• Lorem ipsum

Hier leest u alles over acacia hout behandelen. We leggen uit welke afwerking het beste geschikt is voor het behandelen van acacia en waarom dat zo is. We gaan in op de 3 redenen om acacia te behandelen en welk product u het beste kunt kiezen. Daarnaast vertellen we over de mogelijke kleuren en de werking daarvan met als laatst een handig stappenplan en tips.  

Waarom zou ik acacia hout behandelen?

Acacia hout is een prachtige, sterke loofhout soort die vaak wordt gebruikt voor het maken van (tuin) meubels. De sterk wisselende kleuren en duidelijke vlam tekening geven acacia een zeer uitgesproken uitstraling en is daarom zeer geliefd als tafelblad. Acacia wordt ook wel verkocht als robinia en heeft een FCS keurmerk zodat nieuwe aanplant gewaarborgd blijft. Acacia is vanwege het harde hout niet het makkelijkkste hout om te behandelen. Toch is het onbehandeld laten van acacia hout niet aan te raden. Het is om 3 redenen verstandig om acacia hout te behandelen.

 • Acacia hout zal buiten onder invloed van UV-straling uit zonlicht langzaam lichter worden en uiteindelijk vergrijzen. Wanneer u de warme houttinten van het acacia wilt behouden is het nodig om te behandelen
 • Onbehandeld acacia kan water opnemen. Op nat hout kunnen algen, schimmels en mossen makkelijk aangroeien met een lelijk en glad oppervlak als gevolg
 • Door het inwerken van warmte, kou en wind en het opnemen en afgeven van vocht kunnen er scheurtjes in het hout ontstaan met een voelbaar ruwer oppervlak. 


Waarmee kan ik acacia hout het beste behandelen?

Kun je acacia beitsen? Het is een vraag die wij wel eens krijgen. Het antwoord is ja en nee. Wanneer acacia voor vloeren, vlonders of meubels gebruikt wordt is er maar 1 product geschikt: Voor het behandelen van acacia hout gebruikt u het beste een olie. Een hout olie is namelijk het enige product wat geschikt is om te belopen of om op te zitten. Een beits kan namelijk onder invloed van warmte en druk gaan kleven. Het is daarom ook zo dat er aan beits eerder vuil zal hechten, zeker op liggende oppervlakken. Niet gebruiken dus! Zoekt u een beits voor gevelbekleding? Kijk dan hier voor hout behandelen met beits.

 • Acacia behandeld met olie is geschikt om te belopen of om op te zitten
 • Een beits is alleen geschikt wanneer acacia niet fysiek belast wordt, bijvoorbeeld bij gevelbekleding


Een olie dringt diep in het acacia hout en geeft een zeer goede waterafstotende werking. Zo kan acacia tegen vocht wanneer het buiten gebruikt wordt op bijvoorbeeld een tafel of bank. Een olie op kleur gebracht geeft bescherming tegen vergrijzing en verkleuring door UV-straling door de pigmenten - de vaste stoffen- die het zonlicht letterlijk blokkeren. Een kleurloze bescherming bestaat niet. Ofwel, kleurloze producten bevatten toch een kleine hoeveelheid pigment, of geven geen bescherming. Grote kans dat u acacia heeft gekozen vanwege die prachtige kleuren. Grijs hout, of bleek hout behoren door de UV bescherming tot het verleden. Het aanbrengen en onderhouden van olie voor acacia hout is zeer eenvoudig, snel en goedkoop. 

 • Met olie voor acacia hout is het geschikt voor buiten door de goede bescherming tegen vocht
 • Olie voor acacia hout geeft bescherming tegen vergrijzing en verkleuring dankzei pigment
   

Welke olie is het meest voor acacia hout geschikt? 

Woodex Bioleum OlieVoor het behandelen van acacia buiten en binnen is Teknos Woodex Bioleum olie geschikt. Deze olie van Finse topkwaliteit geeft langdurige bescherming tot wel 3 jaar. Teknos Woodex Bioleum is een olie op waterbasis. Dat maakt het verwerken ervan veel prettiger dan de oplosmiddelhoudende varianten waarbij zeer veel oplosmiddel verdampt tijdens het aanbrengen. Dankzei de zeer matte uitstraling en diepe indringing van de olie in het hout is deze afwerking van acacia de meest natuurlijke afwerking mogelijk, in heel veel opzichten. 

De zeer goede bescherming tegen het indringen van water maakt dat het hout nauwelijks vatbaar is voor mossen, algen en schimmels. Ook zal acacia door het opnemen van water steeds weer krimpen en zwellen. Hierdoor zal zelfs het hardste hout op den duur scheurtjes en een ruw oppervlak vertonen. Tafels zijn beschermd tegen het indringen van vuil en tegen scheuren door kruipen en zwellen.

Door het gebruik van een transparant gekleurde houttint krijgt acacia als het ware een bescherming als zonnebrand olie. Het zijn de pigmenten, de vaste stoffen, die het zonlicht letterlijk blokkeren en verkleuring en vergrijzing tegengaan. Voor binnengebruik is een UV-bescherming niet nodig en kunt u de kleurloos transparante variant bestellen.

 

Welke kleuren voor acacia hout kan ik dan kiezen?

Een transparante kleurloze olie is geschikt voor binnen gebruik op meubels en vloeren. Wanneer u bescherming tegen verkleuring en vergrijzing voor buiten zoekt is het nodig om een kleur aan te brengen. Op deze pagina met kleuren voor hout olie vind u alle beschikbare kleuren

 • De kleur W116 is de lichtste kleur in het assortiment en zal de originele kleur van acacia het meest intact houden
 • Een lichte kleur bevat minder pigment dan een donkere kleur en zal veel eerder onderhoud nodig hebben om te beschermen tegen vergrijzing
 • Kleurloos transparant is geschikt voor binnen gebruik 
   

Hoeveel olie voor acacia hout heb ik nodig?

 • Het verbruik tot 12 vierkante meter per liter is gunstig te noemen. Een harde houtsoort als acacia zal niet veel minder dan 11 a 12 vierkante meter per liter aan verbruik hebben. 
 • Breng de olie in een dunne laag aan op acacia, maar zeker niet minder olie aan dan het opgegeven verbruik, laagdikte is bescherming en is het belangrijkste in elk coating systeem
 • Na het aanbrengen blijven sommige plekken lang nat, deze overtollige olie veegt u makkelijk weg met een doek, doe dit zo snel mogelijk.
 • Laat de olie goed drogen voor u de meubelen weer buiten zet

 

Hoe moet je Acacia hout ontgrijzen?

Acacia hout ontgrijzen is mogelijk met oxaalzuur en wordt ook wel ontweringswater genoemd. Dit is verkrijgbaar in pure vorm (korrels) die u zelf in warm water oplost. Vaak moet sterk vergrijst hout meermaals met oxaalzuur worden behandeld voor het weer een frisse nieuwe uitstraling heeft. Tijdig onderhoud met een olie op kleur is het enige wat vergrijzing kan voorkomen. Pleeg onderhoud voordat het hout vergrijst. Koop een middel met hoog percentage oxaalzuur en volg de aanwijzing op de verpakking zeer goed naspoelen met water omdat resten zuur van invloed kunnen zijn op bijvoorbeeld de hechting en/of kleur. 

  

Acacia hout met olie behandelen.. hoe doe je dat? 

Acacia Behandelen met BeitsVoorbereiding -  Acacia hout heeft weinig voorbereiding nodig. Hars is nauwelijks aanwezig in acacia en eventuele harspitten kunnen worden weggeveegd met terpentine. Maak bestaand acacia hout goed schoon met Teknos Rensa Terras Reiniger. Het hout moet schoon en droog zijn. Ook moeten alle bewerkingen aan het hout zoals zagen en boren voor het oliën klaar zijn. Wanneer het niet anders kan is het belangrijk om bewerkte delen zoals schroefgaten zeker nog van olie te voorzien om verkleuringen te voorkomen. 

Schuren - Het vooraf schuren van nieuw acacia hout is niet nodig behalve op de plaatsen die niet geheel glad zijn bijvoorbeeld na zagen en boren. Gebruik schuurpapier met korrel P180 of hoger. Maak het hout goed stofvrij met een stoffer. 

Afdekken - Het is belangrijk om een vloer, gevelstenen, bestrating en planten goed af te dekken. Woodex Bioleum is een dunne olie die gemakkelijk in steen dringt. Hoewel het een watergedragen product is zal het na droging en indringing niet meer schoon te maken zijn. Als alles is afgedekt kunt u zich goed concentreren op het werk. Tuinmeubelen kunt op op plastic zeil neerzetten. Let wel op dat u stevig zeil gebruikt, anders trapt u het snel kapot. Stucloper of een kleed is een andere veelgebruikt optie. Een tafel behandelen kan nog zo netjes gedaan zijn, vlekken op bestrating geven het alsnog een slordig aanzicht. 

Eerste laag aanbrengen - Breng Teknos Woodex Bioleum in een dunne laag met een platte kwast aan met lichte haren voor watergedragen verven. Een grote kwast neemt veel verf op en werkt daarom een stuk sneller. Een kwast van het juiste formaat neemt evenveel of zelfs meer olie op dan een roller. Een roller heeft nog meer nadelen zoals pluisjes en slechte verdeling van pigmenten, gebruik deze niet. Zorg dat er geen ‘plassen’ of dikke lagen ontstaan. Haal overtollige olie met een katoenen doek weg. Gebruik geen blokwitter. Deze zijn van slecht kwaliteit en de haren zijn kort en kunnen snel loslaten. Hierom zal een blokwitter maar weinig olie opnemen en afgeven met alle gevolgen van dien. Laagdikte, ook al is het een dunne laag, is erg belangrijk in een systeem.

Tweede laag aanbrengen - Een tweede laag kan soms nodig zijn bij nieuw hout. Deze kunt u 12 uur na de eerste laag aanbrengen. Schuren tussen de olie lagen is niet nodig. U kunt de kwasten met water schoonmaken en direct alles opruimen om te genieten van uw mooie terras, schutting of tuinset. Na 4 dagen is het volledig doorgedroogd en belastbaar. Hou het opgegeven verbruik van 10 - 12 vierkante meter per liter aan. Laagdikte is het belangrijkste in een verfsysteem en direct van invloed op de levensduur. 

 


Wat als ik nog meer vragen heb?

Dan helpen wij u graag verder. U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Onze medewerkers hebben jarenlange praktijk ervaring met Teknos producten en kunnen u adviseren over producten en de werkwijze.  Bel of stuur ons een whatsapp bericht op +31(0)6 - 832 639 72. Of gebruik het contactformulier voor contact met een Teknos specialist voor al uw vragen over acacia hout behandelen.

 

Acacia hout behandelen - wat werkt het beste?
Toon:
Woodex Bioleum
Woodex Bioleum
Teknos Woodex Bioleum is een unieke watergedragen olie die speciaal ontwikkeld is voor het verfraaien en waterafstotend maken van tuinhout. Geschikt voor bankirai, steigerhout, houten tuinmeubelen, steiger en terras. Opvolger van Drywood Bioleum Woodoil.
€32,10
Bioleum Woodoil
Bioleum Woodoil
Drywood Bioleum Woodoil is een unieke watergedragen olie die speciaal ontwikkeld is voor het verfraaien en waterafstotend maken van hout. Deze lijnolie bestaat voor 70% uit duurzame grondstoffen. Geschikt voor tuinmeubelen, steigerhout, vlonders, etc.
€29,75
Toon: