klantenservice

Bankirai behandelen: een uitgebreid overzicht

Bankirai behandelen: een uitgebreid overzicht

 

Bankirai behandelen: een uitgebreid overzicht. Hier leest u alles over het behandelen van bankirai vlonderplanken. We leggen uit waarom het zinvol is om bankirai vlonderplanken te behandelen. Wat gebruik ik het beste en hoe breng ik het aan? Wat als mijn vlonder vergrijsd of reeds behandeld is? Welke kleuren kan ik kiezen? Tot slot leest u een uitgebreid stappenplan met veel tips voor het behandelen van bankirai vlonderplanken. Zelfs als u nog meer vragen of hulp nodig hebt helpen wij u graag verder. Lees hier hoe. 

Waarom is het verstandig om bankirai te behandelen?

Moet ik mijn bankirai behandelen of niet. Deze vraag krijgen wij regelmatig en we proberen
u hier zo helder mogelijk het antwoord te geven. De officiële spelling is bangkirai met een G. Maar de korte variant bankirai is in Nederland het meest voorkomend. Bankirai is een zeer duurzame houtsoort die zonder behandeling jarenlang sterk blijft. Deze tropische hardhout soort heeft geen last van houtrot en is misschien wel de meest gebruikte vlonderplank in Nederland. Toch is het aangeraden om bankirai te behandelen. We zullen u hier uitleggen waarom.

Wanneer bankirai niet behandeld wordt zal het vergrijzen. De mooie warme bruine houtkleur zal na 1 seizoen vervagen en na een winter is er meer grijs dan houtkleur zichtbaar. Door bankirai te behandelen is het mogelijk om die mooie uitstraling te behouden. Vochtig hout is een broedplaats voor algen en mossen waardoor een vlonder, zeker na regen, spekglad kan worden. Een gladde vlonder nodigt niet uit om eens lekker de tuin in te lopen, en is simpelweg een gevaar. Alg aangroei moet worden voorkomen. Onbehandeld bankirai kan vocht opnemen. Dit is iets wat de eerste periode geen problemen geeft, maar na vele malen vocht opnemen en weer afgeven kan er schade in het hout ontstaan. Door het krimpen en zwellen van het hout ontstaan er kleine scheurtjes die weer meer vocht kunnen opnemen, een neerwaartse spiraal. Uiteindelijk zal het bankirai zonder behandelen kromtrekken, scheuren, vergrijzen en een voelbaar slechter oppervlak krijgen, denk bijvoorbeeld aan splinters. Al deze nadelen kunt u voorkomen door te behandelen.

Onbehandelde bankirai vlonderplanken zullen:

 • Vergrijzen
 • Krom trekken
 • Scheef trekken
 • Er kunnen scheuren ontstaan
 • Een voelbaar ruwer en verslechterd oppervlak
 • Glad worden door groei van algen en mossen

 

Hoe kan ik het beste bankirai behandelen?

Er is maar 1 middel geschikt om bankirai vlonderplanken te behandelen: olie. Anders dan u elders leest is dat niet omdat bijvoorbeeld beits of verf niet zou hechten, maar omdat alleen een olie belopen kan worden. Verf of beits hechten zeer goed mist juist aangebracht maar zullen gaan kleven onder invloed van warmte en druk. Ook hecht er daarom al snel veel vuil aan. Gebruik dus nooit een beits op vlonder, terras of tuinmeubels.

Vlonderplanken behandelen met lijnolie of andere huishoudelijke middeltjes zoals groene zeep zijn niet aan te raden. Niet dat dit niet werkt, maar bescherming tegen vergrijzing geeft het zeker niet en de waterafstotende periode is zeer beperkt. U wilt onderhoud zo lang mogelijk uitstellen.Een olie is ook zeer gemakkelijk aan te brengen, iedereen kan het, met een strak en egaal resultaat. Een olie is extreem waterafstotend, de belangrijkste reden waarom bankirai behandelen met een olie zo goed werkt. Nat hout zorgt voor allerlei schade zoals hierboven beschreven, maar hout wat waterafstotend gemaakt is blijft mooi. Wanneer hout niet mag vergrijzen is het noodzakelijk om een gekleurde olie aan te brengen. Een kleur bevat vaste stoffen - pigmenten - die heel letterlijk het zonlicht blokkeren waardoor hout niet vergrijsd of anders verkleurd. Dit geldt voor alle producten en merken, een kleurloze bescherming tegen vergrijzing bestaat niet. De kunst is om een kleur te kiezen die de huidige kleur van het bankirai zo goed mogelijk benaderd. Wilt u toch bescherming tegen vocht maar wel een vergrijsd uiterlijk? Kies dan uit een van de vele grijstinten. Op de kleuren komen we later terug.

 • Een olie geeft bankirai vlonderplanken een prachtig uiterlijk met een natuurlijke uitstraling
 • Een olie maakt bankirai vlonderplanken extreem waterafstotend
 • Een olie voedt het hout en beschermd tegen kromtrekken en scheuren
 • Een olie geeft bescherming tegen vuil

Deze eigenschappen vind u in Teknos Woodex Bioleum (voorheen Drywood Bioleum Woodoil) Deze olie op waterbasis verwerkt zeer makkelijk en geeft een langdurige bescherming. Ook is het mogelijk om Woodex Bioleum op kleur te bestellen. Van transparante hout kleuren tot grijstinten, er zijn een heleboel Woodex Bioleum kleuren mogelijk. Alle varianten laten de houtstructuur zichtbaar en zijn mat voor de meest natuurlijke uitstraling.


 

 

Bankirai behandelen met Teknos Woodex Bioleum

Bankirai vlonderplanken behandeld met olie hebben een prachtige, natuurlijke uitstraling door de matte afwerking. Dat komt in de eerste plaats omdat er geen laagje op het hout voel- en zichtbaar is. Teknos Woodex Bioleum is een olie van zeer hoge kwaliteit en heeft de beste pigmenten voor heldere, natuurlijke kleuren. Het zijn ook de kleuren, de vaste stoffen, die als bescherming tegen verkleuring door zonlicht werken zodat bankirai vlonderplanken niet vergrijzen. Het belangrijkste ingrediënt tegen vergrijzing is dus pigment. Anders dan een verf of beits wordt olie in dunne lagen aangebracht wat meteen een nadeel geeft: onderhoud moet echt elke 2 - 3 jaar plaatsvinden, er is voor vlonders geen andere mogelijkheid, dus het onderhoud ervan moet zo duurzaam mogelijk worden uitgevoerd. Duurzaam betekend een relatief lange levensduur, eenvoudig onderhoud, veel vierkante meters per liter, goede bescherming door de hoogste kwaliteit pigmenten en niet in de laatste plaats de voor 60% ‘biobased’ grondstoffen met op water gebaseerd bindmiddel.

Juist omdat deze olie op waterbasis is, strijkt deze erg makkelijk en is daarom zeer prettig te verwerken. Ook de geur is nagenoeg te verwaarlozen en het droogt zeer snel en extreem mat op. Samen met de lange levensduur precies die eigenschappen die nodig zijn bij het behandelen van bankirai vlonderplanken in grote oppervlakken of tuinmeubelen met lastig te bereiken plekken.

 • Geeft een zeer fraaie uitstraling aan hout
 • De meest natuurlijke en matte afwerking voor behandelen van bankirai vlonderplanken
 • Goede prijs kwaliteit verhouding door gunstig verbruik
 • Trekt diep in (hard) hout
 • UV-licht bestendig, beschermt het hout tegen verwering en vergrijzing
 • Extreem waterafstotend en ademend
 • Watergedragen en niet film vormend
 • Gebaseerd op duurzame grondstoffen (60%)
 • Kan als enige product belopen worden
 • Geeft niet af, scheurt, barst en bladdert niet
 • Beschermd tegen indringen van vuil
 • Geschikt voor buiten 
 • Leverbaar in transparante en semi- dekkende kleuren
 • Top kwaliteit olie uit Finland

     

Waar moet ik op letten bij bankirai behandelen met olie? 

Een bestaand bankirai terras moet uiteraard goed schoon gemaakt worden. Gebruik Teknos Rensa Terras Reiniger om bankirai goed schoon te maken. Dit speciaal ontwikkelde product is gemaakt met ‘biobased’ bestanddelen en gaat goed samen met Teknos Woodex Bioleum olie op waterbasis voor de beste hechting. Bankirai vlonderplanken is grondig schoon, en bovendien opgefrist door deze speciale terras reiniger. Het is de perfecte basis voor een nieuwe laag olie. Wanneer u niet zou schoonmaken en misschien wel direct gaat schuren, wordt al het vuil ín het hout geschuurd. Vuil hecht niet goed aan hout en de vieze tussenlaag zal loslaten. Om maar niet te spreken over het grauwe uiterlijk wanneer vuil in de planken geschuurd wordt. Ook een olie op kleur zal dit niet verhelpen.

Het hout moet voldoende droog zijn, en mag maximaal 20% vocht bevatten. Onder normale omstandigheden blijft bankirai onder de 20%. In het geval van nieuwe vlonderplanken is  het verstandig om zo snel mogelijk te behandelen met Woodex Bioleum olie voor bankirai. Verkleuringen ontstaan al in de eerste weken door inwerking van zonlicht. Wanneer bankirai vlonderplanken lange tijd onbehandeld is en al helemaal vergrijsd is het mogelijk om de originele houtkleur op te halen. Gebruik hiervoor oxaalzuur (ontweringswater) Dit is een flinke klus en kan voorkomen worden door tijdig onderhoud te plegen met een olie op kleur voor bescherming tegen UV-stralen uit zonlicht.

 • Hout moet absoluut grondig schoon voor elke bewerking of behandeling met olie
 • Wacht niet te lang met het behandelen van nieuw hout, verkleuring is al snel zichtbaar
 • Oude vergrijsde terrassen hebben een grondige behandeling met oxaalzuur nodig, een flinke klus met bevredigend resultaat


 

Welke kleuren voor bankirai vlonderplanken kan ik kiezen?

Naast een transparante houttinten zijn er ook andere semi dekkende kleuren mogelijk. Steeds vaker verkopen wij zwarte (kleur: Ebben) of antraciet kleurige Woodex Bioleum. U vind alle Teknos Bioleum kleuren voor bankirai vlonderplanken op deze pagina. Licht gekleurde transparante afwerkingen hebben weinig pigment en zullen in de basis een kortere levensduur hebben. Elke 2 tot 3 jaar een onderhoudslaag is normaal en nodig. Gelukkig verwerkt de Teknos Woodex Bioleum olie op bankirai zeer gemakkelijk en is onderhoud een eenvoudige klus, mits tijdig gedaan. Wij adviseren altijd tijdig onderhoud te plegen en dan het liefst al voor de eerste gebreken zichtbaar zijn. Onderhouden is bijhouden en zo heeft u het langst plezier van uw bankirai hout.

Kleuren kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Daarom verkopen wij kleine verpakkingen van 0,45 liter zodat u een kleine hoeveelheid kunt proberen. Wanneer u het vergrijsde uiterlijk van bankirai mooi vind is het aan te raden om voor een grijze kleur te kiezen. Behandelen is nog steeds noodzakelijk om schade door vocht en vuil tegen te gaan. Er zijn een aantal hele mooie grijstinten verkrijgbaar voor een direct en egaal vergrijsd bankirai.

 • Alle Teknos Bioleum kleuren zijn mogelijk
 • Lichte kleuren hebben eerder onderhoud nodig
 • Kleine proefverpakkingen van 0,45 liter


Hoeveel olie heb ik nodig om bankirai te behandelen?

Een gunstig verbruik is belangrijk bij het duurzaam behandelen van bankirai vlonderplanken. Met vele vierkante meters per liter is het fijn dat Teknos Bioleum Woodoil een gunstig verbruik heeft. Dit draagt bij aan een goede prijs kwaliteit verhouding. Tel daarbij de relatief lange levensduur op en nu kunnen we spreken van een duurzame afwerking.

 • Het verbruik is circa 10 tot 12 vierkante meter per liter per laag bij een gemiddeld verbruik van 80 gram per m²
 • Teknos Woodex Bioleum heeft een gunstig verbruik. Breng maximaal 2 dunne lagen aan 
 • Woodex Bioleum Woodoil komt in verpakkingen van 0,45, 0,9 liter en 9 liter
 • Na aankleuren bevat een blik tot 0,5, 1 en 10 liter olie, afhankelijk van de gekozen kleur

 

Hoe kan ik Teknos Woodex Bioleum kopen?

Onderaan deze pagina vind u Woodex Bioleum olie voor bankirai in de webshop. Kies een hoeveelheid, vink de kleurenwaaier aan en vul nu als laatste het kleurnummer in, bijvoorbeeld W139 Pinecone. Plaats het nu in uw winkelwagen. Vergeet niet eerst het bijbehorende technisch informatieblad door te lezen. Als u het product in de winkelwagen heeft geplaatst kunt u afrekenen met onder andere IDeal. Wij nemen uw bestelling vervolgens in behandeling en uw bestelling wordt binnen 1-3 werkdagen bij u bezorgd door onze vervoerder, gespecialiseerd in het vervoer van verf. Voor bestellingen boven de € 50,- rekenen wij geen verzendkosten. Wilt u nog iets weten over deze producten? Neem gerust contact met een van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder. Ook helpen we graag met het maken van een plan van aanpak of het uitrekenen van de benodigde hoeveelheid. Via whatsapp kunnen wij foto’s van uw bankirai vlonder ontvangen en tips geven die speciaal voor uw klus van toepassing zijn. Maak gebruik van onze ervaring! Wij denken graag met u mee, het is ons vak.  

 • Altijd snel contact en advies door Teknos specialisten 
 • Snel en eenvoudig aanschaffen                                                                                                                      
 • Webwinkel met Webshop keurmerk
 • Geen verzendkosten boven de €50,-
 • Veilig afrekenen met IDeal, en op rekening voor bedrijven
 • Levering van nieuwe producten, direct uit de fabriek
 • Aangekleurd met originele Teknos Teknomix kleurpasta
 • Voor elke bestelling laten wij 1 nieuw boompje planten in Europa door onetreeplanted.org


                       

 

Stappenplan voor bankirai vlonderplanken behandelen

Voorbereiding
Het hout heeft weinig voorbereiding nodig. Hars is niet aanwezig in bankirai vlonderplanken. Maak bankirai vlonderplanken goed schoon met Teknos Rensa Terras Reiniger. Schoonmaken is een hele belangrijke stap voor het behandelen van bankirai. Vuil is altijd aanwezig en beïnvloed de uiteindelijke kleur, hechting en levensduur wanneer dit niet schoongemaakt is. Het hout moet schoon en droog zijn. Ook is het aanbevolen om alle bewerkingen aan het hout zoals zagen en boren voor het oliën klaar te hebben. Wanneer het niet anders kan is het belangrijk om bewerkte delen zoals schroefgaten zeker nog van olie te voorzien om verkleuringen te voorkomen. 

Ontgrijzen van bankirai
bankirai vlonderplanken ontgrijzen is mogelijk met oxaalzuur en wordt ook wel ontweringswater genoemd. Dit is een tijdrovende klus maar geeft wel een goed resultaat. Koop een middel met hoog percentage oxaalzuur en volg de aanwijzing op de verpakking zeer goed naspoelen met water omdat resten zuur van invloed kunnen zijn op bijvoorbeeld de hechting en/of kleur. Een olie op kleur zal de grijze kleur niet verdoezelen, integendeel, het eindresultaat is een grauwe houtkleur. Tijdig onderhoud met een olie op kleur is het enige wat vergrijzing kan voorkomen.

Schuren
Het vooraf schuren van nieuw bankirai vlonderplanken is niet nodig behalve op de plaatsen die niet geheel glad zijn bijvoorbeeld na zagen en boren. Gebruik schuurpapier met korrel P120 tot P150.  Maak het hout goed stofvrij met een bezem of stoffer. Een bladblazer heeft als voordeel dat het ook omliggend vuil zal wegblazen zodat u echt schoon kunt werken. Vergrijsd hout wegschuren is niet aan te raden. Vergrijzing kan diep in het hout trekken wat schuren een intensieve en tijdrovende en ongezonde (op knieën zitten en stof) klus maakt. Bij geprofileerd hout is het ook niet mogelijk om vergrijsd hout te schuren, gebruik hier oxaalzuur.

Afdekken
Het is belangrijk om gevelstenen, bestrating en planten goed af te dekken. Woodex Bioleum is een dunne olie die gemakkelijk in steen dringt. Hoewel het een watergedragen product is zal het na droging en indringing moeilijk schoon te maken zijn. Niet voor niets dekt de professional ook goed af, zo kan hij of zij zich goed concentreren op het werk. Tuinmeubelen kunt op op plastic zeil neerzetten. Let wel op dat u stevig zeil gebruikt, anders trapt u het snel kapot. Stucloper of een kleed is een andere veelgebruikt optie. Een vlonder behandelen kan nog zo netjes gedaan zijn, vlekken op bestrating en gevelstenen of gemetselde plantenbakken geven het alsnog een slordig aanzicht.

Eerste laag olie op bankirai aanbrengen
Breng de Woodex Bioleum met een platte kwast aan met witte of lichte haren voor watergedragen verven. Een grote kwast neemt veel verf op en werkt daarom een stuk sneller. Een kwast van het juiste formaat neemt evenveel of zelfs meer olie op dan een roller. Een roller heeft nog meer nadelen zoals pluisjes en slechte verdeling van pigmenten, gebruik deze niet. Zorg dat er geen ‘plassen’ of dikke lagen ontstaan. Neem overtollige olie desnoods met een katoenen doek af. Gebruik absoluut geen blokwitter. Deze zijn vaak van slecht kwaliteit waarbij de haren loslaten. Ondanks het grote formaat zijn de haren vaak kort en in verhouding is er weinig haar gebruikt. Hierom zal een blokwitter maar weinig olie opnemen en afgeven met alle gevolgen van dien. Laagdikte, ook al is het een dunne laag, is erg belangrijk in een systeem.

Tweede laag olie op bankirai aanbrengen
Een tweede laag is nodig bij nieuw hout. Deze kunt u 12 uur na de eerste laag aanbrengen. Schuren tussen de olie lagen is niet nodig. U kunt de kwasten met water schoonmaken en direct alles opruimen om te genieten van uw mooie terras, schutting of tuinset. Na 4 dagen is het volledig doorgedroogd en belastbaar. Hou het opgegeven verbruik van 10 - 12 vierkante meter per liter aan. Laagdikte is het belangrijkste in een verfsysteem en direct van invloed op de levensduur.

 

Vrijblijvend advies bankirai behandelen

Wilt u meer weten over bankirai vlonderplanken behandelen met olie? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze medewerkers hebben jarenlange praktijk ervaring met Teknos producten en kunnen u adviseren over producten en de werkwijze. Ook geven wij graag specifieke tips voor uw klus of helpen u mee met het kiezen van een kleur of het uitrekenen van de vierkante meters. Onze vriendelijke medewerkers staan u graag te woord. 

Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist op deze website voor al uw vragen over bankirai vlonderplanken behandelen.

 

Bankirai behandelen samengevat

 • Een olie geeft een goede bescherming voor vlonders en terrassen van bankirai vlonderplanken
 • Teknos Woodex Bioleum is een olie op waterbasis van hoge kwaliteit, zeer geschikt voor het behandelen van bankirai
 • Woodex Bioleum maakt bankirai extreem waterafstotend en beschermt tegen schade, vuil en verkleuring tot wel 3 jaar
 • Verkrijgbaar in een heleboel (hout) kleuren in kleine en grote verpakkingen
 • Eenvoudig aanschaffen met gratis verzending onderaan deze pagina in de webshop
 • Altijd snel en gratis advies op maat wanneer u een vraag heeft

Naar boven

Producten in de webshop

filter op prijs
Filter op basis van producteigenschappen:

Toepassingen (6)
Afwerking (4)
Soort product (15)
Glansgraad (5)
Productgroep (12)
Woodex Bioleum

Woodex Bioleum

Teknos Woodex Bioleum is een unieke watergedragen olie die speciaal ontwikkeld is voor het verfraaien en waterafstotend maken van hout. Deze lijnolie bestaat voor 60% uit duurzame grondstoffen. Geschikt voor tuinmeubelen, steigerhout, vlonders, etc.

€32,10 Meer informatie