• Lorem ipsum
Accoya hout behandelen heeft een aantal grote voordelen. Accoya is een prachtig duurzaam product gemaakt met een oude techniek. Uw accoya gevelbekleding verdient een evenzo duurzame afwerking voor een lange prachtige uitstraling, welk uiterlijk u ook wenst. Naast een kleur geeft behandelen van accoya ook bescherming tegen weersinvloeden en wordt de levensduur verlengd.

Waarom zou ik duurzame accoya hout behandelen?

Het principe achter accoya is eigenlijk al heel oud. Door een eenvoudig proces worden bepaalde stoffen (hydroxyl groepen) in naaldhout die vocht opnemen vervangen door stoffen die daar geen last van hebben (acetyl groepen) met behulp van een hoge concentratie milieuvriendelijke azijn. Wanneer de azijn na het verduurzamen weer wordt onttrokken aan het hout neemt het ook nog eens de aanwezige hars mee. Het resultaat is naaldhout met een zeer lange levensduur wat bovendien ook zeer stabiel is. 
 
Toch kan accoya hout vergrijzen. Door inwerking van UV-zonlicht op het lichte hout zal het verkleuren. Vergrijzen van hout is een langzaam proces. In eerste instantie zullen alleen de buitenste cellagen van het hout lichtgrijs worden. Als er dan vocht op het hout wordt aangebracht schijnt de buitenste cellaag door. Dit zorgt er voor dat het hout in een natte toestand de oorspronkelijke kleur laat zien. In droge toestand zal het hout echter weer de vergrijsde kleur laten zien. Na verloop van tijd is accoya volledig vergrijsd op delen die vol in het zonlicht staan. Echter, onder dakoverstekken, inpandige hoeken en door andere obstakels zal het vergrijzen niet gelijkmatig verlopen met een onrustig, bont uiterlijk. Wanneer u accoya hout niet wilt laten vergrijzen is het behandelen met een beits de aangewezen oplossing.
 
Ook wanneer u het accoya wel graag wilt laten vergrijzen is het zinvol om een kleurloze beits aan te brengen. De waterafstotende werking geeft nog steeds de voordelen van minder vuilaanhechting en het tegengaan van algen en schimmels. Stabiel hout zonder hars is bijzonder geschikt om te behandelen met een beits. De levensduur van de beits op accoya is gemiddeld langer dan normaal en de keuze voor accoya betaald zich nog een keer uit door een reductie in onderhoudskosten bij het gebruik van een hoge kwaliteit beits.
 

Kan ik Accoya hout behandelen met een beits?

Beits geeft bescherming tegen algen en mossen door de waterafstotende werking. Hoewel accoya nagenoeg ongevoelig is voor houtrot speelt vocht in het uiterlijk wel degelijk een rol. Vochtig hout is een voedingsbodem voor schimmels en verdient dus verdient accoya een goede waterafstotende bescherming. Door invloed van vocht krimpt en zwelt het hout keer op keer en raakt het beschadigd en scheurtjes zijn het gevolg. Beschermen met beits is dus zeker verstandig, zelfs als u het accoya natuurlijk wil laten vergrijzen. In dat geval kunt u een kleurloze beits aanbrengen, zonder UV-bescherming.
 
Een andere eigenschap die alleen beits heeft is dat het diep in het hout trekt. Omdat beits een dun product is laat het de structuur van het hout goed zicht- en voelbaar. Ook dit helpt mee aan de natuurlijke uitstraling van accoya gevelbekleding.  Ook de ‘tekening’ van het hout blijft zichtbaar met een transparante kleur en geeft het een levendig uiterlijk. 

 

Welke beits voor accoya gebruik ik het beste?

Accoya Behandelen met BeitsAccoya is een Nederlands product en heeft in het Nederlandse Drywood, nu onderdeel van het Finse chemieconcern Teknos, een goede partner in het behandelen van accoya gevonden.  Er zijn reeds zeer veel projecten gerealiseerd waarbij Teknos Drywood producten zijn gebruikt. Een goede beits voor het behandelen van accoya is Drywood Woodstain VV. Deze beits is van zeer goede kwaliteit, gaat lang mee en kunnen we daarom duurzaam noemen. Bovendien is deze beits op waterbasis en past daarom zeer goed bij het duurzame karakter van accoya. Dunne lagen geven beits de goede prijs kwaliteit verhouding omdat er relatief veel vierkante meters hout met een liter beits behandeld kunnen worden. 
 
Deze semi filmvormende dunne beits heeft een zeer hoog rendement, tot wel 12 m² per liter en is op waterbasis voor een prettige en makkelijke verwerking, iedereen kan het. Op nieuw hout zijn twee lagen voldoende, bij onderhoud slechts één. Woodstain beits is verkrijgbaar in twee varianten: matte beits en zijdeglanzende beits. Beide beloond met de bewezen zekerheid van het KOMO-keurmerk.


 

Welke beits kleuren bij Accoya hout?

Omdat accoya zo licht van zichzelf is zullen de kleuren fris en helder ogen. De voorlopig meest populaire afwerking voor accoya zijn de transparante houtkleuren. Niet zo gek, het lichte, rustige accoya is van zichzelf al een lust voor het oog. Zoals hierboven vermeld is het nodig om een kleur - hoe licht ook - aan te brengen als bescherming tegen vergrijzing. Zie de pigmenten in de beits als een zonnebrand voor het hout. Het zijn letterlijk de vaste stoffen die bescherming tegen UV-licht bieden. Bedenk wel, hoe lichter de kleur, hoe minder bescherming en hoe eerder er onderhoud gepleegd moet worden. Onderhoud moet uitgevoerd voordat er degradatie (verkleuring) plaatsvind. Bij lichte kleuren en accoya hout kunt u rekening houden met een nieuwe laag eens in de 2-3 jaar wat voor een beits een lange levensduur is. 

 
Vergrijsd accoya is mogelijk door te behandelen met een transparante kleurloze Woodstain. Vergrijzen van accoya gaat erg langzaam en kan alles behalve egaal gaan. Zeker bij dakoverstekken of verschillende zijden van de woning zal er ongelijkmatige vergrijzing plaatsvinden. Voor een directe, gelijkmatige, natuurlijk uitziende vergrijzing is er de special kleur Equal Weathering voor Woodstain VV. Een hele zachte en lichte pastel grijze tint die iedere liefhebber van vergrijsd hout zal aanspreken, samen met de voordelen van de bescherming door beits.
  • Bij een transparante, hout-kleurige beits. De hout tekening blijft bij accoya minimaal zichtbaar met een relatief goede bescherming
  • Bij een transparante, semi-dekkende beits kleuren. De originele houtkleur heeft nog maar een kleine invloed op het eindresultaat 
  • Bij een dekkende beits op kleur. Een volledig effen gekleurde beits. Bijvoorbeeld in de populaire kleuren zwart en antracietHoeveel beits heb ik nodig voor het behandelen van accoya?

Accoya hout wordt zoveel mogelijk rondom behandeld. Als we spreken over Woodstain, breng dan twee dunne lagen aan maar zorg dat het aangegeven verbruik altijd wordt gehaald. Breng twee dunne lagen aan. Het gemiddeld verbruik is 10m² per liter
. 


Moet ik een primer voor het beitsen gebruiken?

Kopse kanten en zaagsneden moeten eerst behandeld met een sealer. Dit kleurloze product vult grove poriën aan kopse kanten beter dan een beits. Accoya kan op de kopse kanten zeer veel vocht opnemen. Zo drukt het vocht de beits van binnenuit van het hout, een zeer belangrijke stap dus. Het beste is om kopse sealer aan te brengen voor montage van het hout. Hier kan zonder problemen beits over worden aangebracht.


Stappenplan voor het behandelen van accoya hout

Met een goed plan van aanpak, voorbereiding, gereedschap en natuurlijk goede beits maakt het behandelen van accoya hout een leuke klus.

Voorbereiding - Accoya houten gevelbekleding kan het beste rondom behandeld worden. Behandelen voor montage is dan vaak de beste optie. Gebruik alleen RVS schroeven om accoya te monteren. Andere (roestvaste) bevestigingsmaterialen kunnen donkere vlekken in het accoya veroorzaken. Zelfs als er is gebeitst. 

Accoya Behandelen met BeitsSchoonmaken- Nieuw hout hoeft bijna nooit schoongemaakt en ook ontvetten is overbodig. Hars is door het verduurzamende proces bij het maken van accoya al verwijderd uit het hout. Bij bestaande gevelbekleding is het zeker altijd noodzakelijk om schoon te maken. Gebruik hiervoor u de krachtige Teknos Rensa Facade reiniger. Een hoge druk spuit maakt het houtoppervlak stuk en laat plekken achter waar de sterke waterstraal te lang op het hout wordt gericht. Het resultaat is bont hout dat met transparante kleuren zichtbaar blijft. Wees dus voorzichtig met het gebruik hiervan. 

Schuren - Schuren is niet nodig op kaal, nieuw hout. Maar het mag natuurlijk wel om het hout minder ruw te maken. Het kan verstandig zijn om glad geschaafd hout te schuren zodat er meer oppervlak ontstaat waar de beits aan kan hechten. Oude slecht hechtende beits lagen moeten wel goed geschuurd. Gebruik grof schuurpapier (P120) tot middelfijn schuurpapier (P220) afhankelijk van de staat van het hout. Belangrijk is om scherpe randen aan het hout rond te schuren. Op het kleinste niveau is er op een scherpe hoek letterlijk te weinig oppervlak waar beits zich kan hechten. Dit begint klein maar al zich in de loop van de tijd uitbreiden met kale randen en hoeken tot gevolg. Wanneer de hoeken rond geschuurd zijn (radius van ongeveer 3 mm) kan de beits zich goed hechten aan de randen en hoeken. Bedenk dat er na het afronden van de hoeken bij reeds gebeitst hout weer 1 laag beits op het kale hout moet (bijvlekken, of ook plaatselijk gronden) Gebruik een stoffer of liever een bladblazer om al het hout van schuurstof te ontdoen.

Afdekken - Na het schuren is het tijd om af te dekken en plakken. Al is het accoya nog zo netjes gebeitst, het zullen de vlekken op bestrating en muren zijn die alle aandacht trekken. Gebruik daarom een schilders kleed of stucloper om bestrating af te dekken en plak een strook plastic op aangrenzende stenen muren. Beits trekt diep in bakstenen en beits schoonmaken is zeer lastig, zo niet onmogelijk. Zorg dat beits niet onder de tape door kan lopen, maak eerst een proef. Demonteer buitenlampen etc. Zoveel mogelijk, dek ze anders af met plastic. Kies de juiste afplak tape, geschikt voor buiten en laat deze niet te lang zitten. Zo kunt u zich goed op het behandelen concentreren en doorwerken zonder onderbrekingen.  Wanneer de planken voor montage worden gebeitst is een kleed of plastic en een stelling zoals schragen waar de planken op liggen voldoende. Creëer voldoende ruimte om gebeitste planken neer te leggen. Denk om beits onder uw schoenen, dek ook het loopgedeelte af.

Kopse sealer aanbrengen - Drywood kopse sealer is een product wat een goede bescherming tegen water geeft op kopse kanten en zaagsneden. Op deze (vaak) dwarsdoorsneden zijn de grove poriën met alleen beits niet goed beschermd. Het product is speciaal ontwikkeld om in grote laagdiktes het grove hout te kunnen afsluiten. Eén laag is voldoende en kan worden afgewerkt met Woodstain op kleur na minimaal twee uur droogtijd. 

Eerste laag beits aanbrengen  - Nu alles schoon is, afgedekt en stofvrij is het tijd om een eerste laag aan te brengen. Hou in de gaten of u aan het opgegeven verbruik van gemiddeld 10 vierkante meter per liter komt. Laagdikte is zeer belangrijk voor de duurzaamheid van elk verfsysteem. Werk zoveel mogelijk plank voor plank en van boven naar beneden. Wanneer er voor montage gebeitst wordt is het belangrijk om dikke randen te voorkomen. Leg lange planken op zo smal mogelijke latten zodat u ook de hoeken aan de onderzijde enigszins kunt afstrijken met de kwast. Doe niet teveel beits in de verfemmer en denk deze af bij een korte pauze, de kwast kan voor korte tijd in plastic gewikkeld. In het geval van een onderhoudslaag is het belangrijk om eerst kale delen plaatselijk te gronden, en na droging alles geheel te behandelen met beits. 

Tweede laag beits aanbrengen - Een tweede laag kan al na twee uur drogen worden aangebracht. Let ook nu weer op het verbruik. Wanneer u klaar bent kunt u gelijk alle plakband verwijderen en plastic en tape bij het restafval doen. Gooi (bijna) lege verfblikken nooit weg. Schrijf op een stuk tape waar de beits is gebruikt en plak het op de deksel. Gooi dit blik pas weg na de volgende beits klus, zo weet u precies welk product, glansgraad en kleurnummer er is gebruikt. Een beits kwast schoonmaken gaat het beste door deze een nacht in het water te laten staan en deze de volgende dag goed uitspoelen. Afvalwater afvoeren volgens de plaatselijke verordening.


Wat als ik toch nog vragen over accoya behandelen heb?

Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers hebben jarenlange praktijkervaring en helpen u graag met het maken van een plan. Gaat u hout behandelen, aarzel dan niet en vraag ons voor gratis verf advies. 

Accoya hout gevelbekleding behandelen met beits
Toon:
Rensa Facade
Rensa Facade
De belangrijkste stap vóór elke schilderklus: schoonmaken! Verf hecht niet op een vuil en vet oppervlak. Teknos Rensa Facade cleaner is een krachtige, biologisch afbreekbare reiniger geschikt voor alle oppervlakken. Verfreiniger en onderhoudsmiddel in 1.
€15,95
Kopse Sealer
Kopse Sealer
Drywood Kopse Sealer is een watergedragen sneldrogende sealer voor kopshout in geveltimmerwerk, houten constructies en voor randafdichting van plaatmateriaal. 
€44,65
Woodstain ZG
Woodstain ZG
De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing toepasbaar op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructie
€46,25
Woodstain Mat
Woodstain Mat
De veelzijdige Drywood Woodstain VV is een watergedragen transparant of (semi–)dekkend verfsysteem voor binnen- en buitentoepassing op kaal hout. Woodstain geeft een natuurlijke uitstraling aan onder andere gevelbetimmeringen en houtconstructies.
€46,25
Toon: