor beits is de beits zelf, wel zo makkelijk. Twee lagen op nieuw hout met hetzelfde product werkt het snelst en is economisch de beste keuze. Wel aanbevolen is Teknos Drywood Kopse Sealer. Dit product met speciale bindmiddelen is zeer geschikt voor de gezaagde kanten van planken en balken. Omdat het hout hier zeer open en grove poriën heeft is het beter om deze 1 keer af te sluiten met Drywood Kopse Sealer. Dit werkt beter dan Woodstain beits. Kopse Sealer is in transparant kleurloos verkrijgbaar. Breng 1 laag aan op de gezaagde kanten en werk daarna af met twee lagen Woodstain beits.  

 • Drywood Woodstain VV beits heeft geen primer nodig
 • Op kops hout en zaagkanten is 1 laag Drywood Kopse Sealer aanbevolen

   

Hoe moet ik Drywood Woodstain beits aanbrengen?

Douglas Hout BehandelenBehandelen met beits is heel eenvoudig. Wanneer u de onderstaande tips gebruikt kunt u makkelijk en snel beits aanbrengen met een prachtig resultaat.  

Afdekken - Na het schuren is het tijd om af te dekken en plakken. Al is het hout nog zo netjes gebeitst, het zullen de vlekken op bestrating en muren zijn die de (verkeerde) aandacht trekken. Gebruik daarom een schilders kleed of stucloper om bestrating af te dekken en plak een strook plastic op aangrenzende stenen muren. Beits trekt diep in bakstenen en beits schoonmaken is zeer lastig, zo niet onmogelijk. Zorg dat beits niet onder de tape door kan lopen, maak eerst een proef. Demonteer buitenlampen etc. Zoveel mogelijk, dek ze anders af met plastic. Kies de juiste afplak tape, geschikt voor buiten en laat deze niet te lang zitten. Nu kunt u zich goed op het behandelen concentreren. 

Eerste laag aanbrengen - Nu alles schoon is, afgedekt en stofvrij is het tijd om een eerste laag aan te brengen. Hou in de gaten of u aan het opgegeven verbruik van gemiddeld 10 vierkante meter per liter komt. Laagdikte is zeer belangrijk voor de duurzaamheid van elk verfsysteem. Werk zoveel mogelijk plank voor plank en van boven naar beneden. Doe niet teveel beits in de verfemmer en denk deze af bij een korte pauze, de kwast kan voor korte tijd in plastic gewikkeld. In het geval van een onderhoudslaag is het belangrijk om eerst kale delen plaatselijk te gronden, en na droging alles geheel te behandelen met beits. 

Tweede laag aanbrengen - Een tweede laag kan al na twee uur drogen worden aangebracht. Let ook nu weer op het verbruik. Wanneer u klaar bent kunt u gelijk alle plakband verwijderen en plastic en tape bij het restafval doen. Gooi (bijna) lege verfblikken nooit weg. Schrijf op waar de beits is gebruikt en gooi dit blik pas weg na de volgende beits klus, zo weet u precies welk product, glansgraad en kleurnummer er is gebruikt. Een beits kwast schoonmaken gaat het beste door deze een nacht in het water te laten staan en deze de volgende dag goed uitspoelen.

 

Vragen over Douglas behandelen? Bel gerust.

Neem gerust contact met ons op. Onze medewerkers hebben jarenlange praktijkervaring en helpen u graag met het maken van een plan. Gaat u hout behandelen, aarzel dan niet en vraag ons voor gratis advies. Bel ons op +31(0)6 - 832 639 72 of mail naar [email protected] en wij staan u graag te woord. 
 

 

Douglas hout behandelen - Veel Gestelde Vragen