• Lorem ipsum

Bankirai hout behandelen: een uitgebreid overzicht. Hier leest u alles over het behandelen van bankirai. We leggen uit waarom het zinvol is om bankirai te behandelen. Wat gebruik ik het beste en hoe breng ik het aan? Wat als mijn bankirai vergrijsd of reeds behandeld is? Welke kleuren kan ik kiezen? en meer .. 
 

Waarom is het verstandig om bankirai te behandelen?

Moet ik mijn bankirai behandelen of niet. Deze vraag krijgen wij regelmatig en we proberen
u hier zo helder mogelijk het antwoord te geven. De officiële spelling is bangkirai met een G. Maar de korte variant bankirai is in Nederland het meest voorkomend. Bankirai is een zeer duurzame houtsoort die zonder behandeling jarenlang sterk blijft. Deze tropische hardhout soort heeft geen last van houtrot en is misschien wel de meest gebruikte in vlonderplankken in Nederland. Toch is het aangeraden om bankirai te behandelen. We zullen u hier uitleggen waarom.

Wanneer bankirai niet behandeld wordt zal het vergrijzen. De mooie warme bruine houtkleur zal na 1 seizoen vervagen en na een winter is er meer grijs dan houtkleur zichtbaar. Door bankirai te behandelen is het mogelijk om die mooie uitstraling te behouden. Vochtig hout is een broedplaats voor algen en mossen waardoor een vlonder, zeker na regen, spekglad kan worden. Een gladde vlonder nodigt niet uit om eens lekker de tuin in te lopen, en is simpelweg een gevaar. Alg aangroei moet worden voorkomen. Onbehandeld bankirai kan vocht opnemen. Dit is iets wat de eerste periode geen problemen geeft, maar na vele malen vocht opnemen en weer afgeven kan er schade in het hout ontstaan. Door het krimpen en zwellen van het hout ontstaan er kleine scheurtjes die weer meer vocht kunnen opnemen, een neerwaartse spiraal. Uiteindelijk zal het bankirai zonder behandelen kromtrekken, scheuren, vergrijzen en een voelbaar slechter oppervlak krijgen, denk bijvoorbeeld aan splinters. Al deze nadelen kunt u voorkomen door te behandelen.

 

Hoe kan ik het beste een bankirai vlonder behandelen?

Er is maar 1 middel geschikt om bankirai vlonder te behandelen: olie. Anders dan u elders leest is dat niet omdat bijvoorbeeld beits of verf niet zou hechten, maar omdat alleen een olie belopen kan worden. Verf of beits hechten zeer goed mist juist aangebracht maar zullen gaan kleven onder invloed van warmte en druk. Ook hecht er daarom al snel veel vuil aan. Gebruik dus nooit een beits op vlonder, terras of tuinmeubels.

Woodex Bioleum OlieVlonderplanken behandelen met lijnolie of andere huishoudelijke middeltjes zoals groene zeep zijn niet aan te raden. Niet dat dit niet werkt, maar bescherming tegen vergrijzing geeft het zeker niet en de waterafstotende periode is zeer beperkt. U wilt onderhoud zo lang mogelijk uitstellen.

Een olie is ook zeer gemakkelijk aan te brengen, iedereen kan het, met een strak en egaal resultaat. Een olie is extreem waterafstotend, de belangrijkste reden waarom bankirai behandelen met een olie zo goed werkt. Nat hout zorgt voor allerlei schade zoals hierboven beschreven, maar hout wat waterafstotend gemaakt is blijft mooi. Wanneer hout niet mag vergrijzen is het noodzakelijk om een gekleurde olie aan te brengen. Een kleur bevat vaste stoffen - pigmenten - die heel letterlijk het zonlicht blokkeren waardoor hout niet vergrijsd of anders verkleurd. Dit geldt voor alle producten en merken, een kleurloze bescherming tegen vergrijzing bestaat niet. De kunst is om een kleur te kiezen die de huidige kleur van het bankirai zo goed mogelijk benaderd. Wilt u toch bescherming tegen vocht maar wel een vergrijsd uiterlijk? Kies dan uit een van de vele grijstinten. Op de kleuren komen we later terug.

  • Een olie geeft bankirai vlonderplanken een prachtig uiterlijk met een natuurlijke uitstraling
  • Een olie maakt bankirai vlonderplanken extreem waterafstotend
  • Een olie voedt het hout en beschermd tegen kromtrekken en scheuren
  • Een olie geeft bescherming tegen vuil

 

Voordeel van Bankirai behandelen met Teknos?

Bankirai hout behandeld met olie heeft een prachtige, natuurlijke uitstraling door de matte afwerking. Dat komt in de eerste plaats omdat er geen laagje op het hout voel- en zichtbaar is.

Teknos Woodex Bioleum is een olie van zeer hoge kwaliteit en heeft de beste pigmenten voor heldere, natuurlijke kleuren. Het zijn ook de kleuren, de vaste stoffen, die als bescherming tegen verkleuring door zonlicht werken zodat bankirai vlonderplanken niet vergrijzen. Het belangrijkste ingrediënt tegen vergrijzing is dus pigment. Anders dan een verf of beits wordt olie in dunne lagen aangebracht wat meteen een nadeel geeft: onderhoud moet echt elke 2 - 3 jaar plaatsvinden.

Juist omdat deze olie op waterbasis is, strijkt deze erg makkelijk en is daarom zeer prettig te verwerken. Ook de geur is nagenoeg te verwaarlozen en het droogt zeer snel en extreem mat op. Samen met de lange levensduur precies die eigenschappen die nodig zijn bij het behandelen van bankirai in grote oppervlakken of tuinmeubelen met lastig te bereiken plekken.

 

Waar moet ik op letten bij bankirai behandelen? 

Het hout moet voldoende droog zijn, en mag maximaal 20% vocht bevatten. Onder normale omstandigheden blijft bankirai onder de 20%. In het geval van nieuwe planken is  het verstandig om zo snel mogelijk te behandelen. Verkleuringen ontstaan al in de eerste weken door inwerking van zonlicht. Wanneer bankirai planken lange tijd onbehandeld is en al helemaal vergrijsd is het mogelijk om de originele houtkleur op te halen. Gebruik hiervoor oxaalzuur (ontweringswater) Dit is een flinke klus en kan voorkomen worden door tijdig onderhoud te plegen met een olie op kleur voor bescherming tegen UV-stralen uit zonlicht. 

Welke kleuren voor bankirai kan ik kiezen?

Bankirai BehandelenKleuren kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Daarom verkopen wij kleine verpakkingen van 0,45 liter zodat u een kleine hoeveelheid kunt proberen. Wanneer u het vergrijsde uiterlijk van bankirai mooi vind is het aan te raden om voor een grijze kleur te kiezen. Behandelen is nog steeds noodzakelijk om schade door vocht en vuil tegen te gaan. Er zijn een aantal hele mooie grijstinten verkrijgbaar voor een direct en egaal vergrijsd bankirai.

 

Hoeveel heb ik nodig om bankirai hout te behandelen?

Een gunstig verbruik is belangrijk bij het duurzaam behandelen van bankirai planken. Het verbruik is circa 10 tot 12 vierkante meter per liter per laag bij een gemiddeld verbruik van 80 gram per m² als u Bioleum gebruikt. Teknos Woodex Bioleum heeft een gunstig verbruik. Breng maximaal 2 dunne lagen aan. 

 

Hoe moet je bankirai hout behandelen?

Voorbereiding - Het hout heeft weinig voorbereiding nodig. Hars is niet aanwezig in bankirai planken. Maak bankirai planken goed schoon. Schoonmaken is een hele belangrijke stap voor het behandelen van bankirai. Vuil is altijd aanwezig en beïnvloed de uiteindelijke kleur, hechting en levensduur wanneer dit niet schoongemaakt is. Ook is het aanbevolen om alle bewerkingen aan het hout zoals zagen en boren voor het oliën klaar te hebben.  

Eerste laag olie op bankirai aanbrengen - Breng de olie met een platte kwast aan met witte of lichte haren voor watergedragen verven. Een grote kwast neemt veel verf op en werkt daarom een stuk sneller. Een kwast van het juiste formaat neemt evenveel of zelfs meer olie op dan een roller. Een roller heeft nog meer nadelen zoals pluisjes en slechte verdeling van pigmenten, gebruik deze niet. Zorg dat er geen ‘plassen’ of dikke lagen ontstaan. Neem overtollige olie desnoods met een katoenen doek af. Gebruik absoluut geen blokwitter. Deze zijn vaak van slecht kwaliteit waarbij de haren loslaten. Ondanks het grote formaat zijn de haren vaak kort en in verhouding is er weinig haar gebruikt. Hierom zal een blokwitter maar weinig olie opnemen en afgeven met alle gevolgen van dien. Laagdikte, ook al is het een dunne laag, is erg belangrijk in een systeem.

Tweede laag olie op bankirai aanbrengen - Een tweede laag is nodig bij nieuw hout. Deze kunt u 12 uur na de eerste laag aanbrengen. Schuren tussen de olie lagen is niet nodig. U kunt de kwasten met water schoonmaken en direct alles opruimen om te genieten van uw mooie terras, schutting of tuinset. Na 4 dagen is het volledig doorgedroogd en belastbaar. Hou het opgegeven verbruik van 10 - 12 vierkante meter per liter aan. Laagdikte is het belangrijkste in een verfsysteem en direct van invloed op de levensduur.

 


Vrijblijvend advies, bel gerust.. 

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist op deze website voor al uw vragen over bankirai vlonderplanken behandelen.

 

Bankirai hout behandelen - Veel Gestelde Vragen