Douglas hout behandelen - Veelgestelde vragen
Waarom moet ik Douglas vlonderplanken behandelen?
Douglas is een matig-duurzame houtsoort uit houtklasse 3, die ook zonder behandeling jarenlang sterk blijft. De licht bruine/roze kleur en een goede prijskwaliteit verhouding van het Douglas hout zorgen voor een grote populariteit in Nederland. Douglas hout is inmiddels 1 van de meest gebruikte houtsoorten voor vlonderplanken in Nederland. Toch raden we aan om douglas hout te behandelen. We zullen u hier uitleggen waarom.
Onbehandeld douglas is gevoelig voor schimmels. Al snel kunnen er zwarte vlekken op onbehandeld hout ontstaan. Hoewel dit niet van invloed is op de levensduur van het hout, is het niet erg fraai. Om dit te voorkomen kan het Douglas hout het beste waterafstotend worden gemaakt. Op een natte ondergrond groeien algen en schimmels natuurlijk veel sneller dan op een behandelde en daardoor droge ondergrond. Een natte vlonder met algengroei wordt daarnaast glad en onveilig. Behandelen gaat dit tegen.
Als douglas niet behandeld wordt zal het ook gaan vergrijzen. De mooie warme bruine houtkleur zal na 1 seizoen vervagen en na een winter is er meer grijs dan houtkleur zichtbaar. Door douglas te behandelen is het mogelijk om die mooie houtkleurige uitstraling te behouden.
Onbehandeld douglas kan daarnaast ook vocht opnemen. Dit is iets wat de eerste periode geen problemen zal geven, maar na vele malen vocht opnemen en weer afgeven kan er schade in het hout ontstaan. Door het krimpen en zwellen van het hout ontstaan er kleine scheurtjes waardoor weer meer vocht wordt opgenomen. Uiteindelijk zal het douglas hout zonder behandelen kromtrekken, scheuren, vergrijzen en een voelbaar slechter oppervlak krijgen, denk bijvoorbeeld aan splinters. Al deze nadelen kunt u voorkomen door te behandelen.
Onbehandeld douglas hout zal:
- Vergrijzen
- Krom trekken
- Scheef trekken
- Er kunnen scheuren ontstaan
- Een voelbaar ruwer en verslechterd oppervlak
- Glad worden door aangroei van algen en mossen
Waarmee moet ik Douglas vlonderplanken behandelen?
Douglas vlonderplanken, die behandeld worden met olie, krijgen een prachtige, matte, natuurlijke uitstraling. Dit komt in de eerste plaats doordat de olie geen voel- en zichtbare laag op het hout legt, maar omdat de olie diep in het hout trekt.
Teknos Woodex Bioleum is een olie van hoge kwaliteit met de beste pigmenten voor heldere, natuurlijke kleuren. Het zijn ook de kleuren, de vaste stoffen, die als bescherming tegen verkleuring door zonlicht werken, zodat douglas vlonderplanken niet vergrijzen. Anders dan een verf of beits wordt olie in dunne lagen aangebracht. Dat is ook meteen een nadeel: onderhoud moet echt elke 2 - 3 jaar plaatsvinden, en nieuwe vlonders kunnen het beste zelfs elk jaar een laagje krijgen. Er is voor vlonders echter geen andere mogelijkheid, vlonder worden belopen en dan is gebruik van beits niet mogelijk. Gelukkig kan met Woodex bioleum olie het onderhoud zo duurzaam mogelijk worden uitgevoerd. Duurzaam betekent hier dat deze olie een relatief lange levensduur heeft, het onderhoud eenvoudig is, veel vierkante meters met 1 liter olie gedaan kunnen worden, goede bescherming biedt door de hoge kwaliteit pigmenten in de olie en niet in de laatste plaats de olie voor 60% bestaat uit ‘biobased’ grondstoffen met een op water gebaseerd bindmiddel. Verder raden we u aan om de vlonderplanken goed schoon te houden, veeg natte bladeren regelmatig weg, zeker in de herfst.
Woodex Bioleum is een houtolie op waterbasis en laat zich daarom zeer prettig verwerken. Ook heeft het geen vervelende geur en het droogt zeer snel en extreem mat op. Samen met de lange levensduur precies die eigenschappen die nodig zijn bij het behandelen van douglas vlonderplanken in grote oppervlakken of tuinmeubelen met lastig te bereiken plekken.
- Geeft een zeer fraaie uitstraling aan hout
- De meest natuurlijke en matte afwerking voor behandelen van douglas vlonderplanken
- Goede prijs kwaliteit verhouding door gunstig verbruik
- Trekt diep in douglas hout
- UV-licht bestendig, beschermt het hout tegen verwering en vergrijzing
- Extreem waterafstotend en ademend
- Watergedragen en niet film vormend
- Gebaseerd op duurzame grondstoffen (60%)
- Olie kan in tegenstelling tot bijvoorbeeld beits belopen worden
- Beschermd tegen indringen van vuil
- Leverbaar in transparante en semi- dekkende kleuren
- Top kwaliteit olie uit Finland
Hoeveel olie heb ik nodig om vlonderplanken te behandelen?
Een gunstig verbruik van houtolie is met vele vierkante meter belangrijk bij het behandelen van vlonderplanken. Dit draagt bij aan een goede prijs kwaliteit verhouding van de olie. Tel daarbij de relatief lange levensduur op en we kunnen spreken van een duurzame afwerking. Woodex Bioleum van Teknos Drywood voldoet hier zeker aan.
- Het verbruik is circa 10 tot 12 vierkante meter per liter per laag bij een gemiddeld verbruik van 80 gram per m²
- Teknos Woodex Bioleum heeft een gunstig verbruik.
- Breng maximaal 2 dunne lagen aan
- Woodex Bioleum Woodoil komt in verpakkingen van 0,45, 0,9 liter en 9 liter
- Na aankleuren bevat een blik tot 0,5, 1 en 10 liter olie, afhankelijk van de gekozen kleur
- Belangrijk is om aan het opgegeven verbruik te komen voor een goede bescherming
Wat zijn de aandachtpunten bij vlonderplanken behandelen met een olie?
Nieuwe douglas vlonderplanken moeten voldoende droog zijn, en mogen maximaal 20% vocht bevatten. Onder normale omstandigheden blijft douglas hout onder deze 20%.
Het is verstandig om nieuwe Douglas vlonderplanken zo snel mogelijk te behandelen met Woodex Bioleum olie. Verkleuringen ontstaan al in de eerste weken door inwerking van zonlicht. Als Douglas vlonderplanken lange tijd onbehandeld zijn gebleven en al helemaal vergrijsd zijn, is het mogelijk om de originele houtkleur weer op te halen. Gebruik hiervoor oxaalzuur (ontweringswater). Dit is een flinke klus en kan voorkomen worden door tijdig onderhoud te plegen met een houtolie op kleur voor bescherming tegen UV-straling van zonlicht. Online zijn er genoeg voorbeelden te vinden waarbij het douglas hout niet goed is behandeld met oxaalzuur. Hierdoor wordt de kleur van de nieuw aangebrachte laag olie ‘omlaag’ gehaald. Ontgrijzen blijft een klus die u het beste kunt voorkomen. Ook als u wel een vergrijsde vlonder wilt, is het verstandig met kleurloze olie te behandelen. De waterafstotende werking beschermt dan nog altijd tegen het gaan werken van douglas hout en tegen de aanhechting van vuil en algen die de vlonder glad maken.
Een bestaande douglas vlonder moet goed schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor Teknos Rensa Terras Reiniger. Dit speciaal ontwikkelde product bestaat uit ‘biobased’ bestanddelen en gaat goed samen met Teknos Woodex Bioleum olie op waterbasis voor een goede hechting. De douglas vlonderplanken frissen lekker op door deze goed te schrobben en schoon te spoelen, u heeft dan de juiste basis voor een nieuwe laag olie. Als u niet eerst schoonmaakt en direct gaat schuren, wordt al het vuil ín het hout geschuurd. Vuil hecht niet goed aan hout en zal op enig moment gaan loslaten. Om maar niet te spreken over het grauwe uiterlijk als vuil in de planken geschuurd wordt. Ook een olie op kleur zal dit niet verhelpen.
- Hout moet absoluut grondig schoon gemaakt worden voor elke bewerking of behandeling met olie
- Wacht niet te lang met het behandelen van nieuw hout, verkleuring wordt al snel zichtbaar
- Oude vergrijsde terrassen hebben een grondige behandeling met oxaalzuur nodig
Stappenplan voor het behandelen van vlonderplanken
Voorbereiding - Nieuw Douglas hout heeft weinig voorbereiding nodig. Er kan wel wat hars aanwezig zijn in douglas vlonderplanken. Verwijder deze harspitten met terpentine. Maak douglas vlonderplanken vervolgens goed schoon met Teknos Rensa Terras Reiniger. Het hout moet schoon en droog zijn. Ook wordt aanbevolen om alle bewerkingen aan het hout, zoals zagen en boren, voor het oliën klaar te hebben. Als het niet anders kan is het belangrijk om bewerkte delen, zoals schroefgaten, later nog van olie te voorzien om verkleuringen te voorkomen.
Ontgrijzen van douglas - Douglas vlonderplanken ontgrijzen is mogelijk met oxaalzuur en wordt ook wel ontweringswater genoemd. Dit is een tijdrovende klus, maar geeft wel een goed resultaat. Tijdig onderhoud met een olie op kleur is het enige dat vergrijzing kan voorkomen. Koop een middel met een hoog percentage oxaalzuur en volg de aanwijzing op de verpakking op. Vervolgens zeer goed naspoelen met water, omdat resten zuur van invloed kunnen zijn op bijvoorbeeld de hechting en/of kleur.
Schuren - Het vooraf schuren van nieuwe douglas vlonderplanken is niet nodig, behalve op die plaatsen die niet geheel glad zijn (bijvoorbeeld na zagen of boren). Scherpe randen moeten wel worden afgerond met schuurpapier, zodat de olie genoeg oppervlak heeft om in te trekken. Gebruik schuurpapier met korrel P120 tot P150. Maak het hout goed stofvrij met een bezem of stoffer. Een bladblazer heeft als voordeel dat het ook omliggend vuil zal wegblazen, zodat u echt schoon kunt werken.
Afdekken - Het is belangrijk om gevelstenen, bestrating en planten goed af te dekken. Woodex Bioleum is een dunne olie die makkelijk in steen dringt. Hoewel het een watergedragen product is, zal het na droging en indringing moeilijk van de steen te verwijderen zijn. Niet voor niets dekt de professional ook goed af, zo kan hij of zij zich goed concentreren op het schilderwerk. Denk ook om uw schoenen en gebruik een oude handdoek voor u van de vlonder stapt. Een vlonder behandelen kan nog zo netjes gedaan zijn, maar vlekken op bestrating en gevelstenen geven het alsnog een slordig aanzicht.
Kopse kanten sealen - Als het mogelijk is de kopse kanten van planken behandelen met een sealer. Dit is echt noodzakelijk, omdat het hout hier veel poreuzer is dan het geschaafde hout in de lengterichting. Een sealer kan deze grove poriën beter afdichten dan een olie en op deze manier is het indringen van vocht echt uitgesloten. Na het aanbrengen van een laag Teknos Drywood Kopse Sealer kan het verder afgewerkt worden met een olie op kleur.
Eerste laag olie aanbrengen - Breng de Woodex Bioleum aan met een platte kwast met witte of lichte haren voor watergedragen verven. Een grote kwast neemt veel verf op en werkt daarom een stuk sneller. Een kwast van het juiste formaat neemt evenveel of zelfs meer olie op dan een roller. Een roller heeft nog het nadeel van pluisjes en een slechte verdeling van pigmenten. Gebruik dus een roller liever niet. Zorg ook dat er geen ‘plassen’ of dikke lagen olie op de planken blijven staan. Neem overtollige olie met een katoenen doek af. Gebruik geen blokwitter. Deze zijn vaak van slechte kwaliteit, waarbij de haren loslaten. Ook zijn de haren vaak kort en in verhouding is er weinig haar gebruikt. Dit kunt u goed zien aan het gebrek aan kwasthaar in het midden van de blokwitter. Hierom zal een blokwitter maar weinig olie opnemen en afgeven. Hierdoor is het lastiger de juiste aanbevolen laagdikte van de olie aan te brengen. Laagdikte, ook al is het een dunne laag, is erg belangrijk voor een goede bescherming van het hout.
Tweede laag olie aanbrengen - Een tweede laag is nodig bij nieuw hout. Deze kunt u 12 uur na de eerste laag aanbrengen. Schuren tussen de olie lagen is niet nodig. U kunt de kwasten met water schoonmaken. Na 4 dagen is het volledig doorgedroogd en belastbaar. Hou het opgegeven verbruik van 10 - 12 vierkante meter per liter olie aan. Laagdikte is het belangrijkste in een verfsysteem en direct van invloed op de levensduur van het hout.
Vragen over behandelen van Douglas hout met olie
Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)683263972. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over het behandelen van Douglas hout met beits of olie voor buiten.